Šta je novo?

Vivo X300 Series

Kao neko ko je direktno prešao sa x100u na x300p imam nekoliko zakljucaka.
Prvo x100u kamera je popeglana do savršenstva, barem photo dio, *** imali su godinu ipo dana i odlicno su to napravili.

X300 pro je tek izisao i vec nakon misec dana nije isti telefon. 2 updatea kamere i vec je to doslo na svoje, a bit ce i bolje.

U svojim fotkama koristim zeiss natural. Na x100u sam morao saturaciju smanjit za 10 ostrinu za 30. Na x300p za isti rezultat saturacija ide na -20, oštrina -50 a i kontrast na -20. Srecom to se jednom namjesti i tako stoji.

U odnosu na x100u najvise me veseli glavni senozor, koji iako manji ima nesto bolji dinamicki raspon.

Što se tice video snimanja, rekao bi da su tu negdi, ali x300p ima jednu prednost a to je da nikad ne trza prilikom šaltanja leća, dok je x100u znao zablesiti pa bi skok između kamera bio preocit.

X300p također donosi poboljšane snapshot i humanistic modove, koji dobro dođu kod snimanja stvari u pokretu.

Kad sam tek uzeo x300p uzasno me nerviralo što bi u auto modu slike ljudi poboljšavao i peglao, fala bogu to su samnjili a tu je i raw light.
Evo primjer auto vs raw light:
1000009792.jpg
Nije više toliko drasticna razlika kao prije.

Btw 85mm + raw light je divota za snimanje ljudi, nikad prije ovakav iq nisam imao na mob.
Evo primjer fotka kolegice auto + raw light

1000009513.jpg

Također su dobar posao napravili sa nocnim nacinom, dosta bolje kontrolira svjetle elemente tako da ne trebam kao na x100u mudrijat sa LR. Okinem i zadovoljan sam.
Evo primjer od sinoć.

1000009744.jpg
Ako se odmaknemo od kamere, neka poboljšanja u odnosu na x100u su fluidnost sustava, ekran je na suncu dvije klase iznad a baterija je bolja od x100u ali i svakog drugog telefona koji sam imao. Doslovno mobitel skinem u 6 s punjaca, tarem ga cijeli dan i vratim oko ponoc na punjac sa 30% baterije.
Također vibracija je dosta jaca.

Nekakv zakljucak je da ću nastaviti koristiti x300 pro barem do xiaomi 17 ultra ili vivo x300 ultra

Drugar je uzeo x300 Pro pa je bio bas danas da uporedimo sa S23 Ultra kakva je kamera i generalno kakvi su telefoni u poredjenju.
Oba telefona su recimo tu negde. Ono sto je bas osetna razlika jeste sto na X300 Pro stvarno ima mnogo vise detalja kada se zumira. Tipa slikao me je u portretu, zumirao na 3 ili 5x (ne secam se tacno) i vide se bas jasno detalji lica, pore, tekstura koze itd itd. Isto to na 1x pa zumiramo posle u galeriji i gledamo npr detalje na duksu. Vidi se bukvalno tekstura duksa. Cut off na portretu je stvarno odlican, ali ja sam ocekivao da ce blur pozadine biti jos jaci. Ovo je onako tek malo zamuceno, a mozda i moze jace ali on jos to nije provalio (tek je juce uzeo telefon). Sto se tice toga tu im S23 Ultra odnosi pobedu, a X300 Pro ima za nijansu bolji cut off.
I generalno to je bila i cela prica oko isprobavanja. Nesto je bolje na jednom telefonu, nesto je bolje na drugom, a realno oba telefona su tu negde sto se tice boja, kvaliteta slike i videa.
Kvalitet izrade je skoro kao i na Samsungu. Lajsne su malo "cudnijeg" materijala, ledja telefona su skroz ok. Tezina sasvim fino izbalansirana da telefon lepo lezi u ruci. Sto i ortak kaze sama ta "grba" kamere doprinosi da ti je telefon stabilniji u ruci. Jer ti taman tu nalegne kaziprst.
Ekran je u sustini kao i na S23 Ultra sto se tice jacine osvetljenja, kvaliteta i detalja. Jedino sto smo cudno primetili kada smo pustili Dolby Vision Blue HDR video na Jutjubu da kao da je video ostriji na Vivu nego na Samsungu. Mozda bi trebao i da se igram malo sa podesavanjima ekrana jer mi sve stoji na standardu, ali opet i kod njega je to takodje slucaj.

Sve u svemu skroz ok telefon sa meni licno jednom jakom manom, a to je cena. Oko 1150-1200e minimum su trenutno kod nas i to bez photography kit-a. Ortak je bas zapenio da uzme isti i cena sa njim je oko 1400-1500e. I to je u pitanju Pro model, mogu misliti koja ce cena biti za Ultru.
Meni je to poprilicno mnogo novca za jedan telefon i drzim se Samsunga jos uvek. Ili barem dok ne bude neka ogromna razlika (bilo to u kameri, displeju ili cemu god) da mi zaista toliko visoka cena vredi i da dobijem nesto vise za to.

To mu je cena koju nikada niko neće dati za njega pogotovo kada je u Kini nešto ispod 600e ( u Rusiji oko 700e).
Na to se doda i osakaćena baterija u EU i nemaju gotovo nikakve šanse za proboj na zapad ove godine.

U Rusiji koliko sam video oko 740e kada se pretvori. To ću možda uzeti kroz koji mesec, kada ortak bude išao.

Drugar je uzeo x300 Pro pa je bio bas danas da uporedimo sa S23 Ultra kakva je kamera i generalno kakvi su telefoni u poredjenju.
Oba telefona su recimo tu negde. Ono sto je bas osetna razlika jeste sto na X300 Pro stvarno ima mnogo vise detalja kada se zumira. Tipa slikao me je u portretu, zumirao na 3 ili 5x (ne secam se tacno) i vide se bas jasno detalji lica, pore, tekstura koze itd itd. Isto to na 1x pa zumiramo posle u galeriji i gledamo npr detalje na duksu. Vidi se bukvalno tekstura duksa. Cut off na portretu je stvarno odlican, ali ja sam ocekivao da ce blur pozadine biti jos jaci. Ovo je onako tek malo zamuceno, a mozda i moze jace ali on jos to nije provalio (tek je juce uzeo telefon). Sto se tice toga tu im S23 Ultra odnosi pobedu, a X300 Pro ima za nijansu bolji cut off.
I generalno to je bila i cela prica oko isprobavanja. Nesto je bolje na jednom telefonu, nesto je bolje na drugom, a realno oba telefona su tu negde sto se tice boja, kvaliteta slike i videa.
Kvalitet izrade je skoro kao i na Samsungu. Lajsne su malo "cudnijeg" materijala, ledja telefona su skroz ok. Tezina sasvim fino izbalansirana da telefon lepo lezi u ruci. Sto i ortak kaze sama ta "grba" kamere doprinosi da ti je telefon stabilniji u ruci. Jer ti taman tu nalegne kaziprst.
Ekran je u sustini kao i na S23 Ultra sto se tice jacine osvetljenja, kvaliteta i detalja. Jedino sto smo cudno primetili kada smo pustili Dolby Vision Blue HDR video na Jutjubu da kao da je video ostriji na Vivu nego na Samsungu. Mozda bi trebao i da se igram malo sa podesavanjima ekrana jer mi sve stoji na standardu, ali opet i kod njega je to takodje slucaj.

Sve u svemu skroz ok telefon sa meni licno jednom jakom manom, a to je cena. Oko 1150-1200e minimum su trenutno kod nas i to bez photography kit-a. Ortak je bas zapenio da uzme isti i cena sa njim je oko 1400-1500e. I to je u pitanju Pro model, mogu misliti koja ce cena biti za Ultru.
Meni je to poprilicno mnogo novca za jedan telefon i drzim se Samsunga jos uvek. Ili barem dok ne bude neka ogromna razlika (bilo to u kameri, displeju ili cemu god) da mi zaista toliko visoka cena vredi i da dobijem nesto vise za to.
Hmmm reći da su S23 ultra i x300 pro slični po kvalitetu slika i videa je u najmanju ruku netačno. Kao pandan x300 pro imam x200 ultra kao i do skoro s23ultra sa kojeg sam prešao i testirao ih uporedno itekako. Apsolutno svaki aspekt slika je na strani viva, jedina stvar u kojoj S23 ultra može da parira to je stabilizacija videa i zvuk. Što se tiče kvaliteta izrade tu su negde a ekran mi je bolji na vivu. O ostalim stvarima i da ne pričam kao što su baterija, brzina punjenja, jačina signala pa čak mi je osetna brzina same memorije na vivu. Daću banalan primer gde sam na oba telefona istovremeno stavio istu igricu da se skine i instalira sa play prodavnice. Vivo je i pre skinuo i instalirao za sekundu dok je sama instalacija trajala na Samsungu desetak sekundi. Jedino što mi nedostaje sa Samsunga to je olovka, pogotovo kada me zasvrbi uvo. 😂

И ја се сад чудим, шта сте поредили кад је камера на S23U и X300Pro "слична".

Ja sam prešao sa s23u na x100u i razlika u fotografijama je nebo i zemlja, video je 2x bolji na x100u pogotovu što na s23u u 4k 60fps uopšte ne možeš da menjaš između kamera i nemaš 4k u 120fps.
Jedino što je na s23u bolje je zvuk i snimanje zvuka i ništa više.

hate-it.gif

Šalu na stranu, volim s23 ultru, ima posebno misto u mom srcu, ali on i kad je izisao nije bio u top 10 kameraphonea, a kamoli danas.

Sta bi tek bilo da sam napisao ono sto sam i zaboravio. Da smo se iznenadili koliko je 10-20x zoom kuca u daljini ili objekata bio losiji na Vivu i cim se ista slika zumira u galeriji krece sve vise da se vidi sum i gube se detalji.
Nismo imali vise dana u razlicitim vremenskim uslovima pa da smo tako testirali u tancine obe kamere. Ovo je neki prvi utisak u otprilike nekih sat vremena isprobavanja oba telefona. Da ne bude posle da branim Samsung ili da favorizujem marku, brendovi mi uopste nisu bitni ali imam utisak kao da sam ovde nesvesno prodrmao osinje gnezdo Vivo ljubitelja 🤣

Nisi uzdrmao nikakvo gnezdo, nego pišeš nerealne stvari. Ljudi koji planiraju kupovinu telefona i čitaju forum mogu doći u zabludu. Telefoto je nemerljiv tu se tek vidi razlika u korist Viva. Nego jeste li sigurni da je drugar dobio pravi x300 pro?
Žena mi koristi takođe S23 ultru tako da imam opravdan razlog mojim tvrdnjama. Mislim da ne bude da crnim Samsung ili nešto, činjenica je da od kada je izašla S2 od Samsunga sam promenio skoro sve modele S serije i gotovim Samsung a pogotovo S23 smatram kao jedan jako dobar uređaj.

Nije mi bas za poređenje ali dobro 🙂 Mislim kao i reakcije drugih ovde...
Evo imam X300 Pro, iskreno nisam ga poredio sa S23U, ali sam imao X200 Pro i ja i drugar smo poredili sa S24U...
Oba telefona su premium, iako je opet poređenje bilo sa X200 Pro ne sa X200 Ultra jer je ipak Samsung-ov bio ultra msm kao top tear jedne kompanije...

Pa mi onda ovo poređenje X300 Pro sa S23U malo čudno hehe, još veći gap nekako napravljen pa nije za poređenje...
Jeste vrv ces nesto naci da je bolje, ali daj bre... 😀

Pa imali smo jedino S23 Ultra pri ruci kao nesto sa cim bi mogli porediti, a ne zato sto uzdizem tu seriju, mislim da nema boljeg od toga itd itd. Da smo imali jos neki telefon te klase pri ruci uporedili bi i njega.

Nema laznog.
Dzaba pisete, mozete do sutra.
Dajte slike pa da poredimo (znam da ih necemo videti 😀).
Ovako rekla-kazala.
Neces videti te slike jer nema smisla da u danasnje vreme kacim ovde slike svoje kuce, komsijskih kuca i okruzenja, dvorista, prilaza, automobila i slicno. Na to sve samo da kazem gde stoje kljucevi pa da se neko slobodno posluzi 😉
Gledacu da ga iscimam da napravimo opet poredjenje ali da ovog puta ja koristim oba telefona jednog pored drugog. Posle toga da okacim slike u A i B oznakama pa da ne kazem barem jedno vreme koji je telefon uslikao koju sliku. Mada posle svega ovoga imam utisak da bi opet neko dosao i rekao da sam slagao za rezultate i da nista od toga nije istina. Ali ok, ajde neka bude svakom svoje.

Tražiti dokaz da je x300 pro bolji/kompletniji kamera telefon od S23 ultra je isto kao tražiti dokaz da je M5 brži od Insignije.

Dobro on misli verovatno na slikanje klasika, bez nekog piksel pipinga, profi istrazivanja itd itd. U toj varijanti i s21 pravi slicne fotke. Mnogo mi to patkometrujemo, sto ne znaci da rade i drugi 🙂

Kakav je shutter speed na vivo telefonima?

I da li je neko poručivao preko ovih ljudi “prevoz De”, da podeli info o tome kakva je procedura, i koliko naplaćuju uslugu?

Recimo ako bih poručio sa tradingshenzhen-a, pretpostavljam da bih samo uneo njihovu adresu, a sve ostalo uključujući i plaćanje karticom obavljam ja ?

Kakav je shutter speed na vivo telefonima?

I da li je neko poručivao preko ovih ljudi “prevoz De”, da podeli info o tome kakva je procedura, i koliko naplaćuju uslugu?

Recimo ako bih poručio sa tradingshenzhen-a, pretpostavljam da bih samo uneo njihovu adresu, a sve ostalo uključujući i plaćanje karticom obavljam ja ?

Shutter speed je dobar u snapshot mode-u.

Prevoz de vise ne dovozi telefone i laptopove.

Aj sad jedno mozda glupo pitanje, al imam opciji iz Japana tacnije Osake da dovucem vivka. Da li neko ima neku prodavnicu da preporuci, poznaje, da preporuku? I sta treba bese da ima da bi radio na nasim mrezama?

Koliko je lep ovaj crveni x300 :/
Nadam se da će ga neko dovući na kp kao što dovlače Indus OnePlus telefone.

Jel je samo moja neosnovana predrasuda, ili je OK sto bih bio zabrinut za kvalitet telefona koji je specificno za indijsko trziste?

Edit: pre nego sto neko pomisli da sam rasista ili slicno, ne radi se o tome ahahaha. Nego vodjen time kakve su sve malverzacije bile sa proizvodima za nase u odnosu na EU trziste.

Kvalitet je isti.

@fkloznica , izgleda da ruska verzija nema crvena 🙂 Gledao sam sada. Lepa je baš ta crvena.

Poslednja izmena:
Ako je neko imao priliku da isproba x100 ultra, x200 ultra i x300 pro da li moze ukratko razlike da navede gde je koji bolji?

Ako je neko imao priliku da isproba x100 ultra, x200 ultra i x300 pro da li moze ukratko razlike da navede gde je koji bolji?
x200 ultru sam prekrizio nakon 2 dana koristenja, jednostavno 35mm default nije za mene.
x100u sam koristio godinu dana i za mene najbolji mobitel koji postoji, odlucio sam ga zamjeniti iz ciste dosade
x300p je nekakav logican nasljednik x100u s manje duse, ali s boljom baterijom i nesto svjetlijim ekranom

Sve u svemu, svi su jako dobri, nijedan nije savrsen.

x200 ultru sam prekrizio nakon 2 dana koristenja, jednostavno 35mm default nije za mene.
x100u sam koristio godinu dana i za mene najbolji mobitel koji postoji, odlucio sam ga zamjeniti iz ciste dosade
x300p je nekakav logican nasljednik x100u s manje duse, ali s boljom baterijom i nesto svjetlijim ekranom

Sve u svemu, svi su jako dobri, nijedan nije savrsen.
Znaci ako ne naletim na x100ultra da je dostupan ne gubim mnogo sa 300 pro? Moze u izbor uci i oppo, ne znam dal ima smisla njega gledati s kamera tacke gledista

Nazad
Vrh Dno