Šta je novo?

Hardver budget build do 800-850e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

samsepiol

Zapažen
Učlanjen(a)
28.10.2025
Poena
1
Poszdrav svima clanovima. Sastavljao bih racunar za gaming i svakodnevnu upotrebu (multitasking) za cenu iz naslova.

Zeleo bih da to bude am5 platforma koju bih po potrebi nadogradjivao u buducnosti . Imam build koji sam sastavljao trazeci po netu, ali ne mogu nikako da uklopim to u 850e budzet, uvek bude preko, a i ovih 850 vec probija budzet, tako da vas molim ako moze predlog za nesto do ove cene. Svestan sam da je ovo premalo novca za ozbiljnu konfiguraciju, uzimajuci to u obzir odlucio sam se za polovnu graficku kako bih malo rasteretio budzet. Ovo je build koji sam ja, kao neko ko se slabo razume, sastavio:

Lian Li a3
asrock b650m-hdv/m.2
ryzen 5 7500f
32gb ddr5 6000mhz cl30 ram (cene su otisle u tri lepe)
thermalright phantom spirit 120 se
1tb wd blue sn580
corsair rm750e
i polovna rx 6700xt

Medjutim, ovo sve izlazi oko 950+e, sto za nekoga mozda nije mnogo, ali meni je veliki trosak trenutno. Svestan sam da ovde vazi pravilo koliko para toliko muzike. Zato sam i isao na budget cpu koji je, mislim, sasvim pristojan za ulozeni novac. Da li mozete da mi preporucite gde bih mogao da ustedim neki dinar, osim na napajanju, jer to mi je jedna od bitnijih stavki, ne mora nuzno corsair, ali da je pouzdano i provereno.

Racunar bih koristio prvenstveno za gaming (pubg, cs2, league, neke novije mp igrice takodje, ali nista iz AAA kategorije i na ultra visokim podesavanjima), neki laganiji video editing i svakodnevni multitasking. Posedujem 1080p 144hz monitor.

Ne zamerite na preopsirnom tekstu.

Nemaš nažalost mnogo prostora za uštedu na konkretnoj AM5 platformi. Na napajanju nemoj štedeti, bolje jeftinije kućište, manje rama, jeftiniji kuler ili čak grafika.

To je sve baš dno (po performansama i ceni) što se AM5 tiče tako da jeftinije teško da ima. Ja bih radije išao na AM4 platformu. Za nju možeš da nađeš polovan processor daleko jači od tog 7500f koji je u stvari otpad od 7600x, recimo 5700(x)/5800(x). Drugo je da je DDR4 puno jeftinija a performanse vrlo malo niže što se teško do nikako oseća u normalnoj upotrebi. Kasnije ako treba nađeš pplpvan 5990x/5950x kojiće još dugo bilti bolji od najmanjeg AM5/6.

I ja bih pre gledao AM4 u ovom slučaju nego AM5. Na AM5 moraš na svemu uštedeti i ni tad verovatno nećeš biti u okviru budzeta.
U ovome što si gore naveo procesor koristiš sa box kulerom izbaciš Spirita (ako uopšte ide u box pakovanju), uzmeš A chipset ploče i možeš 16gb ram ili drugo napajanje.

Koliko vidim, cene memorije su iste, tako da ne znam gde se može uštedeti sa AM4. Oko 50€ ukupno za CPU i ploču, što nisam siguran da se isplati. 8400F je nešto jeftiniji ali ima duplo manje L3 keša (16MB vs 32MB).
Odabrao si solidno skupo kućište i napajanje, ima dobrih i za manje novca. Pa i isti taj corsair u 650e varijanti ako ništa drugo, ne treba ti jače od toga. A ima i malo jeftinijih a i dalje dobrih. Ali kućište svakako neko jeftinije.
Možda i slabiju/jeftiniju grafičku, ionako ne igraš zahtevne igre. Po onome što si naveo RTX 2060 (eventualno RX 5700) može biti dovoljno dobra za narednih godinu dana bar. Vidim da su oko 100€ jeftinije od 6700XT na oglasima

Poszdrav svima clanovima. Sastavljao bih racunar za gaming i svakodnevnu upotrebu (multitasking) za cenu iz naslova.

Zeleo bih da to bude am5 platforma koju bih po potrebi nadogradjivao u buducnosti . Imam build koji sam sastavljao trazeci po netu, ali ne mogu nikako da uklopim to u 850e budzet, uvek bude preko, a i ovih 850 vec probija budzet, tako da vas molim ako moze predlog za nesto do ove cene. Svestan sam da je ovo premalo novca za ozbiljnu konfiguraciju, uzimajuci to u obzir odlucio sam se za polovnu graficku kako bih malo rasteretio budzet. Ovo je build koji sam ja, kao neko ko se slabo razume, sastavio:

Lian Li a3
asrock b650m-hdv/m.2
ryzen 5 7500f
32gb ddr5 6000mhz cl30 ram (cene su otisle u tri lepe)
thermalright phantom spirit 120 se
1tb wd blue sn580
corsair rm750e
i polovna rx 6700xt

Medjutim, ovo sve izlazi oko 950+e, sto za nekoga mozda nije mnogo, ali meni je veliki trosak trenutno. Svestan sam da ovde vazi pravilo koliko para toliko muzike. Zato sam i isao na budget cpu koji je, mislim, sasvim pristojan za ulozeni novac. Da li mozete da mi preporucite gde bih mogao da ustedim neki dinar, osim na napajanju, jer to mi je jedna od bitnijih stavki, ne mora nuzno corsair, ali da je pouzdano i provereno.

Racunar bih koristio prvenstveno za gaming (pubg, cs2, league, neke novije mp igrice takodje, ali nista iz AAA kategorije i na ultra visokim podesavanjima), neki laganiji video editing i svakodnevni multitasking. Posedujem 1080p 144hz monitor.

Ne zamerite na preopsirnom tekstu.
Na napajanju možeš da uštediš. Ima jeftinijih napajanja koja su bolja od tog Corsair i imaju dužu garanciju. Verujem da može i na kućištu da se uštedi, ima jeftinijih mini tauer kućišta od tog Lian Li.

Nazad
Vrh Dno