Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Pazite, nemam sad neki budzet jer ne znam ni koliko vredi spravica i koliko je ok da se plati :)
Vidim da je kindle 11 oko 130e na kp, 12ka je nesto skuplja oko 20k din
verovatno cu onda ici na Kindle 12, i na KP nekog prodavca u NS da nahvatam

sad da li ici na Kindle 12 ili Kobo Clara BW to su opet verovatno nijanse koje neko ko duze cita moze da uoci

Pojavio se novi bag na Kindle čitačima koji primarno pogađa knjige koje nisu kupljene na Amazonu i s kojim sam se juče namučila. Naime, pri otvaranju nove knjige automatski se otvara prodavnica iz koje je nemoguće izaći. Kad se klikne na 'x' da se zatvori, Kindle kao da zakoči koji sekund i prodavnica se ponovo otvori, i tako u krug. Nije moguće ni vratiti se u biblioteku ni zatvoriti knjigu. Jedini način da se izađe iz ove petlje je da se u prodavnici klikne na 'Try sample' jer se tada prebaci na Amazonovu knjigu i onda sve normalno funkcioniše.

Stvari koje sam isprobala i koje ne pomažu:
  • Restartovanje čitača
  • Gašenje/paljenje WiFi mreže
  • Ažuriranje Kindle-a na najnoviju verziju 5.18.5
  • Ažuriranje Calibre-a
  • Brisanje knjiga sa čitača i ponovno prebacivanje preko kabla
  • Brisanje Asin-a
Jedino privremeno rešenje koje sam pronašla za sada je da se klikne na tri tačke na knjizi, izabere opcija 'Go To' i onda da se na primer ide na prvo poglavlje. Bitno je samo da ne otvori naslovnu stranu jer izgleda da se tad aktivira prodavnica.

Malo sam istraživala na internetu i videh da sve više njih prijavljuje bag. Amazon navodno od 4. septembra radi na njegovom otklanjanju. Očigledno da se nešto baš i ne žure.

Be informed that our technical team is currently taking care about the "Invalid ASIN" error message on Kindle.
We appreciate your patience while this is continuing to be worked on. We'll provide any additional updates as they are made available.

Zato sam ja odavno odustao od kupovine knjiga na amazonu, a kindle ne bih kupio ni da je poslednji dostupan e-reader, vratio bih se na papir ili pdf. Isključivo kupujem na mestima gde mogu da preuzmem knjigu u .epub formatu i kopiram je na svoj uređaj.

Ne radi se to tako 😊 Naročito ako zatim ne uradiš ponovo konverziju u azw3.
A i ako se ne varam Calibre i dalje kad nema u ids pravi ASIN id za vrednost tog exth header polja trpa GUID koji je dodelio toj knjizi pre import-u u Calibre library.

Probaj sa ovim programčićem da obrišeš ASIN (504 ako se dobro sećam) :

Pošto nisam sto godina koristio taj editor ne sećam se da li je taj ili onaj Mobi2Mobi GUI imao problem da open book dijalog "ne vidi" / ne prikazuje fajlove sa .azw3 extenzijom već samo mobi i prc.

Ako to bude slučaj moraćeš ili ručno da kucaš ime fajla ili da privremeno menjaš extenziju na mobi.

A moguće će trebati da se čačka i cdeType vrednost.

Možeš eventualno i da probaš da u Calibre azw3 output podešavanjima uključiš opciju "Enable sharing of book content via Facebook, etc." > odradiš konverziju u azw3 > otvoriš taj azw3 fajl u MobiMetadataEditor-u i proveriš da li sadrži ASINi cdeType ili ne.
Pokušavam da se setim šta se pojavljivalo 2 puta u exth header-u... (a i da li je tako bilo za azw3 fajlove ili samo za combo mobi / dual mobi = stari mobi i novi KF8 zajedno u jednom fajlu / kontejneru).

Poslednja izmena:
Kakva komplikacija. 😄 Ja sam mislila da je ono dovoljno.
Za sad radi otvaranje preko 'Go To' opcije. To mi je jednostavnije nego da svakoj knjizi brišem Asin u tom programu, ali svakako je dobro znati da može i to da se isproba.

Sad sam preuzela i probala da otvorim knjigu koju sam sinoć poslala preko Send to Kindle (epub) da bih videla da li će tako raditi, ali se dugo slalo, pa sam i zaboravila na nju. 😄 I otvara se normalno. Kliknem na druge koje juče nisu radile i otvara i njih bez problema. Ne pojavljuje se više prodavnica, već izlazi About This Book (Goodreads) kako i treba da bude. Nije bilo novo ažuriranje koliko sam videla, i dalje je verzija 5.18.5. Kao da se bag rešio sam od sebe, jako čudno. Samo da se ne vrati.

Pazite, nemam sad neki budzet jer ne znam ni koliko vredi spravica i koliko je ok da se plati :)
Vidim da je kindle 11 oko 130e na kp, 12ka je nesto skuplja oko 20k din
verovatno cu onda ici na Kindle 12, i na KP nekog prodavca u NS da nahvatam

sad da li ici na Kindle 12 ili Kobo Clara BW to su opet verovatno nijanse koje neko ko duze cita moze da uoci
Ako ti se ne zuri, sacekaj jer cini mi se da je najavljen novi Kindle, plus ide crni petak i nova godina, sto znaci da ce cene verovatno da opadnu.

Te glasine se odnose na novi Kindle Color koji bi trebalo da bude predstavljen 30. septembra. Dakle, uređaj sa verovatno lošijim ekranom od Paperwhite-a i Libre 2 BW.

A KP prodavci ionako uglavnom ne daju popuste za Crni petak ni oko nove godine, makar je tako bilo kad god sam ih pitala.

Oni ne, ali njihovi dobavljaci verovatno. Generalno, novi model elektronike znaci da je prethodni na popustu. Naravno, nista od toga nije sigurno, ali radi se o vremenskom periodu od 2-3 meseca.

Pa da, ali ovi sa KP uglavnom neće da prodaju po sniženoj ceni koja je kod dobavljača, već po punoj, standardnoj ceni. Kupovala sam nešto baš za Crni petak i nisu hteli da primene popust koji je tada bio na Ipon-u. Jedino ako u domaćim radnjama bude neko veće sniženje, pa da se isplati čekanje. Čisto sumnjam da će Amazon sniziti osnovnu cenu Paperwhite-a kad izbace taj novi Basic/Scribe Color.

Ljudi šta uzeti vidim ima milion ovih reader-a, najvise me zanima prosto i jednostavno sam kvalitet ekrana i eye comfort. Knjige bih naravno sam ubacao. Vidim da je paperwhite uglavnom najpopularniji izbor ali da li se moze jailbreakuje trenutno? Ako ne da li ta konverzija iz epub u kindle format pravi neku razliku(poremeti font itd.) Takodje da li je čitanje mangi moguće?

ali da li se moze jailbreakuje trenutno?
@ZEKSON 95 To zavisi isključivo od firmware verzije sa kojom primerak koji kupiš stigne, kao i od toga da li uradiš ili ne uradiš neophodne radnje da sprečiš da se update-uje čim prvi put upališ uređaj 😂😂

Većina novih vlasnika nema pojma koliko agresivno Amazon forsira updates na Kindle pa čim kupe Kindle i upale ga i konektuju na net već se "upucaju u nogu" i nemaju ni priliku da odlučuju da li žele ili ne žele da urade jailbreak. A naravno da ne može "downgrade" na stariji firmware.

Elem, jailbreak ne postoji za firmware 5.18.1 do 5.18.5 ( = trenutno najnoviji).
Tj metod postoji ali nije objavljen javno jer ga je otkrio kr*tenčić 18 godina starosti koji ima nepresušan izvor izgovora zašto ga ne objavljuje (sad je smislio da hoće i da treba prvo da završi i "package manager" za dodavanje raznih Linux paketa na Kindle) već pola godine.

Tako da iako sam ja vlasnik Kindle Paperwhite uz koji imam i Kobo Libra 2 i iako me 2 godine kasnije i dalje šokira kooooliko kraće traje baterija na mom Kobo-u osim ako baš baš baš ti je baterija prioritet ili ti baš baš znači to što na Kindle knjige možeš da šalješ mailom i baš ti treba sinhronizacija beleški između čitača i telefona npr ja bih ti pre preporučio da gledaš neki ne-Kindle čitač za moji ćeš znati da ispunjava tvoje prohteve nego da se nadaš i zavisiš od toga da li hoćeš ili nećeš moći u budućnosti da jailbreak-uješ Kindle.

Jest malo licemerna izjava i preporuka sa moje stane pošto ja i dalje smatram da je jailbreak-ovan Kindle bolji nego patch-ovan Kobo 😁😁
Ali isto tako smatram da je Kindle bez jailbreak nepotrebljiv i vrlo nezadovoljavajuće iskustvo za moje navike i potrebe.

Poslednja izmena:
To sam propstio da mora da se prčka po Kindlu za sideload.

Zašto bi se time bavio. Baterija na Clari traje tipa dva meseca, napunili smo je kad sam je kupio u julu i sad pre neki dan, mada je slabo korišćena (ali sve vreme je povezana na wifi i updatuje se). Sad smo odvrnuli backlight pošto klinac čita svako veče pa ćemo da vidimo, ali to je nebitno jer će svakako nedelje da budu u pitanju, a puni se brzo.

Po 666 put nije "backlight" nego "frontlight".
A to što ste "odvrnuli" svetlo prilično obesmisli poentu čitanja na eInk display.

A za bateriju: meni je eto bitno i "iz principa" me nervira i neshvatljivo mi je kako i zašto 2 uređaja sa istom generacijom / klasom eInk display sa približno istom rezolucijom i veličinom ekrana imaju ovako drastično različitu potrošnju baterije. Gde Kobo u standby / sleep troši 2-3% baterije na svakih 24h a na Paperwhite 1% traje tipa 5 dana, i zašto na Kobo 1% baterije ide za 8-10 stranica pročitanih a na Paperwhite traje ~25 strana.

Nije smak sveta puniti bateriju svakih 8 dana ali je bzvz kad znaš da to nije moralo da bude tako jer imaš primer drugog uređaja koji demontira da može drastično bolji battery life. Iako je realnost više u pravcu da nije Kobo taj koji je nešto mnoooogo loš nego je Paperwhite taj koji ima nerealno, apsurdno dobar battery life.

Ono, nekom bitna nekom nebitna stvar, nismo svi isti. A i ja od tipa maja čitam stalno na Kobo 😂😂😂 Punim bateriju i ćutim, iritira me samo na sekund kad posle 2 meseca upalim Kindle na minut i vidim da je baterija na 90% a Kobo sam punio za to vreme 4 puta 😂😂😂😂

Što ne čitaš na Kindle?
Zato što imam 2 čitača? 😂😂
(imam 3 ako računamo PW1 koji ćale "koristi").

Ma kao leti kad više čitam napolju na dvorištu u hladu pa radije čitam na Kobo jer ima tastere pa ne moram da pipam ekran znojavim rukama + ima i dosta jači intenzitet svetla što ponekad zatreba i pravi razliku. Pre toga jedno 6 meseci nisam uzeo Kobo u ruke.

Rotiram eto bzvz koji čitač koristim. Oba imaju svoje prednosti i svoje mane. Na oba čitam u/sa KOReader tako da je makar taj deo iskustva isti na oba a i mogu po potrebi u sred knjige da promenim čitač i sinhronizujem gde sam stao sa čitanjem.
Da ne čekam ni tih ~sat vremena dok se puni baterija 😁

Ako ne da li ta konverzija iz epub u kindle format pravi neku razliku(poremeti font itd.)
Apsolutno ne. Sve bude isto i kad se konvertuje u azw3 ili kfx. Ako te mrzi da to radiš ručno u Calibre-u, možeš i da pošalješ epub preko Send to Kindle i Amazon konvertuje fajl umesto tebe i dostavi ga na uređaj. Mada danas sve knjige mogu da se nađu u azw3 formatu, te ne mora ništa da se konvertuje.

Takodje da li je čitanje mangi moguće?
Kažu da izgleda ok.

To sam propstio da mora da se prčka po Kindlu za sideload.
Ne mora ništa da se prčka da bi se ubacile knjige. Prebaci se normalno preko kabla, mejlom ili Send to Kindle.

@ZEKSON 95 To zavisi isključivo od firmware verzije sa kojom primerak koji kupiš stigne, kao i od toga da li uradiš ili ne uradiš neophodne radnje da sprečiš da se update-uje čim prvi put upališ uređaj 😂😂

Većina novih vlasnika nema pojma koliko agresivno Amazon forsira updates na Kindle pa čim kupe Kindle i upale ga i konektuju na net već se "upucaju u nogu" i nemaju ni priliku da odlučuju da li žele ili ne žele da urade jailbreak. A naravno da ne može "downgrade" na stariji firmware.

Elem, jailbreak ne postoji za firmware 5.18.1 do 5.18.5 ( = trenutno najnoviji).
Tj metod postoji ali nije objavljen javno jer ga je otkrio kr*tenčić 18 godina starosti koji ima nepresušan izvor izgovora zašto ga ne objavljuje (sad je smislio da hoće i da treba prvo da završi i "package manager" za dodavanje raznih Linux paketa na Kindle) već pola godine.

Tako da iako sam ja vlasnik Kindle Paperwhite uz koji imam i Kobo Libra 2 i iako me 2 godine kasnije i dalje šokira kooooliko kraće traje baterija na mom Kobo-u osim ako baš baš baš ti je baterija prioritet ili ti baš baš znači to što na Kindle knjige možeš da šalješ mailom i baš ti treba sinhronizacija beleški između čitača i telefona npr ja bih ti pre preporučio da gledaš neki ne-Kindle čitač za moji ćeš znati da ispunjava tvoje prohteve nego da se nadaš i zavisiš od toga da li hoćeš ili nećeš moći u budućnosti da jailbreak-uješ Kindle.

Jest malo licemerna izjava i preporuka sa moje stane pošto ja i dalje smatram da je jailbreak-ovan Kindle bolji nego patch-ovan Kobo 😁😁
Ali isto tako smatram da je Kindle bez jailbreak nepotrebljiv i vrlo nezadovoljavajuće iskustvo za moje navike i potrebe.
Uff sve ono što sam se brinuo si mi potvrdio😂
Kontam morao bih ako nekim slucajem uzmem kindle sa odgovarajucim firmwareom da napunim memoriju pre nego sto ga povezem na net itd.

Jel imas mozda ideju koji je firmware ovima sa kupujemprodajem(novim 12ticama)? Ili bi bila cista kocka sta sam dobio... Drugo reci mi u odnosu eto posto imas kobo kakvi su ekrani jel ima razlike u samom čitanju?

Zašto bi morao da napuniš memoriju pre povezivanja na net? Shaman je pričao za jailbreak, a knjige možeš normalno da prebacuješ i ako se povežeš na net bez obzira na to koji je firmver.
Btw hvala za odgovor iznad 🙂

Na jailbreak sam i mislio(ne trajno), nego ako bih recimo dobio verziju koja moze da se jailbrekuje da bih sprecio automatski update kada se poveze na net, vrv bih morao memoriju da napunim max da bih sprecio update.

Jel imas mozda ideju koji je firmware ovima sa kupujemprodajem(novim 12ticama)?
Nemam pojma stvarno, to zavisi pre svega od datuma proizvodnje tog konkretnog primerka i šta je postojalo kao aktuelan firmware tad.

To bi teoretski mogao da nagađaš / pogađaš tako što navodno serijski broj Kindle sadrži godinu (1 cifra), nedelju (2 cifre) i dan u nedelje kad je proizveden.

Pa onda kao imaš datum proizvodnje i sledeći korak bi bio da recimo gledaš "last modified" HTTP header za download linkove za te starije firmware .bin fajlove i tako imaš ideju kad je to "okačeno" na Amazon server. I da tako imaš ideju koji firmware nije postojao na dan proizvodnje / pakovanja tog primerka.

Ali ni to nije nikakva 100%-tna garancija. Pogotovo je za nešto poput PW6 ( = 12th gen Paperwhite) rizično jer od 8 firmware koji su do sad objavljeni za taj model samo prva 2 je moguće jailbreak-ovati.

Screenshot_20250924_163950_Chrome.png

Ja generalno nisam fan 12th gen modela i zbog toga što koriste MTP protokol (što za Linux i Mac OS ima još iritantnije posledice i limite nego li za Windows) i zbog celog tog momenta da je "forced update" (& forced konektovanje na WiFi tokom setup-a) ubačen kao korak u sklopu inicijalnog setup wizard-a. To potencijalno moze da bude nepremostiv problem za 5, 8, 10... godina kad Amazon obustavi podršku za taj model a korisnik iz nekog razloga bude primoran da uradi factory reset pa da mu ostane tu zaglavljen čitač zauvek jer je eto Amazon izmenio adresu firmware check / update servera ili tako neka gl*post

Zašto bi morao da napuniš memoriju pre povezivanja na net? Shaman je pričao za jailbreak
Ako želi da može da uradi jailbreak 12th gen Kindle modela prinuđen je na takav primitivan pristup sprečavanje uspešnog skidanja firmware update fajla ( = da ostavi manje od 300 MB slobodnog prostora). Jer na tim modelima ne možeš da prođeš setup bez kačenje na WiFi i bez da ga pustiš da uradi update check & install.

Onako počne da skida update i pusti te dalje a nema fizički dovoljno prostora da kompletira download.

= ako uspeš da ga ostaviš na 5.17.x sa kojim je došao (ako nije već stigao iz kutije sa 5.18.x)a dobaciš do homescreen-a onda možeš da odradiš jailbreak + proceduru koja blokira OTA update download i onda si slobodan da obrišeš taj "junk files" kojim si prethodno namerno popunio Kindle storage. I onda dalje koristiš WiFi bez straha da će neplanirani update da ti ubije Jailbreak.

Mada i taj pristup neće još dugo imati prođu jer Amazon radi na tome da umesto da skida ceo 3xx MB image kompletne sistemske particije prebaci na sistem gde skida samo izmenjene fajlove između 2 firmware verzije.
Pa da ti uvali update u kad si ostavio samo 50 MB slobodno.

Tako (patching files sistem) su inače updates radili za Kindle 2, 3, 4 i Kindle Touch. Tek od PW1 kreće sadašnji update sistem gde taj bin fajl unutra sadrži i čitač kernel img i img kompletne sistemske/rootfs particije.

Poslednja izmena:
Drugo reci mi u odnosu eto posto imas kobo kakvi su ekrani jel ima razlike u samom čitanju?
Sitne razlike kod eInk display-a postoje između primeraka istog modela a kamo li između različitih proizvođača. Tipa jednom svetlo vuče više na plavu boju, drugom su slova za nijansu tamnija ili ekran bez svetla je više "sivo-zelenkast" nego "sivo-krem". Kad imaš samo jedan čitač nemaš čime da porediš "side by side" i tražiš dlaku u jajetu 😁😁 Tamo da čitaš to što imaš i zadovoljan si.

Paperwhite 11 i Kobo Libra 2 oba koriste istu klasu / istu generaciju eInk display-a: eInk Carta 1200. Razlike u izgledu i funcionisanju ekrana postoje. Neke su direktne posledice toga što Paperwhite ima dodatni sloj za "flush screen" (kao tableti i telefoni da izgleda, "moderno") a na Libra 2 tog sloja nema ( = ima "recessed screen" kao na PW3 = mogu mačije dlake i trunke koječega da se zaglavljuje između plastičnih "bezela" i eInk display-a), a neke su pretpostavljam posledica toga ko je šta licenciran da koristi: Kindle ekran podržava onu fensi animaciju prilikom listanje stranica a na Kobo toga nema.

Na mom Kobo slova / text je za nijansu tamniji a sam refresh ekrana na njemu nešto primetnije "ghost"-uje / istanjuje random slova po ekranu posle 5-6 strana za redom bez "full refresh".

Paperwhite 11 je primetno brži uređaj ali to je posledica Mediatek procesora koji koristi. Beži je prometno i od prethodnih generacija Kindle koje su koristeći isti procesor koji koristi i Kobo Libra 2.

Najnovija generacija Kobo čitača sad takođe koristi isti taj Mediatek procesor koji je na Paperwhite 11 i 12.
A koji e-reader spored vas mislite deka e podobar za kupovati ka KP ili e-bay od postarite verzii koji moze se jailbreak-ovati bez problem? Bilo Kindle bilo Kobo.
Kobo ne mora da se jailbreak-uje, root-uje... sistem je "otključan" za modifikacije i čačkaš šta hoćeš.

Što se tiče starijih, polovnih Kindle modela sigurno da se jailbreak-uju mogu svi oni modeli za koje je Amazon ukinuo podršku i za poslednji dostupan firmware ima jailbreak.

Znači od 9th gen pa ka starijim modelima ( = sve što koristi firmware 5.16.2.1.1 ili starije od toga).

= Amazon i dalje update-uje 11th i 12th gen modele (a izgleda su od skoro prestali sa 10th gen, ali za njih postoje 5.18.x koje nije moguće jailbreak-ovati trenutno).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno