Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Dao sam moju "novu" Jura J5 na velik servis. Stiže mi danas. Jedva čekam da je isprobam.

Nesto sam bio odsutan dva meseca, ima li nekih novima u ponudi na nasem trzistu spešlti kafe.
Čini mi se da se tržište profilisalo i nema nekih novina, tj mikro przionica.
Malo sam usao u par lokala, niko vise nema fermentisane kafe za prodaju u ponudi.

Artist ima u ponudi kafe ovih Novosađana koje je kolega gore pomenuo, i mislim da imaju i jednu fermentisanu od 79 roasters ekipe. Cena 2400 za 200g :D

Moze li neko da mi potvrdi da li su Nespreso kapsule kompatibilne za Lavazza Jolie aparat?Na slici sam video kapsule pored aparata koje su krave od Nespreso-vih. A takodjer sam video da ima i Lavazza kapsula za Nespresso uredjaj.

Evo da se upisem na temu za nas ostale.

Uzeo sam pre mesec dana Delonghi Magnifica S, i vrlo sam iznenadjen kvalitetom kafe. Bojao sam se da cu baciti pare ali ispalo je vise nego dobro. Odlicna je i u zrnu i mlevena.

Jos uvek se igram sa podesavanjima, bar to sto ima, menjam vise vrsta kafe isto i odlicno je.

Sto se tice mleka i kapucina, onako, nije savrseno ali radi posao. Ispada solidno.

Za ove pare savrsena kafa.

Treba mi preporuka za mali kucni espreso aparat za rucicom i grejacem za mleko.

Iskocila mi je danas reklama za Xiaomi Espresso pa bih voleo da imam neki aparat poput toga kako bih mogao kuci da popijem bolji espreso u odnosu na Nespresso koji trenutno koristim.

Trebaće ti i mlin pored njega. Možeš da koristiš već mlevenu kafu, ali velika je razlika ako sam možeš da melješ i kupuješ zrna koja ti se sviđaju.
Koliko ovidim, svi ovakvi aparati u ovom cenovnom rangu su manje-više isti. Samo biraš dizajn.

Treba mi preporuka za mali kucni espreso aparat za rucicom i grejacem za mleko.

Iskocila mi je danas reklama za Xiaomi Espresso pa bih voleo da imam neki aparat poput toga kako bih mogao kuci da popijem bolji espreso u odnosu na Nespresso koji trenutno koristim.
Ja sam kupio prosli mesec taj šaomi u mi prodavnici na akciji za 9600din i mogu ti reci da sam zadovoljan. Pre njega sam koristio Gorenje ESCM15DBK (koji sam zamenio samo sto je šaomi uži) i dosta bolju kafu pravi. Trenutno koristim lavazzu cremu i julius cremu menju mi u przionici dok mi ne stigne rucni mlin timemore. Stimer je dosta jači u odnosu na gorenje i malo nestabilan, treba vremena da se udje u štos.

Prilozi

• Screenshot_20251011-141935.Gallery.png
    Screenshot_20251011-141935.Gallery.png
    4.4 MB · Pregleda: 55
I mene zanima neki sto pristupacniji, a solidan aparat za mlevenu, da se okanem Nespressa na drugoj lokaciji. Kazete da je zaomi dobar a?

Ja koristim Gaggia classic 2019 i Lavazza tamna kesa sa pijace zrna meljem u Timemore c3 ESP.
Lepo izlazi kafa na bottomless portafilter kad ubodem onaj klik.18g in 36 g out za 30 tak sekundi.Espresso je sasvim ok mozda malo jaci ali to je to kafe.Jel bi mi pomogao onaj Turin DF54 za 275 eur sto se tice samog espressa ili je samo da ne meljem rucno vise jer je pocelo da me mrzi nekad mi treba 5 min da vrtim onaj timemore za 18 g zrna .

Pozz i hvala !

nekad mi treba 5 min da vrtim onaj timemore za 18 g zrna
Ja imam DF64 i stvarno sam prezadovoljan sto se tice mlina, a verujem da bi ti i DF54 zavrsio posao, odnosno sam proces pravljenja kafe bi ti bio znatno brzi i laksi. Ja ne mogu da zamislim sebe da samo vrtim 5 min rucni mlin, i ovako mi treba 5-6min da napravim kafu sa mlekom.

Umro nam Nespresso U Milk posle decenije rada. U teoriji može da se popravi, mada posle mog rasturanja malo teže :)
Ne znam šta sad da radimo, ulaziti u svet espressa i juriti kafe i mlinove kasnije, ili ostati u komfor zoni.

Umro nam Nespresso U Milk posle decenije rada. U teoriji može da se popravi, mada posle mog rasturanja malo teže :)
Ne znam šta sad da radimo, ulaziti u svet espressa i juriti kafe i mlinove kasnije, ili ostati u komfor zoni.
Kad udjes u svet espressa nema izlaska :D

To me i plaši :)
Kupim aparat i šta posle, gde idem za kafu (BG)?

Imas dosta przionica koje su se spominjale ovde u prethodnim stranama. Neki od moijh favorita su: Mala radionica kafe (NS), Gradska przionica (BG), Hotel Beograd przionica. U svakoj przionici imas dosta vrste kafe tako da je potrebno vreme da pronadjes sta ti sve svidja i odgovara. Prvo bi morao da se odlucis koji kafe aparat bi izabrao i da li bi birao aparat sa mlinom ili mlin odvojeno. Moja preporuka je uvek odvojeno mlin ali to opet zavisi i od tvog budzeta.

A gde si do sada išao za kafu za Nespresso UMilk? Isto tako. Samo što ćeš imati više izbora. I biće ukusnija.
Ako kupiš superautomatic aparat samo stisneš dugme ne razmišljaš. A ako hoćeš još više od toga, onda uzmeš ručni onda moraš da odvojoš 5 minuta da sam napraviš šta voliš.
Ako te mrzi da ideš da kupiš, možeš i da poručiš i sitgne ti kafa u zrnu na kućnu adresu. Pre sat vremena sam baš poručio 2kg, i sutra će mi verovatno stići. Ne može jednostavije :)

Kafa je bila na klik, nisam morao ništa da radim, ni da meljem ni da čuvam mlevenu, ni da imam hiljadu evra u opremi i zauzeta 2 kvm.
Ovde šta god pročitam ima i za i protiv, a nemam resurse raspoložive za experimentisanje (ni novčane ni prostorne).
Dakle trebalo bi nešto što zauzima malo mesta, da nije skupo previše i da forumaši nemaju negativne utiske na to.
Gledao sam npr. Dedica model a i tu treba uzeti opet još dodataka koliko vidim.

Dobro došao. Ovde ima informacija da se otvori kafić, i to poprilično jak, samo treba prekopati.

Naručuje se online, kafa se u principu lako sprema i nije prljavo ništa, bar sa mojom opremom.

Aparat naručen.
Dajte sad kafu, kod Nespressa mi arabica bila favorit, Arpeggio, dodatno Paris npr.

Probaj Malaja Coffee Roasters. Neko ih je vec hvalio ovde na forumu, pa sam odlucio da probam. Narucio sam juce 2 kese - italijanski blend i malaja blend. Racun je bio 1789,00 + troskovi dostave do BG-a 350 dinara. Obe kese imaju datum pecenja 10. oktobar (zena mi je u telefonskom razgovoru rekla da uvek prze po malo i zato su im uvek sveze kafe).

Danas sam isprobao italijanski blend i mogu ti reci da nikad sveziju kafu u zivotu nisam pio. Krema, aroma, ekstrakcija, sve prsti. Fenomenalan uzitak, odusevljen sam. Nisam jos uvek probao drugu kesu. U svakom slucaju, ogromna preporuka za Malaju!

malaja.jpg

Aparat naručen.
Dajte sad kafu, kod Nespressa mi arabica bila favorit, Arpeggio, dodatno Paris npr.
Moja preporuka je da uzmes prvo sa pijace lavazzu za 1.7-1.8k, i da na njoj treniras... Dati 3-4-8k za kilo kafe gde ti ni jedna soljica nece ispasti kako treba je suludo... To ti kazem iz iskustva sa dedicom...

Vrh Dno