Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025)

@Dimco ako si prelazio sa pripejda na postpejd, to se računa kao komercijalna ponuda i ispunjavaš uslov.

Ljudi, ne razumete moje pitanje, ne pitam da li MOGU, već DA LI da aktiviram Yettel SVE? Ne vidim nijednu manu ponude, pitam da li postoji neka skrivena mana?

Ljudi, ne razumete moje pitanje, ne pitam da li MOGU, već DA LI da aktiviram Yettel SVE? Ne vidim nijednu manu ponude, pitam da li postoji neka skrivena mana?
Koliko je meni poznato, ne postoji. To je samo dodatni benefit ako si korisnik oba, zato nema skrivenih mana.

Ne postoje skrivene mane osim da u slučaju neispunjenja jednog od uslova posle grejs perioda od tri meseca na koga imaš prava samo jednom, benefiti će biti suspendovani.

@Dimco ako si prelazio sa pripejda na postpejd, to se računa kao komercijalna ponuda i ispunjavaš uslov.
Uji mislim da ovo vise nije moguce. Ja sam prebacila sa pripejda na postpaid zbog 50% i ne mogu da se prijavim za Yettel Sve. Tj daje mi kao opciju da se prijavim ali onda kaze da ne ispunjavam uslov i da potpisem novi ugovor za postpaid :cautious:

Da li naplaćuju održavanje EUR tekućeg i plaćanje MC u inostranstvu kada pređeš sa Max na Lite, pošto vidim da mi je ostao MC baš kako je i @uji pomenuo

Da li naplaćuju održavanje EUR tekućeg i plaćanje MC u inostranstvu kada pređeš sa Max na Lite?
Da, naplaćuju ako ima pokrića i/ili prometa 50 dinara mesečno. Za inostrana plaćanja indeksirana u RSD (Temu, AliExpress i slično) skida se sa tekućeg u dinarima.

Jel sam ja to dobro razumeo ili ne? Ako mesečno imaš potrošnju više od 30K nema naplaćivanja održavanja računa?

Jel sam ja to dobro razumeo ili ne? Ako mesečno imaš potrošnju više od 30K nema naplaćivanja održavanja računa?
Da ako koristis Master Debit ili Dinu Debit da provlacis po POS terminalima ili placas internetom i kad se na kraju meseca iznos nakupi preko 30000 din nemas odrzavanje.
Ne racuna se ofc podizanje para sa bankomata ili onih terminala sto se tretiraju kao da si podigao novac tipa da platis racun u menjacnici.

Pa, ne računa se kada banka prepucava proviziju sa MasterCard na godišnjem nivou. :D

Sestri danas klepili 5x 20000 din sa MasterCard Yettel. Ništa osim Temu i Aliexpress od ( da kažem) manje sigurnih sajtova.

Blokirala karticu i naručila novu i sad piše prigovor za povraćaj sredstava. Trgovac nekakav gaming UK.
Могли су свуда где плаћа картицом да јој скину податке. Ја сам познавао особу која је пре 10-15 година радила у Канади на рецепцији хотела, скупљао је бројеве картица које су му пролазиле кроз руке и слао другарима у Србији да наручују разне ствари.
Увек плаћати картицом из своје руке.

Ja ne znam ljudi zašto svi odmah idete na kartu da su joj skinuli podatke sa nekog manje sigurnog sajta ili tako nešto, kad je već više nas na forumu prijavljivalo da su nam kartice bile hakovane iako se na primer ta moja kartica nije nikada koristila online (jednom bankomat i još ukupno pet transakcija Nis pumpa i Lidl gde je na tim mestima plaćano Apple Pay-om)

Zato sam i rekao da je moguc hakerski napad bio, gde banke ne zele to da objave, zbog eventualnog zatvaranja racuna.
Evo samo jedan primer u mobilnoj telefoniji, imam sluzbeni broj, ni na jednom sajtu nisam ostavio taj broj, 20 ljudi me zove na broj, i placam parking sa njim.
Pre neki dan me zovu iz Vijetnama, salju poruke kako imam bogatog rodjaka sa rakom, itd.

Da li znate koji kurs bira u yettel bank kad placam USD / EUR masterom?
Da li moram da se smaram pre kupovine u devizama da kupim eur na racunu, ili je isto vidim da je 118.7
Nije mi strasno sto je takav kurs, obzirom da mozda izgubim oko 100 din mesecno ne placam puno u stranim valutama kolko RSD.

Da li znate koji kurs bira u yettel bank kad placam USD / EUR masterom?
Da li moram da se smaram pre kupovine u devizama da kupim eur na racunu, ili je isto vidim da je 118.7
Nije mi strasno sto je takav kurs, obzirom da mozda izgubim oko 100 din mesecno ne placam puno u stranim valutama kolko RSD.

Ako se autokonvertuje iz EUR u RSD bez zamene u aplikaciji biće 121,86 kurs (trenutno). Dakle, bolje ti je da zameniš u aplikaciji za 118,7, pa onda izvršiš plaćanje.

Da li očekujete masovan odliv štednje iz Yettela ( a možda i masovno zatvaranje računa ? ) nakon 01.09. i smanjenja a vista kamate na 2% ? Kapiram da će do nekog značajnog odliva svakako doći.

Ovaj njihov proizvod je bio stvarno jedinstven- sa 3 klika si mogao da prebaciš pare na štednju i nazad na tekući kad ti zatreba i to zaista ne može da se poredi sa oročavanjem partija po filijalala gde bi izgubio sate i sate vremena na te gluposti (naročito ako konstatno dodaješ pare na štednju).

@Rincewind ako trenutno duguju kao firma 2,5 miliona evra NBS i dalje posluju, onda je logično da će biti odliva. Veliki igrači i firme sigurno proveravaju likvidnost banke pre nego što ulažu pare u nju i slično. Poenta je što dosta ljudi kod nas i dalje gleda ovu banku kao nižu klasu od klasičnih filijala Inesa, Erste, Raifaisen i slično... Ja nikoga ne znam da je uzimao neke veće kredite za stan, kola i slično u Yettel-u, već u ozbiljnim bankama koje daju neku sigurnost i posluju u plusu. Tako da, suma sumarum mislim da se neće lepo završiti ako se dug bude povećavao, a mi obični smrtnici ćemo tražiti od države i po sudovima da nam vrate naš novac... :coffee: :)

@Rincewind ako trenutno duguju kao firma 2,5 miliona evra NBS i dalje posluju, onda je logično da će biti odliva. Veliki igrači i firme sigurno proveravaju likvidnost banke pre nego što ulažu pare u nju i slično. Poenta je što dosta ljudi kod nas i dalje gleda ovu banku kao nižu klasu od klasičnih filijala Inesa, Erste, Raifaisen i slično... Ja nikoga ne znam da je uzimao neke veće kredite za stan, kola i slično u Yettel-u, već u ozbiljnim bankama koje daju neku sigurnost i posluju u plusu. Tako da, suma sumarum mislim da se neće lepo završiti ako se dug bude povećavao, a mi obični smrtnici ćemo tražiti od države i po sudovima da nam vrate naš novac... :coffee: :)
Poenta je da ozbiljnije kredite i ne nude, tako da bi njihov izvor zarade trebale biti naknade i keš/sl. kreditni proizvodi. A oba ta izvora ne vidim da nešto uspešno plasiraju...
Pomalo čudan model.
Očigledno sada pokušavaju da je plasiraju i kao deo ekosistema (sa telefonijom i TV/internet), pa možda računaju da mogu da priušte gubitke na jednom od ta tri dela...

Da li očekujete masovan odliv štednje iz Yettela ( a možda i masovno zatvaranje računa ? ) nakon 01.09. i smanjenja a vista kamate na 2% ? Kapiram da će do nekog značajnog odliva svakako doći.
Što se moje okoline tiče, otprilike je milion dinara napustilo banku nakon što je bonus spao sa 4% na 3%, a planovi su da još toliko ode u septembru. Nije banci dva miliona mnogo, ali nije ni malo ako ima dosta okolina poput mojih. Ipak, verujem da je potez promišljen, tj. da su stvarno zaključili da bi im zadržavanje visokog bonusa donelo više štete nego koristi.

Nisam, inače, čuo da iko planira da gasi račun, pogotovu što je besplatan, a i mnogi su na moj nagovor prešli na MAX uz benefit izjavu, pa su/smo u prednosti makar do kraja godine, sa svega pet plaćanja debitnom karticom. Čak i kad to istekne, krajnja opcija je da se vrati na Lite i time nastavi besplatno korišćenje samog računa, dok se MasterCard zadržava.

ako trenutno duguju kao firma 2,5 miliona evra NBS
Ne duguju toliko nikome nego posluju sa gubitkom. Drugim rečima, u prvih šest meseci ove godine su im rashodi bili 2,6 miliona evra veći od prihoda.

Bogami dug put od otvaranja racuna, stizanja kartica i aktivacija istih za kompletno koriscenje. Ukupno 23 dana cekanja za internet placanje od dana kad sam otvorio racun.
Ume da bude i gore, dešavalo se da ljudima ni ne stignu iz prvog pokušaja, tako da ti i nisi loše prošao. 😃

Ovaj njihov proizvod je bio stvarno jedinstven- sa 3 klika si mogao da prebaciš pare na štednju i nazad na tekući kad ti zatreba i to zaista ne može da se poredi sa oročavanjem partija po filijalala gde bi izgubio sate i sate vremena na te gluposti (naročito ako konstatno dodaješ pare na štednju).
Otici ce neki kes sigurno, ali dobrom delu poznanika nisam mogao da objasnim prednosti avista stednje ni dok je bila 4.01% tako da ne verujem da ce nesto znacajnije da se promeni.

Sa 2% je jos prihvatljivo, ako krene na stare staze prema 1.1% e onda cemo da vidimo.

Poslednja izmena:
Ja nikoga ne znam da je uzimao neke veće kredite za stan, kola i slično u Yettel-u, već u ozbiljnim bankama koje daju neku sigurnost i posluju u plusu. Tako da, suma sumarum mislim da se neće lepo završiti ako se dug bude povećavao, a mi obični smrtnici ćemo tražiti od države i po sudovima da nam vrate naš novac... :coffee: :)
Kada bi uopšte imali ponudu za stambeni kredit i ako bi bio konkurentan ostalim bankama itekako bi ga ljudi uzimali, nikoga ne bi zanimalo sa kolikim gubitkom posluju. Mene zanima njihovo poslovanje iz znatiželje i jer me malo zanimaju finansije ali nikako ne utiče na moju odluku da li ću imati štednju kod njih, tu gledam samo šta mi se više isplati.
Ako dođe do stečaja/likvidacije ove banke, kao i bilo koje druge, bez ikakvih povlačenja po sudovima se dobija do 50.000 eur jako brzo jer su svi obavezni da budu osigurani. Povlačiš se po sudovima samo ako si imao preko 50.000 eur, ali preko tog iznosa je suludo držati u bilo kojoj drugoj banci, ako već imaš preko toga bolje drži u nekoliko banaka do tog iznosa.

Kada bi uopšte imali ponudu za stambeni kredit i ako bi bio konkurentan ostalim bankama itekako bi ga ljudi uzimali, nikoga ne bi zanimalo sa kolikim gubitkom posluju. Mene zanima njihovo poslovanje iz znatiželje i jer me malo zanimaju finansije ali nikako ne utiče na moju odluku da li ću imati štednju kod njih, tu gledam samo šta mi se više isplati.
Ako dođe do stečaja/likvidacije ove banke, kao i bilo koje druge, bez ikakvih povlačenja po sudovima se dobija do 50.000 eur jako brzo jer su svi obavezni da budu osigurani. Povlačiš se po sudovima samo ako si imao preko 50.000 eur, ali preko tog iznosa je suludo držati u bilo kojoj drugoj banci, ako već imaš preko toga bolje drži u nekoliko banaka do tog iznosa.
Ko isplaćuje i gde je definisan rok isplate?

Ako ćemo da sumnjamo i u osigurani depozit, pa koja je onda uopšte logika ostavljanja novca u banci kad toliko ne verujete :D

To je sve igra velikih brojeva, što se štednje konkretno tiče. I nije teška matematika. Imaju total iznos na štednji trenutno - koliko ih to košta na 4%, koliko na 3% i koliko na 2%. Uporede taj trošak sa procenjenim povlačenjem i vide šta im je isplativije. Naravno, imajući u vidu koliko "likvidnog" novca im treba u svakom trenutku koji pokrivaju sa štednjom.
Uz to, mala digresija, velike banke ne barataju samo novcem koji ti je na štednji već i na tekućem računu. Kao ne bi smeli, ali se to radi i nije razlog za brigu korisnika.

Ja konkretno, neću svoj novac povlačiti jer su uslovi u drugim bankama isto loši, a ovde mi je novac uvek dostupan u svakom trenutku. A i nije neki iznos trenutno, ako ćemo iskreno.
Primera radi, uhvatio sam dobru kamatu u Erste banci pre tačno 2 godine, 5,25% na dinarsku štednju ali je oročeno na maksimalan period od 3 god. Super zarada, ali nema pipanja.

Evo vizuelno da bude lakše - depozit, godišnji, mesečni i dnevni prihod od kamate koja će biti 2%.

100.0002.0001675
200.0004.00033311
300.0006.00050016
400.0008.00066722
500.00010.00083327
600.00012.0001.00033
700.00014.0001.16738
800.00016.0001.33344
900.00018.0001.50049
1.000.00020.0001.66755

U mom slučaju, fokus je veći na mesečnom nivou jer mi dosta variraju iznosi na štednji iz meseca u mesec. Bez ulaska u to šta je malo, a šta puno novca, mislim da se možemo složiti da za sve ispod 1000 din mesečno nema smisla ići i cimati se sa različitim bankama, prenosom, održavanjem i slično jer uvek treba imati u vidu da je ovo štednja po viđenju, ne oročena.

Vrh Dno