Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Da 970 je žargonska skraćenica za Garmin Forerunner 970, kad smo već u temi o satovima.
Ili FR970.

Ako si čitao temu, mogao si da vidiš da sam posle skoro 4 godine sa 945 prešao na 970 i za sada sam zaista zadovoljan satom. Ima gomila gimicka koji mi nisu potrebni, za mesec dana se manje više iskristalisalo šta koristim i nijednom nisam pomislio nešto tipa "koji moj sam ga i kupovao, kad je 945 i dalje potpuno funkcionalan?!".
Kolega, slušaš li išta preko 970? Ja koristim dosta YT music, i ubacim 3-4 podcasta koji slušam dok trčim, a mogu da budu i po 2h dugi. I, problem je što sat dosta sporo reaguje na veće fajlove, a pogotovo rewind 15sec ne reaguje uopšte. Nisam imao sličan problem sa 7pro , verovatno im treba vremena da ispeglaju SW...Činjenica je da HW trpi zbog baterije, ali sam se nadao nešto jačem HWu nego na prethodnim...

Samo jos jedna bitna stvar,jesi li zadovoljan baterijom GSP modu

Najduža GPS sesija do sada mi je bila oko 4h, nedavno na Durmitoru. Nažalost, nisam obratio pažnju na to sa koliko baterije sam krenuo/završio.
Retko mi jedna aktivnost traje duže od 2h, tako da mi nije problem baterija.

Ovako, kroz prisećanje, 6-8% ode na sat vremena GPS aktivnosti.
Na 945 sam uvek računao da mi 10% ide na sat, nekad je bilo malo više, uglavnom malo manje.

Pokušaću da se setim, da za sledeći long run zabeležim procente pre i posle.

Kolega, slušaš li išta preko 970? Ja koristim dosta YT music, i ubacim 3-4 podcasta koji slušam dok trčim, a mogu da budu i po 2h dugi. I, problem je što sat dosta sporo reaguje na veće fajlove, a pogotovo rewind 15sec ne reaguje uopšte. Nisam imao sličan problem sa 7pro , verovatno im treba vremena da ispeglaju SW...Činjenica je da HW trpi zbog baterije, ali sam se nadao nešto jačem HWu nego na prethodnim...

Sad razmišljam, nisam siguran ni da sam probao da pustim 😬
Na 945 sam instalirao Deezer, povezao slušalice, probao jednom i rekao, jao, baš je zabavno. I stavio slušalice u džep, na pola treninga 😄

Jedan od osnovnih razloga zašto trčim je da budem napolju. A to uključuje i zvuk okruženja :)

Hvala puno,onda idem na 970
Iz moje perspektive navedena tri sata (Fenix 8, Enduro 3 i Forerunner 970) su po ponuđenim funkcijama prilično slični. Fenix 8 je uslovno rečeno najrobusniji, Enduro 3 je slična priča po manjoj ceni (bar je inicijalno bilo tako) samo bez AMOLED ekrana a Forerunner 970 već ima nezvanični nadimak da je baby fenix. Gledajući cene na zvaničnom sajtu u ovom momentu su na sličnom nivou - unutar 100-200 dolara razlike. Iz moje perspektive je pitanje kom detalju daješ prednost. Rekao bih da Enduro ima prednost u slučaju baterije, Fenix u slučaju robusnosti a Forerunner u ceni i kompaktnosti.

349usd sat kad je Garmin zvizno cene. Bez titanijum i safir, ali dimenzija Vertixa.

Tesko ce ga prodavati za te pare (369e),
...nema lampu, cudan izbor dugmica na koji se nisam navikao, cudan izbor da bude samo bt konekcija bez ant, 5atm umesto 10atm i voice notes nez razgovora i nema ebiking...ja bi dao mozda 200 ..

Meni deluje da cilja Instict (400-600usd), ali je kompletan sat za razliku od Garmina. Ne može 200 da košta ni iz vica, i ovako je jeftiniji od bitno lošijeg njihovog paketa.

Izbacuju ANT+ od Vertix 2, jer koriste štedljiviji i bezbedniji BT protokol. Podeljena mišljenja, meni neće da fali iako ga koristim.

Mogu da traze, ali ne verujem bas i da ce da se prodaje. Plastic body, mineral glass.
Balance 2 je na kp oko 250, trex3 ispod toga.

Daleko zanimljivije izgleda od Instinct 3, cena sasvim okej

Mogu da traze, ali ne verujem bas i da ce da se prodaje. Plastic body, mineral glass.
Balance 2 je na kp oko 250, trex3 ispod toga.
Nije to isti segment, uz respekt prema amazfit. Nomad cilja direkt u čelo Instict 3, i to one jače verzije. Sledeći Instict će sigurno da ima mape, ozbiljan faul je što makar najskuplji nema.

Nije to isti segment, uz respekt prema amazfit. Nomad cilja direkt u čelo Instict 3, i to one jače verzije. Sledeći Instict će sigurno da ima mape, ozbiljan faul je što makar najskuplji nema.
Zavisi za šta treba, hardverski su prilicno slicni, u kolicini memorije i hr senzoru, amazfit koristi skuplje materijal, a coros ima bolji softver.

Pace 3 je slican Nomadu, pa košta 100e manje, a ne vidim bas da se prodaje.

Instinct g2 ima mape ;)
Meni kod i3 nije nedostatak mapa problem ni hr senzor, već sto su solaru stavili premalo memorije, a amoled nema muziku i touch.

Kad već pominjenete HR senzor, ja ne mogu da se načudim da jaki brendovi poput Garmina I Suunto-a imaju toliko nepouzdane senzore, posebno Suunto. Daleko jeftiniji satovi rade perfektno. Amazfit Balance je bio sjajan a Huawei watch fit 4 pro besprekoran. Daleko od toga da su bolji sveukupno ali HR očitavanja su za 2 klase bolja. Ne razumem. 2 meseca nisam stavio traku, čak ni za jake intervale jer jednostavno nije potrebno.

Meni je juče konačno i definitvno otkazala baterija na Garmin HRM (sumnjao sam da je do trake/elektroda - nije) i nemam ni kod kuće ni na poslu ovoliko mali TorX da odvrnem :rolleyes:

Razlog ove poruke nije šraf, već nedostatak failover funkcije. Kada sam krenuo aktivnost sa trakom, posle nepuna 2km shvatim da izbacuje gluposti i povremeno gubi signal, skinem traku i ostanem bez podatka o pulsu. Pomislim, ako stisnem "resume later", pa rezumujem ativnost, možda shvati da nema trake, ali nije.

Ne mogu da zamislim scenario u kome ovo meni može da bude važno, ali da jeste, prekinuo bih aktivnost potpuno, pa pokrenuo novu bez trake. Posle po potre merdžovao ili ne. Međutim, ima ljudi kojima je merenje pulsa veoma bitno u nekim dugim aktivnostima, a iz određenih razloga ne žele ili nisu u mogućnosti da prekidaju sesiju na satu.

Uskoro će zima, pa se možda i ja malo vratim u formu, probaću sa 970. Kačio sam u ovoj temi screenshotove, mereno sa 945, meri sat dobro, ali ima lag, što se na kratkim intervalima odmah pokaže.

Garmin ne prešalta na svoj senzor kada crkne baterija na strapu?

@Audio sad su uslovi najbolji mogući, sačekaj zimu pa vidi šta će da ti meri kad je napolju 7c. Završava i meni posao senzor na satu, ali traka je jeftina, besprekorna, dokazana, neću da razmišljam.

@Audio Za moje potrebe garmin gen5 je sasvim ok.
Poredio sam sa magene hr trakom i magene ohr trakom na bicepsu i zimus i skoro.

Treba do kraja meseca da izadje suunto race 2 sa boljim hr senzorom (i opet su promenili port za punjenje)

Prilozi

• RDT_20250821_151719529499234137013130.jpg
    RDT_20250821_151719529499234137013130.jpg
    86.3 KB · Pregleda: 11

@Audio sad su uslovi najbolji mogući, sačekaj zimu pa vidi šta će da ti meri kad je napolju 7c. Završava i meni posao senzor na satu, ali traka je jeftina, besprekorna, dokazana, neću da razmišljam.
Salta, Epix Pro istovremeno prati oba i ako se otkaci strap ili crkne, nastavlja najnormalnije sa svojim senzorom.

U pravu si. Ima to veze i sa time što je sat baš tanak i lagan pa ne landara.
Salta, Epix Pro istovremeno prati oba i ako se otkaci strap ili crkne, nastavlja najnormalnije sa svojim senzorom.
Tako je radio i 955.

Čitam sada šta pišu @psychofedex i @Audio moraću da prelistam podešavanja.
Kada sam skinuo traku, završio trening, gledam na satu HR graf (nevezano za aktivnost), ima rupe na tim mestima gde sam skinuo traku.

Trt, trebalo bi da radi automatski:
The "failover" of a HRM (Heart Rate Monitor) from a band to the watch on a Garmin Forerunner 970 is a built-in feature where the watch automatically switches from an external heart rate strap to its internal wrist-based heart rate sensor when the strap is no longer detected, ensuring continuous heart rate monitoring during activities. There is no specific setting to manually enable or disable this, as it functions automatically to maintain data collection.

Pokušaću da pokrenem aktivnost sa trakom, skinem traku, ostavim je i odem od nje. Moguće je da je traka zadržala konkeciju kada sam je stavio u džep, samo što nije imala šta da izmeri.
A dok je merila, prikazivala je besmislene vrednosti.

Coros baš dugo čeka da se traka povrati, pa tek onda pređe na optiku. Možda nije bio dovoljan gap ili je sve vreme video senzor, ali nije dobijao razumne podatke, pa ih je ignorisao.

Coros baš dugo čeka da se traka povrati, pa tek onda pređe na optiku. Možda nije bio dovoljan gap ili je sve vreme video senzor, ali nije dobijao razumne podatke, pa ih je ignorisao.
Merio je normalno prvih nekoliko minuta i jednog momenta pogledam sat, kad na HR polju stoji "--", u sledećoj sekundi izbaci 212, 210, 211......"--".....131, 129 (ovo je otprilike bilo OK) i nekoliko sekundi kasnije opet "--" i ode u 200+, otkačim senzor sa trake, "--", zakačim, opet 200+, skinem celu traku, sve vreme trčim, 100-150m kasnije vratim traku, 200, 170, 159, 157, 141 i stabilizuje se tu negde, otprilike OK. Nekoliko stotina metara kasnije, kreće prvo brdo, ja po navici pogledam sat - 212....more skinem, zgužvam traku i stavim u džep. Ona je verovatno sve vreme održala signal, zato nije prebacio na optički merač na satu, ali nije imala šta da izmeri u džepu.

Glupa ili smešna situacija je da sam završio sa average puls 155, što je možda malo više od onoga što bih inače imao, pa su mi load i ostali parametri koje Garmin računa, manje više ok.
Ali mi je dao novi Treshold, pace brži za 15 sekundi i puls na 197. Oba potpuno nerealna. Do pretposlednje verzije software-a na 945, kad god dobijem novi treshold, imao sam mogućnost da ga prihvatim ili ne. Što je bilo super, jer ovaj svakako ne bih prihvatio.

Izbaci samo trening iz evaluacije, nadam se da može?

Ubo sam neke baterije dobre ovde 2025 i baš traje H10. Može i 2032, ali onda malo viri poklopac, nije vodootporan.

Zdravo narode, vidim da ste dosta informisani oko ovih satova, pa ako moze koji savet :)

Skoro sam imao priliku da vidim Fenix 8 uzivo od kolege, i mnogo mi se dopao sat, ali mi se nije dopala cena :D

Hteo bih da kupim sebi neki dobar GPS sat do nekih 500e, sta je najbolje sto moze da se kupi za te pare?
Ono sto mi je bitno da ne izgleda kao plasticna igracka, vec da je malo ozbiljniji/elegantniji sat (izgled slican Fenix 8 recimo).
Da ima precizne senzore, dosta funkcija, dobre mape i dobru aplikaciju.
Da baterija traje minimum 10 dana, po mogucstvu solidno vise :)
Da nije ogroman sat, posto imam tanke zglobove. Kolegin Fenix 8 je 47mm, i za divno cudo mi ne stoji lose, tako da je to neka maksimum velicina.

Nesto sam procitao na netu da Garmin bije los glas zbog poteza koji su napravili sa Connect+ pretplatom. Doduse nisam puno upucen, pa ako je to nesto toliko lose, onda bi ih izbegao..

Za 500 evra ima svašta da se kupi, od starijih Garmina do novih Amazfita tako da je poželjno da napišeš koji sport preferiraš, na kom si nivou...

Takoreci na nultom 🤣, bez preferenci.

Zdravo narode, vidim da ste dosta informisani oko ovih satova, pa ako moze koji savet :)

Skoro sam imao priliku da vidim Fenix 8 uzivo od kolege, i mnogo mi se dopao sat, ali mi se nije dopala cena :D

Hteo bih da kupim sebi neki dobar GPS sat do nekih 500e, sta je najbolje sto moze da se kupi za te pare?
Ono sto mi je bitno da ne izgleda kao plasticna igracka, vec da je malo ozbiljniji/elegantniji sat (izgled slican Fenix 8 recimo).
Da ima precizne senzore, dosta funkcija, dobre mape i dobru aplikaciju.
Da baterija traje minimum 10 dana, po mogucstvu solidno vise :)
Da nije ogroman sat, posto imam tanke zglobove. Kolegin Fenix 8 je 47mm, i za divno cudo mi ne stoji lose, tako da je to neka maksimum velicina.

Nesto sam procitao na netu da Garmin bije los glas zbog poteza koji su napravili sa Connect+ pretplatom. Doduse nisam puno upucen, pa ako je to nesto toliko lose, onda bi ih izbegao..
ono sto je postalo popularno poslednjih par nedelja/meseci ovde jeste Amazifit, Balance 2 ili T Rex 3.
Oba modela imaju super cenu i bas dosta opcija ali ne znam da li ima troje ljudi ovde na forumu koji imaju te satove.
T Rex od 250e ruku pod ruku sa Fenix 8, ima 90% istih stvari za 4 puta manje para.
komentari sa neta su relativno pozitivni, glavno je to da i ako je satu mozda fali nekih opcija, bas dosta rade na azuriranjima i za 6 meseci je to totalno drugaciji uredjaj.

Garmin, osim Fenixa 8 je trenutno nezahvalan jer su razdvojili timove i gde su starijoj Fenix 7 seriji, ukljucujuci Epix 2/pro, Tactix, Descent itd., svi koji dele Fenix 7 platformu, doslovno ukinuli nova azuriranja i nove opcije i prebacili u mod odrzavanja. Cak i Marq Adventurer Damascus steel koji kosta 3100 dolara, prebacen u maintanance mod posle samo 6 meseci :D tragikomicno.

Tako da od Garmina ili Fenix 8 ili Forerunner 965 ili 970. oba sata su odlicna, Fenix malo kompletniji ali neces ni na jednom koristiti vise od 15% opcija.

Da sam na tvom mestu i da krecem od nule i da mi je ovo prvi sat, ja bih gledao izmedju T Rex-a i Balance 2. Ne i od nule doduse, ja sam sa Epix Gen2 presao na Epix Pro i bice mi stvarno tesko da opet dam tolike pare za sledeceg Garmina pored takve ponude sto ima Amazfit.
Satovi dzabe, sve opcije imaju, deluju dosta dobri, mozes da se izigras sa njima posteno, ako ti ne odgovara, prodas uz minimalne gubitke i trazis dalje. Bolje s jeftinijeg na skuplje nego obrnuto, manji troskovi i gubici.

Kod amazfita je isto super sto imaju prsten koji je opet smesne cene u odnosu na ostala pametna prstenja tako da ako hoces da nosis mehanicki sat ili da jednostavno samo odmoris zglob od sata, neces gubiti previse podataka sto se tice koraka, otkucaja, spavanja.

ja iskreno cekam da neko odavde proba Amazfit pa da iz prve ruke vidim kako izgleda - @joojant200 u tebe gledam :D - pa da predjem i ja komplet u Amazfit.

Sta znam.. gledao sam i njih, ali vidim da ih (Amazfit) na netu pljuju kako im senzori nisu precizni..

Zaobidji Amazfit ako si ozbiljan u vezi sporta (po tvom pisanju, deluje da nisi, ali mozda gresim, izvinjavam se ako sam stekao pogresan utisak).
To kazem kao vlasnik Amazfita.

Mislim, ako si bas ozbiljan (tipa @PJ @nidza i ostali), onda preskoci, ako si causal, onda svaka preporuka.
Softver Amazfita i dalje kaska za ozbiljnim igracima (Garmin, Coros, ...) iako nude bas ozbiljan hardver za taj novac.

Nazad
Vrh Dno