Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Yettel je od starta ubacio B7 i B28/n28. Zna li se šta za A1, da li su instalirani i čeka se uključivanje ili tek treba da budu postavljeni?

Ovo je skandal MTS-a po mom skromnom mišljenju na nivou papazjanije iz januara i dizanja cena kojim su kršili ugovore.

Pametnom čoveku jasno šta raditi dalje.

iP13+Total 20 sa digital eSIM+Yettel+Krusevac= 5G nikako 🙁

Mozda je bolje pitanje, odakle tebi ideja da ga imas 😂
Lako je trolovati narod bez optike 😛

Inače, tačno je B7 band poboljšao brzine, nije ga bilo ranije:

Edit, povremeno umesto B20 ukači i B28.

1764682473743.png

Nasmeja me lepo. 😃 bojim se da nisi shvatio moj post, odnosno ocigledno ne pratis pa preporucujem da procitas detaljnije prethodnu temu o 5G imas to mnogo detaljnije...

Ali da ukratko objasnim ( mada vidim po reakcijama da je vecina shvatila) post se ironicno odnosi na mts i cenjenog direktora koji je to najavljivao ( i mnogo vise od toga) i ono sto smo dobili... i da treba ti novi i skuplji paket da bi na mts koristio 5G, to bi shvatio i da si procitao ozbiljnije bar jednu od par tema gde se o tome stalno prica od kako su objavili...
Izvini ali ne pratim ništa vezano za MTS. 🤣
Znam da A1 nije to spominjao a nadam se da ćemo se složiti da šta god MTS kaže, ne treba uzimati za ozbiljno.

A1 i 5G ali NSA (non-standalone) kod mene:

How it works
Hybrid network: 5G NSA is a hybrid model that combines 5G New Radio (NR) with a 4G Evolved Packet Core (EPC).
Dual connectivity: Mobile devices connect to both 4G and 5G base stations simultaneously to increase data throughput.
Control functions: The 4G base station typically manages control functions, while the 5G base station handles user data.
Faster deployment: Carriers can roll out 5G services faster and with less initial investment compared to building a full 5G core network from scratch.

Advantages
Faster speeds: Users experience higher data rates than with 4G alone.
Lower latency: Performance is improved compared to 4G.
Rapid market entry: It's a quick way for mobile operators to offer 5G services to consumers.

Limitations
Reliance on 4G: It is not considered "true" 5G because it still depends on the 4G core for certain functions.
Limited new features: It cannot support some advanced capabilities that are unique to the 5G core network.
Slower speeds than SA: A full 5G standalone network will offer higher speeds and more capabilities.

Ocekujte postepenu implementaciju SA kad dodje vreme za 5G Advanced. Rano je da se prica o tome. Ali nije ni mnogo daleko, moguce vec za 2-3 godine.
Neke lokacije, tipa tehnoloski parkovi, expo, bg na vodi i ostala gradska jezgra vecih gradova itd. mozda i pre.

Yettel Total40 ne radi 5G (Zemun). Kolegama oko mene radi normalno na novijim Yettel paketima.

Zasto Yetel i MTS ne zele nove korisnike?

To neki sado mazo fazon ili misle da ima mnogo morona

Dajte be isti kucni 5g net kao A1 pa da biramo best mrezu

Po mapama A1 je pokrio i neka manja mesta koja Yettel nije (Smederevska Palanka, Velika Plana), na žalost kod mene u Svilajncu još nema mada sam video 5G antene da su postavljene.
Ako su postavili antene, pustiće signal uskoro. Kod mene u Pirotu danas aktivno rade, iako ga nema na mapi, ja čas imam 5G čas nemam. Na bar 2 bazne stanice sam video ekipe kako nešto rade. Biće danas, sutra to okej.

Yettel pokriva sa 700mhz manja mesta, to iskreno ne bih ni računao.

A opet Yettel je pokrio Topolu i sela okolo, a A1 nije. Kakva im to logika 🙄
Polako ljudi, u prvi godinu dana su bili u obavezi ovo da urade:
Минимални број gNodeB по градовима:
Град Београд 120, Нови Сад 20, Ниш 15, Крагујевац 10, Суботица 5.

A vi vidite gde su vec danas. Dakle, nema razloga ne biti optimista ovog dana.
I koliko vidim, svi operateri pod 5G u ovom lansiranju podrazumevaju 3500 mhz (+700 mhz tu i tamo), tako da sve ide i bolje nego sto su mnogi mislili - ukljucujuci i mene. Licno sam mislio da ce launch biti kombinacija 3500 i DSS po manjim mestima - sto danas nije slucaj. Naravno ocekujem CA u buducnosti, ali ne pricam sada o tome, vec da danas nema nigde marketinski proglasene 5G mreze, vec je pustena kao 3500 mhz

Ocekujte postepenu implementaciju SA kad dodje vreme za 5G Advanced. Rano je da se prica o tome. Ali nije ni mnogo daleko, moguce vec za 2-3 godine.
Neke lokacije, tipa tehnoloski parkovi, expo, bg na vodi i ostala gradska jezgra vecih gradova itd. mozda i pre.

Posebno ističe da će Srbija od samog starta uvoditi 5G Standalone arhitekturu, što je ređi pristup u Evropi, ali tehnološki napredniji.

– Evropski operateri priznali su da su pogrešili jer nisu ulagali u skuplji 5G Standalone – kaže Lučić, podsećajući da “u Kini 77 odsto korisnika koristi 5G SA, u Americi 25 odsto, a u Evropi samo dva odsto”.

– Mi ćemo od početka imati taj koncept – naglašava, uz objašnjenje da SA donosi minimalno kašnjenje signala i najbolje uslove za industrijsku automatizaciju i AI.

Po njemu, ova strategija može da ubrza digitalnu transformaciju domaće privrede: od pametnih fabrika i logistike, preko energetike i poljoprivrede, do naprednih usluga u zdravstvu i javnom sektoru.

Jesmo čekali malo, ali ćemo od početka imati 5G Standalone, što će uticati na brz razvoj veštačke inteligencije – zaključio je Lučić.

Meni je na Banovom brdu, na nekih 100 metara vazdusnom linijom bez prepreka od A1 antena, download duplo veci nego sto je bio na 4G sa nekih 350 na 700-750, upload je isti cca 130-150 a ping je sa nekih 25 pao na 17 ( tu sam ocekivao vise ) . Mereno na iPhone 17

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno