Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

ja iskreno cekam da neko odavde proba Amazfit pa da iz prve ruke vidim kako izgleda - @joojant200 u tebe gledam :D - pa da predjem i ja komplet u Amazfit.
Jedva sam se kvalifikovao kod garmina za dozvolu da ukljucim vomax komplikaciju na wf, a ti sa hoces da menjam sat :)
Mozda krajem godine...

Pazi, nisam neki sportista, ali sat prvenstveno uzimam zbog senzora/telemetrije..
Zaobidji Amazfit ako si ozbiljan u vezi sporta (po tvom pisanju, deluje da nisi, ali mozda gresim, izvinjavam se ako sam stekao pogresan utisak).
To kazem kao vlasnik Amazfita.

Mislim, ako si bas ozbiljan (tipa @PJ @nidza i ostali), onda preskoci, ako si causal, onda svaka preporuka.
Softver Amazfita i dalje kaska za ozbiljnim igracima (Garmin, Coros, ...) iako nude bas ozbiljan hardver za taj novac.
Pazi, nisam neki sportista, ali sat prvenstveno uzimam zbog senzora/telemetrije.. Notifikacije i ostale smart gluposti ima svaki sat, i naravno natrpaju ih sa milion funkcija a nijedna nije precizna :D Zato trazim nesto sto radi kako treba :)

Onda uzmi Amazfit.
HR senzor samo Apple i (verovali ili ne) Huawei (ostali klasa ispod, mada su se u zadnje vreme svi poboljsali sa najnovijim modelima).
GPS, dovoljno dobar za "nisam neki sportista".
Spavanja, svi prate dobro - u smislu kad legnes i kad ustanes.
Ako zelis precizni sleep stages - onda samo Apple (i Apple je daleko od savrsenog, ali ostali katastrofa). Svakako, ovo ne bih uzimao za ozbiljno cak i Apple da nosim.

dajte bre ljudi 2025. je, kakav crni Apple i preciznost :D to je sat koji meri srce samo kad njemu odgovara, kad si miran i ne radis nista, uopste nemaju konstantno merenje vremena. jaka mu*a, evo uzmi Garmin i ukljuci merenje rucno kad sedis u fotelji i gasi ga kad ustanes, kreces se, isto ce biti "precizan".

obican marketing. em mere otkucaje na svakih desetak minuta em pola izbacuju da bi ispeglali signal i da bi izgledalo da je precizno.

sto se HR-a tice dok se trci, svi satovi mere ok i svi su na 1-3% jedan od drugog i dovoljni su za zonsko trcanje. intervali, ubrzanja, i ostali zahtevni trenizni ne mogu bez chest strap-a.
Jedva sam se kvalifikovao kod garmina za dozvolu da ukljucim vomax komplikaciju na wf, a ti sa hoces da menjam sat :)
Mozda krajem godine...
sad ce kraj godine, tri meseca prodju brzo :D

Gresis. Apple ima najprecizniji HR senzor upravo kad su aktivnosti u pitanju (obicno trcanje su skoro svi doveli do savrsenstva, ali uzmes bicikl da vozis ili npr. odes u teretanu i ostali vec nisu vise toliko precizni koliko Apple). Svako ozbiljan koristi traku (chest strap), zato verovatno i godinama Garmin i ostali prolaze sa meh HR senzorom.
To da li meri non-stop ili ne je skroz druga tema (nisam ni pomenuo).

Apple nije sportski sat, niko od sportista ga ne koristi, to je vise lifestyle sat ali ostaje cinjenica da Apple ima jedan od najboljih optickih HR senzora. :D

Poslednja izmena:
Mrzi me sad da trazim poredjenja, znam da je DesFit jedini pre godinu-dve lepo odradio uporedjivanje nekoliko sportova sa chest strap-om i nekim 4. satom.
Oba sata su bila dobra, Garmin nista losiji, naprotiv. nista jedan nije preterano bolji od drugog ili obrnuto.

ono sto je kod Garmina problem jeste tezina i silikonska narukvica sa kojom oni rade testove. vecinu testova rade sa 51mm koji je skoro 100 grama i zbog tezine puno skace sa zgloba. zato je u startu uvek Forerunner sa istim senzorom bio precizniji od Fenixa, samo zbog tezine.
druga stvar je sto Apple koristi najlonsku narukvicu koja super prijanja na kozu i sat ima mnogo bolji kontakt u odnosu na krutu silikonsku narukvicu zbog koje se sat dize sa zgloba i ne ostvaruje dobar kontakt. to se resi najobicnijom najlonskom narukvicom sa aliexpressa.

cak je i onaj "cuveni" The Quantified Scientist u nekom od njegovih review-a, ne secam se tacno kog modela, rekao kako je dobio mnogo bolje rezultate sa najlonskom narukvicom i da ce napraviti novi review i naravno nije nikada, da ne bi slucajno neki drugi sat prisao Apple-u na njegovim testovima :D

Za teretanu svakako, kao i za intervale, bez chest strap-a ne moze. da je ne znam kakva optika i koliko da ima led lampica koje mere, kad uzmes tezak teg ili sipku i stegnes ruku, u zglobu krv stoji, nema teorije da se ocita. tu je bolja varijanta traka za ruku nego sat.

Edit- nisam nasao taj stari klip ali evo poredjenje nekoliko satova sa amazfit armband-om od pre mesec dana, koliko Fenix 8 odskace, toliko i Apple watch, ako ne i gore, dok su FR970 i Tactix 8 skoro savrseni. e sad sto Fenix brljavi kad sva tri modela imaju isti senzor, ko ce ga znati.

Poslednja izmena:
Pazi, nisam neki sportista, ali sat prvenstveno uzimam zbog senzora/telemetrije..

Pazi, nisam neki sportista, ali sat prvenstveno uzimam zbog senzora/telemetrije.. Notifikacije i ostale smart gluposti ima svaki sat, i naravno natrpaju ih sa milion funkcija a nijedna nije precizna :D Zato trazim nesto sto radi kako treba :)
Onda je moja preporuka Huawei. Imao sam baš dosta satova od kako sam počeo da trčim 2019. I tada sam počeo sa GT2 ali nisam imao pojma koliko je dobro to što nudi jer sam jednostavno bio početnik. Skoro se setih njega i bacih pogled šta sad nudi Huawei. Sad već znam šta treba da ima sportski sat. Trenutno koristim watch fit 4 pro i osim govnarskog izgleda nemam ali ni jednu zamerku. Da skratim, Gt5, Gt5 pro, Gt5 pro titanium i naravno Huawei Watch 5. Nemam apsolutno nikakvu ideju da sad nešto forsiram Huawei samo zato što ga imam. Imaćeš muški, kvalitetan sat sa fenomenalnim senzorima, sjajnom izradom I odličnim opcijama, barem što se tiče trčanja. Za ostale sportove ne znam mada sam na odmoru pa plivam sa njim i ronim. I tu dosta dobro radi posao ali se ne razumem dovoljno da bih ocenio kvalitet.

Zdravo narode, vidim da ste dosta informisani oko ovih satova, pa ako moze koji savet :)

Skoro sam imao priliku da vidim Fenix 8 uzivo od kolege, i mnogo mi se dopao sat, ali mi se nije dopala cena :D

Hteo bih da kupim sebi neki dobar GPS sat do nekih 500e, sta je najbolje sto moze da se kupi za te pare?
Ono sto mi je bitno da ne izgleda kao plasticna igracka, vec da je malo ozbiljniji/elegantniji sat (izgled slican Fenix 8 recimo).
Da ima precizne senzore, dosta funkcija, dobre mape i dobru aplikaciju.
Da baterija traje minimum 10 dana, po mogucstvu solidno vise :)
Da nije ogroman sat, posto imam tanke zglobove. Kolegin Fenix 8 je 47mm, i za divno cudo mi ne stoji lose, tako da je to neka maksimum velicina.

Nesto sam procitao na netu da Garmin bije los glas zbog poteza koji su napravili sa Connect+ pretplatom. Doduse nisam puno upucen, pa ako je to nesto toliko lose, onda bi ih izbegao..
Huawei gt5 pro i ništa drugo...Nije Garmin za tebe, bacio bi pare bezveze...

Onda je moja preporuka Huawei. Imao sam baš dosta satova od kako sam počeo da trčim 2019. I tada sam počeo sa GT2 ali nisam imao pojma koliko je dobro to što nudi jer sam jednostavno bio početnik. Skoro se setih njega i bacih pogled šta sad nudi Huawei. Sad već znam šta treba da ima sportski sat. Trenutno koristim watch fit 4 pro i osim govnarskog izgleda nemam ali ni jednu zamerku. Da skratim, Gt5, Gt5 pro, Gt5 pro titanium i naravno Huawei Watch 5. Nemam apsolutno nikakvu ideju da sad nešto forsiram Huawei samo zato što ga imam. Imaćeš muški, kvalitetan sat sa fenomenalnim senzorima, sjajnom izradom I odličnim opcijama, barem što se tiče trčanja. Za ostale sportove ne znam mada sam na odmoru pa plivam sa njim i ronim. I tu dosta dobro radi posao ali se ne razumem dovoljno da bih ocenio kvalitet.
Jel imas Huawei telefon ili neki drugi? Jel njihov app ne srce bateriju? Negde sam davno procitao da ako se koristi njihov app na telefonu koji nije Huawei, da se dosta trosi baterija jer nije integrisano sa telefonom kao sto bi bilo na Huawei..

Jel imas Huawei telefon ili neki drugi? Jel njihov app ne srce bateriju? Negde sam davno procitao da ako se koristi njihov app na telefonu koji nije Huawei, da se dosta trosi baterija jer nije integrisano sa telefonom kao sto bi bilo na Huawei..
Imam S25 i ne vidim nikakvu razliku od kako sam instalirao Huawei Health aplikaciju.

Problem je sto sam se navikao na led lampicu, svaki dan je koristim za nesto, a garmin ima patent.
aha, i meni će to biti najveći, možda zapravo i jedini problem.

mislim da bih pre izabrao narukvicu bez ekrana kao whoop recimo a da ima lampu nego sat bez lampe.

Moja pretpostavka je da će te ugodne, ali suštinski nebitne stvari, da stave na skuplji sat. Dovoljno je da stave sve isto u kućište od Vertixa mk1, dodaju lampicu i klepe +200€.

Kad smo kod matorog vertixa, firmware update danas. Aplikacija takođe poboljšana očigledno slušajući komjuniti, posebno coros fb grupu i reddit, tako da im svaka čast.

Pa, ko ima presbiopiju postane dosta bitna stvar jer se stvari bolje vide kad se vise osvetle. Zgodno je i uvece ako trcim po neosvetljenom delu da vidim da li ima rupa i neravnina. Jednom me je lampa spasila kad sam morao hitno da obijam vrata.
Probao sam da nosim lampicu na privesku ili da drzim u autu ali nije to to.

Ja sam nedavno kupovao novi sat i razmišljao sam o Corosu Apex 2 pro i T-rexu u načelu. Razmišljanje je bilo - jelte - Garmin je preskup brand s obzirom da ima - da tako to nazovemo - tehničke probleme. Pošto Apex 2 pro i T-Rex nemaju lampu preskočio sam ih. Mislim da ma koliko se činilo besmislenim iz ugla korisnika koji lampu nije još uvek uvrstio u svakodnevnu rutinu - lampa na fitness/outdoor satu je detalj koji će mnoge (kao mene) i dalje vući ka Garminu i samo je pitanje vremena kada će konkurencija to shvatiti. Što se metrika tiče, većina satova većine glavnih igrača - što jeftinijih, što skupljih - završava posao.

Edit: još jedan detalj u mom slučaju : Garmin Pay.

Samo da se zapljunem u temu
1000027390.jpg

Na reklami kažu do 99 dana a ako ima dovoljno dnevnog sunca tokom dana može i večno.

Sigurno. Ali i sa sportskim aktivnostima verujem da će solidno da traje.
Nego imam problem, ne mogu da ga nateram da me obaveštava kada me neko zove. Ostala obaveštenja uredno stižu, find my phone opcija radi ali kada me neko zove ostaje nem a sve dozvole sam dao.
Takođe me zezalo da podesim garmin pay, izbacivao mi grešku kada sam trebao da kreiram passcode, tj. da potvrdim ali posle je proradilo i dodao sam karticu ali ovo za pozive neće da radi.

Garmin 970: U subotu zaboravih da pogledam bateriju pre treninga, ali evo malopre, 8km, 41m25s GPS, 3%.

I onda u narednih sat vremena, BEZ uključivanja GPS aktivnosti, još 2km šetnja i 11km vožnja KOLIMA, ode još 3%.

Evo sad napunih moj do kraja, stoji procena za bateriju 41 dan.

Garmin 970: U subotu zaboravih da pogledam bateriju pre treninga, ali evo malopre, 8km, 41m25s GPS, 3%.

I onda u narednih sat vremena, BEZ uključivanja GPS aktivnosti, još 2km šetnja i 11km vožnja KOLIMA, ode još 3%.
Znači 6-7% sat vremena trčanjac. :D

Evo sad napunih moj do kraja, stoji procena za bateriju 41 dan.

Licitiram 20 dana max, bez sporta. Ajd da vidimo baš, javljaj. :D

Sinoć sam ga čačkao kada sam ga skinuo sa punjača i jutros je bio na 97%. Vozio sam se malopre nekih sat vremena autoputem gde je bilo nisko sunce sa moje leve strane i baš je obasjavalo sat i vidim da se dopunio do 100%.
E da, proradila i obaveštenja za pozive.

Znači 6-7% sat vremena trčanjac. :D

Nisam ranije beležio stanje baterije početak - kraj aktivnosti, ali po sistemu "valjda sam zapamtio", 5-7% bude pad. To mi je sasvim OK, GNSS je na AUTO, uključen 3D speed i sve ostalo što može da bude uključeno.

U gornjem primeru me više buni onih dodatnih 3% bez GPS aktivnosti. Za manje od sat vremena.

Znam da je još uvek rano ali kad je ovako sunčan dan ne mrda sa 100%
1000027407.jpg

Nije trebalo da ga puniš, bio bi bolji štos da smo ispratili od tog minimuma kako se penje, kako funkcioniše. Sviđa mi se kako sat izgleda.

Proveriću i to nekada. Idem sad na more za neki dan, biće dosta sunca pa očekujem da se ne isprazni uopšte. A jedva čekam da odem u neko brdo da ga tamo malo testiram.

Nije trebalo da ga puniš, bio bi bolji štos da smo ispratili od tog minimuma kako se penje, kako funkcioniše. Sviđa mi se kako sat izgleda.
ne mozes da ugasis solarno punjenje, u tome je i fora. za ljude koji dosta vremena provode napolju, zapravo i jeste neograniceno trajanje baterije.

lik sa reddita merio:

Charging performance while watch is powered off +1.12% after 1 hour of sunlight. Note that the watch does not record lux hours when powered off.
At this point the watch was powered on and remained connected to phone no HR sensor.

After an additional 4 hours (5 total) of sunlight it charged +9.58% total.

Averaging +0.48% per 15 minutes or +1.92% per hour

Total recorded lux hours was 372K (note first hour was not recorded)
Estimated lux hours for equivalent of 1% battery is 43.9K.

Nazad
Vrh Dno