Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025)

Mene (kao korisnika MAX paketa sa prebačenom zaradom) zanima nekoliko stvari u vezi kreditne kartice pa ako nekom, ko ima iskustva s tim, nije teško da mi odgovori na nekoliko stvari:
1. Da li je izdavanje i kasnije održavanje besplatno kao što tvrde?
2. Da li se, kao i MC debitna, može dodati u e-novčanik i njome kupovati na POS terminalima?
3. Ako dobro razumem, njom se neko plaćanje može podeliti na više rata s tim da se onda na to plaća kamata.
4. Kako se njom vrši odloženo plaćanje (do 15. u mesecu?) i da li se i onda računa kamatu ili ne?
5. Mogu li sa kreditnom podići keš na nekom bankomatu, da li se onda računa kamata i koliko iznosi?
6. Mogu li se njom i kako plaćati razni računi?
Unapred hvala na odgovorima.
Imam kreditnu, ali je slabo koristim, besplatno je odrzavanje i izadavnje.
Karticu mozes da koristis kao regularnu platnu, sve dok u app ne odaberes revolving ili podelu na rate.
Mozes je dodati u wallet.
Svaku transakciju preko 2000 din mozes podeliti na rate sa 6% kamate, koja se deli na broj rata (nije nesto povoljno, pre je bilo 150 din po rati).
Na revolving se ne racuna kamata, samo platis odlozeno do 45 dana.
Mozes da podizes kes, ali mislim da im je kamata odmah 6%.
Dok je moja kartica bila ko zene, ja sam kreditnu koristio za placanje.
E sad jedina je caka sto ti skida sa kreditnog limita transakcije, pa onda u app samo napravis interni prenos na regularnog na kreditni.

U radnjama plaćaš plastikom ili telefonom? Ne sećam se da si to pominjao. Ako je prvo slučaj, onda ima smisla da animiraju ljude za korišćenje telefona i sličnog. Ipak se promocija fokusira samo na taj aspekt, za razliku od npr. opšteg praga od 30k za besplatno održavanje. Ako je drugo, onda su prosto odlučili da budu darežljivi, hahah.
Ja telefonom a kartica je kod zene pa ona placa karticom,tako da je i jedno i drugo haha

Mene (kao korisnika MAX paketa sa prebačenom zaradom) zanima nekoliko stvari u vezi kreditne kartice pa ako nekom, ko ima iskustva s tim, nije teško da mi odgovori na nekoliko stvari:
1. Da li je izdavanje i kasnije održavanje besplatno kao što tvrde?
2. Da li se, kao i MC debitna, može dodati u e-novčanik i njome kupovati na POS terminalima?
3. Ako dobro razumem, njom se neko plaćanje može podeliti na više rata s tim da se onda na to plaća kamata.
4. Kako se njom vrši odloženo plaćanje (do 15. u mesecu?) i da li se i onda računa kamatu ili ne?
5. Mogu li sa kreditnom podići keš na nekom bankomatu, da li se onda računa kamata i koliko iznosi?
6. Mogu li se njom i kako plaćati razni računi?
Unapred hvala na odgovorima.

1. Da. Dobijaš i besplatno putno osiguranja 30 dana u okviru jedne godine, do premije do 10 000 evra.
2. Da.
3. Da, ali onda se plaća naknada od 6% uz svaku ratu, ne kamata. Napomena, naknada od 6% iznosi više nego kamata od 6%. Podelu na rate možeš izvršiti u kalendarskom mesecu kupovine.
4. Ako dug iz prethodnog meseca otplatiš do 15. u tekućem mesecu, ne plaćaš kamatu. Ako ne otplatiš ili ne podeliš na rate, plaćaš kamatu po revolving modelu koji imaš u tarifniku.
5. Možeš podići na bankomatu, uz proviziju (mislim da je 2%, pogledaj u tarifniku). Da li se na to računa ili ne računa kamata zavisi od tvog načina otplate (jedan od tri gorepomenuta).
6. Mogli su se plaćati računi na klik bez provizije, dok nisu ukinuli staru aplikaciju. U novoj, naprednoj, ta funkcija evo samo što nije već godinu i kusur dana. Dakle, do daljeg ne.
Svaku transakciju preko 2000 din mozes podeliti na rate sa 6% kamate

6% naknade, ne kamate. Razlika je velika. 6% naknade na 12 meseci je veći iznos nego 6% kamate na 12 meseci.

1. Da. Dobijaš i besplatno putno osiguranja 30 dana u okviru jedne godine, do premije do 10 000 evra.
S ovim u vezi, ima li ko da je koristi bez prijema zarade? Ne odnosi se svakako na Peru, ali pitanje je šta se dešava u tom slučaju. Na sajtu pominju samo da se polisa automatski obnavlja samo ako je klijent primalac zarade, ali za prvu godinu bi imalo smisla i da to nije uslov. @Stiven nije bio primalac zarade kad ju je naručio, danas ju je aktivirao i napisao je da mu nije stigla polisa. Pa sad je dobro pitanje da li je neki bag ili kašnjenje (što se možda u međuvremenu i rešilo) ili mu nikad neće ni stići jer nije bio primalac zarade u vreme naručivanja.

Napomena, naknada od 6% iznosi više nego kamata od 6%.
Povezana napomena, minimalna naknada je 500 dinara, što je dodatna otežavajuća okolnost za manje kupovine, ispod nekih 8-9k.

mislim da je 2%, pogledaj u tarifniku
Tako je, 2% svakako, uz napomenu da je minimalna naknada 300 dinara u zemlji, a 400 u inostranstvu. Odnosi se podjednako na bankomate i šaltere svih banaka. Tarifnik je ovde.

Dakle, do daljeg ne.
Da budemo precizni, ne mogu lako, ali mogu tako što se prenesu sredstva sa kreditnog računa/limita na tekući, pa odatle plate. Stornirali bi na zahtev (možda i automatski uz blagovremenu najavu) tako nastalu naknadu, kako su ti napisali u odgovoru na prigovor. Čak i bez toga, na ovo Perino pitanje bih odgovorio potvrdno. Sredstvima sa kreditnog računa/limita svakako je moguće proizvoljno plaćanje, tj. slanje običnog naloga za prenos, koji se prema tarifniku isto naplaćuje kao podizanje sa bankomata (već pomenutih 2% uz minimum od 300 dinara), jer je konceptualno ista stvar: instant keš kredit. Nije precizirao da mora bez naknade, mada mu ovo svakako ne bih preporučio.

Poslednja izmena:
6% naknade, ne kamate. Razlika je velika. 6% naknade na 12 meseci je veći iznos nego 6% kamate na 12 meseci.
Da li imas neki kalkulator gde mogu da izracunam naknadu?
Bas sam hteo pre par meseci da platim na rate sa kreditnom, racunao oko 2000 din "kamata", a na app mi pokazalo preko 3500 din, pa sam pomislio da je greska do mene.

Poslednja izmena:
Nema nekih složenih formula kao kod kamatnog računa. Za naknadu se bukvalno izračuna 6% iznosa, uz napomenu da je minimum 500. Na primer, ako si kupio nešto za 10.000 i hoćeš da podeliš to na rate, naknada bi bila 6% × 10.000 = 600 dinara. Ukupno, dakle, treba da platiš 10.600. Ako bi podelio na dve rate, one bi iznosile 10.600 ÷ 2 = 5.300, za deset bi bilo 10.600 ÷ 10 = 1.600, i tako dalje. Imaš i na sajtu reprezentativni primer (prilog) gde je 60k podeljeno na 12 rata, što rezultuje ratom od 5.300, jer je to zapravo 106% × 60k ÷ 12.

Prilozi

• yettel_podela_na_rate.png
    yettel_podela_na_rate.png
    50.1 KB · Pregleda: 24
S ovim u vezi, ima li ko da je koristi bez prijema zarade? Ne odnosi se svakako na Peru, ali pitanje je šta se dešava u tom slučaju. Na sajtu pominju samo da se polisa automatski obnavlja samo ako je klijent primalac zarade, ali za prvu godinu bi imalo smisla i da to nije uslov. @Stiven nije bio primalac zarade kad ju je naručio, danas ju je aktivirao i napisao je da mu nije stigla polisa. Pa sad je dobro pitanje da li je neki bag ili kašnjenje (što se možda u međuvremenu i rešilo) ili mu nikad neće ni stići jer nije bio primalac zarade u vreme naručivanja.
Huh sad kreditnu sam trazio 8 avgusta a platu za avgust pustao 20tog eh sad plata deo 1000 din :D a kartica stigla i aktivirana 1 septembra. Videcu sutra sa chat podrskom. Iskreno nisam bio upoznat da treba platu da prebacim da radi osiguranje… *** kad ne citam a da budem iskren bila mi jedna od bitnih stavki. Svakako javljam ako dobijem osiguranje.

Meni je kartica poslata 12 dana pre nego je stiglo osiguranje (ne znam kada je stigla, ali uporedio sam datume mailova gde su me obavestili da je kartica poslata i gde su poslali polisu)

Stigao je i meni mejl, verujem da će većini samo verovatno kasni. Mada se jesam skoro žalio njima, a da mi nisu odgovorili ništa :D

FYI, osiguranje depozita 50k je po deponentu, ne po banci.

I meni nude da koristim digitalni novčanik. A koristim Google Pay, ako na to misle. Imam mesečno dosta više od 3x5000 din pa ću videti da li će mi uopšte dati taj keš-bek.
Upravo sam dodao kreditnu karticu u Google Wallet, pošto sam debitnu koristio za takva plaćanja. Debitnu ću od sada izgleda koristiti samo za podizanje keša.

Zapravo, misli se 3x u zbiru preko 5000, ali ako je barem jedna više od 5000, onda lagano, sabere se sa bilo koje druge dve.

Meni je kartica poslata 12 dana pre nego je stiglo osiguranje (ne znam kada je stigla, ali uporedio sam datume mailova gde su me obavestili da je kartica poslata i gde su poslali polisu)
Polisu zvanično šalju nakon aktivacije, tako da bi relevantnije bilo kad bi znao kad si aktivirao karticu, što mora biti neki dan nakon što je poslata, jer joj teba vremena da stigne. Svakako, stoji da ništa ne mora da znači to što Stivenu zasad nije stigla, ali opet nije loše da pita, ako ga već ne mrzi.

FYI, osiguranje depozita 50k je po deponentu, ne po banci.
Zapravo je oba: po deponentu po banci. Upravo zato raspodela sredstava između banaka omogućava da ništa ne propadne. Regulisano je čak i spajanje i pripajanje banaka, gde se u prvih šest meseci od tog trenutka depoziti i dalje posmatraju odvojeno, što npr. još ovaj mesec važi za AIK banku i Eurobank Direktnu. Detalji se mogu naći na sajtu Agencije za osiguranje depozita.

I meni nude da koristim digitalni novčanik. A koristim Google Pay, ako na to misle.
Samo nude ili je baš ova promocija? Push notifikacije i obični mejlovi koji te podsećaju da možeš da ga aktiviraš postoje odavno, a baš sam juče kao kuriozitet pomenuo da su ih skorije slali i korisnicima Lite paketa, koji ni nemaju karticu koju bi digitalizovali/tokenizovali, jer Dina to ne podržava. Za keš-bek ti baš treba mejl koji je juče okačen, i u tom slučaju nema dileme po pitanju da li će ti dati. I da, odnosi se na Google i Apple Pay, te novčanike banka podržava.

Da li zna neko najlaksi nacin da se proveri trenutna potrosnja karticom (ukupan iznos do tog trenutka) u aplikaciji, bez da se uzme kalkulator u ruke i transakcija po transakcija...? Hvala unapred.

@ivanovitz uđeš u Kartice pa Izmeni limite i onda pogledaš potrošnju na prodajnim mestima i internetu za svaku (Dinu, Master Standard/World/Credit).

@rovello true
OK

Ne znam koji im je onda kriterijum, kad ima ljudi i koji koriste sve to i koji ne koriste. Nije onda targetirano podsticanje, ne vidim što ne bi bilo za sve.
Prošlih puta je to finansirao Mastercard kao promociju, ne verujem da ovo sada yettel sam plaća.

Prebacio sam sebi pod sifrom 241 20.000 i stigao je mejl da je BankMAX bez naknade aktivan, nigde se ne pominje da mora minimum 35.000, ko ce ga znati… 🤷🏻‍♂️

Ja koristim Yettel kao primarnu banku, takođe imam kreditnu karticu i dobio sam takodje isti mejl. Jedina stvar koju ne koristim jeste google wallet.
Kako misliš da iskoristiš ovu akciju ako nemaš Google Wallet? :D
Imam kreditnu, ali je slabo koristim, besplatno je odrzavanje i izadavnje.
Karticu mozes da koristis kao regularnu platnu, sve dok u app ne odaberes revolving ili podelu na rate.
Mozes je dodati u wallet.
Svaku transakciju preko 2000 din mozes podeliti na rate sa 6% kamate, koja se deli na broj rata (nije nesto povoljno, pre je bilo 150 din po rati).
Na revolving se ne racuna kamata, samo platis odlozeno do 45 dana.
Mozes da podizes kes, ali mislim da im je kamata odmah 6%.
Dok je moja kartica bila ko zene, ja sam kreditnu koristio za placanje.
E sad jedina je caka sto ti skida sa kreditnog limita transakcije, pa onda u app samo napravis interni prenos na regularnog na kreditni.
Ja i dalje imam 150 dinara po rati kamatu, tako da ne znam odakle si izvukao tih 6%? To me buni?

Ja i dalje imam 150 dinara po rati kamatu, tako da ne znam odakle si izvukao tih 6%? To me buni?
Zavisi ko je kad ugovorio kreditnu pa se zato i razlikuju uslovi. Ti imaš ugovor pre izmene i zato ti je fiksna naknada.

@uji hvala za info. Totalno me zbunilo i ušao sam da proverim da se nisam slučajno zeznuo, ali videh da mi je poslednja transakcija od pre mesečak dana računata po 150 dinara po rati. Svakako kada izmene na 500 dinara kao što neki imaju, odoh u Intesa banku, jer oni nemaju kamatu na podelu na rate. Jeste da nije baš 100% svuda pokriveno ali u većini tih većih radnji u kojima i kupujem nešto na rate jeste, znam pošto supruga koristi tu pogodnost kod Intesa banke.

Isto tako bih se nadovezao da ne pišem novi post, a tiče se OTP koda prilikom online plaćanja na nekim od sajtova. Ja koristim Steam platformu i prikom dopune kredita kada uzimam neku igru, nemam nikakav OTP ili SMS kod kao potvrdu pre plaćanja. Čisto da imate info, dok za druge sajtove radi uredno. Sada, dovoljno je da neko uhakuje Steam servere i može lagano svima skinuti novac sa kartica, pa prebaciti na svoj nalog i tako kupiti neku od igara... Samo mislim da se to ne isplati, jer svakako novac sa Steam naloga ne možeš da podigneš na račun, pa to nikom nije zanimljivo da radi, a oni su ostavili da može plaćanje bez provere.

• Like
Reagovanja: uji
Sad kad bolje razmislim, nije ni meni stigla polisa osiguranja uz kreditnu... je l' to stiže kao posebna kartica osiguranja? Ako da, onda ja to nemam, a nisam ni platu prenosio. U svakom slučaju mi putno ni ne treba pošto ga već imam kod Intese i to 3 polise - 2 kao fizičko i jednu kao pravno lice, plus sam imao jako loša iskustva sa Uniqa osiguranjem pre X godina.

Ako je prenos zarade uslov za putno osiguranje, mislim da bi to moralo negde da piše, a nešto se ne sećam da sam to igde video kad sam aplicirao za kreditnu...

Ja se sećam da kod Mobi banke kad sam aplicirao da su neplaćanje mesečne članarine (inače 200 din) i putno osiguranje bile pogodnsti uz kreditnu karticu koje se dobijaju isključivo uz prenos zarade.

@component šta ima loše što sam lajkovao komentar? Pa, iz svačijeg komentara koji sam prethodno pročitao sam dobio neke nove informacije koje su me možda bunile. Time dajem podršku ljudima na uloženom trudu i proveri.

I meni nude da koristim digitalni novčanik. A koristim Google Pay, ako na to misle. Imam mesečno dosta više od 3x5000 din pa ću videti da li će mi uopšte dati taj keš-bek.
Upravo sam dodao kreditnu karticu u Google Wallet, pošto sam debitnu koristio za takva plaćanja. Debitnu ću od sada izgleda koristiti samo za podizanje keša.

Zapravo, misli se 3x u zbiru preko 5000, ali ako je barem jedna više od 5000, onda lagano, sabere se sa bilo koje druge dve.

U ponudi piše: " obaviš najmanje 3 transakcije u ukupnom iznosu od minimum 5000rsd..."
Dakle, 3 ili više transakcija u ukupnom iznosu od minimum 5000rsd.

U ponudi piše: " obaviš najmanje 3 transakcije u ukupnom iznosu od minimum 5000rsd..."
Dakle, 3 ili više transakcija u ukupnom iznosu od minimum 5000rsd.
Možda sam se nespretno izrazio ali sam baš na to i mislio

Nazad
Vrh Dno