Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1. Sluzice u oba slucaja, kao primarni izvor grejanja zimi ali i hladjenja leti.
2. Full izolacija, PVC itd. blizu 100 m2, prizemna kuca je u pitanju.

Za sad Midea Xtreme (primarna) greje i Tadiran dogreva (kad ima potrebe, jako retko). Kao backup tu su TA peci i pec na cvrsto gorivo, nisu pipnuti do sad.

Ideja je dodati (zameniti Tadiran) jos jednu inverter klimu koja ima dosta visok stepen iskoriscenja.

Poslednja izmena:
Pa mora imati bar jedan na primarnom delu napajanja ploče. Eto bar to.
Pa ima tu, ali mnogi kažu da je stradao kondenzator za pokretanje kompresora, što imaju samo on/off klime, jer se ovde sve obavlja putem frekventnog regulatora i elektronike.

1. Sluzice u oba slucaja, kao primarni izvor grejanja zimi ali i hladjenja leti.
2. Full izolacija, PVC itd. blizu 100 m2, prizemna kuca je u pitanju.

Za sad Midea Xtreme (primarna) greje i Tadiran dogreva (kad ima potrebe, jako retko). Kao backup tu su TA peci i pec na cvrsto gorivo, nisu pipnuti do sad.

Ideja je dodati (zameniti Tadiran) jos jednu inverter klimu koja ima dosta visok stepen iskoriscenja.
Ako ganjaš efikasnost onda Fujitsu 12KGT u Hladnoj Prodavnici je sad za 99k ili ako ti treba nešto malko jače ali i manje efikasno od 12KGT imaš Daikin FTXC50D u Ananasu za 106k, isto akcija. Mada cenim da taj Daikin (scroll kompresor) jako malo troši kad radi ispod nominalne snage, pa bi računica za SCOP pri Pdesign 2.5kW (kao za KGT) bila drugačija, i vrlo verovatno su jako blizu sa efikasnošću. Pogledaj minimalnu snagu i minimalnu potrošnju za raj Daikin, sa 270W izbacije 1480W toplote, tu je (na tom minimumu) COP=5.48, a spoljašnja jedinica ima 39kg, ređe će da ide u defrost, jer masa je mama!
PS: Što se tiče Hitačija 600, devetka i 14-ca deluju zanimljivo. 12-ca ni tamo ni vamo, "singlać" kompresor (14-ca ima dvostruko rotacioni) plus 12-ca deli spoljašnju sa 7-com i 9-kom. Dakle tek 14-ca je ozbiljnija za grejanja, sa oko 38kg spoljašnjom i boljim kompresorom. Jedino što mi se ne sviđa kod svih veličina 7-18 je što je unutrašnja "mršava" sa 8.8kg

Ja nesto gledam Midea Oasis Plus MSOPBU-12HRFN8. Najjeftiniju nalazim za 94000din. Ako neko zna gde ima jeftinije javljajte.
Vec imam jednu Mideu pa da se uklopim u ekosistem sto se tice aplikacije.
Video sam par ljudi ovde da imaju, malo mi je cudno da ne modulira ispod 400W na grejanju. Kako radi leti to je pitanje isto, koliko najnize moze da modulira? Sta mislite da li vredi te pare?

Od osamnaski ti se uklapa all easy pro, kao i Pearl premium, velil kapacitet, 37-38kg spoljne, grijači, puno opcija, midea ima vrlo laHko ciscenje

Gledam 12-icu za sad, ili slabiju. 18 bi bila prejaka.

Mislio sam da uzmem Gree ali posle nekih ovde komentara,izgleda da cu odustati. 🤣 Sta preporucujete za stan od 64 kvadrata,koju 18icu da uzmem?

Mislio sam da uzmem Gree ali posle nekih ovde komentara,izgleda da cu odustati. 🤣 Sta preporucujete za stan od 64 kvadrata,koju 18icu da uzmem?
Dve 12-ce, sem ako sve nije open space, pa da je staviš na jedini spoljni zid. U suprotnom imaćeš razliku u temperaturi između prostorija

U stanu od 41kv imamo gree pular 12 koji nam sluzi za hladjenje i grejanje u nekom prelaznom periodu (dok ne ukljuce centralno) i za tri godine mi smo zadovoljni. Prosle godine negde u decembru/januaru imali smo kvar na centralnom pa smo se par dana grejali klimom i uspela je lepo da zagreje. Sada smo uzeli gree cliviu 18 za kucu koja ce takodje da sluzi za hladjenje i prelazni period pa cemo da vidimo.

Ma nista klima, lijepo uzmi peleta ko čovjek po 400 eura tonu i grij se ko gospodin 😁

Zna li neko kolike su tacno cijevi kod ovih Iva5 i Iva12? Ovako iz prve da ne kopam prirucnik

30cm snijega i dalje pada,-1 lomo eco 12 na 24 stepena trosi 770w,preko noci zakucala na 420w na setovanoj temp 22,2 defrosta iako je snijeg cijelu noc padao

Inace sam u ovim situacijama kad je snijeg palio pelet puhalicu,sad sam namjerno ostavio klimu da vidim moze li

Expert smart 12K išao u DF na tačno
1h. Trajalo 5min. Bez neprijatnih zvukova. To je bilo na brzini 4 duvanja.
Prebacim na brzinu 2 i evo već tri sata bez DF. Potrošnja sa 640W povećanja na 700W ali računam da je to isto jer nema DF i grejanja SJ
Temperatura napolju je 0 trenutno.
Jutros je bilo -1

Expert smart 12K išao u DF na tačno
1h. Trajalo 5min. Bez neprijatnih zvukova. To je bilo na brzini 4 duvanja.
Prebacim na brzinu 2 i evo već tri sata bez DF. Potrošnja sa 640W povećanja na 700W ali računam da je to isto jer nema DF i grejanja SJ
Temperatura napolju je 0 trenutno.
Jutros je bilo -1
Hisense grejač tacne u spoljašnjoj radi čim je ispod 5°C

Hisense grejač tacne u spoljašnjoj radi čim je ispod 5°C
Mnogo je to nesto rano druze 🤔
Tako pisano i za Gree klime ali nije tacno ili ipak zavisi do modela itd.
Moja Amber 9 Premium pali grejac tek na -2c i to provereno ---> Poznatno je kod Gree da se grejac pali iako je klima ugasena, pa se lako proveri kad ga upali 🙂
Za Hisense ne znam!

Evo npr. screnova od moje Amber 9 Premium od prosle zime!
Prva slika kada je spoljna bila 2-3c ---> 5w, i tako sve bilo do -1c! Cim bilo -2c upalio se!

Prilozi

• Screenshot_20251122-154714~2.jpg
    Screenshot_20251122-154714~2.jpg
    21.4 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot_20250119-163516.png
    Screenshot_20250119-163516.png
    54.7 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Prvi put sam juce upalio Midea Extrem 12-icu na grejanje i setovao temperaturu na 27 stepeni. Od juce pa do danas je preko 10 puta otisla u df.
Menjao sam brzinu ventilatora i sve skor, medjutim konstantno ide u df.
S obzirom da je kupljena letos ove godine, ovo je prvo grejanje.
Da li mozda neko zna sta uraditi/proveriti dodatno?

Ако сетујеш на 30 С, онда ће 15 пута отићи у дефрост. Мидее генерално имају проблема са дефростом, али ако је зајашиш максимално, немој да се чудиш.

setovao temperaturu na 27 stepeni. Od juce pa do danas je preko 10 puta otisla u df.
Menjao sam brzinu ventilatora i sve skor, medjutim konstantno ide u df.
Menjao sve sem setovane temperature ili i nju?
Ako ne, nemoj da te čudi čest df... 27C je visok zadatak za klimu

Ако сетујеш на 30 С, онда ће 15 пута отићи у дефрост. Мидее генерално имају проблема са дефростом, али ако је зајашиш максимално, немој да се чудиш.
Setovana je na 27 kao sto sam napisao jer je neuseljen stan i jednostavno je prehladno bilo do sad
Menjao sve sem setovane temperature ili i nju?
Ako ne, nemoj da te čudi čest df... 27C je visok zadatak za klimu
Temperaturu nisam menjao jer do sad nije bilo grejanja u stanu jer je bio neuseljen pa sam zato zadao malo vecu temperaturu. Probacu sad i sa manjom temperaturom

Skini ti to na 24 i strpi se malo, zagrejaće.
Ili je ostavi na 27, uz čest i očekivan df, pa kad zagreje po tebi dovoljno, smanji i pusti je da održava....

Koliko je ok podesiti za brzinu ventilatora?
Stavi 23-24c i neka bude Fan 3 ili koliko je to vec kod Midea 75% 🤔
Treba vremena da se ugreje hladan prostor itd. Na 27c ---> sam vidis da kove DF, kad mora da napinje kao blesava! Pusti je na 23-24c, pa ce lagano da ugreje ako treba i 2 dana!

Poslednja izmena:
Gree roka jutros od 8h, čitav dan 0°C i sneg, celo vreme isparivač izgleda ovako. Nijedan defrost😎
Ne spušta ispod 750W al se ne gasi..

Daikin uradila upravo drugi defrost danas, od 8:00.

Druge klime oko mene se satraše, ili su okovane ledom ili su nonstop u df. Kod prijatelja TCL XA41 ide svakih 20min u df..

Prilozi

• IMG_4607.jpeg
    IMG_4607.jpeg
    175.2 KB · Pregleda: 81
Moja brezeless danas 3° kišovito i dosta vlage u vazduhu setovana na 22° fan 100% uključen i feel bez DF.Ali potošnja po aplikaciji 6.64 Kwh za 6.5 sati rada,tuče 50 kvadrata.

Kod mene kisa ceo dan.
Midea Xtreme 12 inverter quattro setovana na 29 stepeni, ventilator na 70% - trenutno potrosnja 613W po Tapo uticnici. 3 defrosta u poslednja 24h.
Tadiran 9 on/off (mnogo stara, dosta velika spoljna jedinica), setovana na 25, ventilator na max - trenutna potrosnja 1Kw po Tapo uticnici. Nijedan defrost u poslednja 24.

Nazad
Vrh Dno