Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Evo sad sam vratio vat je maticni sa rs pa razmak pa broj... I mene je to bunilo, ali prošlo tako.

Прелистао сам преко 30 страна, а претрага ми није избацила тачан резултат. Чини ми се да је неко од колега на теми писао да је ишао до Пуле са нашим тагом, докле функционише наш таг у Хрватској?

@M J
@rafiki

Хвала вам пуно другари, то је то. Додуше мени није ЈМБГ у питању већ број у документима које сам добио у формату: RS 92xxxxxxx0, односно то је ID број који сам добио са префиксом RS 9.
Како год завршио сам регистрацију, хвала још једном пуно!

Прелистао сам преко 30 страна, а претрага ми није избацила тачан резултат. Чини ми се да је неко од колега на теми писао да је ишао до Пуле са нашим тагом, докле функционише наш таг у Хрватској?
Autoput A1: Zagreb - Split - Dubrovnik

Autoput A3: Zagreb istok - Lipovac i Zagreb - Bregana

Autoput A4: Zagreb Sveta Helena - Goričan

Autoput A5: Beli Manastir - Osijek - Svilaj

Autoput A6: Zagreb - Rijeka

Autoput A7: Rupa

Autoput A11: Zagreb - Sisak

Autoput A1: Zagreb - Split - Dubrovnik

Autoput A3: Zagreb istok - Lipovac i Zagreb - Bregana

Autoput A4: Zagreb Sveta Helena - Goričan

Autoput A5: Beli Manastir - Osijek - Svilaj

Autoput A6: Zagreb - Rijeka

Autoput A7: Rupa

Autoput A11: Zagreb - Sisak
Хвала👍

Имам још једно питање у вези грчког тага, наиме све сам лепо активирао и уплатио сам реда ради 5€, сада ми у апликацији у делу Transponders / e-Cards уредно пише регистрација возила, категорија и тип, међутим на почетној страници ми пише: "No QR transponder was found". Претпостављам да је све у реду али да то пише јер још увек нисам ТАГ користио у Грчкој? Да ли није проблем што бих требао да га користим тек следеће лето?

Ne, ta poruka se ne odnosi na sam TAG nego na kreiranje QR koda u mobilnoj aplikaciji, gde se on pokazuje radniku na rampi (kako i zašto, nemam pojma, nije mi se činilo bitno).
Odgovor podrške na pitanje:

Hello, We would like to inform you that your subscription account is activated and your transponder is in operation. The message that shows you "No QR transponder found" refers to the barcode that you can create if you wish through the MyEgnatiaPass mobile application in order to go to a lane with a conductor, show the barcode to the employee and make the crossing by charging your subscription account. It is essentially an intangible transponder with which you can serve only in a lane with a conductor and only at the tolls of Egnatia Odos. I would also like to inform you that separate discounts are provided for the QR code and there is no offset. In case you wish to create this barcode, please select the field "Account", "Transponders/e-cards" and then the symbol "+" indicating the license plate number. We remain at your disposal.

Meni isto to stoji, a ovog leta sam bez problema koristio na svim naplatnim stanicama i tunelu kod Preveze, znači, nema brige.
Jedino na šta treba obratiti pažnju je da se dosta sporije otvara rampa, pa onih naših 40kmh treba dodatno smanjiti pri prilasku.

@syxxtreme

Пуно хвала на одговору!
Битно ми је да знам да не морам више ништа да радим у вези грчког ТАГ-а.

Jedno pitanje u vezi prelazak granice, konkretno sa Mađarskom, nešto sam naučio da nas sada nešto slikavaju i postoji neka procedura kad se ulazi u EU?
Da li je to zaista stupilo na snagu i koliko vremena oduzima?

Hvala :)

To je EES sistem, pocinje 12. oktobra ( u Madjarskoj tada pocinje preka Ukrajini, tacno kada ce za Srbiju se jos ne zna), pored slikanja uzimaju se i biometrijski podaci, oduzimace vremena tako da se spremi na kolapse na granicama, posebno sa Madjarskom gde su carinici jedinstvena kategorija...

Treba da izađem i uđem nazad u Srbiju iz Mađarske u periodu od subote sad do četvrtka (02.10.). Znači siguran sam. Hvala na odgovoru. :) @akki

To je EES sistem, pocinje 12. oktobra ( u Madjarskoj tada pocinje preka Ukrajini, tacno kada ce za Srbiju se jos ne zna), pored slikanja uzimaju se i biometrijski podaci, oduzimace vremena tako da se spremi na kolapse na granicama, posebno sa Madjarskom gde su carinici jedinstvena kategorija...
Svakako će biti gužvi, ali ako sistem bude sličan kao na aerodromima, gužve će biti multiplikovane zbog samih putnika, ne zbog mašina ili granične policije.

Sve je nacrtano i kako da okreneš pasoš i kako da se okreneš ispred kamere (stani u prokleta nacrtana stopala na podu!) i ljudi se opet zadržavaju besmisleno dugo. Verujem da se povremeno neka od rampi i zaglupi, jer dobija neočekivani ulaz - ljudi koji se kreću napred, nazad, ulaze, izlaze, ne gledaju u kameru....

Dodatno što postoji spisak pasoša koji prolaze, kod nas je na nekoliko mesta tabla sa zastavama i evo pre neki dan sam izbrojao 10+ ljudi koji su se kroz kolonu ljudi vraćali nazad, sa sve predminezioniranim ručnim prtljagom, nakon što su držali rampe zauzete - sa pasošima koji nisu na spisku.

Ja čituckam kojekude o tome, i uglavnom je sve neko poluprepričavanje kako je koji novinar razumeo.

Obrni okreni, kreće 12.10.

Ali...
Neće sve zemlje odmah početi sa time.
Krenuće prve ove sa spoljnim granicama prema non EU zemljama.
Mađarska i Hrvatska kažu da su spremni.
Ali neće baš odmah svom snagom...

Sistem će se uhodavati do 10.04.2026. To znači da će do tada da "pune sistem" biometrijskim podacima onih koji prvi put ulaze.
Posle tog datuma, već skenirani prolaze, kažu lako. A novi, koji prvi put tada ulaze u Šengen, pa opet se skeniraju i uvode u sistem (što zahteva više vremena), kao i svi drugi što su skenirani pre tog datuma...

Dakle, razumeo sam (između redova), do 10.04.2026. će se non-EU posetioci skenirati i uvoditi u sistem, ali neko može i da se provuče bez scan-a...
Posle toga, svi se obavezno skeniraju, bilo da se ubacuju u sistem (prvi put ulaze), ili se samo proveravaju (već su u sistemu).

Danas sam ovde negde pročitao da će se sistem uhodavati za početak, dva sata u jednoj smeni (koja je 12h).
Dakle, samo 2x po dva sata tokom dana će "puniti sistem" našim biometrijskim podacima, onih putnika koji natrče u ta četiri sata.
Ostatak smene, radiće se kao i do sada. Ostale će dakle inicijalno skenirati kada dođu sledeći put.
:oops: ?!?

Žena i ja planirali da se provozamo do Segedina, neki nebitan radni dan, kada sistem počne da radi, da nas ubace u sistem, pa kao posle bude lakše.
Ali mi je bzvz. ako je tačno to što kažu "...za početak 2h dnevno..." jer nemam pojma kako da pogodimo ta prva ili druga dva sata?!?
Ako uopšte bude tako...
:cautious:

Možda najbolje uzeti neki low cost let u neku uređeniju EU zemlju, malo se prosmucati tamo pa nazad.
Na aerodromima smo već na nogama, van kola, pred nekim šalterom il' u nekom smart pass oboru, pa valjda tu brže prođe nego kolona vozila pod nadstrešnicom.
I na aerodromu svakako moraju ceo avion da obrade relativno brzo.

Na aerodromima je k' što @PJ reče, i sada zbrka na tim self service biometric prolazima, a zamislite redovan prelaz kada sada svi putnici vozila moraju izaći iz vozila, te uraditi biometric scan, bilo inicijalni, bilo kasniji "just check"?!? Čak i deca...
Na ulazu u Grčku dogodine će biti haos.

Poslednja izmena:
Tako je, dzaba tebi sto si se registrovao, kada ispred tebe u redu 90% njih nisu registrovani. A s obzirom da vrlo malo ljudi u zimskom periodu putuje, ocekujte sledece leto pakao na granicama, kada 80% neregistrovanih odjednom krene na more..

Pa jeste, ali očekujem odvojene obore i trake za skenirane i NE skenirane.
Tada možda mi prvoskenirani budemo brži.

... ... ...

@PJ i ostali @urednici, da izdvojimo ovu registraciju ulazaka u EU (tzv. EES) u posebnu temu?!?
Recimo od ovog posta: https://forum.benchmark.rs/threads/sve-o-putu-na-more-autom.494281/page-102#post-7554080

Tek smo počeli, biće sigurno mnogo priče oko toga, pa da ne mešamo u ovu temu sve i svašta...
...k'o što su nam tagovi za putarinu zalutali.

Evo za početak: https://travel-europe.europa.eu/en/ees/faq##

Nazad
Vrh Dno