Šta je novo?

Stambeni krediti

Ја мислим да би стварно био ред да се више не говоре неке ствари које немају упориште у реалности, тј. да се људи мало update-ују на Србију октобра 2025.
Шта желим да кажем, оно што вам банке нуде на сајту, то вам је - узми или остави. Каква флексибилност, какви договори, какви бакрачи.
Ја верујем, мада сада пишем по сећању, да је било каква флексибилност и могућност договора нестала још са короном, а можда чак и раније.
Разлози - о томе се може дискутовати, мој став је да је дошло до укрупњавања тржишта и као и међу трговцима до неке врсте картелизације. Не желећи да улазим у било какву дискусију, јер како оно беше - мишљење је као ..., свако га има, оставићу само понуду Raiffeisen-a код нас и у Босни:
Raiiffeisen stambeni Srbija 4.75%
Raiffeisen BIH stambeni 3.92%
Све што бих даље написао би водило у офф или у бан. Или обоје.

Postoji mogućnost dogovora kod pojedinih banaka i ovo ti je odgovor iz prve ruke.

2022. (sto je nakon korone) sam dobio ponudu banke koja je dosta bolja od ponude sa sajta. A nisam ni pregovarao, samo sam trazio ponudu.

Marta ove godine sam obišao tri banke kako bih dobio ponude za kredit, i u dve sam dobio bolju ponudu od one sa sajta. Isto kao i Nothingman, samo sam otišao da se raspitam, nisam imao nameru da se cenjkam.

Ја мислим да би стварно био ред да се више не говоре неке ствари које немају упориште у реалности, тј. да се људи мало update-ују на Србију октобра 2025.
Шта желим да кажем, оно што вам банке нуде на сајту, то вам је - узми или остави. Каква флексибилност, какви договори, какви бакрачи.
Ја верујем, мада сада пишем по сећању, да је било каква флексибилност и могућност договора нестала још са короном, а можда чак и раније.
Разлози - о томе се може дискутовати, мој став је да је дошло до укрупњавања тржишта и као и међу трговцима до неке врсте картелизације. Не желећи да улазим у било какву дискусију, јер како оно беше - мишљење је као ..., свако га има, оставићу само понуду Raiffeisen-a код нас и у Босни:
Raiiffeisen stambeni Srbija 4.75%
Raiffeisen BIH stambeni 3.92%
Све што бих даље написао би водило у офф или у бан. Или обоје.

Nemam iskustva u kreditima za fizička lica, ali generalno, cenkanje je kao na pijaci. Već me malo smaraju sa tim. Ideja je, ako ne tražiš bolje uslove, nećeš dobiti.

E, sad, kad smo kod uslova, jel može neko ko je u toku sa stambenim kreditima za fizička lica da mi pomogne, što kraće/jednostavnije?

- Kako se računa maks kreditno zaduženje u odnosu na platu? Tj koji period uzimaju za prosečnu platu i koji procenat od toga može da bude maks rata?

- do koliko godina starosti mora biti poslednja rata kredita?

- da li je i dalje maks 1 milion godišnja prevremena otplata bez naknade ili neke banke primaju veće iznose bez naknade?

1. generalna praksa je da ukupna mesečna rata (za sve kredite, lizinge, kartice, itd.) ne bi trebalo da prelazi 50% do 60% neto zarade klijenta, mada ovaj procenat može biti i niži za klijente sa nižim primanjima ili većim postojećim obavezama. Period za prosek plate banke obično uzimaju u obzir prosek neto zarade u poslednja tri meseca (ili ređe šest meseci).

2. koliko znam negde oko 70-75god ali varira od banke do banke.

3. da ali važno je proveriti individualnu politiku svake banke

Nemam iskustva u kreditima za fizička lica, ali generalno, cenkanje je kao na pijaci. Već me malo smaraju sa tim. Ideja je, ako ne tražiš bolje uslove, nećeš dobiti.

E, sad, kad smo kod uslova, jel može neko ko je u toku sa stambenim kreditima za fizička lica da mi pomogne, što kraće/jednostavnije?

- Kako se računa maks kreditno zaduženje u odnosu na platu? Tj koji period uzimaju za prosečnu platu i koji procenat od toga može da bude maks rata?

- do koliko godina starosti mora biti poslednja rata kredita?

- da li je i dalje maks 1 milion godišnja prevremena otplata bez naknade ili neke banke primaju veće iznose bez naknade?
Otplatio pre par nedelja prevremeno kredit kompletno, nije bilo naknade za prevremu otplatu iako stoji u ugovoru. Imam i drugi slučaj u porodici sa refinansiranjem u drugoj banci, nije platio naknadu. Mislim da je ove godine odgovaralo bankama da se reše nekih kredita pa su olabavili uslov.

Nađoh neke tekstove u kojima se pominje da ih je NBS naterala da ne naplaćuju naknadu u onom paketu kada su ograničili kamate, pa se negde navodi da je važilo dok nisu letos odredili ovih 1.2 miliona, a negde piše da važi do kraja ove kalendarske godine.

Nađoh neke tekstove u kojima se pominje da ih je NBS naterala da ne naplaćuju naknadu u onom paketu kada su ograničili kamate, pa se negde navodi da je važilo dok nisu letos odredili ovih 1.2 miliona, a negde piše da važi do kraja ove kalendarske godine.
Ne važi kao opšte do kraja godine sigurno, ja sam hteo da uradim prevremenu, i naplatili bi mi penal, pa sam sačekao da mi istekne godina od prethodne.
Erste je u pitanju.

Jesi siguran da treba da cekas godinu dana od prethodne otplate? Zar nije otplata u kalendarskoj godini?

Proverih sad na netu, izgleda je stvarno period od 12 meseci a ne kalendarska godina.

RF mi ne naplacuje proviziju bez obzira na iznos otplate, pa nikad nisam bio siguran kako naplata provizije tacno funkcionise.

Poslednja izmena:
Da li je neko podizao stambeni kredit na osnovu hipoteke i da li neko ima informaciju da li neka banka daje ovu vrstu kredita? Stavio bih kuću pod hipoteku da podignem kredit za novu nekretninu ako je tako moguće. Ja se vodim kao nezaposleno lice a supruga je preduzetnik paušalac (advokat).

Koliko znam svi su hipotekarni

Banke svakako traže hipoteku, ali koliko znam i platu. Nikad nisam pitao da li ikako može bez plate.

Da li je neko podizao stambeni kredit na osnovu hipoteke i da li neko ima informaciju da li neka banka daje ovu vrstu kredita? Stavio bih kuću pod hipoteku da podignem kredit za novu nekretninu ako je tako moguće. Ja se vodim kao nezaposleno lice a supruga je preduzetnik paušalac (advokat).
Uvek mozes drugu nekretninu staviti na hipoteku.
Ali uvek i moras imati zaradu (i to ne kapitalnu kod nas, tipa od izdavanja - barem ne znam da moze tako iole).
Ako mislis kao u Americi da se igras Roberta Keyasaki-a (kako se vec zove..) ne ķe moze kod 🙂

A procedura uzimanja kredita stambenog za mlade uz stavljanje hipoteke na nekretninu jer je osoba trenutno nezaposlena daje neka banka ili ne ? Ima li neko mozda info ?

Naravno da možeš da založiš kuću kao hipoteku, ali imaš drugi problem i to solidan.
Nezaposlen si, tako da ti banka neće dati kredit ni u ludilu, a i za suprugu će biti povuci ga, potegni ga, jer je PR paušalac, najzeznutija kategorija kojoj banke ne daju rado kredite generalno, a posebno kapitalni kredit.
Ja sam PR i imam stambeni kredit, ali je nasleđen od pokojne supruge i refinansiranje urađeno dok nisam bio PR. Bankarka mi je rekla da sada kao PR nema šanse da bi mi dali.

Hvala na odgovorima. Kontam i ja da je situacija loša ali rekoh da proverim oskustva. AIK reklamira stambeni kredit za preduzetnike paušalce pa ćemo videti šta kažu.

A procedura uzimanja kredita stambenog za mlade uz stavljanje hipoteke na nekretninu jer je osoba trenutno nezaposlena daje neka banka ili ne ? Ima li neko mozda info ?
Valjda moras imati neka primanja... Na osnovu cega ce ti banka dati kredit? Hipoteka im je samo garancija u slucaju da prestanes sa placanjem rata.

Valjda moras imati neka primanja... Na osnovu cega ce ti banka dati kredit? Hipoteka im je samo garancija u slucaju da prestanes sa placanjem rata.
Ne primanja - zaradu bas (platu).
Mislim (ne tvrdim..) da je to cak zakonski obavezno. PR se racuna kao zarada (od banke zavisi kako ce tretirati).
Ima ljudi koji imaju zaradu od kapitala (berza, obveznice, izdavanje...) ali to se ne priznaje ovde.

Pa to, na platu sam mislio, da je zaposlen negde i da ima primanja nego eto ima razlicitih tumacenja no nije na odmet da se spomene jer primanje moze biti i neka socijalna pomoc, itd. 🙂

Pa to, na platu sam mislio, da je zaposlen negde i da ima primanja nego eto ima razlicitih tumacenja no nije na odmet da se spomene jer primanje moze biti i neka socijalna pomoc, itd. 🙂
Sve sto se vodi kao plata (penzija recimo).
Bitno da ljudi ne misle na privremene/povremene poslove ili kapitalna ulaganja kao primanja u ovom smislu 😉

Da bi dobio kod nas stambeni kredit, postoje dve opcije:

1. Ugovor o radu na neodređeno, minimum 6 meseci zaposlen u navedenoj firmi i/ili penzija
2. PR minimum 3 godine, sa pozitivnim bilansima

Socijalna pomoć nije primanje, već je socijalna pomoć.

Sve ostalo je u domenu teorije i naučne fantastike.

Da li neko ima informaciju da li je ovo legit ili neki potencijalni vid prevare?
Navodno mogu da završe stambeni kredit mojoj supruzi (advokat/paušalac).

ovo je jedna od posredničkih firmi koja za klijenta nalazi kredit. piše na sajtu ko su i gde su

Nema ih na APR i google po adresi nalazi autoperionicu. Svako može da napravi sajt i napiše ono sto su oni napisali.
Ne kažem da je prevara i voleo bih da nije ali traže gomilu dokumentacije o poslovanju moje supruge i ona se plaši da to ne zloupotrebe i da je ne prevare na neki način. Ja ne vidim na koji način mogu da je prevare jer ne traže novac za svoje usluge ali koji motiv onda imaju.
Da li mogu da posluju legitimno ako ih nema u APR?

Pa vrvt od banke uzmu.
Pazi sta potpisujes i pitaj ih tacno.

(Mada sam uvek skeptican da koristim middlemen cak i kad znam da su legalni, jer u DE lazu kao ludi..)

U DE su maltene esencijalni, jer su ogromne firme (ne mislim nasitme kancelarije), i gotovo uvek imaju povoljniju kamatu nego da sam trazis od banke, imaju povoljnije uslove na veliko. Plus ti daju tipa 10 ponuda da biras…

I u Poljskoj ista prica, vode te u svemu, ne mlatis se sam plus ustedis.

E sada kako ke kod nas to ne znam.

Kreditni savetnici svakako nisu nepoznanica, čak ovde imamo i temu posvećenu njima, a danas je pitanje postavljeno za jedne konkretne. I to stvarno jeste čudan slučaj, jer se čini kao da je reč o pojedincima, tj. fizičkim licima koji imaju neku nedefinisanu saradnju sa "partnerskim bankama". Pretragom prezimena vidim da se dosta osoba sa njim i iz istog grada bavi sličnim delatnostima, pa je moguće da ima tu neka veza. Svakako je čudno što na sajtu nema detalja tog tipa nego baš izgleda kao sajt koji bi bilo ko mogao da napravi.

Edit: jedno rešenje mi pada na pamet, a nije ništa posebno, ali je potencijalno veoma efikasno. @Zarkusi bi mogao naći neku grupu ljudi iz tog grada (npr. na FB, ako ima profil, a ne sumnjam da grupa ima) i raspitati se o sajtu. Setih se sad da se mnogi tako raspituju u grupama drugih gradova i to mahom budu korisni odgovori, budući da se javljaju ljudi sa iskustvima ili u krajnjem slučaju makar neko ko poznaje one o kojima se raspituje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno