Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Evo to je to. Također primjetio sam da su neki šarafi ukrivo zavrnuti.
uhvati rukom i lagano guraj ili vuci jedan pa drugi nosac, znaci malo gore pa malo dole pa vidi hoce li prestati. takodjer uhvati cijevi iza i jako jako lagano ih mrdni na jednu pa na drugi stranu (milimetar-dva lagano i ne guraj cijevi blizu spoja sa vanjskom jedinicom), vidi da ne diraju nosac ili jedna drugu i vidi da nece prestati. Ako nista od ovoga ne zaustavi drndanje onda je takav kompresor, tj on zvrnda unutra

@djalf da li ste nekad u frizerskom salonu imali problem sa curenjem klime u unutrašnji prostor?
Evo kako izgleda, staklo je zamenjeno panelom i to se više na kipuje i tu je ventilator, ima spolja ona krilca da zatvori da ne ulazi hladan vazduh zimi.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    40.8 KB · Pregleda: 127
  • 2.jpg
    2.jpg
    102.9 KB · Pregleda: 92
uhvati rukom i lagano guraj ili vuci jedan pa drugi nosac, znaci malo gore pa malo dole pa vidi hoce li prestati. takodjer uhvati cijevi iza i jako jako lagano ih mrdni na jednu pa na drugi stranu (milimetar-dva lagano i ne guraj cijevi blizu spoja sa vanjskom jedinicom), vidi da ne diraju nosac ili jedna drugu i vidi da nece prestati. Ako nista od ovoga ne zaustavi drndanje onda je takav kompresor, tj on zvrnda unutra
Probao sam. Nema efekta. Cijevi su izolovane tako da mislim da nije to. Najprije da je kompresor. A možda je to normalno, šta ja znam.

Prilozi

• IMG_20250928_143452.jpg
    IMG_20250928_143452.jpg
    179.1 KB · Pregleda: 84
  • IMG_20250928_143434.jpg
    IMG_20250928_143434.jpg
    135.8 KB · Pregleda: 83
Probao sam. Nema efekta. Cijevi su izolovane tako da mislim da nije to. Najprije da je kompresor. A možda je to normalno, šta ja znam.
Vibracije ti prenosi sa kućišta na nosače i onda u nezgodno mesto u zidu gde je postavljena pa zid rezonuje kao zvučnik, samo izmeštanje i proba može da reši to ili da nađeš bolje gumene podloške koje bi možda umanjile prenos vibracija na nosače.
Ove gumene podloške kao što kaže Maxy ne vrede ničemu.

Ove gumene podloške nisu ni za

Vibracije ti prenosi sa kućišta na nosače i onda u nezgodno mesto u zidu gde je postavljena pa zid rezonuje kao zvučnik, samo izmeštanje i proba može da reši to ili da nađeš bolje gumene podloške koje bi možda umanjile prenos vibracija na nosače.
Ove gumene podloške kao što kaže Maxy ne vrede ničemu.
Znači da je ovo normalan rad kompresora. Da probam ovakve amortizere. Hvala puno. 🙂

Prilozi

• Screenshot_2025-09-28-14-49-48-153_ba.pik.v2.android.jpg
    Screenshot_2025-09-28-14-49-48-153_ba.pik.v2.android.jpg
    62.3 KB · Pregleda: 97
Obrati pažnju da šraf mora imati prekid unutar gume

Samo ako šraf ne prolazi kroz gumu celom dužinom inače isto ničemu ne služe, mora da bude prekid metala i gume između.

E super. Probat ću pa javim kako je prošlo. Znači šaraf mora imati prekid unutar gume, odnosno prekid metala i gume između. Ako ni to ne pomogne, imam opciju da vanjsku skinem sa zida i spustim je na balkon, na pod. Da li bi to imalo smisla?

Samo ako ne pogodiš mesto koje će da prenosi vibracije i pojačava ih. Može i da bude gore na balkonu nikad se ne zna.

Jesu li ovo pravi šarafi?

Prilozi

• Screenshot_2025-09-28-15-15-30-312_ba.pik.v2.android.jpg
    Screenshot_2025-09-28-15-15-30-312_ba.pik.v2.android.jpg
    65.6 KB · Pregleda: 79
Treba proveriti kako je kompresor pričvršćen za kućište spoljašnje jedinice. Ako je lavabo, zna da zvrnda. I da slučajno ne dodiruje kućište cev koja ide iz kompresora

Poslednja izmena:
E super. Probat ću pa javim kako je prošlo. Znači šaraf mora imati prekid unutar gume, odnosno prekid metala i gume između. Ako ni to ne pomogne, imam opciju da vanjsku skinem sa zida i spustim je na balkon, na pod. Da li bi to imalo smisla?
Nista ti to ne diraj, samo ces sebi problem napraviti. Servis moze reci, ovo je neko dirao i namjerno problem napraviti da ti uskrati garanciju. Ako je sada ovako stanje sta ce tek biti poslije. Prema tome telefon u ruke i zovi. Taman i da nema nikakve podmetace na ovakvom vremenu netreba nista da se cuje.

Ok. Onda ću ipak pozvati ovlašteni servis neka pogledaju. Meni je isto čudno da se ovako čuje, jer Hisense Expert Smart se ne čuje, a duplo slabiji inverter.

Kada sam ugrađivao Expert Smart moj komšija je malo zazirao plašeći se buke. Na sreću tiho radi pa nemam problela sa komšom. Sad sam slušao spoljnu i zvuk sa čuo tek na metar kad sam prišao

Evo to je to. Također primjetio sam da su neki šarafi ukrivo zavrnuti.
To je naslonjena cev unutra kraj kompresora, sa prednje desne strane kod tzv akumulatora. Samo loše savijena iz fabrike, ništa drugo. Radio sam xx Pearl komada ovog leta pa znam da je ovo najčešći problem. Evo pogledaj snimak kako bi trebala da radi identična klima pri skoro punom kapacitetu. To što se čuje u pozadini nije klima, već neki cvrčci ili štagod..

Napomeni momcima koji budu dolazili da verovatno već znaš šta je kvar, čisto da ih usmeriš kuda da traže grešku. Trebaju skinuti oklop spoljne jedinice i samo namestiti tu cev.

Poslednja izmena:
Stari puno ti hvala 👍 Da onda kažem ovim momcima što su mi montirali klimu da to urade, to su lokalni momci, imaju registrovanu djelatnost za tu vrstu posla, službeni pečat itd ili da zovem ovlašteni servis, šta da radim?

Stari puno ti hvala 👍 Da onda kažem ovim momcima što su mi montirali klimu da to urade, to su lokalni momci, imaju registrovanu djelatnost za tu vrstu posla, službeni pečat itd ili da zovem ovlašteni servis, šta da radim?
Pazi, to je više do klime nego do njihove montaže, vidi sa njima ako im se da to je 15 minuta posla da samo malo saviju tu cijev unutra. Oni manje više nemaju ništa sa tim već bi bila njihova dobra volja, ako neće, onda jedino da zoveš ovlaštene ili ove iz MB Frigo pa da oni prave proceduru.

Jel svi imate ove amortizere sa srafovima?
Meni sad kad su montirali namestili direkt bez tih amrotizera tj guma :D
Bice izgleda veselo kad krene zima.
Ne cujem nista sad na 12-13° napolju..al mozda kad krene da radi jace :D
16071.jpg

Može li savet? Prošle godine sam kupio Daikin 12-ku inverter (FTXC35D/RXC35D) sa idejom da grejem kuhinju 12m2 (u njoj je klima) i sobu 16m2 i brzo sam shvatio da to neće moći zbog rasporeda. Sad bih dodao još jednu 12-ku u tu veću sobu (pošto je cena ista kao za 9-ku) ali čitam da je loše ako je klima prejaka jer onda ide u on-off i to joj skraćuje životni vek. Jel to stvarno tako loše ili ne treba da brinem jer je to Daikin? Alternativa je Comfora 9-ka koja ima i grejač spoljne jedinice i pametniji defrost, što mi se sviđa ali je skuplja malo jače od 30k. Što se tiče klime u kuhinji ona lepo ugreje i predsoblje tako da će mi svakako biti od koristi.

Meni je u 13m2, izuzetno retko se pali i gasi jer jako nisko modulira. I kad se desavalo bilo je +15 vani i ako se ugasi bude neprimetno. Bez brige.

Ne razumem zasto krilca na Midei moraju da budu na dole kada je u Heat modu. Pokusavam i preko app i preko daljinskog i prosto ne raguju, dok levo desno radi savrseno. Moram da prebacim na cool i tada sve radi, pa da prebacim na Heat opet da bi bila u zeljenom polozaju. Iritirajuce katastrofa. U pitanju je Midea Solistice ali isto radi Oasis.
Takodje, senzor za temperaturu pokazuje neke nerealne vrednosti npr. 30 stepeni sto je suludo. Jedino resenje mi je bilo ta Follow me opcija tj I feel gde gleda temp na daljinskom sto je blize realnom.

Edit: Da dodam da je unutrasnja bucna kada radi, cuje se kako vrti kao da imam glasan ventilator u sobi. Stari samsung se nije cuo do te mere da nisam bio siguran da li uopste radi.

Ne razumem zasto krilca na Midei moraju da budu na dole kada je u Heat modu. Pokusavam i preko app i preko daljinskog i prosto ne raguju, dok levo desno radi savrseno. Moram da prebacim na cool i tada sve radi, pa da prebacim na Heat opet da bi bila u zeljenom polozaju. Iritirajuce katastrofa. U pitanju je Midea Solistice ali isto radi Oasis.
Takodje, senzor za temperaturu pokazuje neke nerealne vrednosti npr. 30 stepeni sto je suludo. Jedino resenje mi je bilo ta Follow me opcija tj I feel gde gleda temp na daljinskom sto je blize realnom.

Edit: Da dodam da je unutrasnja bucna kada radi, cuje se kako vrti kao da imam glasan ventilator u sobi. Stari samsung se nije cuo do te mere da nisam bio siguran da li uopste radi.
Krilca na grejanju treba da budu usmerena na dole, a na hlađenju na gore. Tu je opcija da promeniš. Dakle, na grejanju topao vazduh treba da klima šalje dole, a na hlađenju gore.

Krilca na grejanju treba da budu usmerena na dole, a na hlađenju na gore. Tu je opcija da promeniš. Dakle, na grejanju topao vazduh treba da klima šalje dole, a na hlađenju gore.
Ma jasno je to meni, ali direktno ispod klime imam stvari koje blokiraju da se taj vazduh uopste rasipa. Zeleo bi opciju da ih podesim kako treba da duva malo iznad, ali prosto ne radi.
To je kao da proizvodjac blokira papucicu gasa kada naidjem na znak 60 na putu🙂

Nazad
Vrh Dno