Da li je bolje ugraditi FTXC50E/RXC50E ili bi FTXF35E/RXF35E bila dovoljna (eventualno umesto 12ice da ide 14ica - FTXF42E/RXF42D)? U pitanju je stan u novoj zgradi, dobro izolovan (stiropor 10cm, spusteni plafon staklena vuna, nova pvc stolarija) , primarno dnevna soba sa kuhinjom otprilike 35m2, u spavacoj (10m2) ima norveski za sad.
Imam
Daikin FTXF35D, ovo je treća zima. Kuća 45m², (Kuhinja 16m², kupatilo 3m², dnevna 16m², spavaća 10m²). Podešena na 25°c, 24h. Izolacija 10cm stiropor, plafoni nisu izolovani, gore poluotvorena ploča, dole garaže. Prošle zime bilo par dana -13°c najniže i radila je sa pola snage. Defrost 5-7 minuta traje. Na grejanju najniža modulacija 160w ali obično radi na 200-220w većinu vremena. Najviše može oko 1600w da povuče. Nema ugrađen wi fi, posebno se kupuje i onda ima merač potrošnje struje u aplikaciji, ali ne pokazuje trenutnu već dvočasovnu potrošnju, dnevnu, nedeljnu, mesečnu, godišnju. Nije baš u svim prostorijama ista temperature, ide od 23-25°c, kada je baš minus onda padne i na 21-22°c u udaljenim prostorijama ali kod klime je uvek 25°c. Ako je prostor izjedna, grejaće, naročito stan, još ako se stan ispod i sa strane greju, nema zime.
Brat ima
Daikin FTXC35E, ja sam ga ubeđivao da uzme 18-ticu ali nije me poslušao. Ima ugrađen wi-fi. Za sad greje oko 50+ kvadrata sa njom, ali ima dobru izolaciju, vuna na plafonu, zidovima, spolja stiropor 10cm, sunčana strana, dosta prozora. Čak se od sunca u podne i ugasi klima. Videćemo kad zahladi hoće li moći i koliko da zagreje. Ovo je prva zima sa tom klimom. On je uzeo samo za hlađenje ali ipak se i greje trenutno na nju.
Spoljna je tiša od moje, bar sad u plusu, nisu bučne ni jedna ni druga, tek kad priđem na 2-3 metra je čujem da radi. Ove klime su predviđene za 25-35m². Nakon ažuriranja firmware-a su mi se izbrisali prethodni podaci o potrošnji. Za bolji komfor je bolje dve klime. Nećeš pogrešiti ni ako izmeš 14- ticu. Svakako nisko modulira. Temperaturu održava jako precizno na auto fenu. FTXF je bolji za grejanje od FTXC.
U ACS su Malezija, za druge zaista ne bih znao.
FTXF je Turska, FTXC je Malezija, Comfora i Perfera Češka. Nema to veze sa ACS-om.