Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Nije 9 nikada bila predvidjena za mobilne operatere, ona je u skladu sa medjunarodnim konvencijama, konkretno ITU-E.164 bila predvidjena za negeografske usluge, konkretno za usluge sa dodatnom vrednoscu i koristila se i u Srbiji za razne horoskope, glasanja za emisije, sut ba erotika servise itd...
9 je u Rusiji pocetni broj mobilne telefonije, znaci da ipak ima izuzetaka, ili oni jednostavno nisu potpisnici tih konvencija.
Moje misljenje je da je dovoljno da pozivni budu trocifreni, i stvara se sasvim dovoljno prostora za nove brojeve.
Koliko je to tehnicki zahtevno ne znam, i koliko bi uopste bilo isplativo.

U Bugarskoj MVNO operateri koriste +359 98 prefiks, dok pravi operateri koriste +359 87, +359 88, +359 89.

@giovanni

Citirao si post koji se odnosio na Srbiju… ljudi, pricamo o modernom dobu nećemo se vraćati na SFRJ pa se shodno tome stara Jugoslavija odnosi na post podelu ( pozivni brojevi) jer je to u smislu teme bitno…

@Trust no one

Nije Rusija jedina, ima Kipar, Luxemburg, Bugarska… uvek ima izuzetaka, najbitnije je da ne bude medjunarodnih konflikata i da se sto više standardizuje pa je shodno tome velika većina ovako, uključujući i Srbiju…

A recimo, da li je realno ocekivati da 05x brojevi budu devetocifreni, ili cak desetocifreni, i time povecaju kapacitet za M2M, u koliko se ukaze potreba?
Realno je sasvim ako zatreba, ali mislim da za tim neće biti potrebe…

Jel nam to uskoro krece 5g. Posto vidim A1 na sajtu sada na telefonima stavlja slicicu 5g. To pre nikad nisu radili. Narocito sto prosle nedelje gledao sam telefone na njihovom santu i toga nije bilo

Krajnji rok za podnošenje prijava za učešće na aukciji je 20. oktobar.
A kada je aukcija, kog datuma?
Jel neko pisao datume ovde, ne sećam se, a na guglu ne pronalazim

Nema datuma jos uvek, trenutno se proveravaju ponude, ispunjenost uslova, bankarske garancije itd... TL: DR ocekuje se da ce sama aukcija biti krajem novembra/pocetak decembra, objasnjenje u nastavku:

Trenutno se proverava ispunjenost uslova ponudjaca, formalno pravni uslovi, tehnicki, bankarske garancije itd...

Ceka se da se to zavrsi pa da se objavi lista kvalifikovanih ucesnika i onda bi trebalo da bude testna aukcija (iza zatvorenih vrata) zbog komplikovanosti celog procesa sto je praksa svuda u svetu ( ima izuzetaka da ne skacu odmah dezurni lovci na izuzetke :ROFLMAO:) ...

Onda bi trebalo da ide objava da je uspesno testirano ili da ce biti ispravljene uocene greske ( RATEL je do sada bio transparentan trebalo bi da tako i ostane) i uskoro ide prava aukcija koju moraju da najave operaterima 5 dana unapred i koja ce trajati par radnih dana... Ocekuje se da ce to biti krajem novembra ili pocetkom decembra po pricama iz kraja (RATEL) i u zavisnosti od ishoda testne aukcije, ako sve prodje kako treba moze i kao sto sam napisao odmah posle minimalnog rok za obavestenje ucesnika od 5 radnih dana, ili duze ako je potrebno vreme da se isprave greske ( ne bi trebalo da traje duze od 10ak dana)... Naravno posle aukcije ide objava da je uspesno zavrsena, ko je pobedio i pod kojim uslovima, da bi onda operateri imali rok od 15 dana da uplate prvu ratu...

S obzirom na veliki iznos sredstava i uticaj na BDP realno je da to bude u ovoj godini i zato je prica da ce licence da se dobiju u decembru ( odnosno formalno pravno ce je dobiti u nekom roku od npr 30 dana, to zavisi od RATEL-a, pisao sam ranije kako je to islo po relevantnim zemljama EU ali izvesno je da niko nece odustati, odnosno ne uplatiti sumu pa ce se prakticno odmah posle objave rezultata znati ko je dobio licencu )

ITU dodeljuje pozivne brojeve za zemlje tj drzave ( za SRB je +381 ) , a RATEL ima ulogu za nacionalnu dodelu numeracija i za sada je planom dodeljen opseg 060-069 za mobilne mreze i za virtualne mobilne operatere dodat jos jedan broj - 0677 Globaltel i 0678 Mundio mobile , a on po informacijama treba da bude pozivni za Sat Trakt kad krene sa radom. Ajde sad da se vratimo 5G mrezama , a za numeraciju pozivnih bilo bi dobro da se otvori nova tema...

ITU dodeljuje pozivne brojeve za zemlje tj drzave ( za SRB je +381 ) , a RATEL ima ulogu za nacionalnu dodelu numeracija i za sada je planom dodeljen opseg 060-069 za mobilne mreze i za virtualne mobilne operatere dodat jos jedan broj - 0677 Globaltel i 0678 Mundio mobile , a on po informacijama treba da bude pozivni za Sat Trakt kad krene sa radom. Ajde sad da se vratimo 5G mrezama , a za numeraciju pozivnih bilo bi dobro da se otvori nova tema...
067 je za MVNO, sto znaci od 0670 do 0679 (trenutno su dodeljeni 0676, 0677, 0678) a za mobilne mreže 060-069 osim 067

Evo i potvrde onoga o čemu pričam, naime, siguran sam, a sada imam i potvrdu da ćemo 5G u samom startu dobiti na mnogo većem delu teritorije i sa mnogo većom pokrivenošću od onoga što sama licenca zahteva.

U Pirotu (ne tako velikom gradu) za sad Yettel već ima pušten 5G NSA signal na bar 3 bazne stanice. A1 se isto širi van najveća 4 grada vrlo brzo.

Evo i screenshota iz Pirota:
Screenshot_20251105-105832_NetMonster.png

Za ovu zemlju važi samo jedan pozivni - 666.
A sad, pošto mene 5g zanima prvenstveno kao kućni net i gledanje , kad nađem vremena , 4k filmova isključivo na tv, stariji sam od 99% vas , oslabio vid , tako da mi telefon služi uglavnom za osnovnu namenu, a živim na selu 4km od centrale tako da je ADSL užasan ( 7 Mbs ) a optici ...
Jedina dobra stvar je što na nekih 600-700m od moje kuće , opština Lazarevac, na brdu su Antene sva tri provajdera, s tim da je Yetel najbliži i imam optičku vidljivost. I znam da su krajem Avgusta petljali nešto na njoj, i poboljšao se 4g signal, a da li radovi imaju veze i sa 5g, ne znam. Lazarevac definitivno nije veliki grad, ali se zbog rudnika Kolubare grad i okolina sigurno vode kao industrijska zona, a pisalo je da će i indusrijske zone imati prioritet, mada za 6 meseci očekujem da 90% bude pokriveno.
Pa bih molio nekog da prenese iskustva, ili je bio negde u okruženju ili ima tam nekog, ili mu je na kraju struka, i napiše par reči šta se može očekivati od 5g kao kućnog interneta u ovim uslovima, pretpostavljan da će brzina biti dobra za 4k gledanje na TVu, ali da li bi zbog stabilnosti signala ( SNR ) bilo dobro kupiti i spoljnu antenu i koju, ima li neko informacije koje rutere provajderi daju u okruženju, da li zadovoljavaju potrebe ili će morati dodatno da se kupuje i ruter, koji ... ?
Sigurno ima još ljudi kojima je 5g, a i dosadašnji 4g jedina opcija za pristojan net.
Hvala puno

Ne bih se ja nadao mnogo ako je selo, neces dobiti 'pravi' 5G sigurno(3.5GHz), eventualno nesto na nizim bendovima sa 10-20MHz bandwidth..
U svakom slucaju, i 4G je vise nego dovoljan za 4k streaming. Kolike brzine izvlacis trenutno? Da li uopste imas carrier aggregation? Kakav ti je signal? Mozes to sve da vidis kroz netmonster app na telefonu.

Imam 4g Yetel internet oko godinu dana, najveći paket, ruter sam kupio polovan Huawei B535-333 4G, i do pre te intervencije na anteni mislim u avgustu, i najavili su je, brzina je bila oko 25 Mbs i za Down i za Upload, SNR je uglavnom bio u minusu što nije dobro.... Ruter je u hodniku kuće, bez spoljne antene.
Posle te intervencije brzine su skočile, tokom dana su u kući oko 50-55 Mbs da bi se oko 22h smanjle na 35-40 Mbs, Snr je 8-10
Izašao sam napolje, popeo se na terasu pomoćne zgrade, poneo ruter i priključio ga na struju i prvo izmerio prosečnu brzinu
01.jpg
i logujući se na ruter preko telefona dobio ovo

02.jpg

03.jpg

04.jpg

nije tema o numeraciji

Imam 4g Yetel internet oko godinu dana, najveći paket, ruter sam kupio polovan Huawei B535-333 4G, i do pre te intervencije na anteni mislim u avgustu, i najavili su je, brzina je bila oko 25 Mbs i za Down i za Upload, SNR je uglavnom bio u minusu što nije dobro.... Ruter je u hodniku kuće, bez spoljne antene.
Posle te intervencije brzine su skočile, tokom dana su u kući oko 50-55 Mbs da bi se oko 22h smanjle na 35-40 Mbs, Snr je 8-10
Izašao sam napolje, popeo se na terasu pomoćne zgrade, poneo ruter i priključio ga na struju i prvo izmerio prosečnu brzinu
Koliko vidim na brzinu, ruter podrzava samo LTE 2CA sa 2 lejera u DL.
Teoretski mozes da izvuces dosta vece brzine ako bazna stanica ima vise carriera, plus ako podrzava 4 MIMO lejera za DL.

Ja bih odradio speedtest na telefonu(posto telefon podrzava vec sve to) pa ces da vidis koliko bi teoretski mogao da izvuces max.
Ukoliko izvuces dosta vise onda mozes da trazis neki ruter koji podrzava ovo gore.

Al u svakom slucaju to je i vise nego dovoljno za 4k streaming koji su spomenuo :D

Ona bi trebalo, po dinamici davanja licenci, 3. decembra, dan pre ili kasnije, da se uključi - rekao je, uz napomenu da je postavljeno "preko 1.000 5G stanica" i da će “veliki gradovi biti već sad pokriveni.

Posebno ističe da će Srbija od samog starta uvoditi 5G Standalone arhitekturu, što je ređi pristup u Evropi, ali tehnološki napredniji.
"Evropski operateri priznali su da su pogrešili jer nisu ulagali u skuplji 5G Standalone", kaže Lučić, podsećajući da “u Kini 77 odsto korisnika koristi 5G SA, u Americi 25 odsto, a u Evropi samo dva odsto”.
"Mi ćemo od početka imati taj koncept", naglašava, uz objašnjenje da SA donosi minimalno kašnjenje signala i najbolje uslove za industrijsku automatizaciju i AI
Ovo bi trebao neko blizi telekomu da potvrdi, posto Lucic cesto ume da se frlja nekim konceptima koji generalno zahtevaju mnogo vise ulaganja od dve 5G SA stanice u okviru EXPO kompleksa.

Do NG pustaju sigurno. Bio sam juce u Yettelu i kazu da su spremni samoo se ceka i zvanicno. Doduse misli decjka sto radi da ce 5g pusti samo u najjacim paketima/paketu.

Samo u Srbiji moze da direktor nekog operatera ( pa makar bio i drzavni) izadje sa datumom pre nego sto RATEL zvanicno to objavi a sto je najgore i pre same licitacije... bukvalno neverovatno... Ako RATEL stvarno izda licence odmah po zavrsetku licitacije ( za koju jesu poslate pozivnice operaterima sto je dobro i htedoh da najavim ali me preduhitri Luca silni :ROFLMAO: ) onda bi to stvano bilo pod uzasnim politickim pritiskom da se krene sa 5G sto pre bez da se postuju procedure, ali navikli smo na to...

Sto se tice njegovih reci mozda je najbolji opis Corbina pesma " teoretski 5G lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi" odnosno to pustanje 1000 baznih stanica ili ukljucivanje 5G na ON ( sto bi rekao Terza) je u praksi DSS ( deljenje spektra izmedju 5G i 4G) i znaci za korisnike sustinski da imaju 5G ikonu...

Ono sto ce stvarno doprineti je ukljucivanje midbanda gde ce broj baznih stanica biti daleko daleko manji, a i tu cemo takodje, nazalost, imati marketinski pristup gde nece sve bazne stanice pokrivati sve sektore ( prosto objasnjeno, tipicno jedna bazna stanica da bi pokrila ceo krug oko sebe odnosno 360 stepeni mora imati 3 antene koje tipicno pokrivaju po 120 stepeni odnosno po jedan sektor.... postoje i 360 stepeni antene ali se one koriste tipicno za npr stadione ili koncerte ili kao privremene i za razliku od usmerenih antena obicno nisu Massive MIMO sto je kao sto smo pricali kljucno za 5G) uz to koristice se tzv small cells ( odnosno to su one male antene koje ste kacili) koje imaju jos manji ugao rasipanja signala ( tipicno 65-90 stepeni) i takodje nisu Massive MIMO... Zasto se ona stavljaju pa jer se posle inicijalnih rollout-a 5G po svetu doslo do toga da se upotrebom tih small cell dolazi do oko 30% nize cene izgradnje mreze a i znacajno je brze... Sustinski one sluze za podizanje kapaciteta ali su usmerene pa pokrivaju mali prostor pa u praksi to moze znaciti da vi imate 5G ikonicu jer ta bazna stanica koristi DSS ali vas ne kaci ta small cell pa vam je brzina kao 4G... pomeranjem u stranu tipicno par stotina metara se dobija ili gubi signal te midband antene... Nazalost, RATEL ce da racuna i te stanice kao 5G nodove u uslovima pokrivenosti ako uopste se odluci da midband bude neophodan a trebalo bi jer ako ne onda su uslovi koje smo hvalili cisto slovo na papiru...

Sto se tice ovoga o 5G SA... Postoje resenja od svih vecih vendora gde se 5G Core neophodan za SA pusta virtuelno u Data Centru operatera i ako se on poveze na makar jednu 5G SA baznu stanicu operater tehnicki moze reci da ima 5G SA mrezu ali to je tehnicki tzv Pilot mreza i to ce ovde biti slucaj da bi mogli da se ovako hvale i skupljaju politicke poene i opravdaju to kasnjenje u fazonu jesmo cekali ali sad dobijamo pravi 5G...

Telekom s obzirom da koristi Ericsson resenje koji je od 2022. presao potpuno na cloud based resenja ( kao i Nokia koja je prva cloud native resenja krenula jos 2021. u Singapuru... zanimljivo je kolika je tu konkurentnost gde se prakticno u par meseci utrkuju ko ce prvi da izbaci nova resenja) i prakticno ukinuo monolitna hw resenja koja su tipicna za 4G i ranije mreze ( koja forsira Huawei npr, koji i ako ima svoje cloud native resenje jos uvek voli da uvali operaterima i hw u fazonu kantica i lopatica uz kafu ) gde se za svaku funkciju dodaje fizicki hw ( sto znaci mnogo vecu cenu, nemogucnost lakog skaliranja, znacajno tezi upgrade, ogranicenost na jednog vendora za sve itd) za razliku od sw based gde nestaju svi ovi problemi i znacajno su manji troskovi ( posebno ako operater vec ima svoje dobro razvijene data centre)...

Dakle, kao sto je praksa u EU gde operateri pustaju NSA mrezu kako bi dobili sto vecu pokrivenost i rasteretili 4G, naravno pricam o pravoj NSA gde se koristi midband... a paralelno idu na SA kroz dual conectivity tako ce i Telekom kod nas... Ali tu onda imamo situaciju da vecina bitnih SA funkcija koje ga stvarno izdvajaju fali ( npr dostupne su 3 od 10 cisto da imate uvid koliko je to i to ne one kljucne, i kod dostupnih ne u punom kapacitetu, npr kod Security to je ipak samo osnovni nivo)...

A koga zanima operater Elisa pustio je prvu 5G SA pretplatu u FInskoj pocetkom 2024. baziranu na Ericsson resenju sa vecinom benefita SA mreze... Ono sto je bitno pusteno je i za Home Broadband... To ce u nekom trenutku imati i Telekom ali je jos uvek jako daleko od toga... I naravno, nece ni ostali operateri sedeti skrstenih ruku...

Raspisah se ali mislim da je bitno staviti neki kontekst na ove pausalne izjave... naravno, ovo je sve uzasno komplikovano, trudim se da pisem sto je moguce razumljivo za vecinu korisnika ali da opet ubacim neke zanimljivosti za one malo naprednije ili znatizeljnije...

Sto se tice ovoga o 5G SA... Postoje resenja od svih vecih vendora gde se 5G Core neophodan za SA pusta virtuelno u Data Centru operatera i ako se on poveze na makar jednu 5G SA baznu stanicu operater tehnicki moze reci da ima 5G SA mrezu ali to je tehnicki tzv Pilot mreza i to ce ovde biti slucaj da bi mogli da se ovako hvale i skupljaju politicke poene i opravdaju to kasnjenje u fazonu jesmo cekali ali sad dobijamo pravi 5G...

Telekom s obzirom da koristi Ericsson resenje koji je od 2022. presao potpuno na cloud based resenja ( kao i Nokia koja je prva cloud native resenja krenula jos 2021. u Singapuru... zanimljivo je kolika je tu konkurentnost gde se prakticno u par meseci utrkuju ko ce prvi da izbaci nova resenja) i prakticno ukinuo monolitna hw resenja koja su tipicna za 4G i ranije mreze ( koja forsira Huawei npr, koji i ako ima svoje cloud native resenje jos uvek voli da uvali operaterima i hw u fazonu kantica i lopatica uz kafu ) gde se za svaku funkciju dodaje fizicki hw ( sto znaci mnogo vecu cenu, nemogucnost lakog skaliranja, znacajno tezi upgrade, ogranicenost na jednog vendora za sve itd) za razliku od sw based gde nestaju svi ovi problemi i znacajno su manji troskovi ( posebno ako operater vec ima svoje dobro razvijene data centre)...
...
A koga zanima operater Elisa pustio je prvu 5G SA pretplatu u FInskoj pocetkom 2024. baziranu na Ericsson resenju sa vecinom benefita SA mreze... Ono sto je bitno pusteno je i za Home Broadband... To ce u nekom trenutku imati i Telekom ali je jos uvek jako daleko od toga... I naravno, nece ni ostali operateri sedeti skrstenih ruku...

Deluje mi da su i Evropa i delimično SAD svesno odugovlačile sa implementacijom 5G SA zato što su čekale da sazri cloud-native 5G core. Rane SA varijante nisu bile dovoljno zrele ni fleksibilne, a operaterima je u tom trenutku delovalo finansijski besmisleno da uvode “hardverski” SA koji bi ubrzo morali ponovo da menjaju. Pritom, nisu imali jasnu mogućnost da korisnicima ponude stvarnu vrednost niti da opravdaju dodatne troškove za nešto što im u praksi još nije bilo potrebno.
Zato su se tiho drzali NSA, a SA su odlagali dok ne stigne stabilna i isplativa cloud-native platforma od Nokije, Ericssona i ostalih vendora. A svakako postaje neizbezno jer cloud-native 5G core predstavlja ključni preduslov za implementaciju 5G Advanced.

Evo tabele sa korišćenjem RF spektra do sad i od sad sa promenama.

Sada svi operateri imaju identično parče RF spektra. Svi po ukupno 220MHz.

Osim što su svi na n78 (3.6GHz midband) dobili po čak 130MHz, najveće promene su:
  • novih 10MHz po operateru na 700MHz B28 / n28
  • novih 20MHz po operateru na 2600MHz B7 / n7
  • proširenje 900MHz spekrta B8/n8 za 6.6MHz ukupno pri čemu je A1 konačno dobio svojih 10MHz (imali su skromnih 4.2MHz), sad svi operateri imaju po 10MHz
  • izjednačenje na po 25MHz na 1800MHz B3 / n3 gde A1 gubi 5MHz, a ostali dobijaju po 5MHz - ukupno proširenje za 5MHz

Prilozi

• spectrum5g.pdf
    22 KB · Pregleda: 72
U moj kraj 5g po svoj prilici ima da dođe tek za koju godinu ali dobro, 4g funkcioniše sasvim ok (a ni bateriju ne srče) tako da što se mene tiče sve ok.

Edit:
Može i tema da se preimenuje u na primer "5G mreža u Srbiji (2025)"

Poslednja izmena:
IMG_7517.jpeg
Meni je zanimljiva ova sekcija. Da li se oni obavezuju da puste 5G na postojećim bazom stanicama u ovim opštinama ili da ih bolje pokriju? Druga opcija bi bila svakako bolja, posto za par njih na spisku znam da kubure sa mobilnim signalom generalno, i 5G ih neće spasiti.

Evo da odgovorim sebi:
IMG_7521.jpeg

Nazad
Vrh Dno