U pravu si, pogrešio sam u prethodnoj poruci, nije ključ sortiranja za proknjiženje transakcije datum knjiženja nego datum valute. Oni se, doduše, često poklapaju, ali nekad valuta bude i jedan radni dan ranije, što je baš najprimetnije u primerima poput tvog, gde je datum valute petak, a knjiženja ponedeljak. Imam i ja više takvih.
Inače, tvoj primer me je šokirao, jer sam skroz zaboravio (da ne kažem potisnuo, hahah) da imaju tu nelogičnost u prikazu i terminologiji! Detalji proknjiženih plaćanja debitnom karticom već dugo nisu vidljivi u aplikaciji, tako da odavno i nisam bio u prilici da ih vidim i uporedim sa vebom. Ti si tu u prednosti jer koristiš kreditnu. Na vebu je datum valute dostupan pod imenom "datum zaduženja", dok se datum knjiženja prikazuje pod imenom "datum izvršenja". To je u potpunoj suprotnosti sa mobilnoj aplikacijom, gde je datum autorizacije dostupan pod imenom "datum izvršenja", a datum knjiženja pod imenom "datum zaduženja", kako je i u tvom primeru. Na vebu pritom nikako nije dostupan datum autorizacije proknjiženih transakcija, dok je na mobilnoj aplikaciji isto tako datum valute dat samo implicitno, u listi transakcija. Kod neproknjiženih transakcija, datum autorizacije je na vebu dat pod imenom "datum zaduženja", dok je stavka "datum izvršenja" prazna, a na mobilnoj aplikaciji je suprotno. Pošto sam se i ja pogubio u ovome, evo jedne tabelice koja sumira situaciju:
| Kada sam obavio kupovinu?
Kada mi je plaćanje autorizovano?
Kada su mi sredstva rezervisana? | Kada mi je obračunat tačan iznos?
Kada mi je novac praktično skinut? | Kada mi je Yettel banka administrativno obradila i zaključila transakciju? |
|---|
| Izvod | / | Datum valute | Datum knjiženja |
| Mobilna aplikacija | Datum izvršenja | / (implicitno dato u listi transakcija) | Datum zaduženja |
| Veb-aplikacija | Datum zaduženja (pre knjiženja)
/ (nakon knjiženja) | Datum zaduženja (nakon knjiženja) | Datum izvršenja |
Sve u svemu, to je jedna velika zbrka u kojoj su se i oni sami pogubili. Čak znam jedan primer sa benefit izjavom koji to dobro pokazuje. Klijent se njome obavezao da će imati pet izvršenih plaćanja debitnim karticama mesečno, pri čemu mu je logično bilo da se gleda datum izvršenja. Njemu su kartice, međutim, stigle poslednjeg dana u mesecu. On je brže-bolje platio nešto pet puta taj dan, stigao je, i to je, naravno, u aplikaciji evidentirano (i ostalo, dok skorije nije pokvareno) kao "datum izvršenja". Neki dan kasnije stiže njemu mejl da nije ispunio uslove za benefit. Nakon prigovora, rečeno mu je da se pod izvršenjem zapravo misli na "datum zaduženja valute" (baš ove tri reči), što više odgovara terminologiji veba, pa se čini da je ona tačnija. Ali opet uvodi dodatnu konfuziju, jer tu izjednačavaju sva tri termina.
S tim u vezi, evo od mene i jedne teorije zavere: možda su namerno pokvarili prikaz proknjiženih plaćanja debitnim karticama, baš da se ne bi videle ove nelogičnosti. Ništa me sa njima ne bi čudilo, ali eto, ako je to istina, i ako čitate ovo vi iz banke, provaljeni ste! 🤣 Bilo kako bilo, suština je da njima u sistemu svakako stoje sva tri ključna datuma, samo je pitanje koje nam prikazuju, na kom kanalu i pod kojim nazivom. Ostaje da bi najkorisnije bilo da lepo svugde prikažu sva tri datuma (uz usaglašenu terminologiju, jer ovo sad je katastrofa), pri čemu je za autorizaciju vrlo korisno i konkretno vreme, a da na nama bude kako želimo da se sortira. No jasno mi je da mnogo tražim...
Evo i jednog mog konkretnog primera. Platio sam nešto telefonom u četvrtak, 2. oktobra, u 15.43. Nemam kreditnu, tako da je reč o debitnoj MasterCard. Pritom koristim samo push notifikacije (ozbiljno razmišljam da dodam i mejl, mada ne volim da imam toliko poruka), a čuva ih se samo poslednjih dvadeset, tako da jedini dokaz koji sada imam da sam kupovinu obavio tad jeste u Guglovom novčaniku. Da sam platio plastičnom karticom, ne bih imao pojma, budući da sam fiskalni račun i slip već odavno bacio, a nije neko upečatljivo plaćanje, pa da sam zapamtio tačan dan. Sada mi se ta transakcija u aplikaciji prikazuje pod petkom, 3. oktobrom, a tako je sortirana i na vebu. Taj datum i stoji kao "datum zaduženja" na vebu, odnosno "datum valute" na izvodu. Dodatno, ponedeljak, 6. oktobar, stoji kao "datum izvršenja" na vebu (on piše i kao generički datum na spisku transakcija, iako nije ključ sortiranja), odnosno "datum knjiženja" na izvodu. Kada bi radio prikaz detalja u mobilnoj aplikaciji, stajao bi mi 6. oktobar kao "datum zaduženja", a 2. oktobar (koji sad vidim samo u novčaniku, pa mi on ispade korisniji od mobilnog i internet bankarstva) kao "datum izvršenja".