Šta je novo?

Koliki vam je račun za gorivo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

component

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poena
305
Predlog iz teme "Koliki vam je račun za struju?" da otvorimo i ovaj za gorivo.
Pa što da ne? 😁

Ranije sam vodio evidenciju u aplikaciji Fuelio i imao sam svako sipanje ubeleženo.
Auto benzin/gas i mesečno sam trošio oko 10.000 din. Sada mnogo manje vozim, pa i manje trošim, bez obrizra što je skuplje gorivo.
Dakle, moj mesečni račun oko 10.000 din (prosek).

Sad kad krenu ovi sa EV, što pune kući... Treba da uvedemo neku nagradu, ko ima najmanji račun, a da prelazi najviše ;)

giphy.gif

Meni je racun 0,00 dinara jer je ovde pogonsko sredstvo vozila na naftne derivate besplatno ali trosim 3 casice rakije na 10 km.

Juče sipah 47,7 litra evrodizel 9200din na lokalnoj pumpi 192,87, na NIS je 195.
Ovde imate aktuelne cene:
A šta će biti dalje pitanje je

I koliko ti to potraje? Meni se pokvari gorivo od stajanja kad sipam toliko.

I ja sam vodio evidenciju pa sam se iznervirao i prestao :D

Imam 2 auta, jedan matori mali za grad, pređe možda 2-3 hiljade godišnje, veći za put, pređe preko 20 hiljada godišnje (prosek u poslednje 4 godine). Sipam pun uvek, u mali bi trebalo da staje 45l (sipam uvek oko 35, kad upali rezervu), u veliki 73 (oko 60-65 sipam). Račun ne smem da pogledam... Uglavnom svaki mesec sipam bar jednom, kad idem negde dalje naravno i više puta mesečno. Fiesta dobije možda 3-4 rezervoara godišnje, ne pratim ali tako je otprilike.

Do sad na NIS-u jer mi je zgodno plaćanje bez odlaska na kasu, videćemo da li će mi raditi IPS plaćanje koje nisam nikad koristio do sada (ne znam kako funkcioniše sa UniCredit bankom).

Inače stigla mi poruka od NISa na Viber da su pod sankcijama i da može biti odbijeno plaćanje Visa, Master i AmEx karticama.

Trenutno 2 auta - jedan dizel, jedan EV. Poslednjih 5 meseci od kad imam EV, trosio sam u proseku oko 8k za dzel i to na puteve duze od 300 km (2xGrcka, Madjarska, Rumunija...), a na EV prosek nesto ispod 3k din mesecno za oko 1800km za mesec.
Pre toga trosio u proseku oko 35k din za 2 vozila u kombinaciji dizel/EV.

Trenutno 2 automobila, oba dizela. U auto koji ja vozim ode 12-15.000 din standardno, bez puteva. U auto koji zena vozi sada ide oko 6000 posto ne prelazi vise toliko otkako je promenila posao, inace je islo i 24.000 u taj.

EV spašava za gradsku vožnju, da ima nešto povoljno da mi se isplati pa da uzmem ali nema. Videću posle sezone grejanja koliko će mi ostati/propasti kilovata iz solara pa da uzmem nešto da smanjimo troškove, nemamo relacije veće od 200-250km u danu sem mora leti a to sam rekao da neću više da vozim i još ove nove mere, ne pada mi napamet.

I koliko ti to potraje? Meni se pokvari gorivo od stajanja kad sipam toliko.
Pežo 307SW ima 60 litra rezervoar, pa ne znam, žena ga vozi ja zbog kičme sam retko u njemu, radim kod kuće tako da se slabo krećem van baš kad moram. Potraje sigurno mesec, ako treba da vozi više babu po lekarima onda ode i brže. Potrošnja je oko 5,5 litra na 100km. Pređemo oko 10k godišnje.

Offgrid solarni setup + DC/DC punjac... nema troskova punjenja EV-a.
naravno da ne pricam o vecitom gradilistu gde imam stan, vec o selu.

za bicikl samo ako racunam sta ja pojedem, to je gorivo?

Ja sipam pun u Bosni jednom u dva meseca, i to me izadje oko 5700 dinara, kada se BAM prebace u dinare :) 50l rezervora, oko 40 obicno sipam, nikad ne stignem na rezervi bas, mozda se jednom desilo. Nepamtim kada sam u SRB sipao, a iz Beograda sam 1.2 8v Clio 2003, trosi ko upaljac. :D

Dajte mi jedan smislen razlog da se ova tema ne obriše.

~1600-2000km / 16-20k din....godišnje, zadnjih 4-5god 😊
Pre ~15god isto toliko mesečno pa otad silaz u kontinuitetu, uz uzlaz gađenja prema saobraćaju/"kulturi"/gužvama/parkiranju/rupama/ležećim na svakih 50m/.......
BG, 206 1.4HDi

za bicikl samo ako racunam sta ja pojedem, to je gorivo?
😄 Yep.
Onda uračunaš struju/komunalije, odeću/obuću, lekara/zubara....tj. podvedeš pod "održavanje motora".
Na kraju dizel/benzin ispadnu jeftiniji 😂🤣😅

Dajte mi jedan smislen razlog da se ova tema ne obriše.
Ne vidim smislen razlog ali obzirom na danasnje sankcije, mozda, ali samo mozda, ovo bude od nekog znacaja. Uostalom da li postoji smisleni razlog da tema "Koliki vam je racun za struju" postoji? Ne znam zasto ali citam obe. Kod se ljudi lepo ponasaju i razmenjuju iskustva ne vidim neki problem ali necu patiti ni ako se tema obrise.
Obrisi posto slobodno kad procitas (y)

Struja ima smisla jer kompjuteri su na struju, klime itd. Ali gorivo?

Vodim evidenciju i za ovih 5 godina prešao sam 73.000km i potrošio 5.600 litara dizela, odnosno oko 8.700 EUR.

Prosečna potrošnja oko 7.7L, tj. 11.9 EUR na 100km. Potrošnja je varirala između 5.1L i 10.5L, uvek sipam pun (rezervoar oko 67L) i uvek bude 5-10% veća od procene računara.

Mesečni prosek je onda 1.215km i 145 EUR.

@n1tr0dr

Ovo je super informacija. Ja sam tako vodio evidenciju i stigao sam do skoro 10.000€ u gorivu, a vozio sam benzin/plin. Zaključio sam da veoma lako možeš za 5-10 godina da platiš još jedan automobil kroz gorivo.
A sada kada imamo sve više električnih, možemo da uračunamo i razliku. I da vidimo da li uopšte ima uštede i da li se finansijski isplati.

Od oktobra do aprila mesečno oko 11000-15000.

Od aprila do oktobra oko 2000 mesečno.

Edit: benzinac je u pitanju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno