Šta je novo?

Hardver Koji Wireless router kupiti? [za AP postoji posebna tema]

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o wireless ruterima od Access Point uređaja.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Nov kupljen ruter Xiaomi AX3200, da li je moguće da ne može pokriti stan od 65 kvm?

Na drugom kraju stana jedna crta max. Razumem da ne može sve biti full pokriveno, ali da ne dobacuje do druge sobe ne zvuči mi normalno.
Kada sam kupio ovaj ruter posto nisam neki zahtevan korisnik imao sam problem sto nikako nisam mogao dobiti brzinu vecu od 100Mb/s...naravno kabl cat 6 koji direktno kada povezem na Supernovin Tehnicolor daje punu brzinu... Probao na ruteru od komsije i isto.. Probao u ap i ruter modu i isto... Tek kada sam mu ubacio Openwrt dobio sam punu brzinu... Sto se tice pokrivenosti wifi signala zadovoljan sam. Zivim u kuci i recimo da u krugu od 20-25m imam pun signal... Vec posle toga naglo pada... Za mene je to dovoljno da pokrije celo dvoriste... Da li mozes da mi kazes kako ti je povezan Xiaomi ruter i koju max brzinu izvlaci preko lan kabla i preko wifi?

Imas li instaliranu Xiaomi Home app?
Preko nje menjaj postavke rutera. Preko Wifi Analyzer app vidi prvo koji su kanali manje zauzeti u tvojoj okolini. Pa promeni kanale, takodje i bandwidth (Mhz). U mom slucaju dvospratna kuca i na 2,4 Ghz i 5 Ghz sam stavio na 40 Mhz. 2,4 Ghz sam stavio na 13 kanalu ( najbolji kanali 1,6,10 zauzeti dosta komsija koristi te kanale) a 5 Ghz stavio na 48 kanalu. Signal strenght (Pass wall performance).
Ranije na Technicolor tc7210 ocajan wifi u najudaljenijim delovima kuce. Ruter je bio na drugom spratu i u najudaljenijim delu jedva 7 Mbps a na donjem spratu u najudaljenijoj sobi isto pa cak i manje ali jako jako nestabilno. Sada sa AX3200 koji je takodje na drugom spratu u najudaljenijoj sobi gde sam imao 7 Mbps sada imam oko 40-45 Mbps a dole u sobi gde se net gubio sada stabilnih 20-25 Mbps. Cackaj menjaj kanale jer kod tebe u zgradi verovatno imas ometanja od drugih mreza posebno na 2,4 Ghz.
Podesen je najneoptereceniji kanal, a probavao sam i ostale. Cini mi se da je Technicolor od isp-a mozda imao i bolji signal od xiaomija....

Kada sam kupio ovaj ruter posto nisam neki zahtevan korisnik imao sam problem sto nikako nisam mogao dobiti brzinu vecu od 100Mb/s...naravno kabl cat 6 koji direktno kada povezem na Supernovin Tehnicolor daje punu brzinu... Probao na ruteru od komsije i isto.. Probao u ap i ruter modu i isto... Tek kada sam mu ubacio Openwrt dobio sam punu brzinu... Sto se tice pokrivenosti wifi signala zadovoljan sam. Zivim u kuci i recimo da u krugu od 20-25m imam pun signal... Vec posle toga naglo pada... Za mene je to dovoljno da pokrije celo dvoriste... Da li mozes da mi kazes kako ti je povezan Xiaomi ruter i koju max brzinu izvlaci preko lan kabla i preko wifi?
Isti setup kao kod tebe, fw je stock, brzina u blizini rutera je 100%, ali pokrivenost je slaba vec u sledecoj sobi.

Podesen je najneoptereceniji kanal, a probavao sam i ostale. Cini mi se da je Technicolor od isp-a mozda imao i bolji signal od xiaomija....

Isti setup kao kod tebe, fw je stock, brzina u blizini rutera je 100%, ali pokrivenost je slaba vec u sledecoj sobi.
Mnogo stvari mogu da ometaju signal. Debeli zidovi, smetnje od drugih mreza...
Jos ti si u stanu, sto znaci mnogo vise drugih korisnika okolo.
Ne znam ja sam za sada zadovoljan. Dobio sam bolju pokrivenost i stabilnost pre svega.

Mnogo stvari mogu da ometaju signal. Debeli zidovi, smetnje od drugih mreza...
Jos ti si u stanu, sto znaci mnogo vise drugih korisnika okolo.
Ne znam ja sam za sada zadovoljan. Dobio sam bolju pokrivenost i stabilnost pre svega.
Ja sam 99 posto siguran da je zbog čipseta jer sam ugradio par komada cudy wifi 6 verzije. Samo jedan ima dobar domet (sa prekidima ali ne toliko često) ovi ostali bukvalno imaju wifi 4 performanse.
Koristim i stari mi 4a sa open source drajverima i dešava se da wifi jednostavno pukne pomaže jedino restart. Mi 4a ima "Broadcom" čipset i zato su jeftiniji. Lepo sve izgleda na papiru dual core CPU, negde i quad dosta ram-a ali badava kad su nestabilni.

Uzeh archer ax55 po preporuci na benchu. Imam samo jedno pitanje, da li drzati wifi spojen 2,4ghz i 5ghz ili da razdvojim? Pitam jer mi se sestra zali u stanu pored (ima jedno dva pregradna zida i nekih 10tak m) da secka internet :/

Ja sam kod kuce iz tog razloga razdvojio, matorci se zalili da im puca wifi cesto u prizemlju(zato sto je koristio 5GHz konstantno). Onda sam razdvojio i nakacio im telefone na 2.4GHz, od tad nema problema.

Ja sam uvek za razdvajanje cak i u situacijama kad radi perfektno i nema nikakvih problema.

Uzeh archer ax55 po preporuci na benchu. Imam samo jedno pitanje, da li drzati wifi spojen 2,4ghz i 5ghz ili da razdvojim? Pitam jer mi se sestra zali u stanu pored (ima jedno dva pregradna zida i nekih 10tak m) da secka internet :/
Takođe imam AX55 koji radi u AP Modu i uvek razdvajam mreže, ali ako baš hošeš da probaš imaš i opciju Smart Connect.
Čekiraš i onda ti i 2.4GHz i 5GHz imaju isto ime a uređaji automatski prelaze sa jedne na drugu mrežu, probaj ništa te ne košta... 😉

Smart Connect.jpg

Smart connect je bio uključen po defaultu, sad sam ga ugasio pa ćemo testirati kako radi. Mislim kod mene u stanu radi extra ako kod sestre u drugom je problem. Hvala u svakom slučaju.

Kupio sam Unifi Dream Router 7 kao zamenu za Unifi Dream Machine, za sada prezadovoljan.
U mreži je trenutno i jedan AC Long-Range koji trenutno radi kao mesh client što nije idealno rešenje, ali dok ne sprovedem kabl sa druge strane zida debljine 50cm ne mogu ga drugačije povezati.

Da li postoji naslednik rutera TP-link archer ax55? Nigde ga nema više na stanju, pa ne znam da li se proizvodi još uvek ili postoji neki noviji model u istoj klasi?

Razmisljam se da uvedem A1 kucni net 5G... U temi 5G vidim da ljudi kupuju rutere skinute sa Yetel mreza u okolnim zemljama...to me ne zanima. Namera mi je da kupim nebrendiran, kvalitetan ruter sa Wifi 6 opcijom i dobrim 5G prijemom signala. Ne bih da placam astronomske cene, ali sam generalno spreman da kupim skuplji ruter ( do nekih 400-500 eura mi je prihvatljivo ). Video sam i spoljasne rutere koje prilicno hvale, to mi je isto prihvatljiva opcija, imam veliku terasu koja gleda na A1 antene ( mozda neka kombinacija spoljasni za prijem signala, unutrasnji za rutiranje ). Sadasnje brzine merene na telefonu su Dow 400-900 UP 100-150 PING 15-25. Ako imate neki predlog, tu sam da saslusam. Ako neko ima pitanje da bi mi dao precizniji odgovor ...slusam 😀

Ovo su koliko vidim bas novi ruteri...Sto mi i odgovara jer nisam u zurbi... Hvala na predlogu

Solidno...

441,57 €
624,00 €

Postavio sam pitanje u delu za optiku, pa da tamo ne idem u off.
Čisto rekreativno bih hteo da stavim VPN na ruter (non stop da radi).
Kada odvojeno koristim telefon, računar i tablet, neke stvari neće da rade, ne vide se međusobno (Apple).
Preporučili su mi Asus AX52, dok sam gledao po netu naletim na Pro verziju:
https://www.asus.com/content/instant-guard/
Nude ovo.

Ili uzeti
AX1800, slabiji model, i „gimnastika“ sa OpenWRT.

Ceto idem i na KP, a oni su bas po pitanju VPN strogi, tako da bi mi odgovarala varijnta da moze da se dozvoli pristup bez VPN kad se ide na KP.

Ja bi pre isao na ovu opciju nego na Asus

1771077951495.png

U stanu imam čvoriste gde ulazi optika i odakle se pružaju LAN kablovi ka sobama. To čvoriste je manje više u sredini stana. Tu je i Yettel ruter (trenutno nije u bridge modu, biće, ili će biti zamenjen mojim ruterom). Asus ruter (RT AC86U) se nalazi u jednom kraju stana gde je TV, PS5, Desktop, NUC, EON box itd. Od cvorista do rutera imam 3 LAN kabla.

BITNO: Direktno ispod Asus rutera je jedan extender i kamera (extender nije kablom povezan na asus i nece nikad ni biti). Asus ima odlican WIFI koji prodire do podruma (ja sam na 1. spratu). Kamera ima odlican protok/konekciju sa Asusom. Druga kamera (u daljem tekstu problematicna) se nalazi na drugom kraju stana, dijagonalno od Asusa kroz zid od 60cm debljine (sto je efektivno u stvari 3m debeo zid ako gledamo pravolinijski ka kameri) + 2 tanja zida. Odmah pored kamere (znaci iza debelog zida i 2 tanja) sam stavio jos jedan extender jer ne mogu kabl da provlacim. Ali signal je toliko los i nestabilan da nista nisam postigao extenderom.

Mrezu sam konfigurao tako sto sam sve IoT uredjaje prebacio na izolovanu WIFI mrezu (vlan1), kamere na drugu WIFI (vlan2), guest WIFI na vlan3 i ostaje moja mreza na osnovnom opsegu gde su desktop, tv, box, nuc itd.

Tu nastaje problem... Asus sa Merlinom i Yazfi skriptom ima vrlo ogranicene network mogucnosti. VLAN-ove sam kao definisao i svaki guest network je na jednom vlan-u. Izolovane su mreze, sve je to super, zadovoljava moje potrebe... Dozvolio sam pristup iz glavnog opsega drugim vlan-ovima ali problem sa kamerom koja nema dobar signal (kroz 3m zida) mora da se resi... Mislio sam da resim tako sto cu staviti jedan AP tamo gde je cvoriste (izmedju cvorista i asus rutera imam 3 lan kabla), on ne mora da ima ne znam koliko dobar wifi, jer izmedju cvorista gde bih stavio AP do problematicne kamere ima 2 tanja zida na manje od 2m udaljenosti...
Problem nastaje sto taj AP mora da se poveze na LAN port Asusa koji treba da se bridguje sa VLAN-om za kamere. Ali na Asusu to nisam uspeo da uradim... Vise nisam ni siguran da moze...

Ako to nije moguce, ostaje mi da:

1. Kupim ozbiljan ruter sa kojim mogu da podesim sve sto mi treba vezano za vlan-ove, lan portove, VLAN trunking itd i postavim ga gde je cvoriste. taj ruter moze da ima prosecan wifi, dobacice do problematicne kamere. Na mestu gde je sad ASUS moram da kupim neki AP koji moze da dobaci signal do podruma i da podrzava VLAN trunking. Takodje, u tom slucaju imam samo 3 kabla od rutera do mesta gde je AP a trebace mi vise kablovskih veza (AP, EON, Desktop, NUC). Ovde mozda mogu da koristim svoj Asus - ako uspem da podesim vlan trunking, pa da radi u AP modu - mada pitanje da li cu moci da postavim bidgujem lan portove na jedan vlan, a wifi na drugi.

2. Kupim ruter sa dobrim wifiem bar kao kod ovog asusa i sa svim potrebnim podesavanjima, stavim ga na mesto asusa, i kupim najobicniji ap sa vlan trunking da stoji u sredini stana. A mozda moze i obican AP bez VLAN trunkinga.

Ne znam da li sam bio dovoljno jasan...

Pitanje: treba mi preporuka za uredjaje koji bi zadovoljili sve navedeno.

Od onoga sto sam ja do sad video su:
Mikrotik hap ax3, ax2, be3 (ako se tako zove) - imam dovoljno iskustva da se snadjem sa RouterOS. Ono sto znam je da im wifi nije jaca strana ali ne mogu da procenim u odnosu na asus...
Sa ubiquiti nemam iskustva, vidim da se AP-ovi preporucuju ovde kao i UDR7 ali ne znam niti mogu da pretpostavim da li on moze da probije do podruma...

Poslednja izmena:
Ne znam da li sam bio dovoljno jasan...
Pa nisi. A mislim da si se mnogo zapetljao sa setovanjem. (mnogo hteo, mnogo zapoceo) Jesi li merio jacinu signala u podrumu ? Mnogim ruterima varira jacina signala pa varira i domet, pa nekad nema ako je uredjaj malo dalje. A i pokrivenost signalom je razlicita u raznim pravcima. Bolju pokrivenost prostora imaju wifi6 ruteri.

2. Orijentacija antene. Stap antene (vertikalne) zrace kruzno po horizontali, upravno od antene i u tim pravcima je najjaci signal. Najslabiji je ispod antene. A i signal najslabije prolazi kroz zidove i spratove u dijagonalnom pravcu.

3. Wi-fi kamere su vrlo razlicite, neke dobro drze vezu sa ruterom i na 10m, a neke ispadaju iz mreze i na 2m udaljenosti, pa treba i to uzeti u obzir.

4. Za drugi ruter nemam ideju, mozda bi bio koristan neki ap/extender kao xiaomi ax3000, on je oko 7000 din. (nisam ga probao, samo primer jeftinijeg resenja).

Aj da probam ponovo ali da skratim pricu, jer ovo sto si mi rekao nije nesto sto nisam znao, tako da mi ne pomaze mnogo...
Setup je lepo isplaniran, samo sa postojecim hardverom se to ne moze postici, pa moram da menjam hardver...
Trenutno, wifi signal u podrumu je odlican, sve radi super. Signal ispred vrata gde je kamera, je ocajan - to hocu da resim tako sto cu dodati jos jedan uredjaj ap/ruter u hodnik.

Opcija 1:
Kupiti ruter sa jacinom wifi signala kao sto ga ima ASUS RT AC86U (da ode do podruma) + otvoren OS na ruteru da mogu da podesavam vlan-ove, bridg wifi/lan portova, VLAN trunking itd.
U hodnik ide neki ap, prosecan, da moze da radi sa "trunk port".
Extender je direktno 2 sprata ispod rutera, integrisane antene u ovom slucaju mozda ne zavrsavaju posao, jer bih morao bar jednu antenu da okrenem horizontalno.

Opcija 2:
Kupiti ruter sa ne tako jakim wifi ali da ima podesavanja za vlan-ove, bridg wifi/lan portova, VLAN trunking itd.
I kupiti neki AP koji ima wifi signal poput ASUS RT AC86U - da moze da probije do podruma i naravno da podrzava "trunk port".

Trebaju mi neke preporuke za hardver sa ovom specifikacijom?
Kao sto sam rekao, gledao sam Mikrotik, jer mi je poznat. Ali pitanje kakav je wifi na njemu, verovatno ne sjajan... Koje su druge opcije?

Ali pitanje kakav je wifi na njemu, verovatno ne sjajan... Koje su druge opcije?
Pa tu kameru u hodniku ispred vrata mozes i kablom da vezes za extender unutra, ako ti je ona problem. Kreativan si lik, a ima mnogo kombinacija...
Sto se snage rutera tice, svi su oni ogranicene snage za kucnu upotrebu, jaci su outdoor. Ja sam steko utisak da ne treba mnogo verovati ni komentarima na mrezama pri odabiru, dok sam ne probas ne mozes biti siguran.

Xiaomi Router BE19000 Pro

2f8b4ffda38285241605222293b1b6ec.png

~ 400€

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa GL-iNet Flint 2/3 ruterima?

Rekao je da toliko izvlaci preko OpenVPNa (koji jeste procesorski zahtevan).
Naravno, ne znam koliko je hw u tom TP-Linku sposoban da izvuce i slicno.

Preko Wireguarda se mogu izvuci vece brzine (na istom HWu u odnosu na OpenVPN, ako ima podrske naravno).

Ruter bez VPN-a tera na max.
OpenVPN i Wireguarda su tu negde ne prelaze u piku 120.
U kom slislu podrske?
Testirao sam na Mullvad i Proton.

Da dopunim sebe, ovde je bio cilj da Appl eko sistem radi dok je VPN ukljucen.
Kada se radi sa aplikacijama (na telefonu i racunaru), AirDrop ne radi.

Nazad
Vrh Dno