Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Mislim sam da odlučio šta ću uzeti od patike za full rotaciju sem trka to me za sad ne zanima preterano, mogu verovatno i maraton neki lagan pace ali ne pada mi na pamet da im dajem 30-200 evra za trke da se lomim.
Za sad je to samo hobi i održavanje kondicije, energije, dobrog raspoloženja.
1. Asics Novablast 5 - easy, recovery, long run možda, znam da ima problem sa gornjim materijalom ali izađe me 115 evra tako da biće one ok za bar 500km
2. Asics Superblast 2 - patika za sve, tempo, intervali, long run, probao sam ih u BG i naravno nema moj broj, brutalna patika
3. Asics Magic Speed 4 - samo za intervale, eventualno neka trka ako se odlučim baciti 30-40 evra određenoj mafija grupaciji U ovoj zemlji
Imaju carbon ploču, suludo debeo đon na peti sto meni i treba jer skoro sigurno sam heel striker pa da me ne kids ahilova

Razmišljao sam o Sonicblast i Megablast, Megablast suludo skupe malo gej boje za sad, mekša verzija Superblast 2 bukvalno, Sonicblast je stabilnija verzija Novablast 5 sa pločom

Pored Asics razmišljam uzeti Hoka Mach 6 i Nike Vomero Plus ako se pokažu da traju 700-1000km

Jednostavno mi trebaju uglavnom brze patike dosadno mi je sve ispod 5:20 trčati
imam osećaj da vučem noge
Mislim da imam brze patike mogu 5k ispod 20 min, valjda od basketa imam visoku izdržljivost na VO2 max zoni
Trčao sam bez većih problema 15 min pace 4:20
Ako imate neke predloge za ono sto je dostupno u US, slično ovima pucajte, broj 1 da su udobne jer krenu prvo da me bole kosti u tabanima, posle pređe na kolena ako je krš đon. A nije ni rešenje ovi gnjecavi đonovi kao Bondi 9 što propadnu posle 300km
Juče sam nikad lakše od kad trčim zadnja 2 meseca ubio 10k pace 5:30 ali bilo toplo i ne bole uopšte kolena.
Definitvno mi mnogo više odgovara čak i vrućina nego hladno i vetar i tek mi predstoji zabava uzeti opremu za zimu za trčanje, nemam apsolutno ništa 😂
Jaknu cu Salomon Bonatti Cross Wind, helanke nemam jadan izbor ovde, svakako šorc preko jer iako znam čemu sve služi izgleda max gej 🤣

U US je verovatno sve dostupno.

I sporije od 5:20 je potrebno naučiti trčati, da ne izgleda kao da vučeš noge. Naravno, treniraj kako god želiš, ali ako trčiš 4:20 15 min, a treniraš <5:20, verovatno si najviše u zoni treninga koju treba izbegavati - ako je cilj uopšte da napreduješ. Ako nije, nastaviš po svom, ali šteta, deluje da imaš dobru osnovu da se trči 5k <4min/km, tj. ispod 20min, što bi se svelo na polumaraton brži od 1:40, maraton brži 3:30.

Na 5:20 sam ja u zoni 2 puls ispod 145 uglavnom
Imam Suunto 9 Peak Pro + Coospo HW9 arm senzor, sat je katastrofa netačan bio lupeta gluposti uvek kad krenem kao puls 160-170 a u stvari je oko 130
Znam da se kroz zonu 2 gradi ta aerobna baza osnova za sve dalje
Intervali postepeno prilagođavanje tela za veće brzine to cu da radim kad stignu brže patike.
Trčao sam par puta 5:30 10 min, 4m pace 4, 2 min 6:30, i tako 4x pa 10 min lagano oko 8.5km, nije mi bio prevelik problem sem patika.

Dajte neke predloge sta kupiti za hladno vreme, helanke i windbreaker to je valjda dosta ostalo imam od basketa, planinarenja.
Ne planiram po kiši da trčim osim na trail gde mi je to neka vrsta mazohizam uživanja 😂 imam lagan hardshell mada mogu i bez ičega inako budem sav mokar za tih 30-60 min

Ja sam u šorcu uvek, ako ne računam trčanje po snegu na -30, pošto sam imao i takve eksperimente. Gore tanka termo majica i preko nje neka majica u kojoj inače trčim leti, ali najbitnije što mi menja sve je bandana, jer pokriva vrat i mogu da je namaknem preko usta ako ne mogu ceo trening kroz nos.

Imam i ja tanku Nike jaknu za trčanje, ali nikad je nisam koristio za to. Ko perce tanka, ali jednostavno pregorim kad god trčim, ne mogu da se ohladiti dovoljno, tako da nemam problem da mi je ikad hladno, sem šake, vrat, usta.

Kapiram
Trčao sam ja zimi trail na -2-5 sem kolena nije problem.
Nego postoji li neki šorc za trčanje koji nema dizajn od pre 10g I da ima dovoljno velik džep za moj S23U cigla telefon?
Uzeo sam neki Decathlon 2 u 1 ima one gaće unutra ali džep na leđima je premali naravno.
Nosim uglavnom Under armor gaće sa džepom na butini tu mi stane telefon i ključ od kola ne mlati ništa skoro, ali posle par dana pojavi se iritacija valjda od dlaka Na nogama (ne pada mi napamet depilacija) pa rotiram na Decathlon šorc + Compressport Free Belt pro i tu mogu složiti sta god.
Moram uzeti i običan Free Belt ovaj ima previše detalja meni nepotrebnih
Generalno nisam ljubitelj ni pojasa ali moram negde telefon mnogo mi znači za motivaciju muzika
Možda one Shokz sluške imaju memoriju u sebi ne mogu da se setim znam sa modeli za plivanje imaju to jer su u suštini mp3 player
Kontam uzeti u nekom trenutku Fenix 8 on ima memoriju pa mi nece trebati telefon za 5-12k
Vodu nosim u pojasu bude vruće odvratna, u zadnje vreme ponesem 0.5 flašu ostavim na pola staze i pokupim
Mrzim bilo sta na sebi najradije bi u šorcu za plivanje trčao bez majice

Kako možeš da trčiš sa telefonom u džepu,ja na trčanje ne nosim ništa.Muziku sam ranije sa sata puštao samo dok trčim asfalt ali sad kao što reče PJ volim da čujem okruženje tako da sam i to zadnjih pola godine batalio.Za zimu kao što je Nidža rekao termo majica dug rukav i kratka majica za sve zimske temperature,dole helanke i šorc ako je baš hladno ili jedno od toga.Ako ti je u tome hladno onda se ne trudiš dovoljno 😅

čuj kako može da trči, ja ne mogu bez telefona 😁

telefon u desnom, ključevi i kutijica od slušalica u levom džepu za kontra balans.

doduše moje trčanje ne može da se poredi sa vašim ali opet 😁

Ma težak telefon meni bi svukao gaće pogotovu na trejlu.Kad idem lagani trejl ponekad ga nosim u ruci zbog fotkanja inače sve ostavljam u kolima a ključ na točku.Ako neko nađe ključ neka tera ***** 🤣

Ja ga nosim na dužim turama, imam 2 para gaća iz decathlon gde staje. Te kraće sa džepom nazad, i jedne duže, teže, gde je pored levog džepa još jedan za telefon. Ne spadaju od telefona kada se zategnu, dobro su napravljene.

Te kraće imaju u levom džepu kukicu za ključ. U njima sam istrčao poslednji maraton, odlično su mi se pokazale. Lagane su. Ove veće su teške, tako da samo za trening.

Ako izađem na sat, intervale ili drugo nešto brzo, ne nosim ništa, zakačim eventualno pod.

Ja oduvek trcim sa telefonom u ruci. Zato i volim manje telefone, iPhone SE 2016, iPhone 13 MINI. To mi nekako najbolje, dzepovi uvek prazni. Ako imam kljuceve, isto drzim u ruci.

I sporije od 5:20 je potrebno naučiti trčati, da ne izgleda kao da vučeš noge. Naravno, treniraj kako god želiš, ali ako trčiš 4:20 15 min, a treniraš <5:20, verovatno si najviše u zoni treninga koju treba izbegavati - ako je cilj uopšte da napreduješ. Ako nije, nastaviš po svom, ali šteta, deluje da imaš dobru osnovu da se trči 5k <4min/km, tj. ispod 20min, što bi se svelo na polumaraton brži od 1:40, maraton brži 3:30.

Da, brzina je dosta individualna, naspram pusla i napora treba gledati. Meni sve sporije od 10kmh (6 min/km) vec ne deluje kao trcanje, mehanika pokreta, napor je jako mali, vise za oporavak. To je bas pravi dzoging.

Za napredak VO2max i generalno za kondiciju (pluca, srce, itd...), trebalo bi trenirati primarno u zoni 4 (pa i dotaci zonu 5 sto cesce, 90%-95% HR-a). Sporije trcanje u nizoj zoni 2/3 je ok za izdzljivost misica, efikasnost, i pomaze u kombinaciji sa jacim treninzima.

Samo 5 minuta kumulativno jakog napora gde puls ode na 90%-95% (tipa 10x serija sprinta, intervali) je bolje za napredak VO2 max-a. nego trcanje 1h+ u zoni3. Svakako najbolje kombinacija svega.

Ja zimi samo tanku majicu dugih rukava koju sam kupio u Lidlu za neke smešne pare i prsluk iz Dechatlon-a sa kapuljačom. U prsluk se kunem već godinama koliko je dobar. Sećam se da sam ga platio 900 dinara a sada je oko 2000. To bre ne možeš da uništiš. Ima i džep i kome god sam ga prepuručio svi su oduševljeni. Mislim da je pre svega za biciklizam al tanak, strukiran, kapuljača perfektna... 👍

Ja sam Boston 12 penzionisao posle 770km, mada sam realno trebao nekih 100-150km ranije.
Poslednjih par desetina km je baš počelo da mi smeta da trčim u njima. Posle penzionisanja izmerio sam Lightstrike sloj na peti i bio je 4mm tanji nego na novima.
Doduše ja udaram petom, i imam nešto kila viška, verujem da bi nekom ko ima <80kg i trči drugačije trajale lagano 1000km
Hvala, uzeo sam na kraju adizero evo sl, ima kompletno lightstrike pro.
Boston 13 deluje kvalitetnije izradjena patika, ali je za mene overkill.

p.s. ako nekome treba tabela trenutnih patika sto sam napravio kao izgovor za kupovinu mogu okaciti 😂

Kako možeš da trčiš sa telefonom u džepu,ja na trčanje ne nosim ništa.Muziku sam ranije sa sata puštao samo dok trčim asfalt ali sad kao što reče PJ volim da čujem okruženje tako da sam i to zadnjih pola godine batalio.Za zimu kao što je Nidža rekao termo majica dug rukav i kratka majica za sve zimske temperature,dole helanke i šorc ako je baš hladno ili jedno od toga.Ako ti je u tome hladno onda se ne trudiš dovoljno 😅
Pa na trail 20-40km se nosi pojas gde svašta nešto moraš natrpati
Imam ja i Osprey prsluke za trčanje to nosim za neko livadarenje hiking kad nabijam formu pred neku turu

@marko_ns kolega @ivoludilo na 20km Trail ne nosi ni vodu, jer bi ga usporila, pa bi mu drugoplasirani na postolju bio preblizu ;)

Doduše, čujem da ga pominju vlasnici malinjaka po Kablaru, ali to je sve u domenu čaršijskog razglabanja, nigde dokaza.

Ja nosim telefon na armbandu onom oko ruke, ima ih na Aliju za par dolara. Nema šanse da bih mogao da ga nosim u džepu, prevelik je telefon, smetalo bi mi. Ovako na ruci ga ne osećam.

Ja nosim telefon na armbandu onom oko ruke, ima ih na Aliju za par dolara. Nema šanse da bih mogao da ga nosim u džepu, prevelik je telefon, smetalo bi mi. Ovako na ruci ga ne osećam.

To sam jednom probao, za neku šetnju. Ponudio taj držač, ako nekome treba, niko se nije javio, bacio u djubre. Možda je bio loš model ili su moje ruke pretanke, ali kad god vidim trkače sa tim, pomislim kako je to neudobno.

Na šorcevima imamo utegnut džep baš za telefon, ako zanemarimo masu, sam oblik telefona ne osetim na nozi. Opet kažem, ne nosim ga, ali više zbog toga što mi je trčanje disconnect, nego što mi smeta.

@marko_ns kolega @ivoludilo na 20km Trail ne nosi ni vodu, jer bi ga usporila, pa bi mu drugoplasirani na postolju bio preblizu ;)

Doduše, čujem da ga pominju vlasnici malinjaka po Kablaru, ali to je sve u domenu čaršijskog razglabanja, nigde dokaza.
To što ne nosim vodu jednom će mi doći glave,u nedelju sam zaglavio u kupinama 🤣🤣

marko_ns

Pa na trail 20-40km se nosi pojas gde svašta nešto moraš natrpati
Imam ja i Osprey prsluke za trčanje to nosim za neko livadarenje hiking kad nabijam formu pred neku turu
Nema šanse ni pojas ni prsluk,sve to skače i udara,smeta kad spustiš pejs nizbrdo,srećom na trkama imaš okrepne stanice pa ti ne treba ništa.Prošle godine sam trening na 48 km 2 puta išao bez ičega,na stazi je imala jedna prodavnica pa sam se pouzdao u nju,srećom je radila 🤣

Kad brzo trčiš, pa ti skače!

Salomon prsluk, dobro postavljen i soft flask sa isteranim vazduhom, nema mrdanja. Kada trčim pored nekog ko je ostavio vazduh u mehuru ili flašici, počne u glavi da mi bućka.

Kada sam kupovao prsluk, planski sam uzeo najmanji koji sam tada našao, četvorka, jer sam računao da trail idem maks 2ipo tri sata. Ali mi se svidelo, pa sam krenuo i duže.

Recimo, za Durmitor smo imali spisak obavezne opreme, pa bi bez prsluka bilo i nezgodno. Što veća distanca, više stvari je bilo na listi.

Ove godine u Ivanjici prosečan pejs na prvih 5 km 4.08 ,naravno može to i bolje ali posle prvih 5 km nizbrdo ide 9 km uzbrdo,tako das treba kalkulisati.U svakom slučaju meni prsluk u takvoj situaciji samo smeta koliko god ga zategao ne volim osećaj bilo čega na sebi.

Hvala, uzeo sam na kraju adizero evo sl, ima kompletno lightstrike pro.
Boston 13 deluje kvalitetnije izradjena patika, ali je za mene overkill.

p.s. ako nekome treba tabela trenutnih patika sto sam napravio kao izgovor za kupovinu mogu okaciti 😂
Баци ту табелу ако те не мрзи.

Прешао сам неких 150км у ево сл, баш ме занима какав ти је утисак?

Баци ту табелу ако те не мрзи.

Прешао сам неких 150км у ево сл, баш ме занима какав ти је утисак?
Easy run, tempo i beton, sve ok za moje potrebe. Zadovoljan 👌
Nisam po mokrom probao, pertle su socijala, vrh prstiju je tapered ali sam u startu uzeo malo veći broj.

Prilozi

• patike tabelaa (1).pdf
    84 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Kako si došao do energy return brojeva?
Pretpostavljam da imaš i stats koliko si u kojima pretrčao?

Hoka Mach X su mi završile karijeru. Sumnjao sam, ali koristio sam ih na nekoliko kraćih treninga i jednom duatlonu bez problema. U subotu u njima izađem 18km, da odmorim Rocket X2. Evo 36 sati kasnije mi se noge ne resetuju. Juče cela stopala, a danas pregib prstiju, na obe noge. Sad su na 708km, ali recimo da su negde na 650-670 bile gotove.

Prepisao sam energy brojeve sa cut in half (runrepeat) sajta.

Imam stats predjenog za clifton 9, grvl drx salomon i solar boost, ostale patike su bili kandidati za kupovinu. Plan je bio da odem u adidas store u ns i probam boston 13, evo sl i sl2, ali nisu mogli da nadju moj broj ni za jednu patiku (iako im je na sajtu pisalo da imaju broj za sva tri modela), pa sam onda kupio u radnji pored gde je bio samo evo sl.
Mislim da su mach i mac x razliciti modeli, mach x nisam ni razmatrao, suviše je to za mene.

Poslednja izmena:
Mach X je (bila) poprilično univerzalna patika. Ne bi pogrešio, ona je baš čuvala moje noge kvalitetno preko 800km. Mislim da je savršena patika za teže trkače, ako spadaš u tu kategoriju. Ova moja je iskočila na run n more poprilično dzabalesku.

@PJ skrati je na do 10k. Ja davno nisam imao duže treninge sa njom, možda bih mogao sledeće sedmice. Uglavnom sam trčao hiit i nije bilo problema.

Hoka Mach X su mi završile karijeru. Sumnjao sam, ali koristio sam ih na nekoliko kraćih treninga i jednom duatlonu bez problema. U subotu u njima izađem 18km, da odmorim Rocket X2. Evo 36 sati kasnije mi se noge ne resetuju. Juče cela stopala, a danas pregib prstiju, na obe noge. Sad su na 708km, ali recimo da su negde na 650-670 bile gotove.
Eno ortak u njima gazi preko 1000km i kaže da ne primećuje neku veću razliku

Nego nece mi skoro Asics Superblast 2 iz US moram uzeti neke brže patike iz Nemačke nerviraju me ove Bondi osim za easy, recovery.
Deluje mi idealno za daily trainer, intervale, tempo recimo 4:30-5 Hoka Mach 6, ne znam dal sam naišao na patiku koju vise hvale u tom segmentu, a da nije 250 evra kao Superblast 2 u DE.
Imate li jos neki predlog jer bi da naručim danas sutra da što pre stigne da mogu ko čovek intervale da cepam i da imam bar dvoje patika za rotaciju.
Nisam trčao 4 dana u Bondi 9 i tačno malo se vratila pena.
Uskoro će biti 4,5 pari za rotacije pogotovo ako ne budem imao problem sa kolenima kad zahladni

Eno ortak u njima gazi preko 1000km i kaže da ne primećuje neku veću razliku
To što ne primećuje ne znači da je nema. Koliko je težak i koje kilometraže su mu u treninzima?

Moje su dobre preko 800km, i imaće i preko 1000km, ali nisu više za long run ili bar tako ja mislim. Vidi se i spolja da je pena nagnječena, a imaju odmore od po više od 4-5 nedelja. Ja razliku primećujem, iako je patika zasad najdugotrajnija koju imam (izvesno će Skyward X da je prešiša). Samo za @PJ ću sledeće sedmice da udenem 18km sa Mach X, jer mi je forma polovična, pa da vidimo šta će da se desi.

Za HIIT verovatno je Mach 6 skroz ok. Juče sam istrčao veoma produktivnih 10 x 400m, isprašio sam ih baš kako treba, sa Mach 5. Patika ne deluje da ima naročit, ako ikakav, bust, ali lagana je i sa njom uspevam poprilično brzo da trčim kratke intervale.

To što ne primećuje ne znači da je nema. Koliko je težak i koje kilometraže su mu u treninzima?

Moje su dobre preko 800km, i imaće i preko 1000km, ali nisu više za long run ili bar tako ja mislim. Vidi se i spolja da je pena nagnječena, a imaju odmore od po više od 4-5 nedelja. Ja razliku primećujem, iako je patika zasad najdugotrajnija koju imam (izvesno će Skyward X da je prešiša). Samo za @PJ ću sledeće sedmice da udenem 18km sa Mach X, jer mi je forma polovična, pa da vidimo šta će da se desi.

Za HIIT verovatno je Mach 6 skroz ok. Juče sam istrčao veoma produktivnih 10 x 400m, isprašio sam ih baš kako treba, sa Mach 5. Patika ne deluje da ima naročit, ako ikakav, bust, ali lagana je i sa njom uspevam poprilično brzo da trčim kratke intervale.
Gledao sam Hoka Skyward X, Skyflow uz Mach 6? Ne znam kolika je razlika?
Skyward ima ploču slična valjda kao Magic Speed 4 koju ću verovatno uzeti iz US jer izađe drastično jeftinije.
Skyflow je valjda malo bolji Clifton?

Ovaj što koristi Mach X 1 je oko 80kg, trči nedeljno po 50-100km, do skoro je gazio mesecima samo u njima
Radi one ludačke intervale iz Garmin coach to je baš kidanje, ima nekad intervale po na pace 3
Iz US cu uzeti 100% Superblast 2 i razmišljam između Magic Speed 4 vs Sonicblast i Novablast 5 vs Sonicblast (možda Novablast 5 nije za mene jer nisam za pace 6-6:30)
Sonicblast je nešto brza patika od Novablast 5 ali još uvek nova da bi bilo više utisaka pa mi je rizično nju uzeti pored svi kažu nešto brže Magic Speed 4 za treninge samo intervala.
Superblast 2 za bukvalno sve, intervali ponekad, tempo, long run
Magic Speed 4 isključivo za interval treninge
Novablast 5 sam mislio za easy, recovery run kad uništim ove moje Bondi 9
Planiram da imam 5,6 pari patika za rotacije bez ovih za trke za sad, volim da isprobavam.

Poslednja izmena:
Intervali i treba da su kidanje, ako pričamo do 200-400m. 800m-1km je već sa dobrom dozom kalkulacije.

Skyward X je veoma teška maxi patika, i poprilično mi se pokazala korisna u pripremama za poslednji 42k koji sam istrčao. Ona i Mach X su najbolje patike koje sam kupio do sad, kad se spoje svi parametri, cena, kilometraža, čuvanje nogu, napredak i najvažnije, volja da se ne odustaje.

Nego gde kupujete hidrokoloidni flastere?
Ne daje mi se naravno za Hansaplast 5kom 800-900 din to je skoro duplo nego u DE
Vidim imaju neki Lily njihov brend?
Ili nesto treće?
Imam nesto jos ovih Compeed od preko, debeli su dobri ali u startu ne lepe bas sjajno.
Ko ne zna to su flasteri koji se stave na žuljeve kad vec napravi haos i imaju neki silikon može da se trči hoda ne osetiš ništa.
Imam i one Scholl ali čudo se lepe svaki put napravim haos, skidaj se zaštita 2x.

Ja sam preživljavao sa tim skupim nekako, ali glavno je bilo da smanjim treninge.

Prevencija za žuljeve dobre čarape. Mislim da sam ove uzeo kad me upropastio Mach X2. Sreća, samo jednu ahilovu petu, druga ništa. Sa ovim ostalim patikama nisam imao žuljeve, sem po prstima odozgo posle LR od 30+km. Nemilosrdni su treninzi za 42, tako da ću možda da batalim, makar privremeno.

Gde imaš problem?

Vrh Dno