Šta je novo?

Opasan presedan za Windows, čak 400 miliona računara ne može da pređe na Windows 11

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-10-OS.jpg

Opasan presedan za Windows, čak 400 miliona računara ne može da pređe na Windows 11​

Microsoft prestaje sa podrškom za Windows 10 počev od 14. oktobra 2025, a američki Consumer Reports i celokupna javnost traže produženje sigurnosnih ažuriranja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...iona-racunara-ne-moze-da-prede-na-windows-11/

moj racunar "ne moze" na win11. moze kad uradim clean install.. nije ni to problem, ali onda mi ne radi stari stampac na win11, koji lepo radi na win10 🤣 tako da sam do daljnjeg na 10.

I valjda nije problem Microsoft za drajvere za stampac koji nije Microsoftov?

Šta je loše u tome što neće biti više ažuriranja za desetku?
Sistemska bezbednost, 90%+ svih ažuriranja su bezbednosne zakrpe za kernel. To ide u proseku bar jednom mesečno ali za privatne korisnike nije jako važno. Ono što jeste je ažuriranje za Deffender koje ide bar par puta dnevno ali pošto je isti i na W11 on ne gubi ta ažuriranja. Tako da stvarno nema razloga za paniku ako uređaj nije za neku važnu upotrebu, korporacije ili instittucije. Ko ne veruje Defenderu, uvek može da zameni sa Kasperskim ili sličnim AV.

Šta je loše u tome što neće biti više ažuriranja za desetku?
Zavisi šta je ažuriranje. Ako neće biti dodavane funkcije, to je skroz ok, ali sigurnost je druga stvar. Objasnio je kolega.
Da li bi ti želeo da svake godine moraš da uzmeš novi laptop i platiš novi OS iako ti stari radi savršeno normalno, a da pritom nisi u mogućnosti da prodaš stari? Pretpostavljam da ne.
Firma sa 10 zaposlenih i windows podrškom od 10godina mora da uradi upravo to.
20 zaposlenih je po jedan računar i OS na svakih 6 meseci.

Ozbiljne firme koriste opremu samo dok je u garanciji, zbog podrske, uglavnom tri godine i u nekim slucajevima pet, ne vise.

Upravo tako, mi menjamo opremu u proseku na dve godine, da bi bili up to date, nekad i cesce
Uvek je sve najnovije, a staro se prodaje bagatelno, samo da ga se resimo da ne zauzima bezveze mesto i prostor

A vi ste ... ?

Tako je, bacajmo potpuno ispravne računare jer više nisu pouzdani za Windows OS.

Ah da, ali kada sam instalirao MX Linux na Dell laptop iz 2010. godine, Inspiron 15 N5010, on i dalje radi sa najnovijim softverom (Brave npr.) i zakrpama. Znači ipak ne mora u kontejner.
Čudno...

Tako je, bacajmo potpuno ispravne računare jer više nisu pouzdani za Windows OS.

Ah da, ali kada sam instalirao MX Linux na Dell laptop iz 2010. godine, Inspiron 15 N5010, on i dalje radi sa najnovijim softverom (Brave npr.) i zakrpama. Znači ipak ne mora u kontejner.
Čudno...
Poredjenje individue i big corp nikako nema smisla

Neke kompanije i dalje na WinXP - za bezbroj mašina nema drivera koji rade na novijem Win :)
te mašine verovatno nisu na internetu.
Bio u jednoj farbari da nešto uzmem, a pored vidim neku starudiju od računara, daj bože da je na XP. Nisu menjali ni monitor ni tastaturu, ali to je povezano na mešač boja i radi to što radi.

te mašine verovatno nisu na internetu.
Bio u jednoj farbari da nešto uzmem, a pored vidim neku starudiju od računara, daj bože da je na XP. Nisu menjali ni monitor ni tastaturu, ali to je povezano na mešač boja i radi to što radi.
pa da. ja bas razmisljam, mislim da cu i ja da zakljucam software stack.
realno IT je odavno prezrelo voce. zato se svi loze toliko na AI jer niceg drugog uzbudljivog nema
SaaS je pokusaj da se produzi prihod firmama koje su eksel perfektovale pre tri decenije..

***. to je realnost.
ali dobro je biti svestan realnosti

Obozavan kada u nekoj drzavnoj "instituciji" spazim XP na cirilici.

На институту за трансфузију крви на Врачару, ХP на рачунару, кућиште хоризонтално, и кука нека запослена како их зеза систем, то је била ситуација од пре 2 године...
Слатко, и језиво у исто време.

Mozda da zamole neku ozbiljnu firmu da im donira rashodovene masine sa desetkama...

Uspravi kućište koje je konstruisano kao položeno i ima vodoravne proreze za cd drajv i flopi diskete? Zanimljivo...

Pa možda im to reši problem sa sistemom, nisam hteo da odmah predlažem radikalniju meru u vidu "promućkati pre upotrebe".

Ali ako još uvek koriste flopi diskete, pa još one of 5,25" onda je sve opravdano i sve im je oprošteno...

Zavisi šta je ažuriranje. Ako neće biti dodavane funkcije, to je skroz ok, ali sigurnost je druga stvar. Objasnio je kolega.
Da li bi ti želeo da svake godine moraš da uzmeš novi laptop i platiš novi OS iako ti stari radi savršeno normalno, a da pritom nisi u mogućnosti da prodaš stari? Pretpostavljam da ne.
Firma sa 10 zaposlenih i windows podrškom od 10godina mora da uradi upravo to.
20 zaposlenih je po jedan računar i OS na svakih 6 meseci.
Iskreno, ja ne znam nijednu firmu koja nije promenila računare u poslednje 3 godine, servere 5. Prođe garancija, menjaš, rashoduješ... Jedan računar i jedan OS na svakih 6 meseci. Dajte kolega, budimo ozbiljni, kakav je to trošak?

Nazad
Vrh Dno