Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Trebaće nam Dina od danas za plaćanje na NIS-ovim pumpama. Keš, Dina i IPS pokaži, zbog uvedenih sankcija, jedini načini plaćanja.

To nema nikakve veze sa DinaCard, sam POS terminal ne treba da dozvoli duplu transakciju već mora da postavi pitanje "DUPLA TRANSAKCIJA?" ili tako nešto pa korisnik odabere zeleno za DA ili crveno za NE, dešavalo mi se već kad sam (s namerom) plaćao dva puta za redom isti iznos istom karticom na istom POS
Onlajn transakcija je u pitanju

Ne bi bila loša ideja uvesti koncept prepaid Dina kartica koje bi se prodavale na trafikama, pumpama, aerodromima, stanicama.
Još kada bi zakonski bilo moguće da se pri prodaji istih ne traži lični dokument - postigao bi se koncept univerzalne anonimne gift kartice validne svuda u državi.

Ne bi bila loša ideja uvesti koncept prepaid Dina kartica koje bi se prodavale na trafikama, pumpama, aerodromima, stanicama.
Još kada bi zakonski bilo moguće da se pri prodaji istih ne traži lični dokument - postigao bi se koncept univerzalne anonimne gift kartice validne svuda u državi.

U pa odlično, nisam znao da već imamo tako nešto, treba ga sad samo agresivno štancovati na svim maloprodajnim mestima, kao što rekoh - trafike, pumpe, aerodromi, autobuske stanice, lokalni mini marketi itd. - tj. poenta bi bila u potpunosti ispunjena tek kada bi mogla da se uzme svuda, a ne da mora da se isključivo ide na šalter jedne uvek prebukirane banke (PŠ).

Trebaće nam Dina od danas za plaćanje na NIS-ovim pumpama. Keš, Dina i IPS pokaži, zbog uvedenih sankcija, jedini načini plaćanja.

Zanimljivo da za plaćanje na terminalu može Dina, dok za Drive.Go aplikaciju može samo IPS, ne može Dina. Tako bar navode na instagramu.

Ne pamtim kad sam poslednji put platio gorivo u zemlji, a da nije bilo preko Drive.Go aplikacije. Možda se prebacim na Lukoil, oni su uveli sličan sistem plaćanja, bez odlaska na kasu, čak je implementiran direktno u aplikaciju, ne treba odvojena aplikacija kao kod NIS-a.

Gazpromnjeft je pod sankcijama, nije Lukoil. Nema veze što su Rusi.

Lukoil je isto ruska firma. Ali nije pod sankcijama. Što se tiče poslovanja sa naftnim derivatima, čak je veća od Gazproma na globalnom nivou, jer je Gazprom više fokusiran na poslovanje sa gasom. Naftom se bave preko podružnice Gazpromnjeft. Lukoilov lanac benzinskih pumpi i dalje funkcioniše u mnogim zemljama EU, pa čak i u SAD. Lukoil ima čak i rafinerije po zemljama EU (Bugarska, Italija), mada je se šuška o skoroj prodaji.
Lukoil je ruska privatna firma, Gazprom je u većinski državnom vlasništvu
Da ne idemo u off-topic...

Zapravo na kasi i dalje prolaze sve kartice, malo smo se zaleteli. I oni su sami napisali da se može desiti da prestanu da prolaze, ali to još zvanično nije slučaj. Za Drive.Go se čini kao da su oni sami otkazali prihvatanje kartica (ili ih je WSPay isključio), jer stvarno decidirano kažu da može samo IPS, ali to već ne znam pouzdano.

Pretpostavljam da je zato što je procesor kartičnih plaćanja u Drive.Go Monri iz Hrvatske
Dina šljakala normalno otkad su prvi put uveli sankcije, ja sam je tad ubacio umesto mastera i ostavio. Ne bi smelo da sa tim ima problema i posrednik za online plaćanje bi tehnički morao biti unutar zemlje.

Zapravo na kasi i dalje prolaze sve kartice, malo smo se zaleteli. I oni su sami napisali da se može desiti da prestanu da prolaze, ali to još zvanično nije slučaj. Za Drive.Go se čini kao da su oni sami otkazali prihvatanje kartica (ili ih je WSPay isključio), jer stvarno decidirano kažu da može samo IPS, ali to već ne znam pouzdano.
1760022567190.png

Mada ne znam šta je to toliko bitno što NIS ne prima kartice, prima ih OMV, Shell, Petrol itd... Goriva kada ne bude neće ga ionako biti ni na jednoj pumpi imali DINU ili keš.

Poslednja izmena:
Pa zašto makar za Dinu nemamo sve unutar zemlje? Retoričko pitanje, ne treba odgovor.
Da ipak odgovorim, jer potencijalno pogrešno shvataš. Sve oko Dine jeste i mora biti unutar zemlje, to joj je suština. Monri WSPay je hrvatski, kao što je recimo Intesa italijanska ili Reiffeisen austrijski, ali to ne znači da plaćanja idu preko centrala u Hrvatskoj, Italiji, Austriji. Ovde je samo pretpostavka bila da je platni procesor požurio da ih isključi, dok banke još čekaju.

Poslednja izmena:
Da ipak odgovorim, jer potencijalno pogrešno shvataš. Sve oko Dine jeste i mora biti unutar zemlje, to joj je suština. Monri WSPay je hrvatski, kao što je recimo Intesa italijanska ili Reiffeisen austrijski, ali to ne znači da plaćanja idu preko centrala u Hrvatskoj, Italiji, Austriji. Ovde je samo pretpostavka bila da je platni procesor požurio da ih isključi, dok banke još čekaju.
Ne znači ali mogu da idu preko Cro, tj. verovatno i idu kroz Diners/Discover koji je podržan na njihovom sajtu. Hvala svakako što si me uputio gde i šta da gledam, interesantna tematika.

Ne znači ali mogu da idu preko Cro, tj. verovatno i idu kroz Diners/Discover koji je podržan na njihovom sajtu. Hvala svakako što si me uputio gde i šta da gledam, interesantna tematika.
Nacionalne 9891 Dine nemaju veze ni sa Discover ni sa UnionPay sistemima niti ih podrzavaju
Discover podržavaju samo 6573 Dine a UnionPay samo 6291

Verovatno je pomešao zbog vesti od proletos da važi suprotno: omogućeno je prihvatanje Discover/Diners kartica, navodno preko Dina mreže. Ne znam implementacione detalje, ali ovo je iz medija, a i važi strogo za BPŠ, tj. njihove bankomate i POS terminale. Isto važi za UnionPay, kada je on uveden kod nas, pominjalo se da je posrednik za obradu tih plaćanja Dina mreža. Mogu da pretpostavim da je ideja da naše banke ne komuniciraju direktno sa Discoverom ili UnionPay-om, nego da podatke kartice šalju Dini (NBS), a oni to prosleđuju dalje. Ima smisla da je tako najlakše i implementirati. Suprotno, međutim, (još) nije moguće, uz izuzetak kobrendiranih kartica.

Aj i ovde da napišem. Malopre mi bankomat proguta Dina karticu banke Inteze. Dobar pin, sve ok, hteo da podignem pare logično, izabrao iznos, pita me za papirnu priznanicu i kada je trebao da mi izbaci pare kaže Vaša kartica će biti zadržana. Uđem u banku da kažem, kažu verovatno loš pin. Pa rekoh kako loš pin kada sam sve do kraja obavio sa "lošim pinom"?! Kaže onda istekla kartica, pa rekoh pre 15 dana sam je dobio novu. :D Kaže moraćete u ponedeljak da dođete.

Vrh Dno