Šta je novo?

Android navigacija i mape

Za vikend išli Srbija-Mađarska-Austrija-Slovačka-Austrija-Mađarska-Srbija.

U odlasku ograničenje nije radilo u Srbiji (standardno, a mislim da mi nikad i ne radi, baš ću da obratim pažnju, dugo nisam koristio Google mape u lokalu).
U povratku nije radilo u Mađarskoj (baš sam komentarisao vidi kako sad ne radi, a na autoputu nigde nema table koliko je ograničenje), kao i u Srbiji...

Kada sam išao za Hrvatsku radilo, kada sam se vraćao nije. I tada sam se pitao o čemu se radi, ali mislio bag neki kod mene.

Sygic
Kakvi dr.pci. Imam na androidu kupljenu dozivotnu licencu, telefon crkao, uzmem iphone, instaliram je na isti nalog, mail, sifra i mucak, traze da ponovo platim. Dovidjenja, prijatno, najedite se. Pisem cisto da znate da ne uzimate od njih vec ako se odlucite kupiti, uzmete negde gde cete moci nalog da prenosite gde vi zelite.

Ne postoji to nešto kao "doživotno" bilo šta. Od kada postoji tehnika/softver/whatever i taj termin, to označava period dokle je predviđen životni vek proizvoda a ne tvoj
Ne branim ih, čisto da znaš da se to odnosi na sve u svetu. Lifetime apdejti softvera, mapa, automobilskih produkata isl
Na stranu što se mešaju babe i žabe (iOS / Android)

Inače su oni odavno prešli na periodičnu pretplatu, kao i svi ostali. U međuvremenu je izašlo 4-5 novih generacija softvera a podrška za stare je prestala, naravno

Poslednja izmena:
Imam na androidu kupljenu dozivotnu licencu, telefon crkao, uzmem iphone, instaliram je na isti nalog, mail, sifra i mucak, traze da ponovo platim.
Koliko znam to je inače tako, licenca važi samo na platformi za koju je kupljena.

Zapravo Sygic za licence koje su kupljene nakon 09.Marta 2022 dozvoljava korišćenje na obe platforme, što je inače izuzetak u elektronskom svetu
Piše na njihovoj matičnoj stranici. Ali starije se ne mogu preneti

Član bi mogao malo da se informiše pre nego što počne (neopravdanu) javnu pljuvačinu

Koristim Sygic već više od deceniju, praktično od kada je stvorena i puštena u prodaju
Oduvek na Android platformi.
Sada kada postoji Android Auto ta navigacija mi je nezamenljiva, nikakav problem sa njom
Detaljna, precizna puna podataka o saobraćaju, zanimljivim tačkama kada se krene na put poput pumpi, odmorišta, restorana, hotela, pomoć na putu, gustini saobraćaja, izbegavanju gužve i pružanju alternativnog pravca...
Stvarno pravi drug na drumu
Zaboravih glasovno navođenje na maternjem jeziku
Ako bih i imao neku vrstu zamerke to je sa puštenim novim delovima deonica koje su nedavno urađene.
Ako brza saobraćajnica ili magistrala su završeni samo delimično (u odnosu na celokupnu dužinu) i pušteni u saobraćaj taj pravac Sygic neće učitati verovatno dok se kompletna deonica ne završi i ne ažurira mapa za datu zemlju
Ovde u mom slučaju konkretno navodim zemlju Srbiju
Ona i dalje navodi preko stare deonice koja usled izgradnje nove na mnogim delovima više ne postoji
Eto da kažemo to je jedina "zamerka" ako se uopšte može smatrati zamerkom jer to je uglavnom dužina od nekoliko desetina kilometara što naravno nije strašno i ne pretstavlja praktičan problem za vožnju.

Pa pazi. Iskren da budem ne znam kada sam je kupio, ali ono sto znam to je da sam sa istom lozinkom dobio trial period. Kako god meni vise nebitno, jer im sigurno necu opet dati novac, jer takve kompanije koje su uvek gladne novca ce uvek nesto novo izmisliti kako bi izmuzli sto vise novca. Sta je tu je, prezalio vec, samo mi krivo sto moj prijatelj koristi vec godinama krekovanu verziju i radi bez problema a ja koji sam hteo da budem posten i platio im.... mene otkace i traze ponovo da platim tako da se pitam ko je ovde najpametniji, oni, ja ili moj kolega.

Sto se tice navigacije koja je toliko sada nahvaljena... sve je OK sem jedne ogromne mane. Kasni i to mnogo sa glasovnim komandama. Uzmite uporedo recimo google maps i nju pa cete videti koliko kasni, tako da u sustini dzaba njena vizualna lepota kada podbacuje tamo gde ne bi smela. Sto se tice ostalih stvari, tj deonica, kuda, gde, nista bolje niti gore od ostalih navigacija, jedino kao sto rekoh, krasi je taj zaista lep izgled.

...
Ako bih i imao neku vrstu zamerke to je sa puštenim novim delovima deonica koje su nedavno urađene.
Ako brza saobraćajnica ili magistrala su završeni samo delimično (u odnosu na celokupnu dužinu) i pušteni u saobraćaj taj pravac Sygic neće učitati verovatno dok se kompletna deonica ne završi i ne ažurira mapa za datu zemlju
Ovde u mom slučaju konkretno navodim zemlju Srbiju
...
Nije to do softvera već do izdavača mapa, a mogu da tvrdim i do države
Ne postoji bezgrešan softver niti bezgrešne mape, normalno. Još smo daleko od apsolutne realtime situacije u saobraćaju, ume da omane i u mnogo naprednijim državama od naše (npr Germanija). Za tako nešto potrebna je izuzetna infrastruktura i velika sredstva

Poslednja izmena:
Nije to do softvera već do izdavača mapa, a mogu da tvrdim i do države
Ne postoji bezgrešan softver niti bezgrešne mape, normalno. Još smo daleko od apsolutne realtime situacije u saobraćaju, ume da omane i u mnogo naprednijim državama od naše (npr Germanija). Za tako nešto potrebna je izuzetna infrastruktura i velika sredstva
Tako je (y)

Zato i kažem "zamerka" da se ne shvati bukvalno

Da li je još neko primjetio da prijava izmjena na TomTom mapama dugo stoji na"Pending", a prije je to brzo bilo prihvaćano?

Pa pazi. Iskren da budem ne znam kada sam je kupio, ali ono sto znam to je da sam sa istom lozinkom dobio trial period. Kako god meni vise nebitno, jer im sigurno necu opet dati novac, jer takve kompanije koje su uvek gladne novca ce uvek nesto novo izmisliti kako bi izmuzli sto vise novca. Sta je tu je, prezalio vec, samo mi krivo sto moj prijatelj koristi vec godinama krekovanu verziju i radi bez problema a ja koji sam hteo da budem posten i platio im.... mene otkace i traze ponovo da platim tako da se pitam ko je ovde najpametniji, oni, ja ili moj kolega.

Sto se tice navigacije koja je toliko sada nahvaljena... sve je OK sem jedne ogromne mane. Kasni i to mnogo sa glasovnim komandama. Uzmite uporedo recimo google maps i nju pa cete videti koliko kasni, tako da u sustini dzaba njena vizualna lepota kada podbacuje tamo gde ne bi smela. Sto se tice ostalih stvari, tj deonica, kuda, gde, nista bolje niti gore od ostalih navigacija, jedino kao sto rekoh, krasi je taj zaista lep izgled.
Mešaš babe i žabe. Sygic je prava navigacija za vožnju i daleko je ispred Gmaps po tom pitanju. Ne bin e koristili auto prevoznici, kamiondzije (postoji sygic za teretni saobraćaj) itd itd.

Gmaps prednjači jedino po POI i to im je nešto po čemu je i najpoznatija i zbig čega je najrasprostranjenija.

Znači dosta detekcija gužvi koja je najbolja kod GMaps-a, ove godine me par puta spasila čekanja u koloni, pogotovo na letovanju. Dobro je došla i prijava policije, udesa, odrona,...

Mešaš babe i žabe. Sygic je prava navigacija za vožnju i daleko je ispred Gmaps po tom pitanju. Ne bin e koristili auto prevoznici, kamiondzije (postoji sygic za teretni saobraćaj) itd itd.

Gmaps prednjači jedino po POI i to im je nešto po čemu je i najpoznatija i zbig čega je najrasprostranjenija.
Sto se tice kamiondzija, eto, surak mi kamiondzija i vozi godinama te za nase, te nemacke firme, po celom svetu i za svo to vreme nikada nije imao Sygic navigaciju. Od svake firme dobijao kao alat i zasebnuo navigaciju i uvek je bila nekog drugog proizvodjaca, pri tome ne mislim na kutiju, navigaciju, vec ono sto je u njoj, tj, software-u.
Sto se tice tih predloga, restorani, znamenitosti itd, ako je to POI, to je potpuno nebitna stavka, bar meni. Sygic, opet kazem, nikada nisam rekao da je losa, vec da nije nista bolja od mora drugih navigacija. Ja sam je kupio zbog interfejsa, mapa, nekako sve je to lepo na oko sljasti i nakon koriscenja godinama iste, u pocetku nisam hteo sebi priznati njene nedostatke, jer znas, kupio si pa ne zelis, no vremenom se poceo prebacivati na neke druge navigacije. Sada iz ove perspektive, posle hiljada i hiljada predjenih kilometara sa razlicitim navigacijama mogu reci sledece. Sygic, kasni u glasovnom navodjenju i to je ne mali, vec ogroman nedostatak. Navigacija sluzi da te dovede od tacke A do tacke B, i za to nije uopste bitan neki visokokvalitetan vizuelni prikaz, dovoljan je i 2D a pored njega jako bitan deo je i taj glasovni deo, te ukoliko u bilo kom od ova dva segmenta nesto ne valja ili je losije onda ista odmah ide dole na nekoj mojoj, vasoj, necijoj, listi najboljih. Naravno, ima tu jos mnogo stvari, cije i kakve su mape, update istih, itd, itd, ali kao sto rekoh, najbinije je da na vreme imas vizuelnu i glasovnu informaciju a Sygic, podbacuje u tom glasovnom delu i godinama ne ispravlja taj problem.

Ne koristim Sygic, ali i glasovno navođenje odmah isključim. Tako da meni to ne bi bila mana.

Da bas to. Ne jednom nego se stalno desava, da vec skreceam a on mi tek tada daje glasovnu poruku.
Nisam koristio Sygic do sada, ali to je ozbiljan problem ako je tako. Jesi li im javio za to? Jesi li probao na više uređaja? Nevjerovatno mi je da je to svima tako, i da ništa oko toga nije urađeno.

I ja često držim isključeno glasovno navođenje, ali nekad dobro dođe. Nekad dobro dođe da to mijenjam tokom istog puta. Zato mi je kod inače dosta dobrog Magic Earth suludo da u Android Auto izdanju uopšte nemaju opcije za to, ni toggle button ako kod skoro svih drugih, niti bilo šta u opcijama imaju za zvuk. Rekli su mi da rade na novom kodu za Android Auto, pa će biti i to.

Nije to do Sigika već do uređaja (sistema, endžina, a prvenstveno samog hardvera)

Ne koristim Sygic, ali i glasovno navođenje odmah isključim. Tako da meni to ne bi bila mana.
Sve OK, tebi tako odgovara ali za ogromnu vecinu korisnika navigacija je ono sto vidi i cuje, potpuno je nebitno sta je ispod haube. Dakle, tebe zanima da sve tece glatko i vieo i audio, te ukoliko jedno zakaze, nebitno koristis li ti to ili ne, onda proizvod ima falinku.

Nisam koristio Sygic do sada, ali to je ozbiljan problem ako je tako. Jesi li im javio za to? Jesi li probao na više uređaja? Nevjerovatno mi je da je to svima tako, i da ništa oko toga nije urađeno.

I ja često držim isključeno glasovno navođenje, ali nekad dobro dođe. Nekad dobro dođe da to mijenjam tokom istog puta. Zato mi je kod inače dosta dobrog Magic Earth suludo da u Android Auto izdanju uopšte nemaju opcije za to, ni toggle button ako kod skoro svih drugih, niti bilo šta u opcijama imaju za zvuk. Rekli su mi da rade na novom kodu za Android Auto, pa će biti i to.
Da jesam jednom davno pre par god poslao mail ali se nista nije promenilo.

ps Da ne bude da sad ja nesto pljujem po Sygic, itd, itd, OK, Dobra je ovako, vizuelno zaista jako lepo ali kada pogledam druge aplikacije, Sygic nicem velikim i revolucionarnim ne odskace da bih odresio kesu.
Nije to do Sigika već do uređaja (sistema, endžina, a prvenstveno samog hardvera)
Ako je do telefona onda Samsung s22 nista ne valja, mozda da sam imao ultra, onda bi radilo. Aj ne zezaj, zar je bitno samsung, xiomi ili koji god da je. Ako je za android i prodajes je onda to mora sljakati i na starijim verzijama, ukoliko pak ima problema, onda to moras naglasiti kako ljudi ne bi kupovali nesto sto im nece raditi.

Poslednja izmena:
Danas sa Sygicom pređoh 250km, nikakvo kašnjenje pri glasovnom navođenju, pravovremeno obaveštenje za sve što je uključeno.
Nije ona samo šarena već je korisna, znakovi i upozorenja za oštre krivine, razdvajanje traka na složenim odvajanjima, dobra grafika.....
Plus jedina (probao još neke, imaju bagova itd) koja uz Gmaps radi perfektno i preko AndroidAuto u kolima.
Moje korisničko iskustvo je veoma pozitivno sa Sygicom, evo već sigurno 10.godina plaćena verzija.
A opet, kad bi krenuo za Gmaps da pišem kakve sve bubice ima... kaže kolega iznad da ga je spasila gužvi, ima toga, ali mene je skoro na već unapred isplaniranoj ruti , gde sam rutirao da zaobiđe velike radove na putovanju kroz Srbiju, volšebno, iz nekog meni nepoznatog razloga, Gmaps sama prerutirala na rutu sa tim radovima. Na vreme sam primetio, opet prerutirao i nakon 4 km me opet vratila na putanju sa radovima.
Tako da, svaka navigacija ima svoje bubice.
Na većinu stvari koje si pisao ne bih se osvrtao, previše je nekog besa u tvom pisanji, pa lično, tvoje postove uzimam sa debelom rezervom. Jer za sve ove gidine u ovoj temi, Sygic da je tako loš kao što pišeš, odavno bi bio popljuvan od strane drugih korisnika i članova.

@encarta, da li ima povremenih problema sa algoritmom za rutiranje?

Razmišljam da možda i ja probam Sygic, ali bih morao ići na plaćenu verziju pošto mi treba Android Auto. Gledao sam maloprije neke svježije komentare na Google Play, pa recimo ima ovakav:

Previously, I praised this app, as I really liked it.I have been more than content and subscribed to the premium version. That was before I recently made a journey from Hampshire to Hastings. A straight forward route, mainly M27 & A27 but for some reason when we approached Bognor was directed away from the main route to all sorts of minor roads and back streets culminating somewhere in the Brighton area directed to a bus garage and then down a one way street the wrong way. Awful experience. Sad.

Koliko sam razumio Sygic koristi TomTom mape, ali nešto starije?
A podaci o gužvi u saobraćaju, jesu li im oni isto od TomTom? Da li lijepo "u letu" napravi izmjenu rute zbog gužve, kao TomTom?

Sygic koristim preko 4 godine, verziju Truck. U 8 kamiona ubacio sam Samsung Galaxy Tab A7 lite sa Mtel Austrija karticom i platio licence za Sygic plus uzeo RealTime trafic dodatak. Kako po nekada i sam vozim kada menjam vozače-kolege, nisam primetio nikada da glas kasni za skretanje.
Početno rutiranje traje malo duže gde ona predlaže u startu tri rute u zavisnosti od gužve na putu. Ono što mogu da potvrdim da sa trafic opcijom dobro radi posao kako se uslovi stanja na putu menjaju i nalazi mi alternative, pogotovo po Nemačkoj (oni koji žive tamo ili su često znaju kakav je njihov čuveni ŠTAU).
Nalazila mi je rute gde me ni jedne sekunde nije dovela u situaciju da udjem u "zabranu" ili da ne mogu da prodjem šleperom. Naravno nikada i ni jednoj navigaciji ne treba verovati slepo već treba gledati znakove.

Sve OK, tebi tako odgovara ali za ogromnu vecinu korisnika navigacija je ono sto vidi i cuje, potpuno je nebitno sta je ispod haube. Dakle, tebe zanima da sve tece glatko i vieo i audio, te ukoliko jedno zakaze, nebitno koristis li ti to ili ne, onda proizvod ima falinku.

Nismo se razumeli. Ne bih ni shvatio da ima kašnjenje glasa, jer glasovno navođenje odmah isključim.

Ali evo, čitam u nastavku, možda ne bih shvatio ni zbog toga što problem zapravo nije globalni, već od slučaja do slučaja.

@encarta, da li ima povremenih problema sa algoritmom za rutiranje?

Razmišljam da možda i ja probam Sygic, ali bih morao ići na plaćenu verziju pošto mi treba Android Auto. Gledao sam maloprije neke svježije komentare na Google Play, pa recimo ima ovakav:

Previously, I praised this app, as I really liked it.I have been more than content and subscribed to the premium version. That was before I recently made a journey from Hampshire to Hastings. A straight forward route, mainly M27 & A27 but for some reason when we approached Bognor was directed away from the main route to all sorts of minor roads and back streets culminating somewhere in the Brighton area directed to a bus garage and then down a one way street the wrong way. Awful experience. Sad.

Koliko sam razumio Sygic koristi TomTom mape, ali nešto starije?
A podaci o gužvi u saobraćaju, jesu li im oni isto od TomTom? Da li lijepo "u letu" napravi izmjenu rute zbog gužve, kao TomTom?
Instaliraš na mobilni, trajal, valjda ima, ne znam sad jer koriatim plaćenu, par dana testiraj i sve će ti se reći. Komentara ima svakakvih za sve navigacije, al realno ima i korisnika koji ne znaju da podese šta i kako im odgovara.
Za menjanje rute u "letu" kolega ispod rvog posta je lepo odgovorio.

OK, kako god. Da ne budem shvacen pogresno... ko god zeli neka kupi navedenu navigaciju, nikoga ne odgovaram ili sta vec, vas novac, radite sta zelite, naravno. Stto se tice mene, Sygic mi nije dobro radio tako da ....

Као што рече и колега изнад, чини ми се да су прилично субјектвни постови написани од стране @Rank .
Никаквог кашњења гласовног навођења нема ни код мене.
Такође не знам за то да Sygic користи старије TomTom мапе.
Генерално Sygic је добар али као и свака навигација није савршен.

Ako je do telefona onda Samsung s22 nista ne valja, mozda da sam imao ultra, onda bi radilo. Aj ne zezaj, zar je bitno samsung, xiomi ili koji god da je. Ako je za android i prodajes je onda to mora sljakati i na starijim verzijama, ukoliko pak ima problema, onda to moras naglasiti kako ljudi ne bi kupovali nesto sto im nece raditi.
Može i da ne valja. Neispravan neki modul ili poluispravan. Sam si rekao da ti je crkao, zar ne

Sistemi napreduju, apdejti stižu, sve veća gugl ograničenja, aplikacija se takođe apdejtuje, glasovni endžin ... Nije jedan faktor, ne možeš da optužiš samo softver. Da li si ti to pratio, ne bih rekao da jesi.
Inače, nisi prvi koji se požalio na kašnjenje, različiti korisnici su prijavljivali ali ne samo za Sygic. Uvek su postojali ovakvi problemi kod svih programa ovog tipa.
Ono sa čim sam se ja susretao nikad nije bilo do navigacija, većinom je bilo (prvenstveno) do korisnika ili do sistema, u ređim slučajevima sam hardver

Može i da ne valja. Neispravan neki modul ili poluispravan. Sam si rekao da ti je crkao, zar ne
Vidi, ovako. Da telefon je crkao ali navigacija nije radila unazad godinama kako valja te to sa crkavanjem telefona nema nikakve veze. Sto se ice proizvoda... kada kupis fen za kosu tvoje je da ga ukljucis i istim grejes ili hladis, a ne da ga otvaras zato sto ne greje ili hladi lepo. Sa druge strane ukoliko neko misli da ja nisam kompetentan i ne znam namestiti nesto prosto, onda gresi, jer sam i vise nego kompetentan za takve stvari. Da neko ne shvati pogresno da sebe hvalim ili da sam neki Bill Gates, ne nisam ni do kolena i neznalica za takve ljude ali se vrlo dobro razumem uopsteno u tu tematiku. Licno sam u Srbiji ucio lude lunux-u, pocev od instalacija, podesavanja pa do naprednih stvari. O Win necu pricati jer da bi znao linux, moras pre toga preci isti jer je to uglavnom prvi dodir sa racunarom uopste. Da neko ne kaze da ovde nesto k.njam evo par linkova iz 2010, 2011 sa foruma MyCity, gde se vidi da sam objavio celokupna uputstva o istim kao i jos mnogo toga to tu, ali i na drugim mestima

Arch linux, Instalacija
Arch linux - podesavanje

Dakle da rezimiramo. Onaj ko je zadovoljan Sygic navigacijom i ona mu dobro radi, OK, ne znam, ali nemam razloga ne verovati mu. Ja odgovorno tvrdim da mi navigacija nije radila kako treba, a iz prilozenog se vidi da imam znanja rastaviti je u sitna crevca, no nikad me nije zanimalo otvarati software i cackati po njemu jer mi nije nikada bio prioritet, te samim tim ne shvatam ljude koji me ovde optuzuju tipa, ne znas, te telefon ne valja itd, itd. Telefon je bio ispravan, navigacija je bila bagovita i ne vidim razlog da to ne prihvatite... uostalom nije ni bitno, ko hoce verovati neka veruje, ko nece ne mora ali jos jednom kazem. Krajnje je neumesno traziti razloge nekoga spustiti kao da zastupate navedenu kompaniju.
Kraj, tacka, zarez, dovidjenja, prijatno, sto bi neki rekli :)

Nazad
Vrh Dno