Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

To mi je bezveze, jer sam aparat moze da primi te frekfencije 5G.
Telefon ne skenira sve moguce frekvencije u pozadini konstanto jer to trosi bateriju. Skenira samo one koje mu mreza kaze da skenira.
A ako ti telefon ne podrzava 5G(ili ako podrzava, a iskljucis ga) onda mreza nece da kaze telefonu da skenira 5G frek uopste.

Ovo vazi i za LTE razlicite bendove, npr ako si nakacen na 1800MHz neces skenirati konstantno bend 2100MHz sve dok ti mreza ne kaze da to uradis.

Kada puste 5G hoće biti dostupno i onima koji su roamingu u Srbiji?
To će zavisiti od dogovora između operatora. Recimo, za celu A1 grupaciju (Mobilkom/Telekom Austrija) a možda čak i Vodafone se to u neku ruku očekuje, dok za ostale tako nešto nije izvesno, a ni nemoguće, barem kada je Yettel u pitanju da oni ostvare neke dilove. mts je slaba karika i to se može videti na primeru Globaltela koji je spao s konja na magarca upravo gubitkom Vodafone rominga.

Gotovo sigurno će moći, s obzirom da mi možemo da koristimo 5G u romingu u većini evrope (bar Yettel i A1, za mts ne znam).

Jesam i upravo sam. Jedino u Češkoj na O2 mreži radi VoLTE.

Prilozi

• Screenshot_20251007_081410_com.android.phone_edit_16034439936615.jpg
    Screenshot_20251007_081410_com.android.phone_edit_16034439936615.jpg
    71.9 KB · Pregleda: 252
  • Screenshot_20251007_081322_com.gbox.android.jpg
    Screenshot_20251007_081322_com.gbox.android.jpg
    211 KB · Pregleda: 70
  • Screenshot_20251007_081614_rs.telenor.mymenu.jpg
    Screenshot_20251007_081614_rs.telenor.mymenu.jpg
    76.3 KB · Pregleda: 92
Ove godine sam posetio Austriju, Mađarsku, Rumuniju i Hrvatsku od zemalja EU u svakoj je radio 5G na Yettel-u, a pride sam prolazio kroz Slovačku u kojoj je isto radio 5G 😃

Prilozi

• IMG_0272.jpeg
    IMG_0272.jpeg
    129 KB · Pregleda: 90
  • IMG_0274.jpeg
    IMG_0274.jpeg
    102.3 KB · Pregleda: 78
  • IMG_0275.jpeg
    IMG_0275.jpeg
    112.2 KB · Pregleda: 72
  • IMG_0276.jpeg
    IMG_0276.jpeg
    113.2 KB · Pregleda: 70
Bugarska,Grčka,Crna Gora radi 5G Yettel. To sam probao ovog leta.To što ne radi VoLTE ne znači da ne radi 5G....

Onda očigledno da nije 5G omogućen na mojoj kartici iz nekog razloga.
To što ne radi VoLTE ne znači da ne radi 5G....
Spomenuo sam samo gde radi VoLTE kao usluga. Naravno da nema veze jer lepo skraćenica kaže Voice over LTE 4G. 😉

Edit: Sada sam ih baš pitao na instagramu jer imaju tu opciju i zašto ne radi na mom broju pa čekam da vidim šta će da odgovore.

@dervisbegovic_ čudi me da ti se nije povezao automatski na Yettel HU, retko kada mi dozvoljava da pristupim nekoj drugoj mreži u Madjarskoj osim na Yettel HU.

Poslednja izmena:
Nisi dobro maskirao broj telefona.

@dervisbegovic_ čudi me da ti se nije povezao automatski na Yettel HU, retko kada mi dozvoljava da pristupim nekoj drugoj mreži u Madjarskoj osim na Yettel HU
Znaš da uopšte nije hteo da se poveže na Yettel, pa sam ručno forsirao Telekom HU, ne znam šta mu je bilo.

Nisi dobro maskirao broj telefona.
Ako će da dahće neko u slušalicu voljan sam da slušam. 😉🤣

Edit: Dobio sam sada odgovor na pitanje.
Kažu: "Sim kartica nije predvidjena da radi na 5G mreži i ako je ona dostupna u inostranstvu".
Od kada su vaše kartice drugari? Nešto kontam ovaj broj je na ovoj kartici nekih 3 godine, dok u A1 imam karticu koja je stara preko 5 godina i kači se bez problema na 5G svuda.

Poslednja izmena:
Prešao sam na yettel prošle godine, radio mi 5g u Crnoj Gori.

Крагујевац Центар.

Prilozi

• 24c1a6ff-69fc-4c55-adfb-bfb1ac05448d.jpeg
    24c1a6ff-69fc-4c55-adfb-bfb1ac05448d.jpeg
    56.1 KB · Pregleda: 228
Ako će da dahće neko u slušalicu voljan sam da slušam. 😉🤣

Edit: Dobio sam sada odgovor na pitanje.
Kažu: "Sim kartica nije predvidjena da radi na 5G mreži i ako je ona dostupna u inostranstvu".
Od kada su vaše kartice drugari? Nešto kontam ovaj broj je na ovoj kartici nekih 3 godine, dok u A1 imam karticu koja je stara preko 5 godina i kači se bez problema na 5G svuda.
Pa ako je 5G NSA koji se svakako oslanja na 4G tehnologiju onda mi nekako logika stvari govori da bi ta SIM kartica trebala biti potpuno kompatibilna sa svim 5G NSA mrežama za koje postoje ugovori sa Roaming partnerima (možda grešim i možda ne razumem tehnologiju na dubljem nivou pa se unapred izvinjavam).

Yettel kartica od pre par meseci, a imam i daleko stariju karticu (ako tako posmatramo tehnološki) samo kod drugog provajdera i najnormalnije radi 5G NSA /A1 provajder u SRB, kartica nekadašnjeg VIPMobile-a iz 2015.godine/

Bio u Bugarskoj, Grčkoj u Avgustu, mesečno sam na relaciji Srbija - Francuska (H, SK, A, CZ, D) i nigde mi se nije povezao na 5G.
Sada kad dodjem idem da promenim karticu da vidim jel će da se promeni situacija nešto sledeći put.
Sa Yettelom je mučno ubedjivati, pa ako ne upali ovo čekaću taj start kod nas 5G mreže pa ćemo da se obaramo. 😉

Ја сам свакако у Грчкој увек имао бржи нет на 4 Г него на 5 Г, тако да сам искључио опцију 5 Г на телефону док сам био тамо.

Da li je neko uspeo da uhvati u netmonster app sa dual SIM-ovima u telefonu da mu obe mreže (nebitno koje) istovremeno prikaže 5G mrežu dostupnu?

ne znam na kojim telefonima je to moguce, jer kod mene na samsungu, kad za jedan sim slot stavim da je 5g/4g/3g/2g, drugi bude 4g/3g/2g. kad na drugom prebacim na 5g, prvi predje na 4g

Na Honor 400pro obe kartice mogu da budu 5G mada još uvek nisam uspeo da obe mreže uhvatim da imaju 5G a reč je o Yettelu i A1. Mada Yettel kod mene u okolini nigde nisam ni uhvatio kao 5G čak i kada je samo ta sim aktivna na telefonu.

Prilozi

• Screenshot_20251007_215715_com_android_phone_AdvancedNetworkSettings.jpg
    Screenshot_20251007_215715_com_android_phone_AdvancedNetworkSettings.jpg
    38.3 KB · Pregleda: 77
To i mene buni. U telefonu imam fizičku SIM karticu iz CH koja koristi YTL mrežu u romingu i eSIM A1. Netmonster mi pokazuje da YTL mreža ima 5G svuda u gradu gde sam se kretao (Niš), dok A1 nigde. Međutim, drugari mi šalju drugačije SS gde A1 ima 5G po celom gradu... 😆

Meni telefon šatro podržava 5G na obe kartice istovremeno. Mada i kada isključim CH karticu A1 5G ga nema nigde. 😂

💆‍♂️

ne znam na kojim telefonima je to moguce, jer kod mene na samsungu, kad za jedan sim slot stavim da je 5g/4g/3g/2g, drugi bude 4g/3g/2g. kad na drugom prebacim na 5g, prvi predje na 4g
Koji samsung je u pitanju? Bas me zanima da li i drugi iz tog vremena/klase imaju slicne probleme.

Vrh Dno