Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Zdravstveno osiguranje za ameriku bi trebalo da imaju svi u ponudi. Za Grawe znam sigurno da ima, a trebalo bi i ostali da imaju.

Da se nadovežem, oktobar, par dana, BG-NY, NY-Detroit, može li neko ko ima iskustva sa putovanjima u USA da mi pomogne sa par pitanja koje imam u vezi telefona, interneta, načina plaćanja, i slične stvari šta se pokazalo kao najbolje.

Koliko vas ide, koliko dana, koliko planiras para da potrosis, tj koliko ce da kosta izlet? :)
Nas dvoje, planiram 7-10 dana, verovatnije 10, jer sam slično vreme proveo u Londonu ove godine.

A što se novca tiče, ništa ne znam, vijam karte i nadam se da ću uspeti da prođem do nekih 700€ po osobi. Za smeštaj još razmatram da odsednemo negde u Newarku, jer je sam NYC preskup po pitanju noćenja.

Za smeštaj Jersey City ili Brooklyn. Kartice prolaze svuda, nećete imati problema sa plaćanjem. U metrou isto tako plaćate karticom, funkcioniše i Google i Apple Pay. Što se atrakcija tiče, uglavnom je sve na Menhetnu, može se dosta toga i pešaka obići. Mi smo tamo bili smešteni, prilično je skupo, mislim da smo hotel platili oko 2000$ za sedam dana. Restorani su isto skupi, ali se može pojesti solidna hrana i za pristojan novac. Povoljan paket za telefon možete uzeti u T-Mobile, nije najbolja mreža u USA, ali za NYC će poslužiti. Sve je lako naći danas, pre 25 godina sam bio gost kod nekih ljudi u Bronksu, poslali me po pivo do prodavnice, ja se izgubio, jedva sam se vratio... 😁

Hvala, diskusija ide u pravom smeru :). Dakle dve odrasle osobe i dete, 7 dana, teško da može ispod 7k €, ako je smeštaj na Menhetnu? Mi generalno ništa ni ne jedemo, možda jedan ozbiljan obrok i dva neke užine, kapiram da nam ne trebaju tri obroka u restoranu. Jel placaju deca punu cenu avionske karte?

Da, deca starija od 2 godine gotovo uvek placaju punu cenu karte. Sad gledam karte uopste nisu skupe, Austrian airlanes povratna 430eura u oktobru. Na bookingu hotel na menhetnu preko puta central parka je 2300eur trokrevetna soba 7 dana, sa doruckom. Dakle moze za 4k eura da se uklope karte i smestaj :)

To je skroz ok. Da li su takve cene i na proleće? Msm, za mene skroz velika nepoznanica, kada je njima sezona turista, kakav je npr maj za obilazak?

@nidzakv pretvaraš temu u "kako otići na odmor". za avio karte postoji tema

ima i ova, eventualno

U junu bili u Rafailovicima, Crna Gora, smestaj je bio odlican,ali mesto kao mesto malo i skupo, posto smo par veceri isli i do Budve ustanovili smo da je ista cak i dosta jeftinija od mesta koje je udaljeno par km.
Sledece putovanje je Pariz u septembru, dete hoce u Diznilend, a i moja supruga 😀, pa mi treba mala pomoc oko smestaja. U kom delu Pariza je najbolje traziti smestaj da je Diznilend lako dostupan, a i da nam je lako obilaziti ostale atrakcije.

U junu bili u Rafailovicima, Crna Gora, smestaj je bio odlican,ali mesto kao mesto malo i skupo, posto smo par veceri isli i do Budve ustanovili smo da je ista cak i dosta jeftinija od mesta koje je udaljeno par km.
Sledece putovanje je Pariz u septembru, dete hoce u Diznilend, a i moja supruga 😀, pa mi treba mala pomoc oko smestaja. U kom delu Pariza je najbolje traziti smestaj da je Diznilend lako dostupan, a i da nam je lako obilaziti ostale atrakcije.
Možda pomogne moje iskustvo. Mi smo bilo smješteni blizu trga Bastilje, metroom je dobro povezan sa ostalim dijelovima grada, jer smo mi obilazili atrakcije sa obije obale Sene. A blizu trga Bastilje je stanica Gare de Lyon odakle ide voz do Diznilenda do kog doduše nismo išli ali vidim da postoji redovna vozna linija na svakih 10 minuta. I naravno smještaj gledati što ranije jer zna da bude poprilično skup, najbolje tražiti preko Airbnba, preko bukinga je slaba ponuda, sem ako se baš želi hotel.

Nas su ove godine Grci nešto iznervirali, te smo se okrenuli severu.

Imati decu od 11 i 7 godina uslovljava da se moramo prilagoditi njima, te odosmo u Legoland u Nemačkoj.

Vrlo je zanimljivo za decu tog uzrasta. Prenoćište je bilo u Legoland hotelu odmah uz park. Sobe/restoran/igralište ispred, sve u pirat/lego fazonu...
Sam park je odličan. Lepo se potroši 2-3 dana.

Recimo da je za decu tog uzrasta možda i atraktivniji od Diznilenda.
(...mada, ja bio u Diznilendu pre >25. god. ne znam kako je sada...)

Restorani u samom parku su odlični i nisu previše skupi (imajte u vidu gde su). Sve je veoma čisto, WC-i savršeni.
Nemačka preciznost, uređenost, organizacija i bla.bla.bla...

Za Legoland, ciljajte radne dane. Mi smo imali "sreću" da je bila jako loša vremenska prognoza, najavljene kiše svaki dan, što je zapravo ispalo odlično.
Kiša padne kratko i jako tu i tamo, ima se gde skloniti, ali je zato park bilo poluprazan, vrlo smo kratko čekali na vožnje, neke možeš obrnuti 5-6x u pola sata.
Inače, kada je raspust, i vikend, i lepo vreme, zna biti baš velika gužva (nismo videli, pričali nam...).

Kome odgovara, uz park ima i kamp koji takođe pripada Legolandu.

Posle Legolanda, ajd šta ćemo još, 5 dana u Minhenu (Tehnički muzej, BMW muzej, BMW world, vozić po Olympic parku, planetarijum, ZOO...), prođe 5 dana da ne osetiš...
Naravno uveče biergarten, wurst, pretzels, deca tu negde u parku...
Onda u povratku Budimpešta (po ko zna koji put (ali deci drugi)), tu probereš neke deci zanimljive atrakcije (Aquaworld, obilazak grada amfibija autobus/brod vozilom, panorama iz balona, pedalina na jezeru, el autić za golf terene na Margitsziget...), i to je to.

Prođe 12 dana ukupno.

Sve kolima, sa spavanjima usput (jednom u Sloveniji u odlasku, uz obilazak Ljubljane (sarajevsko pivo, sarajevski ćevapi, konobar'ca iz Zjen'ce...))

Pitali decu po povratku da li im je bolji odmor u Grčkoj ili ovakav, aktivniji. Kažu da im je ovo drugo bolje.

Nije da je cela avantura jeftina.
Naročito me Budimpešta iznenadila koliko je ozbiljno skupo, SVE, u poređenju sa Budimpeštom nekada.
Budimpešta je nekada bila relativno povoljna u odnosu na ostale veće evropske gradove.
Recimo da je smeštaj sada tu negde, ali restorani, suveniri, atrakcije, primetno skuplje nego u Nemačkoj npr. A nekada je i smeštaj bio povoljniji.
...to za ove što kukaju da je Grčka poskupela...

Ako ti je bitno da imas sto jednostavniji put do Diznilenda, samo gledaj da je smestaj negde blizu RER A i nemas problema, jer je to direktan voz do tamo.
Svakako pri povratku odande, ako odlucis da ostanes do kraja, tj da ispratis i light show sa vatrometom, racunaj da se milion ljudi vraca u isto vreme i moze da bude guzva, tj bice sigurno.

Kad se ubaci i obilazak grada, pa onda smestaj takodje u odnosu na to, ja licno ne bih gledao taj severniji deo gde je Gare du Nord (kao ni bilo koji drugi severni deo). Idealno bi ti bilo ako mozes da nadjes nesto ok kod stanice Châtelet les Halles, ali je pitanje kakve su cene, jer u startu moras da racunas da smestaj moze dosta skupo da ispadne, tako da trazi sto ranije mozes. Takodje kao sto je @gregori spomenuo, Bastilja moze da bude dobra opcija, a moguce da je i nesto jeftinije jer je malcice dalja od samog centra.

Prosle godine sam uzeo smestaj u kraju Montparnasse i bilo mi je sasvim ok iako sam imao malo duzi put do glavnih znamenitosti, ali meni je smestaj odgovarao i zbog dolaska sa Montparnasse zeleznicke stanice, pa nisam morao da se cimam previse sa koferima. Srecom bus koji nam je tu prolazio ima i nocnu liniju, pa nikad nismo imali problem.

Generalno, vecina znamenitosti ti je u relativnoj blizini Sene, pa se time i vodi pri pretrazi sta ces posetiti. Naravno, najbolje je da vidis sta te sve interesuje, pa onda naspram toga da trazis i smestaj.

Sto se prevoza tice, tj karata za isti, moja preporuka je da skines IDF mobilites aplikaciju. Preko nje ima da se skine neka nedeljna karta koja kosta oko 30e za svih 5 zona, u prevodu, vazi ti i za aerodrom, Diznilend, Versaj i sve ostalo u tih 5 zona u i oko Pariza. Kad kupis kartu, posle mozes telefonom da se cekiras, samo ti treba ukljucen NFC. Treba i jos neka dodatna aplikacija za to koja se veze uz tu glavnu, ali da ne idem sada previse u detalje. Jedini minus te karte je sto vazi striktno od ponedeljka do nedelje, pa ako ti se odmor preklapa u 2 razlicite nedelje, jedna ta nedeljna karta ti nece biti dovoljna. Okacio sam i sliku sa njihovog sajta cisto da znas o cemu se radi.

Takodje, kad odlucis sta ces obilaziti, baci pogled na ponudu city cards, jer kupovinom nekih mozes i da ustedis. Mi smo uzeli Paris Premium pass i jedino sto smo morali naknadno da kupimo su karte za Ajfelovu kulu.

Da ne duzim (ima brdo detalja), ako imas jos nekih pitanja, tu sam.

1756281687703.png

Od mene preporuka za Paris je uvek Marais, ne samo Bastilja, jer je prelep kraj, jako blizu svih bitnih atrakcija i mnogo jeftiniji nego 1. arondisman... Sto se tice prevoza lepo ti je rekao @nikornla samo bih dodao da je u Marais glavna stanica Saint-Paul i samo savet, uvece pripazi gde ides jer nije bas najbezbednije...

Što se tiče Pariza, preferiram Chaillot za smeštaj, blizu je najvećeg dela znamenitosti bez potrebe taxija i javnog prevoza.. sve u dometu vrlo kratke šetnje.
Gocity Mozes koristiti da kupiš city pass ( od oko 80 eura po osobi za dva dana, gotovo sve atrakcije uključene u cenu, pitanje je samo šta ces sve stici obići). ali računam Trijumfalnu kapiju, Ajfelov toranj, aquarium, river cruise, luvr, par galerija, imas zatim nekoliko mesta gde dobiješ free hranu, šampanjac, deserte, peciva, samo treba prihvatiti sve.. zatim imaš hop on hop off bus free,..

Od mesta za fancy večeru mozda bih preporučio Cafe De l'Homme, vrhunski pogled na ajfelov toranj, najbolje u vreme sumraka do noći, okvirno 3 course meal za dve osobe je od 300-400e.

Od drugih fancy mesta, u blizini je Shangri La hotel, sa extremno kvalitetnim koktel barom ( mada treba biti spreman na crne koktela od 40-60eura po "komadu")

Prilozi

• PXL_20240713_193632138~2.jpg
    PXL_20240713_193632138~2.jpg
    137.9 KB · Pregleda: 97
  • PXL_20240713_205624416.LONG_EXPOSURE-01.COVER.jpg
    PXL_20240713_205624416.LONG_EXPOSURE-01.COVER.jpg
    140 KB · Pregleda: 112
  • PXL_20240711_200639648~2.jpg
    PXL_20240711_200639648~2.jpg
    126.1 KB · Pregleda: 119
  • Screenshot_20240714-010356.png
    Screenshot_20240714-010356.png
    880.5 KB · Pregleda: 118
  • PXL_20240712_134158235.jpg
    PXL_20240712_134158235.jpg
    209.9 KB · Pregleda: 109
  • PXL_20240713_150009699.jpg
    PXL_20240713_150009699.jpg
    179.4 KB · Pregleda: 84
  • PXL_20240712_130302466.jpg
    PXL_20240712_130302466.jpg
    190 KB · Pregleda: 73
  • PXL_20240712_104258271~2.jpg
    PXL_20240712_104258271~2.jpg
    67.4 KB · Pregleda: 69
  • PXL_20240712_120401628.jpg
    PXL_20240712_120401628.jpg
    291 KB · Pregleda: 86
U kom delu Pariza je najbolje traziti smestaj da je Diznilend lako dostupan, a i da nam je lako obilaziti ostale atrakcije.
Moje iskustvo:

Pariz ima lepo povezan metro i železnicu. Mi smo sve karte za prevoz kupovali dan za dan, sat za sat. Mislim da smo bolje prošloj nego da smo uzeli paket jer se dosta vremena provodi u šetnji.

Za Diznilend planiraj ceo dan.

Zaboravih da napišem. Mi smo sleteli na Šarl de Gol aerodrom, naručili smo taksi iz Srbije, na preporuku naših ljudi koji se živeli u Parizu (matorci, 65+, pa im je to OK opcija), ne sećam se koliko je bilo ali na povratku (R1 ne radi pre 6h čini mi se) smo uzeli Uber (instalira se app) i to je bilo duplo jeftinije nego taj taksi (plus su hteli i noćnu tarifu da nam naplate). Uber je bio jeftin rekao bih.

1756291324489.png

Zaboravih da napišem. Mi smo sleteli na Šarl de Gol aerodrom, naručili smo taksi iz Srbije, na preporuku naših ljudi koji se živeli u Parizu (matorci, 65+, pa im je to OK opcija), ne sećam se koliko je bilo ali na povratku (R1 ne radi pre 6h čini mi se) smo uzeli Uber (instalira se app) i to je bilo duplo jeftinije nego taj taksi (plus su hteli i noćnu tarifu da nam naplate). Uber je bio jeftin rekao bih.
Sa aerodroma (bilo kog u Parizu) definitivno Uber, dok po gradu je ponekad Bolt jeftiniji.

Da se samo nadovezem na pricu apropo prevoza u Parizu. Sve naravno zavisi gde ste smesteni i gde je plan da se ide, u kom je to periodu i slicno.
Meni se isplatilo da dam 30e za 5-6 dana koliko sam bio tamo, pogotovo sto mi je za taj iznos bio pokriven put od-do Diznilenda, od-do Versaja, od-do Aerodroma. Bilo je jos nekih malo vecih distanci gde je bi se dodatno isplatilo, ali na kraju nisam stigao da se i to iskombinujem. Sa druge strane nisam bio u delu grada odakle se lako doseta do glavnih atrakcija, tako da mi je prevoz bio obavezan. Taksi/Uber generalno izbegavam, osim ako se zaista ne ispostavi kao bolja/povoljnija varijanta negde. Npr u Dubaiu su fino koristio Uber i slicne aplikacije jer se bas isplatilo.

Za kraj, mnogo vise volim da platim kartu odjednom za sve vreme posete, tako da ne moram svaki cas da kupujem pojedinacne karte, ovako samo otkucam/pokazem u aplikaciji i to je to.
Naravno, ne bih davao 30e za ovu kartu, a da mi realno treba dosta manje para da bih obisao planirano, nisam bas toliko lud da bacam pare :)

Period u kom idem je od 17.09 do 21.09 za tad su kupljene karte wizz air sto znaci da slecem na Pariz Bove aerodrom, ide supruga i dete od 5 godina tako da kontam da bi mi se isplatila ova karta od po 30eura ako poklapa i viznje od i do tog aerodroma kao i diznilenda, a posto je dete malo onda ce se prevoz koristiti cesto. Za sada je jedino isplaniran ceo dan u diznilendu ostalo je cista improvizacija. Zato sam i pitao za preporuku polazne tacke, tacnije gde da trazim smeštaj, da bude lako dostupan prilikom dolaska sa aerodroma, a da bude povezan i sa ostalim atrakcijama.

Skini mapu metro i železničkih linija. Imaj je na telefonu. Računaj da ćeš negde morati da presedaš, da spajaš linije, da se tamo priča na francuskom 😅, ako ga ne razumeš gledaj “lampice” u metrou ili vozu na kojoj si stanici. Pitaj kada moraš 2-3 nivoa da se spustiš ili popenješ kada spajaš linije, posle se navikneš i sam. Čuvaj stvari, ima jako pino beskućnika po stanicama. I na kraju uživaj. 😀
Kako ti je dete malo onda planiraj dečje delove u Diznilendu jer neće moći svuda (u većem delu) da se vozi. Možda ti onda i ne treba ceo dan u istom. Diznilend je za one sa preko 120 cm visine (ima metar - lenjir, i ako dete ne “prolazi” propisanu visinu ne puštaju ga na vožnju. Računaj da se čeka po 30-45 min za svaku vožnju (za te dečije ne znam, možda su manje gužve). Možeš naravno da platiš “brzi prolaz”, preporuka je da instaliraš njihovu app i pratiš vremena. Možeš tako da kupuješ i karte. Takođe, internet slabo radi jer ima jako puno korisnika pa zna da prekida zbog zagušenja.

Eh, da, kupi sve karte za muzeje i atrakcije online, već sada ako si u prilici, jeftinije je tako i manje se čeka u redu (svakako se čeka).

Period u kom idem je od 17.09 do 21.09 za tad su kupljene karte wizz air sto znaci da slecem na Pariz Bove aerodrom, ide supruga i dete od 5 godina tako da kontam da bi mi se isplatila ova karta od po 30eura ako poklapa i viznje od i do tog aerodroma kao i diznilenda, a posto je dete malo onda ce se prevoz koristiti cesto. Za sada je jedino isplaniran ceo dan u diznilendu ostalo je cista improvizacija. Zato sam i pitao za preporuku polazne tacke, tacnije gde da trazim smeštaj, da bude lako dostupan prilikom dolaska sa aerodroma, a da bude povezan i sa ostalim atrakcijama.
Nažalost, Beauvais ti ne upada u tih 5 zona oko Pariza, s obzirom da je udaljen od Pariza koliko Novi Sad od Beograda. Nisam uzeo u obzir da mozda dolaziš na taj aerodrom. Koja ti je najbolja opcija od-do za njega, to već ne znam.

Što se tiče Pariza, preferiram Chaillot za smeštaj, blizu je najvećeg dela znamenitosti bez potrebe taxija i javnog prevoza.. sve u dometu vrlo kratke šetnje.
Gocity Mozes koristiti da kupiš city pass ( od oko 80 eura po osobi za dva dana, gotovo sve atrakcije uključene u cenu, pitanje je samo šta ces sve stici obići). ali računam Trijumfalnu kapiju, Ajfelov toranj, aquarium, river cruise, luvr, par galerija, imas zatim nekoliko mesta gde dobiješ free hranu, šampanjac, deserte, peciva, samo treba prihvatiti sve.. zatim imaš hop on hop off bus free,..

Od mesta za fancy večeru mozda bih preporučio Cafe De l'Homme, vrhunski pogled na ajfelov toranj, najbolje u vreme sumraka do noći, okvirno 3 course meal za dve osobe je od 300-400e.

Od drugih fancy mesta, u blizini je Shangri La hotel, sa extremno kvalitetnim koktel barom ( mada treba biti spreman na crne koktela od 40-60eura po "komadu")
2016 bio poslovno u Parizu,parkirali severno preko Sene,500 metera do tornja.

Baš tu severnu stranu tornja nikad nećete videti na slikama,totalni bedak,razočaranje.

Glomazni lift i stepenice.Na vrhu torte,Sena poplavila,smedja ko kanalizacija,vreme vlažno.

Obojeni prodaju suvenire,iznajmljuju ferajija za djir,i viču vu kompra,To bilo negdje oktobar/novembar

Sledeći put smo ičli u maju,dva rastovara dva kombija,prvi rastovar periferija,drugi rastovar centar.

Petak tri sata posle podne,sa jenim kombijem smo krenuli u centar,znači trebalo nam je sat i četardeset minuta da dodjemo na drugi rastovar

Nikad gore vreme.Sve u svemu,nisam bio zadovoljan sa vidjenim :p

Poslednja izmena:
@obrenkov
Обзиром да идете у Париз на 3-4 дана (мало), да је Дизниленд већ испланиран и да слећете на Бове, ја бих се концентрисао да ми смештај буде близу (релативно) потеза Тријумфална капија - Конкорд - Лувр, за мене идеално између Тријумфалне капије и Монмартра, наравно ако финансије то дозвољавају. Хоћу да кажем, смештај у односу на Дизниленд није битан јер Дизниленд није у Паризу :)
Реално за то време тамо само да обиђете Монмартр, Champs-Élysées, Нотр Дам и Ајфелову кулу, па је довољно. Са тако малим дететом, ја бих био презадовољан, не бих искрено ни размишљао о музејима, није за децу, ни због гужве, а и овако их то сигурно не занима. Него лепо обиђеш ово главно (што кажу - да си био), спустиш се кад можеш на Сену и уживаш у вину и сиревима где год можеш.
P.s. Латинска четврт је осетно јефтинија са ценама у ресторанима, јер - студенти.

Vracam se danas s Kipra, vrhunski odmor, lepse more ne pamtim da sam video.
Mnogi su me pre puta naplasili da je pakleno u ovo doba godine ali nama je bilo sjajno, uvece temperatura idealna za setnju, preko dana voda mozda malo i pretopla za moj ukus.
Uvece smo palili klimu jer nam je smestaj bio malo uvucen izmedju zgrada ali nista strasno.
Sve u svemu ozbiljna preporuka i poruka da se ljudi ne boje letovanja krajen avgusta 😁

Ako je bio neko u Nea Klaikratiji potrebna pomoć gde ovde kupiti gotove slane kašice, zeznuli smo se nismo poneli dovoljno za klinca. Nasli neki dragstor u kome ima kao gotovih jela ali to nma je opcija ako nema kašica, malo smo skeptični ka tim gotovim

Mi smo u flogiti, planirali smo to da sredimo u lidlu u okolini. Opcija dva da se prošetate do flogite, poneli smo avent 4u1, pa možete da spremite obroke za par dana.

Ako je bio neko u Nea Klaikratiji potrebna pomoć gde ovde kupiti gotove slane kašice, zeznuli smo se nismo poneli dovoljno za klinca. Nasli neki dragstor u kome ima kao gotovih jela ali to nma je opcija ako nema kašica, malo smo skeptični ka tim gotovim
Ne znam da li si bio u Masoutisu, nemam malu decu, ali su sjajno snabdeveni. Na kruznom toku imas i dve apoteke.

Nazad
Vrh Dno