Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

• Začetnik teme Začetnik teme zechs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Automatik je osećaj, moć.
Ljubav takođe, rekao bih. Kakve crne sekunde.
Čovek kupuje BMW ili Merca zbog osećaja i moći.
Da ga kupuje zbog isplativosti kupio bi Korsu ili Punta.

Nije stvar u sekundama, ali ako je veliki otklon od nule, sekunde se vrlo brzo pretvore u mnoooogo minuta.

Ma da, kakav god da je neće preterati plus minus dva tri minuta na mesečnom nivou
A svi radite za japansku železnicu 😀

Zna se šta je automatiki ko ga nosi

Znam ja jednog koji kuca pisma na pisaćoj mašini, neki se okupe vikendom i lopataju ugalj da se vozaju parnom lokomotivom, neki odu u šumu pa traže izlaz uz pomoć kompasa i papirne mape, a kevina komšinica i dalje koristi onaj narandžasti Iskra telefon na žicu, što biraš brojeve okrećući onaj disk sa rupama, i zna napamet svih šest brojeva što zove...

Ima nas svakakvih čudaka.

😛 🤣

Pridruzujem se ljudima kojima smeta to odstupanje kod automatika, zato ih uvek zaobilazim pri kupovini. Jeste da se solidno suzi izbor kad se oni izbace, ali i dalje ima lepih modela, tako da nema problema. Automatik bih jedino kupio kad ne bi bilo drugog izbora.

Čitava poenta automatika je automatik, ako gledaš u sekund vrijeme, ima svakakvih kvarcnih čuda za po 500 dinara na Aliju.

Kad se već pominju sutomatici, imate li meki siguran i donar servis za Seiko automatic sat?

Pomenuli smo ga jedno zilion puta do sada u temi
I ne, nije ni u BG-u ni Novom Sadu. Tamo odneseš sat a oni ga šalju za Niš

Automatik može da bude umetnički rad, pri tom mislim prvenstveno na sam mehanizam. Demonstarcija šta može čovek da napravi, gde je kraj mašti, veštini. Neki ih porede sa živim bićima (malo preterivanje ali...) a kao takvi nisu savršeni ali veoma su blizu. Vi kojima smeta automatik šta ćete iopšte u ovoj temi 😁

Ugalvnom se diskutuje o poznatim i široko zastupljenim brendovima, naravno dostupnim većini. Prava kreativnost vidi se kod nezavisnih manjih proizvođača.

Jesu Švajcarci neprevaziđeni (možda), ali pogledajte šta mogu Japanci. Npr, iako nisam ljubitelj turbiliona oduševio me Hajime Asaoka Tourbillon Noir 2023, kakvo remek delo. Pa satovi Naoya Hida-e ...

Poslednja izmena:
Kad kažete "automatik" pretpostavljam da mislite na mehaničke satove? Koji opet mogu biti sa automatskim navijanjem ili sa ručnim.
Automatski jesu zgodniji za upotrebu, ali i ovi na ručno navijanje imaju svoju publiku.
Pozdrav

Edit - ma znam, zezam se
@rafiki
Automatik su samo automatik. Mehanički jeste da mogu biti navijači ili automatski

Automatik je osećaj, moć.
Ljubav takođe, rekao bih. Kakve crne sekunde.
Čovek kupuje BMW ili Merca zbog osećaja i moći.
Da ga kupuje zbog isplativosti kupio bi Korsu ili Punta.
A gde dođu ovi što kupuju automatike na AliExpressu?

A gde dođu ovi što kupuju automatike na AliExpressu?
Pa pazi, entry level automatik kod "zapadnih" proizvođača je taman skuplji od jeftinog kvarcnog kod istih koliko je Aliexpress automatik skuplji od Aliexpress kvarcnog.

Nemam pojma gde dođu. Ne zanima me.
Samo znam da su loši vozači.
80-85% njih.

Samo vozači BMW i Merca su dobri vozači?
🤔

Našao sam neku kolekciju babinih satova, a deda je bio časovnicar pa me zanima da li nešto vredi od ovoga
Ako Vas ne mrzi da protrčite kroz ovu galeriju, ili gde i sa kime bih još mogao da se konsultujem

Pozz ljubiteljima analognih satova. Pregledah (doduse na brzinu) forum i ako moze mala pomoc. Planiram da uzmem svoj prvi sat za svaki dan - Seiko SRPK29K1.

Kod nas je 44.000din i slucajno pretrazih strane prodavnice i nadjem u stranoj prodavnici za 240$. To je sad neka promocija. CreationWatches je u pitanju. Postarina besplatna obicnom postom.

Koliko mogu da ocekujem dodatne troskove carine i pdva-a za dostavu u Beograd? Nekih 60-90€?

Isto kao i za sve ostalo što se carini ubrzanim postupkom: 10% carina na (vrednost robe + poštarina) + 20% PDV na sve to.
Ako prodješ išta jeftinije, smatraj to kao čist dobitak.
Pozdrav

Samo vozači BMW i Merca su dobri vozači?
🤔
Za ove prve je istina, u nekom paralelnom univerzumu.

@tema, mehanika je zaista za one koji vole i uzivaju u cinjenici da svako jutro treba da naviju sat, ili da nose sat da bi radio. Neko to ne razume, sto je logicno, neko shvata koliko je drugacije iskustvo nosenja sata u takvom slucaju.
Ja naprimer sat na navijanje nikad ne bih uzeo iz prostog razloga, verovatno bih svaki treci dan zaboravio da ga navijem 😀 .

Smiješno mi je što ljudima smeta što neko hoće da navija sat, a svaki full smartwatch mora maltene svaki ili svaki drugi dan da se puni.

Daleko bilo da mi smeta sto neko hoce da navija sat svaki cas. Ako nekome smeta sto ce neko drugi navijati svoj sat, onda je to stvarno dijagnoza. Meni samo smeta da ja moram da navijam svaki cas, stoga automatike ni ne razmatram. Iskreno me smara i podesavanje datuma jednom mesecno (ili redje), a kamoli vreme 😂

Prinova.
Citizen NJ0171-81A

original_c660d6ea-3aaf-46c1-926a-65c47063910b_PXL_20251104_081143925.PORTRAIT.jpg

Automatici se navijaju, kako im i ime kaže, automatski - sami, tokom nošenja. Ne postoji potreba da se svaki dan-dva ručno navijaju. Jedina situacija u kojoj automatik mora ručno da se navije je nakon dužeg perioda nenošenja (dva dana, ili više, u zavisnosti od mehanizma). Čak i tada, ne moraju svi da se navijaju ručno - nekima je dovoljno da se prodrmaju nekoliko puta i da imaju dovoljno energije da krenu da rade. Naravno, podešavanje vremena je potrebno i u tim situacijama.
Satovi sa ručnim navijanjem (ne-automatici) moraju da se navijaju svakih X dana. Koliko je to X, to zavisi od konkretnog mehanizma u satu.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Automatici se navijaju, kako im i ime kaže, automatski - sami, tokom nošenja. Ne postoji potreba da se svaki dan-dva ručno navijaju. Jedina situacija u kojoj automatik mora ručno da se navije je nakon dužeg perioda nenošenja (dva dana, ili više, u zavisnosti od mehanizma). Čak i tada, ne moraju svi da se navijaju ručno - nekima je dovoljno da se prodrmaju nekoliko puta i da imaju dovoljno energije da krenu da rade. Naravno, podešavanje vremena je potrebno i u tim situacijama.
Satovi sa ručnim navijanjem (ne-automatici) moraju da se navijaju svakih X dana. Koliko je to X, to zavisi od konkretnog mehanizma u satu.
Pozdrav
Da ispravim sebe, mislio sam na podesavanje vremena, ne navijanje sata. Povukao me jedan od prethodnih postova na navijanje 🙂

Inace, obe prinove lepo izgledaju i zapravo su dosta slicni bar po izgledu.

Za ove prve je istina, u nekom paralelnom univerzumu.

@tema, mehanika je zaista za one koji vole i uzivaju u cinjenici da svako jutro treba da naviju sat, ili da nose sat da bi radio. Neko to ne razume, sto je logicno, neko shvata koliko je drugacije iskustvo nosenja sata u takvom slucaju.
Ja naprimer sat na navijanje nikad ne bih uzeo iz prostog razloga, verovatno bih svaki treci dan zaboravio da ga navijem 😀 .
koliko se razumeš u vozače određenih brendova automobila isto toliko se izgleda razumeš i u satove, pogotovo automatike.
svašta se ovde može pročitati

Prinova.
Citizen NJ0171-81A

Pogledajte prilog 511423

Ovaj mi je bas lep, neka sluzi dugo))
koliko se razumeš u vozače određenih brendova automobila isto toliko se izgleda razumeš i u satove, pogotovo automatike.
svašta se ovde može pročitati
A sta tacno tebi nije jasno u napisanom? Vrlo konkretno je navedena mehanika kao opsta i satovi na navijanje (podrazumeva se rucno navijanje) kao deo mehanickih satova.
A za BMW zao mi je sto si se nasao pogodjenim, znam da istina zulja.

Mislim da je SNZG13 najbolji za prvi automatik...
Ili eventualno Orient Ray ili Mako.
Ne treba dati neke velike pare prvi put, mnogima automatik odgovarati neće.
Meni je oduvek najlepši sat na svetu bio jedan jedini najlepši - legendarni Seiko Alpinist.

A BMW mi ne dirajte. 🔥😆

Nazad
Vrh Dno