Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Kod pošiljaoca se vodi da je pošiljka primljena znači mora da krene od kurirske službe.

Kako on da krene kad nije inicirao pošiljku, pošiljalac mora da kreira reklamaciju kurirskoj službi na osnovu njegove žalbe.

Kod pošiljaoca se vodi da je pošiljka primljena znači mora da krene od kurirske službe.
To nije tacno. On treba da prijavi posiljaocu da nije primio poslatu robu, a na njima je da istrazuju, odnosno da reklamiraju. Nije primalac. u ovom slucaju, ugovarao transport nego posiljalac.

Dekspres se ne javlja na telefon niti su mi odgovorili na mejl.
Organizator se javio i rekao da će mi dati drugi uređaj ali zbog svega što se desilo pitali me da li mogu doći lično po uređaj, jer bi tako bilo najbolje..
Ja sam pristao da dođem, pa će mi danas javiti detalje..šta, kako, gde.
Ne znam, sada razmišljam da li je to ok, da li sam se zeznuo što sam prihvatio da odem lično, da li je bolje bilo da sam tražio dostavu, da pošalju uređaj ipak ?

Ne vidim problem u tome što ideš, naročito ako ti to nije neko preveliko viđanje tj. ako ti nije daleko.
Dobiješ, otvoriš, pogledaš jel to to, svakako nećeš da ga vraćaš u roku od 14 dana pa da ti je bitno da bude isporučeno daljinski.

Lično je uvek najbolje. Ako je neka skupa stvar onda još više.

Organizator se javio i rekao da će mi dati drugi uređaj ali zbog svega što se desilo pitali me da li mogu doći lično po uređaj, jer bi tako bilo najbolje..
Ne znam, sada razmišljam da li je to ok, da li sam se zeznuo što sam prihvatio da odem lično, da li je bolje bilo da sam tražio dostavu, da pošalju uređaj ipak ?
Idi licno, narocito ako ti je blizu.

Ko zna da li taj radi tu i dalje pa te orobi 2x

nisi se zeznuo. ličnim dolaskom potvrđuješ da si ti taj, možda ćeš pred organizatorom potpisati da si ovog puta dobio telefon. da si insistirao da ti se opet pošalje preko kurira, onda bi verovatno bio sumnjiv

Ne razumem zašto bi se zeznuo da odeš licno? Pa zamisli da ti opet mazne kurir pošiljku?

Ne zaboravi da zena ode s tobom, posto kazes da je registrovano na nju, da ne izbegnes dodatne nesporazume.

Da, da hvala svima na savetima i pomoći.
Rekli su mi da dođem lično i da je neophodno da imam pristup mejlu sa koga je izvršena registracija.
Da, vodim ženu obavezno 🙂
U ponedeljak idem po telefon.
Javljam kako je prošlo.
Hvala vam još jednom !

Za voznju od 165 km/h van naselja na magistralnom putu gde je ogranicenje 80 km/h dobih da platim 80 'iljada (na sest rata),8 meseci zabrane i 14 kaznenih poena...

Sudija je bila korektna,ljubazna....kaze da mi je maksimalno smanjila novcanu kaznu obzirom da je za ovo delo kazna 100-120 hiljada jer prvi put imam ovakav prekrsaj,nisam nikoga ugrozio u saobracaju i nisam bio pod dejstvom bilo cega (osim moje gluposti)

Ja sam zadovoljan kako sam prosao,ti poeni mi nista ne znace jer ih nisam do sada nikada imao,a nadam se da ih necu imati ni u buduce pa ce vremenom "nestati"....a ovih 650 eura cu na rate da iskesiram,***....tih 8 meseci zabrane mi je najteze palo,ali sta da radim sam sam kriv...

Tih 14 poena znače da si, ako se dobro sećam, na svega jedan ili dva prekršaja za upisivanje poena od ponovne obuke i polaganja vozačkog...
"dobra" stvar je sto ti se 14 poena briše nakon 24 meseca (ovo nisam siguran 100%) a da ces od toga 8 meseci provesti bez vožnje.

A ta zabrana upravljanja motornim vozilom,koliko sam video,kontroliše se na dva načina....prvo,standardno,saobraćajci koji zaustave vozilo (iz nekog razloga) i onda zovu telefonom neku "bazu" ili sta vec,pa im ovi potvrde kakvo je stanje..... i drugi nacin su neke nove kamere koje postoje na nekim policijskim automobilima...

Da li je neko video ovakva policijska vozila sa tim kamerama,da li se to "odomacilo" na putevima Srbije??.....ja mislim da to nikada nisam video ili bar nisam obracao pažnju......nego,šta me sad zanima....ja na moje ime imam registrovana 3 auta,tj ja sam njihov vlasnik,(ja vozim ovaj najbrži 😍) a druga dva koriste clanovi moje porodice.....pa sad ako npr neko od njih ode autom u Bg i tamo ga snimi ta kamera,njima ce verovatno da iskoci negde moje ime i moja zabrana (zbog registarskih tablica koje se vode na mene)....i onda oni zovu mene da se izjasnim da li sam vozioja taj auto ili neko drugi ili kako vec ide ta pravna procedura?

сваки пресретач када му је камера укључена проверава таблице. Такође, део стандардних возила полиције има камере на себи и виђам их свакодневно, али не зна да ли проверавају. И на крају, ту су камере које проверавају регистрације.

Камера уколико не сними возача јасно, не би требало да представља проблем, јер није забрањено возилу да учествује у саобраћају уколико је уредно регистровано већ возачу.

Pa cek,znaci presretac na koji god auto ili vozilo naleti,njima iskacu podaci o registraciji,zabranama itd......kako to izgleda kada idu putem i susreću ili su okruzeni sa stotinama vozila? 🙂

I ako ta kamera na policijskom autu ne snimi vozača,nego samo vozilo i tablice,kako će da znaju da li sam taj auto koji se vodi na mene vozio ja (sa zabranom) ili neko drugi?

A i sad mi pade na pamet "rupa u zakonu",tj šta ako ja sa zabranom pozajmim nečiji auto i vozim ga (do mile volje),snime me sve moguće kamere ali oni će dobijati podatke od osobe na koju je taj auto registrovan,tj neće moći da ga povežu sa mnom koji imam zabranu?

@Ulrich nemoj da se čačkaš. Ako te na'vataju u zabrani ide 100k kazna, nova zabrana koja se dodaje na tu i polažeš opet kada ti istekne zabrana.

Edit: Burazer se tako čačkao i išao na ono ispiranje mozga(kao polaganje), plus i to što ne možeš kada ti hoćeš nego se čeka da se oformi grupa.

Pa ne tražim "rupe u zakonu" da bih to koristio,nego čisto mi je palo na pamet kako je to regulisano sa pravne strane i u praksi....

Mada teorijski,da baš hoću,i uzmem nečiji auto,mogao bih tako da vozim bez problema dok traje zabrama....niko me ne bi nahvatao,obzirom da su me u prethodnih 20 i kusur godina vozačkog iskutsva samo jedno 4-5 puta zaustavljali saobraćajci...i još kad zaustave,samo ono standardno "jeste nešto pili" "saobraćajnu i vozačku" "hvala i dovidjenja",niti su šta proveravali niti gledali...

Nema druge nego da probaš, a mi ćemo da spremamo savete za pitanje "policija me zaustavila dok sam vozio pod zabranom i sad me zanima kako da ne ostanem bez dozvole i polažem ponovo vožnju".🙃
Ove nove kamere što bi trebalo da gledaju pojas i telefon će verovatno snimati i lice (da teže može da se prebaci kazna na drugo), pa ne mora samo da te zaustavi patrola, nego postoji šansa da dobiješ i vrlo skupu sliku za foto album.🤑

niko me ne bi nahvatao,obzirom da su me u prethodnih 20 i kusur godina vozačkog iskutsva samo jedno 4-5 puta zaustavljali saobraćajci...i još kad zaustave,samo ono standardno "jeste nešto pili" "saobraćajnu i vozačku" "hvala i dovidjenja",niti su šta proveravali niti gledali...

Tako je razmišljao i moj brat, još kaže znam gde stoje sve patrole u Smederevu, Viber grupe... kada ono Džohu Safet jedan dan.
Nije moje, a nije ni kulturno da ti kažem nemoj da razmišljaš više (o tome), povućiće te da sedneš za volan. Izvini na poslednjoj rečenici.

Zakonski vlasnik je odgovoran za svoje vozilo a vozač za svoje delo. Ako sa nezna ko je vozač i to ne može da se dokaže, zakonski vlasnik je odgovaran. Tako je svuda. Samo vozilo ima registaciju. Kod nas je neki "Narodni običaj" da se vozilo prolikom kupoprodaje ne prenese bar dok je registracija validna a to može da prodavca dovede u neprilike. Treba paziti i kome se vozilo pozajmljuje a ako se pozajmi treba se dogovoriti da će on/ona da odgovaraju za svoje činjenje. Do relativno skoro u prošlosti bar teoretski trebala je pisana dozvola vlasnika.

A ta zabrana upravljanja motornim vozilom,koliko sam video,kontroliše se na dva načina....prvo,standardno,saobraćajci koji zaustave vozilo (iz nekog razloga) i onda zovu telefonom neku "bazu" ili sta vec,pa im ovi potvrde kakvo je stanje..... i drugi nacin su neke nove kamere koje postoje na nekim policijskim automobilima...

Da li je neko video ovakva policijska vozila sa tim kamerama,da li se to "odomacilo" na putevima Srbije??.....ja mislim da to nikada nisam video ili bar nisam obracao pažnju......nego,šta me sad zanima....ja na moje ime imam registrovana 3 auta,tj ja sam njihov vlasnik,(ja vozim ovaj najbrži 😍) a druga dva koriste clanovi moje porodice.....pa sad ako npr neko od njih ode autom u Bg i tamo ga snimi ta kamera,njima ce verovatno da iskoci negde moje ime i moja zabrana (zbog registarskih tablica koje se vode na mene)....i onda oni zovu mene da se izjasnim da li sam vozioja taj auto ili neko drugi ili kako vec ide ta pravna procedura?

Tih vozila da kamerom ima vec bar deset godina, lako se prepozna, ima neka "budza" na krovu, blizu soferke, obično na strani gde je vozač.

Što se tiče snimanja tvog vozila u saobraćaju, ako se snimi vozilo u prekršaju, na tvoju adresu će stići poziv u sup da se izjasnis ko je vozio to vozilo. Ne znam da li već rade face recognition (vrv imaju već mogućnosti ali nisam siguran) ali u svakom slučaju dobijaš poziv svaki put kad se tvojim vozilom napravi prekršaj a ne zaustave te (znači kamere, radari itd).

Ako se ne izjasniš zato što ne znaš ili ne želiš odgovornost je na tebi kao vlasniku vozila i teretiće te zakonski kao da si ga ti vozio.

Nema druge nego da probaš, a mi ćemo da spremamo savete za pitanje "policija me zaustavila dok sam vozio pod zabranom i sad me zanima kako da ne ostanem bez dozvole i polažem ponovo vožnju".🙃
Ove nove kamere što bi trebalo da gledaju pojas i telefon će verovatno snimati i lice (da teže može da se prebaci kazna na drugo), pa ne mora samo da te zaustavi patrola, nego postoji šansa da dobiješ i vrlo skupu sliku za foto album.🤑
Samo da bude jasno, mene je uslikala kamera pre nekih možda 30 (trideset) godina.
Imao sam dozvolu izdatu od SUP-a za ulaz u ulicu za snadbevanje lokala, za dane kada je ulica bila pretvarana u pešačku zonu u odrđeno. Jednom su baš zabrakadirali dve desne trake pa sam ušao kroz leve trake i slikao me aparat za cvreno.
Sve je bilo u redu, otišao u SUP, podneo šta ima, obrazložio itd... ali ih pitam kako su uošte videli (bilo tada kečeva i osmica ko pleve) da sam to ja. Crno beli kutija TV. Čovek me je zumirao da je to strašno 🙂 Skoro da se prsten vidi na prstu na volanu, o ružnoj faci da ne pišem 🙂

Pre nekih deset godina je matori pozajmio auto i uslikala ga kamera za žutu traku na Brankovom mostu, nagazio je. Meni je stiglo kao vlasniku sve sa priloženim snimkom. Vremenski uslovi prilično loši, noćni snimak itd... Ja sam platio kaznu i prihvatio da njega ne zamlaćujem, pošto je trebalo da se ide za Bgd, da se podnose izjave ... Kao što je napisao član u postu iznad.

Držite se propisa, zbog te prve stvari sam izgubio nekoliko radnih dana dok sam rešio SUP i sud. Lepo to sve odavno slika, lično sam se uverio 🙂

Pa ne tražim "rupe u zakonu" da bih to koristio,nego čisto mi je palo na pamet kako je to regulisano sa pravne strane i u praksi....
Niko ništa ne pita tek tako…a pogotovo ne pita neko ko je napravio prekršaj i za njega dobio presudu i kaznu, kako je to regulisano.
Odradi razrezano i ubuduće ne divljaj za volanom.

Pa cek,znaci presretac na koji god auto ili vozilo naleti,njima iskacu podaci o registraciji,zabranama itd......kako to izgleda kada idu putem i susreću ili su okruzeni sa stotinama vozila? 🙂

I ako ta kamera na policijskom autu ne snimi vozača,nego samo vozilo i tablice,kako će da znaju da li sam taj auto koji se vodi na mene vozio ja (sa zabranom) ili neko drugi?

A i sad mi pade na pamet "rupa u zakonu",tj šta ako ja sa zabranom pozajmim nečiji auto i vozim ga (do mile volje),snime me sve moguće kamere ali oni će dobijati podatke od osobe na koju je taj auto registrovan,tj neće moći da ga povežu sa mnom koji imam zabranu?
Sistem na presretaču mora biti aktiviran od strane operatera. Nije dovoljno to što presretač učestvuje u saobraćaju.

Kada kamere detektuju vozilo u prekršaju, uvek se vlasnik poziva da se izjasni o tome. On je dužan da dostavi informacije o licu koje je upravljalo vozilom. Da li je kamera zabeležila i samog vozača, to nećeš znati, ali mogu da te uhvate u laži (pod uslovom da se snimak i izjava vlasnika ne slažu).

Niko ništa ne pita tek tako…a pogotovo ne pita neko ko je napravio prekršaj i za njega dobio presudu i kaznu, kako je to regulisano.
Odradi razrezano i ubuduće ne divljaj za volanom.

Pa ja sam pitao ono "poluprofesionalno" obzirom da sam nesudjeni pravnik po obrazovanju (stigao do trece godine pravnog fakulteta,ali ga nikad nisam zavrsio jer me zivot odveo na neku drugu stranu)...pa eto ponekada i dan danas me zanima pomalo kako funkcionise neki zakon u praksi itd,itd ne da bih ih krsio,nego cisto zbog funkcionisanja tog zakona

I eto nasao na " rupu u zakonu",tj u praksi....tj ako neko zivi u nekom manjem mestu gde mozda ni nema nikakvih kamera i gde relativno retko ima saobracajnih patrola (i jos ako pozajmi neciji auto) a ima zabranu upravljanja,moze do mile volje da vozi po (sirem) "lokalu" i prakticno je minimalna verovatnoca da ce ga neko otkriiti...

Secam se sa prve godine i rimskog prava izreke rimljana "zivot je uvek mastovitiji od zakonodavca" 😄

Tako je razmišljao i moj brat, još kaže znam gde stoje sve patrole u Smederevu, Viber grupe... kada ono Džohu Safet jedan dan.
Nije moje, a nije ni kulturno da ti kažem nemoj da razmišljaš više (o tome), povućiće te da sedneš za volan. Izvini na poslednjoj rečenici.

Hvala na upozorenju,shvatam sta si hteo da mi napises

Mislim da cu da "odradim" ovu zasluzenu kaznu pa vec smisljam strategije kako cu da funkcionisem 8 meseci bez auta....srecom,volim da vozim bajs ionako ga cesto vozim,pa cu ga sad voziti jos vise...i na dalje rute

Poslednja izmena:
Sistem na presretaču mora biti aktiviran od strane operatera. Nije dovoljno to što presretač učestvuje u saobraćaju.

Kada kamere detektuju vozilo u prekršaju, uvek se vlasnik poziva da se izjasni o tome. On je dužan da dostavi informacije o licu koje je upravljalo vozilom. Da li je kamera zabeležila i samog vozača, to nećeš znati, ali mogu da te uhvate u laži (pod uslovom da se snimak i izjava vlasnika ne slažu).

Mislim da niko nije shvatio sta sam pitao ili ja nisam dobro i jasno postavio pitanje...

Ja sam mislio sta ako kamera za otkrivanje voznje pod zabranom snimi auto (registrovan na mene i u mom vlasnistvu) u saobracaju,a koji nije u nikakvom prekrsaju,ali koji ne vozim ja nego neko drugi koji nema zabranu....kako ce oni znati samo na osnovu tablica da li vozim ja sa zabranom ili neko drugi bez zabrane?

Tj da li te kamere snimaju saobracajne tablice (pa ih tako povezuju sa vlasnicima auta koji mozda imaju zabranu) ili snimaju lica samih vozaca i onda na osnovu toga prepoznaju da li imaju zabranu? upravljanja ili sta vec?

Pozvaće te da se izjasniš o tome. Kamera beleži tablice i na osnovu toga policija identifikuje vlasnika.

Nazad
Vrh Dno