Šta je novo?

Hardver Koji Access Point (AP) uzeti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | Samsung 951 500GB
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o Access Point uređajima od wireless rutera.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Poslednja izmena:
Поздрав,
Потребна ми је препорука за АП и један мали "оф" савет.
По препоруци одавде за бољи/стабилнији сигнал од Суперновиног Техниколора купљен је ТП "АХ55", и то све ради без грешке ако се изузме пљачка државног нам оператера са сталним прекидима у пружању плаћених услуга, и сталним поскупљењима. Сада бих да мало побољшам сигнал једним АП-ом, стим да ПоЕ није могућ па мора онај "адаптер", па је потребна препорука и за њега. Ценовни ранг неких 100 европљанина, нагласак је на квалитету сигнала и константности.
И једно "оф" питањце, после спајања АХ55 и Техниколора 7200, на Техниколору је искључен бежични.
Интересује ме има ли смисла укључити бежични на 7200 и ставити га на 5гх, а ограничити бежични на АХ55 на 2,4гх ? Да ли би сметали један другом, или би се можда добило мало побољшање у 2,4 покривености ?

Od opreme koju sam koristio, mogu preporucim mozda Ubiquiti U7 Lite za te novce. PoE injektor se kupuje zasebno. Treba mu obican PoE standard (af).
Lak je za podesavanje

Ja sam porucio U7 Pro XG, da zamenim U6 LR i da vidim kako radi.

Treba mi exteneder da pojaca signal sa sprata kuce u prizemlje. Ruter se u sobi u uglu na spratu i zeleo bih da postavim jedan extender koji bi bio negde na spratu takodje ali da lakse pokriva udaljenije prostorije u prizemlju.
Gledao sam da dosta ljudi koristi TL-WA850RE. Da li je on bolji od ponude Xioami-a? Xiaomi WiFi Range Extender N300 ili Mi WiFi Range Extender Pro?

Treba mi exteneder da pojaca signal sa sprata kuce u prizemlje. Ruter se u sobi u uglu na spratu i zeleo bih da postavim jedan extender koji bi bio negde na spratu takodje ali da lakse pokriva udaljenije prostorije u prizemlju.
Gledao sam da dosta ljudi koristi TL-WA850RE. Da li je on bolji od ponude Xioami-a? Xiaomi WiFi Range Extender N300 ili Mi WiFi Range Extender Pro?
Ekstenderi i powerline uređaji su krpačina od rešenja. Bolje plati nekoga da ti izbuši rupe i provuče kabal ako hoćeš pouzdano rešenje.

Do dole vec ima provucen utp za iptv ali nisam zeleo dodatan ruter jer signal pokriva celu kucu ali na nekim delovima malo slabije, samo sam zeleo malo da pojacam :) Videcu. Koje je adekvatno resenje u oba slucaja? Koji se extender dobro pokazao?

Do dole vec ima provucen utp za iptv ali nisam zeleo dodatan ruter jer signal pokriva celu kucu ali na nekim delovima malo slabije, samo sam zeleo malo da pojacam :) Videcu. Koje je adekvatno resenje u oba slucaja? Koji se extender dobro pokazao?
Ako već imaš kabal, onda odradi kako valja. Nemoj da budžiš. Stavi na drugi kraj kabla neki access point, i rešio si problem.

Grandstrem 7660 recimo. Ima korisnika na forumu kojima sam poslao ovaj model i niko ne kuka.

1755608526521.png

ne treba mi tako zahtevna stvar, ovo mi treba za stariju osobu koja je u penziji i ja ponekada budem tamo :)

Od opreme koju sam koristio, mogu preporucim mozda Ubiquiti U7 Lite za te novce. PoE injektor se kupuje zasebno. Treba mu obican PoE standard (af).
Lak je za podesavanje

Ja sam porucio U7 Pro XG, da zamenim U6 LR i da vidim kako radi.
u7xg.jpg
Stigao, montiran i testiran. Kostao je 195e. Par zapazanja samo (u odnosu na U6 LR):
1. bracket za montiranje na plafon nije isti, tj manji je i morao sam da busim nove blize rupe. Ovo me naucilo da kad god imate bracket za montazu, birajte rupe sto blize centru. Sutra ako menjate uredjaj, veca je sansa da novi bracket ima isti raspored rupa. Neke rupe kod oba bracketa se gadjaju, tj sa U7 Pro XG se sve rupe gadjaju na U6 LR, ali ne i obrnuto.
2. od uredjaja sa wifi 7 trenutno imam samo telefon, i tu je brzina do max 890 / 480 Mbit (imam 1/0.5G uslugu). U sustini mozda sam dobio 50-100 Mbit (nek bude 10%), ako i tolko. Generalno i nema neke razlike u odnosu na wifi 6 model.
3. Fizicki je lepsi uredjaj
4. Iskoristio priliku da se malo igram sa podesavanjima i sredim mrezu konacno (sa ovom mix opremom koju imam: kombinacija mikrotika i ubiquiti)
5. Ovaj model nema ventilatorcic, vec ima metalno kuciste koje sluzi kao hladnjak
6. Domet na papiru je manji (U6 LR 185m2 vs U7 Pro XG 140m2), ali u praksi nisam primetio neku bitniju razliku, posto mi je stan svakako mali, i ceo je pokriven u oba slucaja. I susedni stan takodje.
7. U7 ima 10G konektor (vs 1G U6), pa se nadam da cu smanjiti overhead i dostici brzine blize 950 Mbit kad sredim hardver oko rutera

Dal su bacene pare? U mom slucaju da :)
Ali svakako preporucujem ovaj AP.

Ima i jaci model sa oznakom XGS, on kosta oko 300e.

TL-WR844N podržava WPA3 a košta isto, da li je bolji izbor?

Vrh Dno