Šta je novo?

AMD X870 ploce

Treba. Jedna od najboljih 5870 izvedbi za extreme OC.

www.hwbot.org
Da ne idemo u off dalje. Imaš tu sve odgovore ako te zanima.

Ja porucio Aorus Master.
Hteo sam Hero, ali me ispalili u dve radnje. U prvoj nema da se nabavi, a druga nije mogla da isporuci u roku od 4 dana proizvod, pa sam otkazao.

www.hwbot.org
Da ne idemo u off dalje. Imaš tu sve odgovore ako te zanima.
Zanimljivo je, nekada sam se sa tim zezao. Nema se vise vremena 🙂

Ja porucio Aorus Master.
Hteo sam Hero, ali me ispalili u dve radnje. U prvoj nema da se nabavi, a druga nije mogla da isporuci u roku od 4 dana proizvod, pa sam otkazao.
Meni ona Stealth odlicno izgleda x870, Samo sto je bela.

Ja porucio Aorus Master.
Dobra je ta master ali mi nije jasno kako nema backplate.

Backplate nema ni strix e gaming, koji joj je cenovni konkurent.
Bela ploca mi ne odgovara, zato sam uzeo standardnu.

kako nema backplate? postoje amd ploce bez backplate? sta drzi one nosace za kuler? puci ce pcb kada se postavi kuler.

Backplate nema ni strix e gaming, koji joj je cenovni konkurent.
Bela ploca mi ne odgovara, zato sam uzeo standardnu.
Ima na ovoj novoj X3D varijanti Aorus Master-a, prilicno solidan upgrade u odnosu na "standardnu" verziju po vise aspekata.
Backplate je jedan od njih.

Ima na ovoj novoj X3D varijanti Aorus Master-a, prilicno solidan upgrade u odnosu na "standardnu" verziju po vise aspekata.
Backplate je jedan od njih.
Ma dobro nije sada to katastrofa sto nema. Ali za taj novac koliko kosta bi trebalo da ima.

Apsolutno se slazem.
Za taj cenovni rang (kao i hijerarhiju u portfelju proizvodjaca) je morala da ima backplate. To je uvek navodjeno kao jedna od mana, uz gomilu prevazidjenih USB 2.0 portova.

Služi za weird flex 😎
Apsolutno nebitna stvar, ne znam otkad je to prioritet pri kupovini i zašto bi uopšte bio.

Youtuberima je izgleda plaćeno i rečeno da kukaju kako se svaki put ubodu na nogice od zalemljenih komponenti na PCBu. Primetio sam da mnogi to navode kao razlog zašto ploče treba da imaju taj backplate. Pussification ljudi koji sami sklapaju svoje konfiguracije na delu.
Pre dvadesetak godina nije bilo toliko strašno kad se posečeš na loše obrađen lim u kućištu, mislim da nema onoga ko je sam sklapao komp a da mu se to nije desilo, a sada smo došli do lemova koji "nanose teške povrede".

Ne znaju više čime da opravdaju onolike cene high end ploča...

Najjeftinije od ploca sa backplate-om je Asrock Taichi (~480e u Srbiji), ali mi nije odgovarao jer je eatx i ima ventilator u VRM-u (i plus asrock nije bas na glasu sa x3d).
U sustini je zgodno da ima backplate jer postoje neka kucista gde je tanjir za plocu "busan" (btf support npr) pa mozete ostetiti plocu sa zadnje strane kada kablirate ili montirate komponente u drugu komoru.

Veliki broj kulera za Ryzen ne dolazi sa back plate i ne može da se montira bez nje je se šrafi u back plate. Arctic LF AIO recimo. ima za Intel, nema za Ryzen a pritisak naprocesor i ploču je ogroman.

Nedostatak backplatea je mana? Lol...
Pa sada bolje je bez bacplate-a nego oajdjena hardverski i sl. Ako ces tako da gledas. Ali mislim da je cena takva da bi trebalo da ima to i da nema nepotrebne usb 2.0 portove, kao sto je neko prethidno napomenuo. Inace ploca je dobra naravno ali ne vredi toliko.
Najjeftinije od ploca sa backplate-om je Asrock Taichi (~480e u Srbiji), ali mi nije odgovarao jer je eatx i ima ventilator u VRM-u (i plus asrock nije bas na glasu sa x3d).
U sustini je zgodno da ima backplate jer postoje neka kucista gde je tanjir za plocu "busan" (btf support npr) pa mozete ostetiti plocu sa zadnje strane kada kablirate ili montirate komponente u drugu komoru.
x3d crkava i na drugim plocama, koliko sam ja video. 9800x3d je najvise pogodjen jer je i naprodavaniji. Taichi je stvarno uradjena dobro i Nova. E sada to crkavanje procesora RMA se prihvata ako do doga dodje, tako da...Broj defekata se poprilicno umanjio sa novijim datumom prozvodnje x3d chipova. Neceg drugog tu ima.

U USB2 portove može svašta da se ubode. U backplate ne možeš ni pišu...se pitam šta je tu nepotrebnije.

U back plate možeš da "Ubodeš" CPU kuler bez koga ne radi ništa pa ni USB. Samo nemam pojma kako da se uporedi CPU kuler sa USB2 ?

U back plate možeš da "Ubodeš" CPU kuler bez koga ne radi ništa pa ni USB. Samo nemam pojma kako da se uporedi CPU kuler sa USB2 ?
Rekao bih da ne govorimo o istom backplateu...

A pominjemo USB jer je neko proglasio USB 2.0 portove nepotrebnim ali se kuka na nedostatak "poklopca" za poleđinu matične koji ne služi apsolutno ničemu...

Totalno ste promasili poentu, niko nije rekao da je backplate neophodan niti da je ikakav "prioritetan" deo maticne ploce... vec jednostavno, kao sto sam vec rekao: za plocu tog cenovnog ranga i tako postavljenu u hijerarhiji Gigabajta, morao je da postoji. Kao sto ga je imao prethodnik sa X670E cispetom, uostalom kao sto ga je imao svaki Aorus Master iz prethodnih serija.
A sama ploca nije pojeftinila usled nedostatka tog oklopa pozadi, vec naprotiv - poskupela je. Svakako je poskupela.

Rekao bih da ne govorimo o istom backplateu...

A pominjemo USB jer je neko proglasio USB 2.0 portove nepotrebnim ali se kuka na nedostatak "poklopca" za poleđinu matične koji ne služi apsolutno ničemu...
Koji drugi "Back plate" ? Možda neki zaštitni poklopac ili tako nešto ? Ako je do USB2 konektora na ploči, još uvek ima gomilai uređaja da se utakne ali oni nazad nisu potrebni zbog toga što se kompatibilni sa USB3/3.1-A.

Gigabyte X870E Aero X3D Wood

Primetan je trend drvenarije na kućištima već neko vreme, a više ni ploče nisu imune.

Nazad
Vrh Dno