@Zuel
Baš u toj Kini se procenat prodatih EV u odnosu na SUS povećava najbrže u svetu.
Jedna tipična ćelija litijumske baterije ima 3.7V
Vodonik nikada neće niti može biti gorivo za mobile transport, jer vodonik ne postoji onako kako percipiramo gorivo, kao što smo percipirali naftu.
Vodonik mora da se proizvodi, ili ekološki neprihvatiljvo (iz fosilnih goriva), ili energetski neprihvatiljivo (daleko više energije se potroši proizvodnjom, nego što se dobije orišćenjem iste količine vodonika).
Plus što je vodonik jedan od najkomplikovanijih gasova za transport, pretakanje i lagerovanje.
... ... ...
Ne postoji ni jedan aspekt za/protiv EV spomenut u ovoj temi, koji nije bar 2x prežvakan u temi o EV koja postoji na forumu već par godina.
Predlažem da svi koji ovde iznose neke tvrdnje, pročitaju prvo tu temu.
Ah da, potrebno je bar sat-dva za to...
Da, i tamo dominira animozitet prema EV.
... ... ...
Većina problema sa EV koji protivnici naglašavaju su iz ugla "ja, sada, danas i ovde..."
Niti će većina vozila biti EV sada, niti će to biti prvo u Srbiji, niti će ih voziti EV protivnici.
Bar još 20 godina će svako imati slobodu da kupuje i masovno i slobodno koristi SUS, i to u EU.
U Srbiji, još deceniju dve posle...
Rek'o bih da će Kina prva izbacit SUS potpuno.
... ... ...
Članova koji se u energetiku zaista razumeju ima na forumu možda dvoje-troje.
Oni tvrde da postepeni prelazak na EV nije nikakav problem za trend kojim se kreće budućnost energetike.
30 godina se bavim elektro energetikom, poznajem članove ENTSO-e sistema, i niko od njih ne vidi problem sa prelaskom Evrope na EV, u sledećih 20+ godina.
Sa druge strane, ima daleko veći broj onih koji ne razlikuju MW i MWh ali koji tvrde da EE sistem u Srbiji od sledećeg četvrtka ne može podneti 200000 novih EV.

Da sva vozila u Srbiji postanu EV, potrebno je povećanje proizvodnje el.energije za 15-20%
Prenosno distributivna mreža može to da podnese već sada.
... ... ...
Putnička vozila zagađuju malo.
Znate li koliko se tona plastike sjuri u okeane svaki dan, svake godina?!?
Šta je onda bitno što sam jutros flašu Rose i čašu od jogurta bacio u kanal pored puta, i što mi vetar odneo besplatnu kesu iz pekare?!?