Šta je novo?

Hardver Koji 4g LTE router za Yettel kucni net?

• Začetnik teme Začetnik teme s16
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Asus Azoth X & Logitech G502X Lightspeed
Laptop
Asus S14 Zenbook
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 17 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

treba za firmu da uzmem 4 rutera koji ce zameniti postojece koje smo dobili od yettela, ali su prespori. Iz nekog citanja i ovde i na netu sam skapirao da je glavni problem do rutera.

Tako da mi treba preporuka za dobar indoor/outdoor lte ruter za 4 lokacije, Pancevo kod rafinerije, Krcedin na Dunavu, Obrenovac kod TENT A i B i Kostolac kod TEKO.

U sustini cena nije problem, samo da je nesto sto moze da uzvuce dobru brzinu neta i jos bitnije da bude stabilno. Jos ako je plug&play sto se tice sim kartice, jos bolje.

U napred zahvalan.

Nisam trenutno u vikendici (kraj rutera) a imam problem pa mi treba pomoć ako neko zna - kako u podešavanjima Xiaomi AX3000 rutera da uradim ovo:

Podesite tip mreze u okviru modemske aplikacije. Najpre prekinite vezu sa internetom, a zatim u okviru opcije Settings/Network mode izaberite opciju UMTS/WCDMA i kliknite na dugme Apply. Uzivajte u surfovanju

Radili su nešto na mojoj BS i od prošlog vikenda mi zabada net. Prvo je potpuno gubio konekciju nakon 2 min. Iz korisničkog servisa su mi rekli da je aktiviran nekako dupli paket i da tu dolazi do neke kolizije. To su rešili gašenjem jednog paketa, ali se i dalje javlja zaglupljivanje mreže do kog nije ranije dolazilo. Ovo gore su mi ponudili rešenje za ZTE ruter koji mi nije aktivan. Problem je što mi je ćale u vikendici i ne radi mu televizija zbog neta. Juče sam ga zvao video pozivom da bi probao da nadjem u opcijama rutera na kompjuteru, ali nisam uspeo ništa da uradim. Da li ima neko da mi napiše "dummy" varijantu da mu izdiktiram?

Doslo vreme za neki bolji ruter za A1 kucni net. Imam ZTE MF296R i na mojoj lokaciji slabo radi.
Razmisljao sam o kupovini Huawei B535-333 ili B535-232, ali oni su 2CA kao i ovaj MF296R, pa ne znam da li ce ista poboljstati.
Dvoumim se izmedju ZTE MC888 i Huawei B818-263. Oba su 4CA. Ovaj ZTE MC888 mi je zapao za oko jer ima i cell lock i band lock. JEdino me plasi cinjenica da na netu ima dosta komentara da je konekcija nestabilna (puca)
Kakva su vasa misljenja i preporuke? ima li sta bolje?

B818 kod mene od decembra, stabilno bez ikakvih gubitaka konekcije, restarta i zaglupljivanja.

Svakako je jači model ali preporučiće ti neko ko više prati to. Uglavnom se preporučuju oni koji imaju i band lock i cell lock za najbolje rezultate, neki Huawei modeli sa KP-a.

Pozdrav, nisam bas nesto odusevljen, mts jos nema 5G, A1 nemam karticu da probam, tako da je to to od Yettela.
Nesto malo brze od 4G+, problem je i moja lokacija, takođe neće ruter ni da se zaključa na bilo koju ćeliju, nego samo na auto, i on uvek izabere ćeliju koja je daleko od mene. Na telefonu brzine su još gore nego na ruteru.

Prilozi

• Screenshot 2025-12-03 at 16-18-33 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-18-33 5G CPE.png
    52.4 KB · Pregleda: 49
  • Screenshot 2025-12-03 at 16-19-11 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-19-11 5G CPE.png
    49.5 KB · Pregleda: 18
  • Screenshot 2025-12-03 at 16-41-34 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-41-34 5G CPE.png
    42.6 KB · Pregleda: 10
  • Screenshot 2025-12-03 at 16-58-37 5G CPE.png
    Screenshot 2025-12-03 at 16-58-37 5G CPE.png
    35.1 KB · Pregleda: 15
  • Screenshot 2025-12-03 at 17-01-56 Results Speedtest by Ookla.png
    Screenshot 2025-12-03 at 17-01-56 Results Speedtest by Ookla.png
    47.6 KB · Pregleda: 34
Da ne otvaram novu temu.
Zanima me da li ima po našim radnjama da se nađe propisni sim ruter 4G LTE (ne onaj na baterije) za nekih 7-8k i koja je razlika u ceni za ruter 5G?

Poslednja izmena:
Vrlo teško, jer se ni polovni 2CA LTE CAT 6 ili 7 ruteri ne prodaju tako jeftino. Pre dve godine sam za 2000 kupio polovan Huawei B311, ali svakako je neuporedivo bolji od onog A1 ZTE koji ne da simultana povezivanja, moraš da se konektuješ po pešes puta pre nego što te poveže na hotspot, iznebuha te diskonektuje i brdo drugih problema.

Sad je ZTE MF296R koji A1 daje uz KucniNet pakete sasvim solidan posto je prilagodjena skripta za njega koja omogucava band lock.
On je 2CA takodje, sad je u rangu sa mnogim Huawei B5XX (npr. B535 i slicni, verovatno i B6XX) modelima cija je jedina prednost bila band lock u odnosu na ovaj ZTE.
Cena mu je 4.990 koliko vidim, valjda ga A1 prodaje i ovako.

E sad, 2CA nije nista posebno, ali takvo je nazalost stanje na nasem trzistu.
Jedino da se juri nesto polovno (uvozno) na KPu, nesto sa 3CA/4CA (ili 5G ruter koji je automatski min 4CA).
Naravno za dosta veci novac.

Колики је CA (carrier aggregation) на том рутеру?

Ako pronađeš reci i meni 🙂

Ako pronađeš reci i meni 🙂

Cat 4, нема агрегацију. Не вреди ово на жалост…

Prilozi

• IMG_8023.jpeg
    IMG_8023.jpeg
    120.6 KB · Pregleda: 46
ne

("The router supports 4G+ Cat6, meaning it can use CA, but it's not guaranteed to work.")

Inace, Yettel ima u ponudi ZTE 5GB (5G ruter) koji je CAT19, pa ga ocekujem posle NG u oglasima po ok ceni.

Poslednja izmena:
Evo (za mene bar) nova info, naime LTE H-MONITOR app za win omogucava (pretezno za Huawei LTE rutere) da se lockujete na bandove koji Vama najvise odgovaraju.
Kod mene recimo najbolje rade B3 + B7 na Huawei, sto nisam znao dok nisam progledao.
Free verzija dobro dodje za testiranje... ali sve nakon par h mora da se predje na BUY verziju, koja kosta 20E, da bi automatski vracalo na preizabrane bandove...ili da se klikce na par sati rucno u free verzii, sto je nemoguce.

Kod mene je spcificna situacija gde sam neke ostale bandove morao da izignorisem, da bi mi net sada radio kako treba 70/10Mbps
(2.13km od bazne).
U event logu vidim, da cim me yettel prebaci na neki durgi band, LTE H-MONITOR vraca na (prve) i poslednje bands u roku od sekunde, ali kosta 20 e po ruteru..
Sve je online objasnjeno..

EDIT: Moj ruter je B535-232a (fw B535-232a ....Current version: 2.1.0.1(H325SP11C983)

Operater Yettel me kacio po automizmu na one najprometnije do sad, ali od kada sam BUY ovu kremu za zuljeve, ja sam progledao.
Evo ga SS u peaku koriscenja, oko 15-16h...
Od bazne stanice sam udaljen 2.13km, ali je prilicno prava linija sa malo vrhova krosnji drveca.
Selo je u pitanju.

Prilozi

• B3 + B7 only1.png
    B3 + B7 only1.png
    45.9 KB · Pregleda: 29
Poslednja izmena:
Cisto da ne bude zabune, ti si pitao "valja li ovakav ruter" i ostavio link od

TP-Link Archer MR200​

To je obican CAT4 rutercic, koji ne vredi icemu danas.

ZTE 5GB je prilicno ozbiljan CAT19 ruter po specifikacijama, ali vise o tome kada neko u temi napise recenziju...

Poslednja izmena:
Preporuka za neki ruter koji moze da koristi esim? Pretpostavljam da nema nista jeftino a da valja.

Јефтина варијанта који ја користим је рутер који подржава openwrt + телефон који подржава еСим (на огласима може да се нађе са функционалним оштећеним диплејима за 20-50е) и конфиггуришеш usb-tethering. Ја сам све скоцкао за ~50е и ради одлично, чак имам могућност коришћења 5г мреже преко телефона, 4CA агрегације и увек макс проток из пакета…

Nazad
Vrh Dno