Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Pre trojke ide naravno Simons i Hiperion, koji ti je Carobnjak iz Oza u svemiru recimo, tesko da je nesto toliko dobro. Od njega ide i Ilion/Olimp koji je za nijansu slabiji ,ali ako si se kao decak igrao vojnicima i slicnim igrackama,pravio svoje price ovo ce ti genijalno leci. Ja svakih par godina obrnem.
Simons mi je težak hit and miss autor.

Hiperion i Pad Hiperiona sam čitao u jednom dahu.
Endimion i Uspon Endimiona sam pročitao ne verujući da ga je pisao isti autor koji napisao Hiperion.
Leto noći, odlična. Ukleta zima, dosadna, predvidiva. itd.

Obzirom da Tozovac iznova ulazi u SF žanr, bolje da se makar u početku zadrži na delima čija radnja počinje i završava u jednoj knjizi.
Dina sa 6 izvornih knjiga, je malo ozbiljniji zalogaj i mogla bi da ga obeshrabri 🙂.

Crveni kofer - Lana Bastasic. Dnevnik koji se cita u danu, prijala mi je da me resetuje od prethodnih fikcija.

Minesota - Ju Nesbe. U poređenju sa njegovim prethodnim knjigama rekao bih za klasu ili dve ispod. Vredi pročitati ali solidna knjiga i ništa više od toga.

Životinjska farma- Džordž Orvel. Ovo je remek delo. Knjiga koja se čita u jednom dahu. Toliko jednostavna a nosi tako važnu poruku. Po stilu pisanja odnosno po jednostavnosti me podseća na Alhemičara. Knjiga me je oduševila, plus fantastičan predgovor, koji moram pročitati još jednom sutra, kad se sve lepo slegne. Sve u svemu ozbiljna preporuka za Životinjska farmu.

Minesota - Ju Nesbe. U poređenju sa njegovim prethodnim knjigama rekao bih za klasu ili dve ispod. Vredi pročitati ali solidna knjiga i ništa više od toga.

Životinjska farma- Džordž Orvel. Ovo je remek delo. Knjiga koja se čita u jednom dahu. Toliko jednostavna a nosi tako važnu poruku. Po stilu pisanja odnosno po jednostavnosti me podseća na Alhemičara. Knjiga me je oduševila, plus fantastičan predgovor, koji moram pročitati još jednom sutra, kad se sve lepo slegne. Sve u svemu ozbiljna preporuka za Životinjska farmu.
Sad citaj 1984.

Vredi li završiti Hiperion kvatrologiju?
Prva knjiga mi je bila super, druga dobra. Treću razvlačim mesecima, sad sam negde na trećini i ne znam više ima li smisla čitati ovo. Baš je sporo i dosadno...

Prva knjiga mi je bila super, druga dobra. Treću razvlačim mesecima, sad sam negde na trećini i ne znam više ima li smisla čitati ovo. Baš je sporo i dosadno...
Ako se tebi ne dopada onda ne vredi. Ima toliko dobrih knjiga, ne treba gubiti vreme na onima koje su dosadne. Moj licni stav, dugo sam insistirao da zavrsim ono sto pocnem da citam, cak i kada mi se ne dopada, ali sam vremenom shvatio da tako uskracujem sebi vreme za knjige u kojima bih uzivao. Dam uvek dve sanse, ako ne ide onda ne vredi, trazim drugo delo.

Vredi,cetvorka je odlicna svemirska opera,ali trojka je toliko naporan road trip,ali ajde.
I posle odmah na Ilion/Olimp, tu nema lufta nimalo.

I ja mislim da vredi jer se sve zaokružuje na kraju, mnogo štošta što ti sada visi u vazduhu dobija smisao. E sad, da je stilski razvodnjio i da ide u neke nepotrebne sentimentalnosti, to jeste. Tu bolje neće biti, ali priča će sigurno biti kompletirana i vredi strpljenja.

U toku je noć knjige, pa me interesuju preporuke za Lagunina izdanja?
Koje knjige u izdanju Lagune bi preporučili kao najbolje?

U toku je noć knjige, pa me interesuju preporuke za Lagunina izdanja?
Koje knjige u izdanju Lagune bi preporučili kao najbolje?
Možda je bolje za početak da preciziraš žanr koji bi te interesovao obzirom da Laguna izdaje sve i svašta.

Možda je bolje za početak da preciziraš žanr koji bi te interesovao obzirom da Laguna izdaje sve i svašta.
Ovo su knjige koje sam pročitao ove godine, nemam baš neki preciziran žanr, mada čitam dosta iz programiranja, trilere, naučnu fantastiku, fiziku/popularnu nauku, matematiku, istorijsko-politički roman, popularnu psihologiju/lični razvoj, krimiće...

The Pragmatic Programmer: your journey to mastery, 20th Anniversary Edition, 2nd Edition

ŠAPTAČ

Beginner's Step-by-Step Coding Course: Learn Computer Programming the Easy Way

Python Crash Course, 3rd Edition: A Hands-On, Project-Based Introduction to Programming

Deca Dine

Euklidov prozor

The Maths Book: Big Ideas Simply Explained

Simpatizer

Grokking Algorithms

The 7 Habits of Highly Effective People

Solaris

Ubistvo Rodžera Akrojda - Agata Kristi

Inače, hvala kolegama za preporuke, nisam imao pojma o Ognjenoj kapiji, a izgleda mi da je to idealna knjiga za mene, dok mi Koliba godinama skuplja prašinu, moraću da je stavim na listu za čitanje.

Ovo su knjige koje sam pročitao ove godine, nemam baš neki preciziran žanr, mada čitam dosta iz programiranja, trilere, naučnu fantastiku, fiziku/popularnu nauku, matematiku, istorijsko-politički roman, popularnu psihologiju/lični razvoj, krimiće...

The Pragmatic Programmer: your journey to mastery, 20th Anniversary Edition, 2nd Edition

ŠAPTAČ

Beginner's Step-by-Step Coding Course: Learn Computer Programming the Easy Way

Python Crash Course, 3rd Edition: A Hands-On, Project-Based Introduction to Programming

Deca Dine

Euklidov prozor

The Maths Book: Big Ideas Simply Explained

Simpatizer

Grokking Algorithms

The 7 Habits of Highly Effective People

Solaris

Ubistvo Rodžera Akrojda - Agata Kristi

Inače, hvala kolegama za preporuke, nisam imao pojma o Ognjenoj kapiji, a izgleda mi da je to idealna knjiga za mene, dok mi Koliba godinama skuplja prašinu, moraću da je stavim na listu za čitanje.
Првих 10-15 страна Колибе је безвезе. Издржи то и не бригај.

Sinoć završio The Faithful and the Fallen, drago mi je da nisam odustao posle prve knjige koja je baš spora, puna opisa bez nekog posebnog dešavanja, ove posle su nabijene akcijom I ostavile bas dobar utisak. Dugo me neka knjiga nije vukla da je čitam kao ove (sem prve).

Za mene je ovo bila mršava godina, sa 27 naslova. Izdvojio bih:
John Boyne - The Elements
sve četiri knjige, i čitati ih redosledom kojim su izdate

Broken Country - Clare Leslie Hall

Non-fiction:
Talking to My Daughter About the Economy - Yanis Varoufakis

@kibicer
Elements uzmeš brojiš kao 4 knjige i eto nas na sličnoj cifri 😂😂 Mada sam ja samo "Air" čitao ove godine.
Ja sam pročitao 31 knjigu i za par dana ću završiti ovaj smor koji trenutno čitam

Javi drugaru da je meni uskoro rođendan 😂😂😂

Elem, pročitao sam novu knjigu ( Lies Weeping) iz The Black Company serijala.

Šta znam, malo mi previše vuče na "young adult" fantasy. 2 "point of view" su iz ugla tinejdžerki a 3. je verovatno najzanimljiviji starim fanovima serijala jer se bavi proslošću i istorijatom familije Senjak.

Ima smisla. Ali s'obzirom da joj nisi posvetio vreme (jer je 'razvlacis mesecima') vrlo je moguce da si izgubio 'vibe' knjige i sada te mrzi da je zavrsis i osecas da se mucis sa njom.
Secam se, kada sam citao ceo serijal nisam 'zurio' da sto pre predjem na sledecu stranicu. Prosto sam citao 'opusteno' i prepustio se u potpunosti prici i masti.

Tacno je da ima delova koji su 'sporiji' i nisu 'nabijeni akcijom' ali smatraj to delom price cije dogadjaje prozivljavas.

Citaj knjigu i ne zuri da je sto brze 'prelistas'. Uzivaj citajuci stranicu po stranicu.

Pozdrav!

Ipak sam nastavio i završio knjigu. Posle prolaska kroz prvi dalekobacač postaje mnogo zanimljivije i priča postaje sve interesantnija. Na kraju sasvim solidna avantura.
Najviše mi se svideo deo na Sol Drakoni, pogotovo što sam taj deo čitao dok je i ovde sve bilo zavejano i zaleđeno 🙂

Elem, pročitao sam novu knjigu ( Lies Weeping) iz The Black Company serijala.

Šta znam, malo mi previše vuče na "young adult" fantasy. 2 "point of view" su iz ugla tinejdžerki a 3. je verovatno najzanimljiviji starim fanovima serijala jer se bavi proslošću i istorijatom familije Senjak.
Пре неку недељу решио да тестирам може ли се ослонити на вештачку 'телигенцију када је у питању предлог књига за читање. Питам Грок има ли књига сличних серијалу Малашка књига палих и као први предлог ми избаци „Glen Cook - The Black Company”. Реко супер, никад чуо, ајде да видим о чему је реч.... А оно испаде Малашка књига палих, али за предшколски узраст 🤣 Може да се чита, али небо и земља, никад ми не би пало да их ставим у исти кош... можда у ранг са „Орлови рано лете”, мада је и то боља књига.

Читао се и серијал Крвљу заклети (John Gwynne - Bloodsworn Saga), изузетно динамичан и фин серијал. То би пре могло да упадне у исту категорију као Малашка књига палих, иако је за нијансу слабије дело.

За два дана прочитах „Robert Jackson Bennett - The Tainted Cup”, питко и интересантно, доста различито од његовор претходног серијала који читах (The Divine Cities).

Прошла година ми је била у знаку серијала M. W. Craven - Washington Poe, до сада убедљиво најбољи крими серијал. Има прилично фин заплет и она луцкаста Тили је неодољива, буквално украде сваку сцену када се појави. Последња књига је прилично лоша у односу на остале, као да је изгубио инспирацију (али је остао обавезан уговором да пише).

Могу препоручити и Сарантински мозаик од Guy Gavriel Kay. Изузетно лепа прича о љубави према мозаицима, између цара и царице и наравно према тркама двоколица.

Пробао сам и серијал Мач сенке од J.V. Jones, али одустах на 3. књизи. Лепо је почело, али је после почело превише да смара.
Пробао сам и N.K. Jemisin - The Fifth Season, али је имала неки досадан начин писања да ме после 70так стране није интересовало ни шта ће бити са ликовима, а још мање која је судбина оног света разореног земљотресима. Волим научно/епску фантастику, али ова књига никако није успела да ме заинтересује.

Прошле године сам почео да читам најгору књигу до сада. Видео сам да су прогласили Harriet Crawley - Prevodilac за најбољи шпијунски роман године и реко супер, од
Terry Hayes - I Am Pilgrim нисам читао добар шпијунски роман. Елем, „Преводилац” је испао најгопре пропагдно џубре са којим сам се икада срео. Издржао сам 30так страна и у њих су стале све оптижбе на рачун Руса које су могле да се чују у последњих 10так година (од олигарха који краду и убијају, фабрике тролова, прецедника који наручује убиства по невиној енглеској, енглеза пуних љубави и разумевања и рускиња које гледају само интерес...). Страшно, не верујем да и највећи мрзитељи Руса могу у ономе да уживају.

Poslednja izmena:
Пре неку недељу решио да тестирам може ли се ослонити на вештачку 'телигенцију када је у питању предлог књига за читање. Питам Грок има ли књига сличних серијалу Малашка књига палих и као први предлог ми избаци „Glen Cook - The Black Company”. Реко супер, никад чуо, ајде да видим о чему је реч.... А оно испаде Малашка књига палих, али за предшколски узраст 🤣 Може да се чита, али небо и земља, никад ми не би пало да их ставим у исти кош... можда у ранг са „Орлови рано лете”, мада је и то боља књига.
Nadam se da te Grok tad i naučio da je The Black Company poslužio kao direktna inspiracija Eriksonu da počne da piše Malazan.
I ko je i čitao oba je lako mogao da povuče paralele između nekoliko likova iz The Black Company serijala i Malazan likova.

Ja sam prvih nekoliko knjiga ta 2 serijala čitao u istom vremenskom periodu i meni lično je prijalo čitanje TBC da malo odmorim mozak od naposnosti koja ide uz iskustvo čitanja Malazan-a.

A eto zanimljivo da mi je kod oba serijala omiljena bila 3. knjiga 😉

За два дана прочитах „Robert Jackson Bennett - The Tainted Cup”, питко и интересантно, доста различито од његовор претходног серијала који читах (The Divine Cities).

Moj savet bi bio da onu trilogiju koju je napisao između ta 2 serijala koja si čitao preskočiš i ne čitaš. Mada koliko se sećam ti spadaš u Sanderson fanboy kategoriju?? pa eto tebi se možda i svidi zbog istih stvari zbog kojih se meni nije dopadalo: da je previše sandersonovski stil fantastike. A uz to i previše "young adult".

Orlovi rano lete je top knjiga🙂

Moj savet bi bio da onu trilogiju koju je napisao između ta 2 serijala koja si čitao preskočiš i ne čitaš. Mada koliko se sećam ti spadaš u Sanderson fanboy kategoriju?? pa eto tebi se možda i svidi zbog istih stvari zbog kojih se meni nije dopadalo: da je previše sandersonovski stil fantastike. A uz to i previše "young adult".
Је ли ти неки род Илија Чворовић? 🤣

Апропо Сандерсона, човек је направио две феноменалне трилогије: оригинални Mistborn и последње три књиге из серијала Точак времена. Са Mistborn је донео нешто потпуно ново у свет фантастике и то тако феноменално упаковао да ми је и даље једна од омиљенијих књига. Са последње три књиге из Точка времена је буквално спасао сам серијал, јер је Џордан почео да се распада, и од 7. до 11. књиге је толико утупио радњу да ретко кога знам да је издржао читајући. Мене су држале Метримове догодовштине, остало прескаках. Све остало што је Сандерсон правио је далеко испод. У Олујним архивама ми је она Шалан од почетка ишла на нерве да сам на крају одустао од серијала. Друга трилогија Mistborn је још гора, тј. осећа се рециклирање почетне идеја. Ма колико да је феноменалан магијски систем из Final Empire, када се превише пута рециклира на крају постане огаван. Тако да не планирам поново да се дружим са Сандерсоном.
Од Сандерсонових ђака сам читао Brian McClellan - Promise of Blood и није ми се превише допао. Види се да користи туђу идеју (за магијски систем), притом има превише акције а нимало могућности да се развије било који лик. Укратко Final Empire ми је сасвим довољан.

Што се тиче Малазана ту сам стао после 2. књиге. Онолико бесмислених смрти ми је било баш депресивно. Ипак сматрам да је Малазан један од најбољих књига које читах, јер просто невероватно како креће са ликови разбацаним на супротним странама тог света, са потпуно различитим судбинама, а на крају се све скупи у једну тачку. Притом се током целе књиге одлично развијају сами ликови. И да јесам приметио доста сличности између Малазана и Црне чете, али Црна чета је за предшколски узраст, а Малазан је знатно озбиљнија књига.

Malazan serijal je ozbiljno precenjen. (ja sam ga za razliku od tebe? pročitao komplet, tj tih 10 main knjiga).
A Erikson je zanatski ispodprosečan pisan i za (niske) standarde fantasy žanra.

али Црна чета је за предшколски узраст, а

Ništa više od koliko je to i Wheel of Time.

Апропо Сандерсона, човек је направио две феноменалне трилогије: оригинални Mistborn и последње три књиге из серијала Точак времена.
Ne bih se složio oko tvojih izjava po pitanju WoT knjiga koje je on završio.

Mistborn je ok kao polazna tačka da fantasy počnu da čitaju ljudi koji pre toga nisu bili ljubitelji žanra.
Ali kako decenije odmiču tako se moj stav ka Sandersonu kao piscu okrenuo za 180 stepeni i odavno je počeo da me izuzetno nervira uticaj sandersonvskih 'magijskih sistema' na moderan fantasy žanr. I sam Sanderson je izlizao tu formulu odavno a uz njega sad imamo i brdo autora koji ga oponašaju jureći da ponove njegov finansijski uspeh.

Čak i samu Mistborn trilogiju nisam morao da završim "reread" 12 godina posle prvog čitanja kad sam uzeo da slušam audiobook. Završio sam prvu knjigu (i zatim joj smanjio ocenu na Goodreads sa 4.5/5 na 3/5, a i to je realno previše velikodušno) pa počeo drugu knjigu i batalio na nekih 15%. Nisam mogao više da slušam smarača Elenda i Vin.

Poslednja izmena:
Malazan serijal je ozbiljno precenjen. (ja sam ga za razliku od tebe? pročitao komplet, tj tih 10 main knjiga).
A Erikson je zanatski ispodprosečan pisan i za (niske) standarde fantasy žanra.

Ne bih se složio oko tvojih izjava po pitanju WoT knjiga koje je on završio.

Mistborn je ok kao polazna tačka da fantasy počnu da čitaju ljudi koji pre toga nisu bili ljubitelji žanra.
Сунце му жарко, да ми је видети твој налог на goodreads и да видим шта је то што се теби свиђа.

Али барем смо се сложили да се не слажемо 😛 Досадно је причати само са онима који исто мисле (ништа се ново не може научит).

Узгред ти си беше читао серијале и од Mark Lawrence? Осим Рата Црвене краљице (који је више епска пародија, или пародија на епску фантастику), какви су остали?

п.с. Мени јесте Final Empire била једна од првих књига из епске фантастике. Прва је Господар прстенова, који сам читао пре срамота ме и да кажем колико година. Пре неку годину сам пробао поново, али није то-то - довољни су Џексонови филмови (иако подоста одударају од оригинала). Укуси се мењају како време пролази

Сунце му жарко, да ми је видети твој налог на goodreads и да видим шта је то што се теби свиђа.
Eto gledaj, nije tajna 😂😂

Samo odmah da napomenem da 80% pročitanog u prethodnih 10 godina je ili dobilo 3/5 ocenu ili nije ni ocenjeno ( a to je u 90% slučajeva "oko 3, samo me mrzelo da ocenim" / "bzvz mi da dajem manje od 3 za knjigu koju sam pročitao celu").

1000073959.png

Узгред ти си беше читао серијале и од Mark Lawrence?
Ako se ne varam završio sam samo prve 2 knjige iz prvog serijala koji je objavio. I to je druga bila na povuci-potegni.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno