Šta je novo?

macOS 16 (26) Tahoe

Danas mi nudi update na 26.0.1, očigledno ispravaljaju nedostatke koje su otkrili za ovo vreme.

Poslednja izmena:
Meni posle 14 dana i dalje deluje kao da radi sporije i da ima neki lag. Safari dosta sporije radi, video sam na Reddit-u da se dosta ljudi zali sa ovim problemom.

Mozda, jer sam ja uradio clean install na Tahoe. Pre toga sam imao sistem koji sam upgrade-ovao skoro 10 godina na Intel-u. Sada sam konacno presao na Apple SOC, rekoh ajde da "ne vuce repove" sa Intel arthitekture.

Generalno je OK, ali se vidi da ne znaju sta rade. Nije kao pre to sve upeglano i utegnuto. Nije bas lose kao Windows, ali je bilo to bolje pre.

Mozda, jer sam ja uradio clean install na Tahoe. Pre toga sam imao sistem koji sam upgrade-ovao skoro 10 godina na Intel-u. Sada sam konacno presao na Apple SOC, rekoh ajde da "ne vuce repove" sa Intel arthitekture.

Generalno je OK, ali se vidi da ne znaju sta rade. Nije kao pre to sve upeglano i utegnuto. Nije bas lose kao Windows, ali je bilo to bolje pre.
Mislim da cu morati i ja da uradim clean install, nego me sve mrzi jer moram da instaliram hrpu programa i dok podesim opet aplikacije i ostalo...

Animacije su katastrofa na Tahoe. Pogotovo otvaranje-zatvaranje prozora, animacija se pojavi svaki 5 put, u ostala 4 slučaja, animacije uopšte nema.

MacOS 26.1 - Liquid Glass switch zapravo ne radi "nista".
Mislio sam da je do mene, ali vidim na Redit-u slicno...

Poceo je da mi secka popup kada odaberem logout... Verovatno M4 Max nije dovoljan za ovu optimizaciju ili se uskoro sprema M5 Max 🙂

Instalirao sam i ja Tahoe. 😀
Isto sve kao na iOS26...nadam se da ce lepo upeglati animacije i nadam se da ce vratiti compact tabs...sve ostalo je okej 😀

Ono što meni za sada najviše smeta: ko je navikao da ima Application folder u Dock-u za takav pristup aplikacijama ili recimo otvara novu Apps.app, svaki drugi put recimo macOS radi render ikonica aplikacija. Kao da ne postoji mehanizam koji kešira icns aplikacija.

Ono što meni za sada najviše smeta: ko je navikao da ima Application folder u Dock-u za takav pristup aplikacijama ili recimo otvara novu Apps.app, svaki drugi put recimo macOS radi render ikonica aplikacija. Kao da ne postoji mehanizam koji kešira icns aplikacija.
Da, ovo je baš amaterski. Redovno otvoriš application folder I ikonice se učitaju posle sekund. Baš amaterski. Tako nešto očekujem na Windowsu, a ne na MacOS.

To je oduvek tako i super je iritantno.
Mac Studio, 36GB RAM i M4 Max - učitava app folder ikonice kao Amiga.

Postoji nekoliko alternativa za Launchpad - nijedna nije idealna - npr. "LaunchNow", besplatan program.

To je oduvek tako i super je iritantno.
Mac Studio, 36GB RAM i M4 Max - učitava app folder ikonice kao Amiga.

Postoji nekoliko alternativa za Launchpad - nijedna nije idealna - npr. "LaunchNow", besplatan program.

Ranije je to bilo super brzo, gotovo neprimetno, a sada, kao da su aplikacije 5 1/4 flopiju.

26.2

Prilozi

• Screenshot 2025-12-12 at 21.59.47.png
    Screenshot 2025-12-12 at 21.59.47.png
    52.8 KB · Pregleda: 41
Ranije je to bilo super brzo, gotovo neprimetno, a sada, kao da su aplikacije 5 1/4 flopiju.

Iskreno ne sećam se kada se app folder otvarao tako kako kažeš... Možda u vreme Tiger-a ili Leoparda 🙂 Mislim, naravno, da se ne učitava UVEK promtno, već ponekad krene da osvežava sve ikonice kada otvoriš folder.
Sada sporo ponekad osvežava, osim app foldera i ovaj novi app popup...

Kada smo kod App Popup Folder-a, u 26.2 su ukinuli dugme X u search box-u... To dugme svakako nije radilo, mogli su da ga poprave umesto uklone. Sada, kada se App Popup pozove na F4, ukuca naziv aplikacije i pritisne ponovo F4, briše se sadržaj search bara. Ako se ponovo stisne F4, popup nestaje.

Poslednja izmena:
Podigao macOS na 26.2 i krenuo da mi zeza MX Master 2S, laguje i smrzne par sekundi kad ga ne koristim.

Proveri da li ti možda reindexira Spotlight, ako je BT... Ako je Bolt-u, ne bi trebalo.

Nije to sigurno, jer npr. trenutno mi handbrake radi punom parom, 98% zauzeće CPU, minika se isto ponaša, a i u procesima ne vidim da iša više radi osim njega i firefox-a, tu su non-stop otvoreni tabovi, jedno 10-ak komada.

Vidim da je i meni počeo da ponekad "secka" miš otkako je izašao 26.2? Kada isključim i uključim miša ponovo, bude OK.
Mac Studio M4 Max + Logitech Mx Master 3s na Bolt risiveru.

Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava nakon update-a MacOS-a. U vreme onih najgorih MacOS-ova tipa El Capitan, Sierra, u tom periodu se stalno dešavalo. Evo, izgleda opet. Baš je loš ovaj Tahoe.

Mozda je baterija oslabila na misu, mozes i Bolt da koliko je moguce priblizis misu.
Znam da je mene zezala udaljenost, pa je "preskakao".

Meni samo odjednom prestalo i sad radi mišonja normalno????

Ovo je definitvno najgori MacOS ikada... Očekivao sam da će sa apdejtovima srediti ivice na prozorima, kad ono neki genije u Apple-u je od početka smislio da to zapravo tako treba? Ovo nema ni u Windows-u.

1771701690288.png

1771701839187.png

Super sick.

Od MacOS 26.4 CMD+ESC ne radi kao hotkey (ne detektuje ni iterm ni ghostty), posto koristim nuphy 65 za ~ mi je potrebno fn+esc. Jel zna neko mozda kako da se ovo popravi ili da trazim drugu tastaturu? 😄

Postoji neki bag sa ESC tasterom... Nekima ne radi npr. ALT+TAB pa nakon toga ESC (da poništiš task switch-er bez da menjaš task). Čudno, ali kod mene ta prečica radi. To bi možda moglo da navede na zaključak da je 26.4 u koliziji sa nekim softverom.

Svakako nema potrebe da se menja tastatura, verovatno će ispraviti.

Moguce je da ga mozda zeza logitech (imam mx master mis), mada - karabiner elements viewer pokazuje da je stisnuto dugme. koliko vidim na ghostty issue boardu na githubu - nisam jedini koji ima ovaj problem.

nego mi je muka jer sam navikao na hotkeyeve pa sad moram da se odvikavam dok ne poprave (jednog dana).

Nazad
Vrh Dno