Juče sam postavio A1 optički internet i TV (Duo plus) i evo kako je prošlo. Malo duži ali zato vizuelni post.
U Bloku 21 postoji infrastruktura ex Targo telekoma tako da u zgradi osim optike mts-a i SBB-a, imali smo i instalaciju A1.
Evo kako to izgleda u hodniku zgrade:
Sve sam dogovorio sa agentom prodajem, izabrao datum i vreme instalacije (A1 poslao dva puta SMS da me podseti na to). Ja sam već imao SBB-ovu optiku u stanu (EON digital premium 1000/500), tako da kad je došao monter (i to 15 min pre zakazanog roka, svaka čast), dogovorili smo se da samo prespoji optiku u hodniku i da se iskoristi optički kabl koji je već u stanu. On je to brzo završio, posle smo čekali jedno 15-ak minuta da ovi puste signal.
Set top box je fin, brz, ima već instalirane Netflix i SkyShow time aplikacije, ja sam samo još dodao Spotify
Ovo je TV u spavaćoj sobi gde sam ranije imao D3 mini SBB-a, sad je A1 box koji se povezuje wifi vezom, tako da je manje kablova u opticaju. Internet je uvek štucao u spavaćim sobama (tu je i Roomba koja je non-stop ispadala sa wifi-ja jer je signal baš varirao). Sada su iz A1 dali besplatni ZTE Mesh wifi uređaj koji je u hodniku (koji ih spaja sa dnevnom) i konačno je net dobar i stabilan u sobama:

Prezadovoljan sam brzinom neta. Ovo je rezultat veče pre instalacije na SBB-u odmah pored rutera (nije uključen TV i nema bilo kakvog dodatnog download-a, paket 1000/500):
Odmah po instalaciji optičkog neta A1 sam po prvi put izmerio kako to izgleda i, moram da priznam, nadao sam se da će rezultat biti barem blizu ovog iz SBB-a. Evo rezultata:
To je nešto više od propisane brzine 600/300 i tokom dana je ili držao ovakav rezultat ili bio veoma blizu njega, tako da sam baš zadovoljan.
Izbor tv kanala je okej, kvalitet je dobar, ne vidim bitnu razliku od SBB-a. Interfejs jeste drugačiji, trebaće malo vremena da se navikne na njega, rekao bih da je malo lošiji od EON-a ali bolji od Yettel-a ili mts-a. Nemaju video klub ali grupišu dostupne filmove, serije i emisije u logične kategorije - klikneš na filmove, pa onda trilere i imaš izbor svih tih filmova koji si trenutno dostupni, pretpostavljam u poslednjih sedam dana. Tu su sve Arene ali, nažalost, nema N1 ni Nova S kanala. Ja imam Yettel nalog od ćaleta tako da radi aplikacija na TV-u bez problema:
Fina je opcija da možeš da "snimiš" neki sadržaj i to ti je onda dostupno 90 dana a imaš ukupno oko 40 sati sadržaja koje možeš da snimiš. Kada prijaviš SkyShowtime preko A1, dobijaš i dva SkyShowtime kanala koji su pre toga zaključani.
Sve u svemu, iskustvo instalacije i korišćenja je pozitivno, dobio sam 12 meseci bez naplate, posle standardno 3.500 dinara mesečno.
Šta je negativno u svemu ovome? Tri stvari:
1. kao i kod
@vujicdejann, imao sam već napravljen A1 nalog jer već koristim njihovu mobilnu i nakon instalacije interneta, ne mogu da pristupim A1 aplikaciji ni na telefonu ni na tabletu ako koristim njihov mobilni ili kućni net. Tek kad prebacim na Yettel esim na mobilnom, normalno mi učita.
2. Kad sam pokušao da uđem u XploreTV aplikaciju na iPad-u nakon postavljanja optičkog neta, ne radi, samo učitava do beskonačnosti. To se dešava kad koristim A1 wifi ili mobilnu mrežu. Tek kada povežem iPad na Yettel hotspot sa telefona, to proradi normalno. Možda nešto za
@_M4rk0_ ? Već sam prijavio kontakt centru i napomenuo da su i drugi sa foruma imali isti problem ali nisu baš spremni da čuju za to.
3. U lifletu koji sam dobio od agenta prodaje (jer je čovek išao od vrata do vrata pre dva meseca) je pisalo da se dobijaju Netflix i SkyShowtime besplatno 6 meseci, juče sam video da je to smanjeno na 3 meseca. Proverio sam i na sajtu, sad stoji samo tri, očigledno da su smanjili to.
Ako bih morao da sve sumiram, ja sam zadovoljan, zadržao sam brzinu neta koju sam imao i unapredio wifi u spavaćim sobama odakle i radim od kuće ponekad. Mesečni račun će mi biti manji za 1.300 plus sam dobio 12 meseci gratis. Instalacija je bila profesionalna i brza. Glupo je što nemaju N1 i Novu S, ali valjda će dodati u budućnosti i inače, malo srediti stvari u ovoj zemlji. Samo da reše ovo za pristup A1 i XploreTV aplikaciji na mobilnim uređajima za nas koji smo već imali naloge i to će sve biti jako dobra ponuda.