Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
takodje je najavljen i 5 9600X3D, 102MB, ne zna se tdp
i 5 7500X3D, 102MB, 65W

Bolje bi bilo da se zna cena, a tdp, dal je 80w ili 90w ili 110w, koga briga...

5 9600x je kod mene trenutno £176..kontam x3d do £250 da ce biti..ne preko...ja cekam crni petak za 7 9800x3d...al kako najavise 7 9850x3d vjerovatno cu odustati..

Onda je bolje 7800x3d za te pare umesto r5 9600x3d

£350 je 7800x3d..

Ovde je manje,ako pricamo o madjarima

jel prodaju ispod 360 eura..

odakle oni nabavljaju tako jefitno..

Ne treba gledati cenu na KP. Samo na iponu. Tu cenu pomnožiti sa 0.9 i dobijate realnu cenu komponente.

Za procesore su marze generalno nize od ostalih stvari, jer su sitni i lako mozes da poneses 200 komada. A 200 kucista, napajanja ili mb ne mozes.

to ako pones bez kutije...al me opet cudi da madjari imaju jeftinije cak i od svaba..

to ako pones bez kutije...al me opet cudi da madjari imaju jeftinije cak i od svaba..
Ne bi verovao - pratim cene komponenti u Češkoj i Slovačkoj i cesto su povoljniji nego U Nemačkoj. Razlika nije velika ali su povoljniji

Jedna zanimljivost koju sam primetio sa mojim primerkom 9800x3D. Možda će nekome biti od koristi ako naleti na sličnu situaciju.

Ukratko: CPU ne radi stabilno na fabričkim podešavanjim pri malom opterećenju ako je u biosu omogućen C-State.

Situacija je sledeća:

Prvo sam sumnjao na negativan PBO. Iako je prolazio sve testove (Y-Cruncher, OCCT, AIDA64 Stress test) dolazilo je do random zamrzavanje sistema i to samo u idle gde je pomagao samo hardverski restart. Event viewer nije pokazivao nikakve greške koje bi mogle da pomognu.
Zatim sam sve vratio na fabrička i ponovila se ista situacija sa zamrzavanjem dok sam čitao forum. Skoro pa totalni idle. Totalno random i to ne svaki dan. Možda jednom u 3 dana.

Ovo se dešavalo na prethodnom i na najnovijem biosu sa poslednjom verzijom AGESA 1.2.0.3g. Ploča je B850m Aorus Elite

Na redditu sam našao sličan slučaj gde je čovek sve rešio isključivanjem C-State. Probao sam i tu opciju i za sad nemam nikakvih problema. PBO je na -15 na svim jezgrima. Voltaža je harmonizovana i svi testovi opterećenja su prošli. Nema više radnom zamrzavanja u idle i pri malom opterećenju.

E sad da li se radi o defektnom primerku ne znam kako bih saznao. Čak i da ga reklamiram nema šanse da će prihvatit reklamaciju kad procesor zakuca totalno random bez opterećenja.

Slično je na svim AM5 Ryzenima, ne probude se jezgra na vreme.a to je zbog BIOSa.

Nazad
Vrh Dno