Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Moje iskustvo je drugačije, sa jeftinom kafom sam bacao pare i vreme. Čim sam naručio svežu iz Apa, sve je leglo na svoje otprilike posle drugog pokušaja. Depresurizivao sam basket čim je stigao mlin.

Sa svežim blendom je tako lako bilo napraviti kafu u Vivi.

Nemam mlin, za početak mlevena samo dolazi u obzir.

Moje iskustvo je drugačije, sa jeftinom kafom sam bacao pare i vreme. Čim sam naručio svežu iz Apa, sve je leglo na svoje otprilike posle drugog pokušaja. Depresurizivao sam basket čim je stigao mlin.

Sa svežim blendom je tako lako bilo napraviti kafu u Vivi.
I meni se to isto desilo, sa Lavazzom sam morao da mejlem mnogo sitno kafu, na mlinu skoro do 0 i opet je isla previse brzo, dok sa kvalitetnijim kafama to nije bio slucaj, o kvalitetu kafe da ne pricam..

Otkazali mi porudžbinu, tako da je to neki znak da treba da odustanem.
Dok mi vrate pare imam o čemu da razmišljam.

Moka pot đe ti je? Pisali smo i o tome.

Šta je bekap kad nema kapsule?

Naručio sam automatski Magnifica Evo aparat, pa dok stigne da se raspitam za kafu. Koliko sam shvatio po nekim komentarima - za automatiku takođe ne treba bacati pare na skupe kafe iz pržionica, nego isto juriti Lavazzu ili tako nešto?

Probaj sve varijante. Možda bi mogla da legne kombinacija arabike sa nekim udelom tamnije pržene robuste.

Igraj se dok ne dobiješ šta želiš.

Naručio sam automatski Magnifica Evo aparat, pa dok stigne da se raspitam za kafu. Koliko sam shvatio po nekim komentarima - za automatiku takođe ne treba bacati pare na skupe kafe iz pržionica, nego isto juriti Lavazzu ili tako nešto?
Iz mog iskustva nisam video neku razliku izmedju Lavazze i skupljih kafa iz przionice, zato po meni za full automatiku najbolje Lavazza ili ostale komercijalne kafe. Ali mozes probati i kombinaciju kao sto je kolega gore rekao.

I moj glas ide za Lavazzu ili neki slicni komercijalni brend, ukoliko se pravi na automatskom aparatu. Uvek mozes da narucis i Di Grano, koji je u tom cenovnom rangu, a sigurno sveziji od bilo koje komercijalne sa pijace.

Ja narucio Zaomi za drugi aparat, izasao me oko 8500 din, pa cemo da vidimo kakav je. Ako bude i nijansu bolja kafa od Nespressa, Nespresso definitivno ide pod mac :)

Gde si uzeo za te pare? Ja hteo da uzmem na kapsule da stoji u kući na selu ali za 8500 bih onda pre uzeo žaomi.

Dobar je žaomi pogotovo za te pare . Ne znam vredi li kupovati neko posebno mleko za espreso aparat , video sam u DM neko barista mleko .

Iz mog iskustva ne može da izvetri toliko da ukus dođe na nivo kapsule. A baš sporo trošim kafu. Držiš samo u hermetičkim teglama i dosta dugo drži ukus.

Možda su ti kapsule i bolje rešenje, zbog kafe koja će da izvetri, ako se ne potroši dovoljno brzo.
Pozdrav
Pa potrošiće se na drugom aparatu, bar mi je kafu lako da nosim sa sobom.

Kad imaš kafu u zrnu, možeš da je koristiš gde god želiš.
Kad imaš kapsule, možeš da ih koristiš samo na aparatu predviđenom za baš te kapsule.

Moka pot đe ti je? Pisali smo i o tome.

Šta je bekap kad nema kapsule?
Nema bekapa osim kafića u kraju (sa presurizovanim portafilterom).
Da li će Dedica (bez dodataka i budženja) sa mlevenom kafom iz istog kafića napraviti istu ili vrlo sličnu kafu?
Ili pak uzeti ponovo Nespresso.

Trebalo bi.

Ja bih na tvom mestu pogledao i neki review za ovaj xiaomi, ono cena kvalitet. Lako ćeš bilo šta od toga prodati ako se uveriš da je ipak kapsula optimalna za tvoj način upotrebe.

Da li neko ima iskustva sa kupovinom automatskih aparata Melitta i Siemens i koji bi preporucili? Malo bih prosirio spektar napitaka sa 3 kafe koje umem da pravim. Isto tako neki preduslov je da ima integrisan mlin i mleko.
Dodatno da li je neko uzimao polovne aparate(ne prezam od toga ako je prodavac proveren) i od koga?(moze i u pm ako ovde ne sme)

Ja bih na tvom mestu pogledao i neki review za ovaj xiaomi, ono cena kvalitet. Lako ćeš bilo šta od toga prodati ako se uveriš da je ipak kapsula optimalna za tvoj način upotrebe.
Bacio pogled prvo na njega pa odustao brzo.
Ponovo sam poručio Dedicu, ovaj put za 17k, pa ćemo da vidimo šta će sad biti.
Do tada kafić, a valjda će i vratiti sredstva na karticu.

Probaj Malaja Coffee Roasters. Neko ih je vec hvalio ovde na forumu, pa sam odlucio da probam. Narucio sam juce 2 kese - italijanski blend i malaja blend. Racun je bio 1789,00 + troskovi dostave do BG-a 350 dinara. Obe kese imaju datum pecenja 10. oktobar (zena mi je u telefonskom razgovoru rekla da uvek prze po malo i zato su im uvek sveze kafe).

Danas sam isprobao italijanski blend i mogu ti reci da nikad sveziju kafu u zivotu nisam pio. Krema, aroma, ekstrakcija, sve prsti. Fenomenalan uzitak, odusevljen sam. Nisam jos uvek probao drugu kesu. U svakom slucaju, ogromna preporuka za Malaju!

Pogledajte prilog 508983
Mene je kupila Danijela sa cokoladicama i to je to :D
Konacno joj se pojavila Guatemala koju ja volim tako da opet uzivam u kafi.
Nije da mi Honduras blend ne odgovara koji sam pio mesecima dok joj se ova nije ponovo pojavila, ali Guatemala mi je prvi pik.

Nema bekapa osim kafića u kraju (sa presurizovanim portafilterom).
Da li će Dedica (bez dodataka i budženja) sa mlevenom kafom iz istog kafića napraviti istu ili vrlo sličnu kafu?
Ili pak uzeti ponovo Nespresso.
Planiras njihovu kafu da koristis? Ako je to slucaj, onda definitivno nece biti ista kafa, prosto, jer Dedica ne moze da odrzi temperaturu vode konstantnu, za vreme pravljenja (kao sto to cini komercijalna masina, u kaficu). Tako da ce ti rezultati zavisiti od kafe, koju koristis poprilicno. Sa tamnijim kafama mozes ocekivati bolje rezultate, jer one ne zahtevaju visoke temperature, prilikom ekstrakcije. Medjutim, ako ih ne volis, pa vise naginjes ka srednje ili svetlo pecenim zrnima, Dedica te nece zadovoljiti. Recimo, u mom slucaju, koristio sam Dedicu, davnih dana, a, nakon nje, presao na Sage Bambino+, pa na Rancilio Silvia, upravo iz razloga sto sam razvio ukus ka svetlijim i medijum zrnima. Dakle, ako uzivas u tamnijim zrnima, Dedica moze biti bas ok izbor, za pocetak.

Probaj Malaja Coffee Roasters. Neko ih je vec hvalio ovde na forumu, pa sam odlucio da probam. Narucio sam juce 2 kese - italijanski blend i malaja blend. Racun je bio 1789,00 + troskovi dostave do BG-a 350 dinara. Obe kese imaju datum pecenja 10. oktobar (zena mi je u telefonskom razgovoru rekla da uvek prze po malo i zato su im uvek sveze kafe).

Danas sam isprobao italijanski blend i mogu ti reci da nikad sveziju kafu u zivotu nisam pio. Krema, aroma, ekstrakcija, sve prsti. Fenomenalan uzitak, odusevljen sam. Nisam jos uvek probao drugu kesu. U svakom slucaju, ogromna preporuka za Malaju!

Pogledajte prilog 508983
Mogu li da zamolim za kratko poređenje tih Malaja blendova i DiGrana?

Zaomi stigao za manje od 24h od porucivanja i vec sam ga raspakovao i probao.

Posto nisam imao vremena da trazim nesto posebno, uzeo sam u Maxiju za "prvu pomoc" Lavazzu Crema e Gusto mlevenu. Nakon sto sam aparat pustio da se ispere i zagreje, napravio sam prvi espresso i bukvalno prvi koji je izasao iz aparata me je prijatno iznenadio.

Kafa je ispala skroz solidna, po mom ukusu dosta bolja od Nespresso kapsula sto mi je i bio cilj. Mozda sam malo subjektivan, ali ukus mi je mnogo blizi onoj "iz kafica" i onome sto svakodnevno pijem iz Dinamica Plus aparata.

Sutra planiram malo vise da se poigram sa kolicinom i tampovanjem, ali za prvi pokusaj sam vise nego zadovoljan. ☕

Vrh Dno