Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Generalno, vrhove ciklusa nije teško pogoditi, ja sam svaki od zadnja tri pogodio ±5% tačno, za zadnji sam rekao 132k, bilo na kraju 126k. Dno ciklusa je ono što je mnogo teško prepoznati, to mi nikad nije išlo.
Obicno je obrnuto, s obzirom da vrh traje par dana ili nedelju dana max, a dno potraje i godinu/dve.

Inace, da me neko pod pretnjom pistoljem tera da prognoziram dno, rekao bih BTC 74K, ETH 2.1K uz odnos ETH/BTC 0.029 (u naredne dve nedelje max). Ali ne znam koliko ovakve prognoze sada ikome znace, s ozbirom koliko sam promasio i najvise tesko zaradjenog $ vratio na ETH $3.5K i sad gledam PnL u minusu i cekam strpljivo da printeri kesa odrade svoje.

Obicno je obrnuto, s obzirom da vrh traje par dana ili nedelju dana max, a dno potraje i godinu/dve.

Inace, da me neko pod pretnjom pistoljem tera da prognoziram dno, rekao bih BTC 74K, ETH 2.1K uz odnos ETH/BTC 0.029 (u naredne dve nedelje max). Ali ne znam koliko ovakve prognoze sada ikome znace, s ozbirom koliko sam promasio i najvise tesko zaradjenog $ vratio na ETH $3.5K i sad gledam PnL u minusu i cekam strpljivo da printeri kesa odrade svoje.
Slazem se za dno i vrh,dno ili -+10% od dna se vrti bar 3-6meseci ,a i od dna da uvatis+30ili+40% opet si na konju, vrh je i meni problem ali sam resio to tako sto kad udem konstruisem sebi izlaz,obicno 40%ili 50%od proslog vrha,i tu imas bar x4 ili x5

Moje misljenje je da vise ciklusi nece zavisiti od halvinga. Izrudareno je 19.5m vec. Trenutno se godisnje izrudari 164k btc a halving ce to smanjiti na 82k. 82k btc manje nema nikakav uticaj na godisnjem nivou da bi gurao cenu gore. Cak mislim da naredni halving moze samo povecati sell pritisak u smislu da ce se neki rudnici gasiti i rasprodavati zalihe ako cena ne bude pratila troskove proizvodnje.

Da se vratim na cenu. U petak je bio rekordan volume trgovine etfovima, a kupovalo se vise nego sto se prodavalo, sto znacilo da postoji veliko interesovanje za kupovinu btc na 80k.

Inace, da me neko pod pretnjom pistoljem tera da prognoziram dno, rekao bih BTC 74K,
Znači BTC treba da padne za još 8% i po tvom smo dotakli dno, odnosno već se nalazimo pri kraju bear dna i to za svega mesec i po dana od ATH. A sa druge strana postoji narativ, da će dno se desiti tek sledeće godine i to u ovo vreme pred kraj 2026. godine.

Prema gruboj analizi, BTC bi trebao da padne za 70%, jer iz ciklusa u ciklus pada za manje od 6-7% u odnosu na predjašnji, to bi značilo da mora da padne na 37,8k.
Medjutim pošto je ovo totalno drugačiji ciklus, veća likvidnost, ulaze velike institucije, veliki kitovi, ETFovi, kriza poverenja u altove, ljudi će mnogo više kupovati BTC i eventualno ETH, nego altove, onda je nekako logičnije da BTC padne za 50-60%, odnosno na vrednosti od 50-63k.
Jedino ako bude neki makro lom, čak ni tada BTC možda neće pasti za 70% i biti na oko 37k.

Moje misljenje je da vise ciklusi nece zavisiti od halvinga.

Pa u stvari nikad nisu ni zavisili. 🤣🤣🤣🤣🤣

Narativ je bio da cena mora da skoči da bi rudarenje ostalo profitabilno, jer se količina prinosa rudarima prepolovljava. Ali šta bi bilo da nije cena rasla? Pa ništa, neki rudari bi otišli, ostali bi oni kojima je profitabilno, hashrate bi bio niži, mreža bi i dalje radila, stanje normalno.

Bitcoin nema nikakav utrošak, ne koristi se za neku svrhu i time nestaje sa tržišta, kao svaki drugi commodity. Njegova cena ne zavisi od ukupne količine, već samo od dela ukupne količine dostupnog na menjačnicama za trejdanje, i naravno uverenja trejdera da li će cena skočiti ili pasti.

Pa zašto smo onda uopšte imali cikluse? Potpuno ista stvar kao i sa suludim S2F modelom, psihologija. Ljudi su poverovali u narativ da će cena ići po ciklusima, pa su se ponašali u skladu sa narativom. Zato što oni kupuju i prodaju u skladu sa narativom, kretanje cene ide po narativu, onda oni još više veruju u narativ, jer sad imaju dodatni empirijski dokaz da je tačan i tako u krug, narativ sam sebe promoviše, iako je netačan.

Narativ je bio da cena mora da skoči da bi rudarenje ostalo profitabilno, jer se količina prinosa rudarima prepolovljava. Ali šta bi bilo da nije cena rasla? Pa ništa, neki rudari bi otišli, ostali bi oni kojima je profitabilno, hashrate bi bio niži, mreža bi i dalje radila, stanje normalno.

Bitcoin nema nikakav utrošak, ne koristi se za neku svrhu i time nestaje sa tržišta, kao svaki drugi commodity. Njegova cena ne zavisi od ukupne količine, već samo od dela ukupne količine dostupnog na menjačnicama za trejdanje, i naravno uverenja trejdera da li će cena skočiti ili pasti.

Pa zašto smo onda uopšte imali cikluse? Potpuno ista stvar kao i sa suludim S2F modelom, psihologija. Ljudi su poverovali u narativ da će cena ići po ciklusima, pa su se ponašali u skladu sa narativom. Zato što oni kupuju i prodaju u skladu sa narativom, kretanje cene ide po narativu, onda oni još više veruju u narativ, jer sad imaju dodatni empirijski dokaz da je tačan i tako u krug, narativ sam sebe promoviše, iako je netačan.
Slozices se da nije isti sell pritisak 2015. kad se rudarilo 1.3m btc godisnje 2017. 650k godisnje i narednog halvinga 82k.
A svakako si u pravu da mnoge stvari u kriptu imaju "self fulfilling prophecy". Mnogi sada prodaju sve jer veruju da je kraj ciklusa (mozda i jeste). Mada kada se pogledaju grafikoni jasno je da se ciklus za altove (99% njih) zavrsio u novembru 2024. Pobeda Trampa je uvukla sav zainteresovan retail, a pocetkom 2025. je i konacno pokupljena sva likvidnost sa trump, melania i ostalim meme pumpfun prevarama.
Mnogo toga zavisi od toga dokle ce se berza odrzati. Da li ce Japan jos dizati kamate pa reverse carry trade obori trziste, da li ce Fed jos spustati kamate i krenuti sa QE pa spasavati trziste, videcemo.

Moje misljenje je da vise ciklusi nece zavisiti od halvinga. Izrudareno je 19.5m vec. Trenutno se godisnje izrudari 164k btc a halving ce to smanjiti na 82k. 82k btc manje nema nikakav uticaj na godisnjem nivou da bi gurao cenu gore. Cak mislim da naredni halving moze samo povecati sell pritisak u smislu da ce se neki rudnici gasiti i rasprodavati zalihe ako cena ne bude pratila troskove proizvodnje.

Da se vratim na cenu. U petak je bio rekordan volume trgovine etfovima, a kupovalo se vise nego sto se prodavalo, sto znacilo da postoji veliko interesovanje za kupovinu btc na 80k.
Nikad se vise BTC-a nije kupilo nego u oktobru i novembru ali to ne znaci da ce doci novi ATH za 2 meseca. Nikad vise institucija nije uslo nego sada a oni svi kupuju dugorocno. Svejedno im je da li ce btc biti 50k za 4 meseca jer ce kupitit i tada.... U sustini isto ono sto i saylor radi godinama. Kupuje non stop jer ima 10 togodisnji plan i ne gleda sta se desava sada i naredna 3 meseca.

@Gambino Pre neki dan sam delio isto misljenje kad smo pomenuli 35-40k ali kao sto i napisah treba biti fluidan na nove informacije. Opet cu da se slozim kao i pre neki dan, mislim da ce bottom biti 60k uz mozda neki kratkorocni wick na 45-50k. Najvise gledajuci koliko je institucija uslo u ovom ciklusu i da se prethodnih par ciklusa dno nalazilo oko prethodnog peaka iz ciklusa pre toga. Tako da mislim da je 55-60k neki bottom uz kao sto rekoh brze wickove koje vecina ljudi nece stici da pokupi.

Rudari vise nemaju nikakav uticaj na cene kao ranije jer su usli nikad veci igraci u pricu. Trziste je sad cista manipulacija od strane onih kojima se to moze.

Poslednja izmena:
@Gambino Pre neki dan sam delio isto misljenje kad smo pomenuli 35-40k ali kao sto i napisah treba biti fluidan na nove informacije. Opet cu da se slozim kao i pre neki dan, mislim da ce bottom biti 60k uz mozda neki kratkorocni wick na 45-50k. Najvise gledajuci koliko je institucija uslo u ovom ciklusu i da se prethodnih par ciklusa dno nalazilo oko prethodnog peaka iz ciklusa pre toga. Tako da mislim da je 55-60k neki bottom uz kao sto rekoh brze wickove koje vecina ljudi nece stici da pokupi.

Rudari vise nemaju nikakav uticaj na cene kao ranije jer su usli nikad veci igraci u pricu. Trziste je sad cista manipulacija od strane onih kojima se to moze.
Je l misliš na ljude ili na nas ? 😁

Ne kupuju svi dugoročno, već po ciklusima.

Pogrešno. Bitcoin je novac, i to je njegova svrha. Ogroman broj ljudi koristi ga kao novac, odnosno kao sredstvo očuvanja vrednosti, dok manji deo koristi ga kao sredstvo razmene. Ljudi ga koriste za štednju i da bi se zaštitili od inflacije i fiat sistema, i upravo iz toga dolazi najveći deo potražnje za Bitcoinom. Drugi deo potražnje dolazi od spekulanta koje privlači rast cene. Većina njih ne razume Bitcoin, nadaju se samo brzoj zaradi i ne drže ga dugoročno.Kad pogledaš logaritamski chart , vidiš da cena stalno raste.Bitcoin se penje, a svaka masovna spekulativna serija dovodi sve više i više ljudi. Takođe, nakon svakog balona u istoriji Bitcoina, cena se nikada ne vraća na svoju cenu pre balona To pokazuje da nisu svi samo spekulanti veliki deo ljudi drži Bitcoin dugoročno za štednju, kao sredstvo očuvanja vrednosti i zaštitu od inflacije.Da su svi samo spekulanti, balon Bitcoina bi se brzo izduvao i cena bi se vratila na nivo pre balona kao što je to slučaj sa svim shitcoinima
Na strani ponude su rudari oni imaju značajne operativne troškove plaćaju struju, radnike, održavanje itd rudari su prinuđeni da prodaju . Imaš potražnju koja je ista ili raste. dok se ponuda prepolovljava nakon halvinga, zato je potpuno normalno da cena raste Osnovni zakon ekonomije zakon ponude i potražnje
Bitcoin nije elastican kao zlato kod zlata povećanje cene može pokrenuti veću proizvodnju, dok kod Bitcoina ponuda ne reaguje na rast cene Zato potražnja bukvalno prebacuje pritisak na cenu
Nakon halvinga 2028 cena Bitcoina ce biti najmanje duplo veća a nije isključeno da se naduva balon, možda čak do 500 000 . Eto vidjećemo to za dvije godine, nije puno daleko.

Znači BTC treba da padne za još 8% i po tvom smo dotakli dno, odnosno već se nalazimo pri kraju bear dna i to za svega mesec i po dana od ATH. A sa druge strana postoji narativ, da će dno se desiti tek sledeće godine i to u ovo vreme pred kraj 2026. godine.

Prema gruboj analizi, BTC bi trebao da padne za 70%, jer iz ciklusa u ciklus pada za manje od 6-7% u odnosu na predjašnji, to bi značilo da mora da padne na 37,8k.
Medjutim pošto je ovo totalno drugačiji ciklus, veća likvidnost, ulaze velike institucije, veliki kitovi, ETFovi, kriza poverenja u altove, ljudi će mnogo više kupovati BTC i eventualno ETH, nego altove, onda je nekako logičnije da BTC padne za 50-60%, odnosno na vrednosti od 50-63k.
Jedino ako bude neki makro lom, čak ni tada BTC možda neće pasti za 70% i biti na oko 37k.
Sobzirom da BTC ne nudi nikakav tech, nikakva adopcija i napredak se nije desio za 15 godina. Nema decentralizovanosti. Znaci od pocetnih koraka a to je bio inovativna tehnologija koja bi pomogla u raznim granama dosli smo do toga da osim mogucnosti zarade, ocuvanja kapitala protiv inflacije bitcoin ne nudi apsolutno nista. Sobzirom da neverending porast troskova rudarenja i povecavanja tezine u narednim godinama me zaista ne bi iznenadilo smanjenje kolicine rudara i nadaleko ocekivani swap na vrhu izmedju BTC-a i ETH-a

@Gambino Mislim generalno na nas- retailere. Malene ribice u ovoj velikoj bari punoj krokodila 😀

@morbius gaji animozitet prema BTCu i polemisati na tu temu je vise i nego smesno.
Sve ispod 70k je lepa kupovina a ispod 60k cist poklon, licno mislim da te nivoe i necemo videti.
ETH je uhvatio prikljucak i talasa na otprilike 30/1 sto je po meni vrlo pozitivan signal i za ETH a i za celo trziste.

Sobzirom da BTC ne nudi nikakav tech, nikakva adopcija i napredak se nije desio za 15 godina. Nema decentralizovanosti. Znaci od pocetnih koraka a to je bio inovativna tehnologija koja bi pomogla u raznim granama dosli smo do toga da osim mogucnosti zarade, ocuvanja kapitala protiv inflacije bitcoin ne nudi apsolutno nista. Sobzirom da neverending porast troskova rudarenja i povecavanja tezine u narednim godinama me zaista ne bi iznenadilo smanjenje kolicine rudara i nadaleko ocekivani swap na vrhu izmedju BTC-a i ETH-a
BTC je baš zbog decentralizovanosti inertan, zato što bilo kakva krupna promena zahteva preovlađujuću većinu.
Smanjenje količine rudara će se desiti ako porast vrednosti ne održi korak sa padom prinosa od mint-ovanog BTC-a + fee-jeva od transakcija, ali to je normalno i predviđeno je algoritmom koji funkcioniše po tržišnim principima.
Ne brini, BTC će biti ok.

@morbius gaji animozitet prema BTCu i polemisati na tu temu je vise i nego smesno.
Sve ispod 70k je lepa kupovina a ispod 60k cist poklon, licno mislim da te nivoe i necemo videti.

Nemam ja nikakav animozitet, naprosto Ponzi šeme ne mogu srećno da se završe, uključujući tu i ove nove, decentralizovane. Polemisati nećemo sigurno, imam pametnija posla.
A 60k može da ti bude i vrh sledećeg ciklusa, zavisno šta se sve bude izdešavalo. To je daleka budućnost.

Pogrešno. Bitcoin je novac, i to je njegova svrha. Ogroman broj ljudi koristi ga kao novac, odnosno kao sredstvo očuvanja vrednosti, dok manji deo koristi ga kao sredstvo razmene. Ljudi ga koriste za štednju i da bi se zaštitili od inflacije i fiat sistema, i upravo iz toga dolazi najveći deo potražnje za Bitcoinom. Drugi deo potražnje dolazi od spekulanta koje privlači rast cene. Većina njih ne razume Bitcoin, nadaju se samo brzoj zaradi i ne drže ga dugoročno.Kad pogledaš logaritamski chart , vidiš da cena stalno raste.Bitcoin se penje, a svaka masovna spekulativna serija dovodi sve više i više ljudi. Takođe, nakon svakog balona u istoriji Bitcoina, cena se nikada ne vraća na svoju cenu pre balona To pokazuje da nisu svi samo spekulanti veliki deo ljudi drži Bitcoin dugoročno za štednju, kao sredstvo očuvanja vrednosti i zaštitu od inflacije.Da su svi samo spekulanti, balon Bitcoina bi se brzo izduvao i cena bi se vratila na nivo pre balona kao što je to slučaj sa svim shitcoinima
Na strani ponude su rudari oni imaju značajne operativne troškove plaćaju struju, radnike, održavanje itd rudari su prinuđeni da prodaju . Imaš potražnju koja je ista ili raste. dok se ponuda prepolovljava nakon halvinga, zato je potpuno normalno da cena raste Osnovni zakon ekonomije zakon ponude i potražnje
Bitcoin nije elastican kao zlato kod zlata povećanje cene može pokrenuti veću proizvodnju, dok kod Bitcoina ponuda ne reaguje na rast cene Zato potražnja bukvalno prebacuje pritisak na cenu
Nakon halvinga 2028 cena Bitcoina ce biti najmanje duplo veća a nije isključeno da se naduva balon, možda čak do 500 000 . Eto vidjećemo to za dvije godine, nije puno daleko.
BTC je novac, doduše, trenutno ograničenog kapaciteta, dogod je druga strana spremna da za određenu vrednost BTC da određena fizička i intelektualna dobra. To važi za sve ono što se zove novac.
Mana BTC-a je što nema fizičku formu kao FIAT i zlato, pa se jednim klikom može izbrisati.

BTC halving nece imati nikakvu znacajniju ulogu u prici, jer je 95% skoro izrudareno. Mozda psiholoski, ali cak ni to ne mnogo. Vesti pokrecu cenu.
Spekulisanje cenom u 2028 ne treba biti vezano za rudarenje, vec opstu percepciju.
Ko pravi planove u ovom svetu, sa ovakvim desavanjima, na osnovu totalno nebitnog dogagjaja zvanog BTC halving 2028, potpuno je van realnosti.
Takodje, ko btc smatra anti inflacionom polugom sada, takodje je van mozga. Vise je to igranje sa vatrom i visokim rizikom nego diverzifikacija.

Naravno ovo nisu nikakvi finansijski saveti, niti trebaju biti. I nemojte me slusati, svako za sebe svojom glavom neka misli.

My 2 cents.

BTC je novac, doduše, trenutno ograničenog kapaciteta, dogod je druga strana spremna da za određenu vrednost BTC da određena fizička i intelektualna dobra. To važi za sve ono što se zove novac.
Mana BTC-a je što nema fizičku formu kao FIAT i zlato, pa se jednim klikom može izbrisati.
Misliš, to mu je prednost? 100k u zlatu ili fiat-u je mnogo teze sacuvati nego 100k u BTC-u.

Ja stvarno ne znam kako se BTC moze jednim klikom izbrisati.

BTC je baš zbog decentralizovanosti inertan, zato što bilo kakva krupna promena zahteva preovlađujuću većinu.
Smanjenje količine rudara će se desiti ako porast vrednosti ne održi korak sa padom prinosa od mint-ovanog BTC-a + fee-jeva od transakcija, ali to je normalno i predviđeno je algoritmom koji funkcioniše po tržišnim principima.
Ne brini, BTC će biti ok.
Iako napisah da nije, objasni mi molim te kako je Bitcoin decentralizovan ? Geografski, politicki, ekonomski bitcoin je centralizovan. Par rudarskih kompanija kontrolise skoro vecinu harshrate-a. Pre koju god kad je bila poplava u kini i jedan od glavnih rudnika potopljen hashrate opao za 35%. Od jednog rudnika. Jel to decentralizovano ? Ne veruj svemu sto pise u brosuri, jedan tako citao na tarabi pa onu stvar polomio xD

@bobi_krofna Btc nece pasti ispod 70k samo onda kad globalistima novac prestane da bude od znacaja.. Sto ne vidim skorije da ce da se desi.

Sto bi rekli when hell freezes over

@TEP3A brate ova planeta moze da se izbrise u jednom kliku a ne neko digitalno parce koda koji ne radi bez interneta.

Poslednja izmena:
Iako napisah da nije, objasni mi molim te kako je Bitcoin decentralizovan ? Geografski, politicki, ekonomski bitcoin je centralizovan. Par rudarskih kompanija kontrolise skoro vecinu harshrate-a. Pre koju god kad je bila poplava u kini i jedan od glavnih rudnika potopljen hashrate opao za 35%. Od jednog rudnika. Jel to decentralizovano ? Ne veruj svemu sto pise u brosuri, jedan tako citao na tarabi pa onu stvar polomio xD

@bobi_krofna Btc nece pasti ispod 70k samo onda kad globalistima novac prestane da bude od znacaja.. Sto ne vidim skorije da ce da se desi.

@TEP3A brate ova planeta moze da se izbrise u jednom kliku a ne neko digitalno parce koda koji ne radi bez interneta.
Sve odlicno receno a narocito zadnja recenica.

Bez namere da razvodnjavam diskusiju, mislio sam na moj Fiat novac na racunu. Ako imam 100k evra, moram da cekam nedelju dana da bi ga ponovo imao u rukama, pisem izjave u koje svrhe mi treba, branim se da ne finansiram terorizam... itd.
Na kraju krajeva, mi stariji smo doziveli Slobinu otimacinu devizne stednje, pa sada duvamo i u jogurt.
Potrazi na YT par priloga sta se trenutno desava sa bankama u UK. Vrlo, vrlo zanimljivo. To i nas ostale ceka u bliskoj buducnosti.
P.S. Procitao sam ovaj clanak o funkcionisanju bez interneta. Opet se sve svodi na ostale vidove elektronskih komunikacija, makar se one i zvale drugacije.
Ako neko misli da ce u globalnom ratu sateliti da imaju drugu funkciju osim vojne, neka zna da gresi. To vazi i za mobilnu mrezu, mesh i sve ostale vidove elektromagnetnog spektra.

Ovo nije tacno. Lepo rekoh ne verujte svemu sto pise na tarabama izlomicete onu stvar xD.

Tx se moze poslati offline ali sve dok ne postoji interneta ona ne moze biti upisana na blockchain. Nodovi ne rade, mreza ne radi. Isto tako bez interneta i same razmene novcana vrednost postaje 0$.

Tako da ti bombasticni textovi sluze samo da zainteresuju jos par korisnika a nemaju nikakvu svrhu jer su netacni.

U ovom trenutku mi smo potpuno globalno zavisni od interneta.

A inace bez internet samo Btc ne mozes prebacis, dok bi plata redovno legala na racun i mogli placamo karticama. 3 svetski rat bez interneta je nezamisliv pitajte Ukrajince koliko bi izdrzali bez Starlinka, tako mozda bolje da ga ukinu jedno vreme da se spasimo pogibije a umesto kopanja btc kopacemo po njivama da se prehranimo. Ja verujem 10 puta vise u BTC nego u fiat, zlato, s&p500, nekretnine i neznam ti sta pa taman 10 morbiusa ovde nam govorilo da je to ponzi, da nema svrhu itd. Mozda sam lud al vreme ce pokazati.

Neki misle da ako bi internet nestao, da bi ljudima nedostajao samo striming i ćaskanje na društvenim mrežama, medjutim to bi zapravo bio globalni haos i kolaps, sa užasnim posledicama. Redovi svuda, jer većina kasa radi preko interneta, nema avio transporta, a i drugi saobraćaj bi bio paralisan, nema komunikacije, berza staje, kompletno finansijsko tržište paralisano, sve moderne fabrike i infrastruktura paralisani ... i ono što je najgore globalna ekonomska kriza u roku od par meseci.

Neki misle da ako bi internet nestao, da bi ljudima nedostajao samo striming i ćaskanje na društvenim mrežama, medjutim to bi zapravo bio globalni haos i kolaps, sa užasnim posledicama. Redovi svuda, jer većina kasa radi preko interneta, nema avio transporta, a i drugi saobraćaj bi bio paralisan, nema komunikacije, berza staje, kompletno finansijsko tržište paralisano, sve moderne fabrike i infrastruktura paralisani ... i ono što je najgore globalna ekonomska kriza u roku od par meseci.
Mi stariji sem otimačine sa deviznom štednjom,pamtimo i svet bez interneta😂

Ja verujem 10 puta vise u BTC nego u fiat, zlato, s&p500, nekretnine i neznam ti sta pa taman 10 morbiusa ovde nam govorilo da je to ponzi, da nema svrhu itd. Mozda sam lud al vreme ce pokazati.
Ja sam par meseci pre kripta, počeo da ulažem u S&P 500 i Nasdaq, porfolio mora biti diverzifikovan, a zlato sam prodao jer mi se čini da je ATH, a i odlična je bila dobit.
U kriptu sam u minusu jedno 25%, ali opet je to najdinamičnije i najzanimljivije tržište, jer berza je troma spora i dosadna.
Mi stariji sem otimačine sa deviznom štednjom,pamtimo i svet bez interneta😂
Nisam ja mnogo mladji od tebe, sećam se i ja kada sam ulicom Srpskih vladara (današnja Kralja Milana) gazio novac, koji je povetarac nosio kao da je lišće.
😁
Ali mora se izaći iz pećine i prihvatiti nova tehnologija, odnosno odbaciti ta tehnofobija. U protivnom bićeš finansijski pregažen.
A i što se tiče dinarske štednje, imao si savršeno vreme, poslednjih 10 godina, gde je dinar bio zakucan za evro, kamate su bile i 6%, sada su pale na 4 do 4,5%, a država ti odavno daje garanciju na depozit od 50.000 evra u slučaju bankrota. E sad što su 90ih ljudi bili finansijski nepismeni, pohlepni, naivni i što su verovali toj državi koja je bila odsečena od normalnog sveta, to je druga priča.
Misliš da kineski starci i srednja generacija, ne bi voleli da ostanu digitalno nepismeni kao naši starci i ta srednja generacija ? Pa voleli bi, ali ko te pita kada ti država ukine fiat novac i sve transakcije postanu digitalne, plaćanje preko wechat i alipay aplikacije.

To čeka i nas, a kripto tržište će drastično smanjiti broj altova, na kraju će ostati samo par komada, odnosno jedan, kao što će i nacionalne valute nestati, jer će biti dovolja jedna ili par ako opstane par blokova u podeli sveta.

Što je najsmešnije čak i materijalno bogatstvo i moć odredjenih porodica koje vladaju svetom, nije nešto što će trajati večno, jer u nekoj daljoj budućnosti to će biti prevazidjeno, jer će bukvalno sve biti pristupačno.
Ja da sam zli moćnik, ja bih težio tome da zaustavim tehnološki napredak ove civilizacije, a ne poput Maska da pričam o nacionalnom dohotku za većinu ljudi, jer AI će preuzeti skoro sve poslove.

Banke ni na koji naicn ne mogu da izbrisu btc niti bilo ko drugi. Mogu da onemoguce koriscenje istog neko vreme i to je to.
Meteor može da izbriše planetu, pa eto nikad nije, ali i dalje mnogi imaju strah.

Tema je diskusija o cenama.

Banke ni na koji naicn ne mogu da izbrisu btc niti bilo ko drugi. Mogu da onemoguce koriscenje istog neko vreme i to je to.
Meteor može da izbriše planetu, pa eto nikad nije, ali i dalje mnogi imaju strah.

Tema je diskusija o cenama.
Vracamo se na cene ali samo da dodam, meteor je bukvalno nekada davno izbrisao planetu 😀. Restartovao je totalno

Sto se tice cena koga zanima trenutno se verovatno prikluplja likvidnost od longova. Oticemo sigurno na 92-95k taman da se ponadaju svi i onda opet bam novi leg down da se otme novostecena likvidnost od longova sa 80k.

Nazad
Vrh Dno