Šta je novo?

Baterije na laptopovima... i sve o tome

Stara je dovoljno 20 meseci, taman da izgubi tih 15% ili koliko već... za oko 3 godine gubi oko 30% i tu je vreme za zamenu...

PS. ne podržavam ja ovaj kvalitet ali imam dovoljno dodira sa tim da znam šta možeš da očekuješ u današnje vreme... uostalom već je mnogo pisano upravo na ovoj temi manje više sve rečno :)

A kako onda postoje i ovakvi slucajevi?....npr neki HP X360 model laptopa,"mator" nesto vise od godinu ipo dana (otprilike kao moj asus) i evo kakvo mu je stanje baterije posle tih godinu ipo drndanja....znaci ima samo nekih 3-4% weara? (?!).....baterija i dalje drzi po 9-10 sati (?!?!)

Snimak ekrana 2025-08-18 074106.png

I kao sto sam vec pitao,da li baterije stare 2-3 godine mozes da bacis kako god da koristis laptop?....npr i da ga svaki dan drndas i punis svaki dan (mozda i po dva puta) ili i kad ti laptop skoro stalno stoji na punjacu na 50%,60% ili 80% napunjenosti baterije?

Nisu sve baterije iste... takodje trebas da proveris koji je kapacitet bio nove, desi se da prebace... svakako mogu da ti postavim nekoliko primera gde je degradacija i veća od 15% za 1.5 godinu... tj. veća od 10% godišnje...

Lenovo Y510p iz 2014, baterija 2,5h, nova je bila oko 4h. Korišćen za gaming, toliko, da je istopio izduv kod bakrenog hladnjaka. Kvaka je što su omogućili da baterija prestane da se puni na 60%.

Nisu sve baterije iste... takodje trebas da proveris koji je kapacitet bio nove, desi se da prebace... svakako mogu da ti postavim nekoliko primera gde je degradacija i veća od 15% za 1.5 godinu... tj. veća od 10% godišnje...

Pa majku mu,da li se onda zna koje su to originalne baterije (i u kojim markama i modelima laptopova) koje za skoro dve godine imaju wear 5% a koje za 2 godine imaju wear 20-30%?......mislim,kako bi se bezalo od ovih drugih kao djavo od krsta?

Ovo kao da te pitam da li se zna koji ce to NOV auto nakon 2 godine normalnog koriscenja skoro da crkne,a koji ce nakon 2 godine koriscenja da ima samo 4-5% istrosenost mootora?

Ne znam kako drugacije da objasnim koliko sve meni ovo deluje apsurdno i nenormalno...

Pa majku mu,da li se onda zna koje su to originalne baterije (i u kojim markama i modelima laptopova) koje za skoro dve godine imaju wear 5% a koje za 2 godine imaju wear 20-30%?......mislim,kako bi se bezalo od ovih drugih kao djavo od krsta?

Ovo kao da te pitam da li se zna koji ce to NOV auto nakon 2 godine normalnog koriscenja skoro da crkne,a koji ce nakon 2 godine koriscenja da ima samo 4-5% istrosenost mootora?

Ne znam kako drugacije da objasnim koliko sve meni ovo deluje apsurdno i nenormalno...
Što se uopšte kod nas ljudi opterećuju trajanjem baterije (ne vremenski od pune do prazne, već koliko će trajati pre nego izgubi kapacitet), pa to je potrošni materijal, jedino je kod nas bitno auto dođe sa šarom na gumamam od 6mm, da je uradjen mali servis pre 1500 km, isl. gluposti. Ljudi opustite se... baterija služi da se zameni kad oslabi, a poželjno ceo laptop pre toga...

Lenovo Y510p iz 2014, baterija 2,5h, nova je bila oko 4h. Korišćen za gaming, toliko, da je istopio izduv kod bakrenog hladnjaka. Kvaka je što su omogućili da baterija prestane da se puni na 60%.

Pa i ja sam moj asus TUF A17 iz samog kraja 2023 (znaci mator maksimalno) drzao skoro stalno na punjacu i 80% napunjenosti,tj prestao je da se puni na 80% i eno wear mu je 14,5%.....da li je moguce da kad prestaje da se puni na 60% onda ima minimalni wear,a kad prestane da se puni na 80% onda wear je poprilican?
Što se uopšte kod nas ljudi opterećuju trajanjem baterije (ne vremenski od pune do prazne, već koliko će trajati pre nego izgubi kapacitet), pa to je potrošni materijal, jedino je kod nas bitno auto dođe sa šarom na gumamam od 6mm, da je uradjen mali servis pre 1500 km, isl. gluposti. Ljudi opustite se... baterija služi da se zameni kad oslabi, a poželjno ceo laptop pre toga...

Meni je zapravo ovo boldovano najapsurdnije....tj da li tebi zaista deluje najnormalnije da neko plati npr 3000 eura nov laptop,koristi ga godinu-dve,baterija fino oslabi i onda taj laptop u djubre,i kupuj novi od 3000-4000 hiljade eura koji ce takodje nakon godinu do dve u djubre?.....to otprilike kao da si napisao "ma sta se bre opterecujete koji ce auto koliko da traje,vozis ga par godina dok ne crkne i onda lepo pljunes 50.000 eura i novi auto i teraj i tako na svakih par godina" :ROFLMAO:

Msm,ne znam,mozda je to praksa negde na zapadu,ili neki novi momenti i u Srbistanu?

Poslednja izmena:
Ko će ga znati, manje je bolje. Ovaj Dell sa kog kucam može 55%. Ja sam ga podesio da počne da se puni kada padne na 50% (ne može manje) i da puni do 60%. Uglavnom ga ne nosim nigde, a i kad odem dovoljno mu je, to mu bude nekih 4-5h, mada se najčešće setim da ga napunim do čepa.

Meni je zapravo ovo boldovano najapsurdnije....tj da li tebi zaista deluje najnormalnije da neko plati npr 3000 eura nov laptop,koristi ga godinu-dve,baterija fino oslabi i onda taj laptop u djubre,i kupuj novi od 3000-4000 hiljade eura koji ce takodje nakon godinu do dve u djubre?.....to otprilike kao da si napisao "ma sta se bre opterecujete koji ce auto koliko da traje,vozis ga par godina dok ne crkne i onda lepo pljunes 50.000 eura i novi auto i teraj i tako na svakih par godina" :ROFLMAO:
Mislim da si pogrešno protumačio to što si boldovao - poenta je da je najbolji slučaj kad baterija potraje toliko da pre zastari hardver laptopa, pa se i ne isplati menjati bateriju, već ceo lap.

Ja mislim da nisam pogresno protumacio posto on tvdi kako je najnormalnije da baterija nakon 2 maximalno 3 godine moze da se baci,maltene to je redovno i normalno stanje,kao sto npr jednom godinsnje menjas neki filter na autu...

.....a tesko da ce neki (manje vise) high end laptop star 2 godine bas toliko da zastari da se ne isplati menjati bateriju......da li je tebi danas npr laptop star oko 2 god koji ima 4080 ili 4090 grafu (pa i 4070) bas toliko zastareo da komotno moze u djubre?......(ovo je valjda jedno od najironicnijih pitanja koje sam ikada postavio)

Ali da ne idemo u off

Lepo napisah, bateriju smatrajte kao gume na autu, troši se i menja se (i kad ostari bez obzira jel ste prešli 5000 ili 50000)... jedino kod nas ljudi strepe nad baterijom, stavljaju je u fijoku, ograničavaju punjenje na x%, pune prazne, formiraju, formatiraju, isl. A ono zamenski deo koji će propasti za oko 3 godine (na oko 70% kapacieteta što se smatra krajem) imali 1200 ili 5 ciklusa... kad to shvatite biće vam lakše...

I meni Asus TUF star 3 godine ima wear level 11%.
Na Lenovu iz 2023 nema degradacije baterije.
Prodao sam vise starih MBP 2015,2014 imali su ispod 100 ciklusa i drzali 4,5-5caasova.
Sta ce vlasnici Mackbooka da kazu?A svi su matori za intelom.

Najveći neprijatelj baterije je - toplota (kao i kod svake elektronike). Gledajte da je ne punite po vrućini i dok radite zahtevne stvari na laptopu i trajaće.

Lepo napisah, bateriju smatrajte kao gume na autu, troši se i menja se (i kad ostari bez obzira jel ste prešli 5000 ili 50000)... jedino kod nas ljudi strepe nad baterijom, stavljaju je u fijoku, ograničavaju punjenje na x%, pune prazne, formiraju, formatiraju, isl. A ono zamenski deo koji će propasti za oko 3 godine (na oko 70% kapacieteta što se smatra krajem) imali 1200 ili 5 ciklusa... kad to shvatite biće vam lakše...
Pa cek,napisao si da nisu sve baterije iste?

A i kao sto vidis iz mog iskustva i iskustva dtugih ljudi ima baterija starih po 3-4 godine i ne da nisu propale nego im wear uopste nije veliki...

I to sa baterijama nije bas tako jednostavno kako ti predstavljas...malte ne,koristis je dok ne crkne,platis 1000 din za novu bateriju i dobio si jos 2-3 godine koriscenja...uglavnon imas na trzistu neke sugave zamenske kineske baterije koje ljudski ne traju ni par meseci a originalnih baterija cesto nema na stanju ili ih cekas mesecima a kostaju po 500 eura...(a pitanje je da li su bas istog kapaciteta kao one iz prve ugradnje)

Da li ti mozes da navedes koje su to baterije i u kojim laptipovima koje nakon 3 godine mogu u djubre??

Poslednja izmena:
Pa cek,napisao si da nisu sve baterije iste?

A i kao sto vidis iz mog iskustva i iskustva dtugih ljudi ima baterija starih po 3-4 godine i ne da nisu propale nego im wear uopste nije veliki...

I to sa baterijama nije bas tako jednostavno kako ti predstavljas...malte ne,koristis je dok ne crkne,platis 1000 din za novu bateriju i dobio si jos 2-3 godine koriscenja...uglavnon imas na trzistu neke sugave zamenske kineske baterije koje ljudski ne traju ni par meseci a originalnih baterija cesto nema na stanju ili ih cekas mesecima a kostaju po 500 eura...(a pitanje je da li su bas istog kapaciteta kao one iz prve ugradnje)

Da li ti mozes da navedes koje su to baterije i u kojim laptipovima koje nakon 3 godine mogu u djubre??
Lenovo... da ne generalizujem, ali svi moji primerici ThinkPad sa kojima sam došao u dodir to im je bio vek (samo 1 je zaista crkla da nije mogla da se puni, ali dovoljno je da nema autonomiju ni sat da to više nije upotrebljivo, sem kao zamena za UPS)... ali ako odeš na specijalizovane forume videćeš da je isto i na Dell, HP, itd. 3 godine im je vek. Neće baš da crkne, ali nije baš ni kao nova, 10% godišnje ide... da ne dužimo... PS. slično iskustvo i mojih mnogobrojnih kolega, svega sam se nagledao od baterija koje imaju 20 ciklusa i 60% kapaciteta (posle oko 2.5 godine), do baterija koje imaju 900 ciklusa i 65% kapaciteata posle oko 2.5 godine... retko sam viđao više od 70% ako je baterija starija od tih 30 meseci... moje lično iskustvo nemam bazu podataka pa da pričam na 10 miliona primeraka šta se dešava...

Poslednja izmena:
Pa da li ima ovde nekoga na forumu kome je baterija u novom laptopu crkla ili drasticno oslabila nakon 2-3 godine koriscenja?

Asus Vivobook 15 X515EA dve godine i tri mjeseca - battery health 72%
To je što je. Ne opterećujem se.

Pa da li ima ovde nekoga na forumu kome je baterija u novom laptopu crkla ili drasticno oslabila nakon 2-3 godine koriscenja?
PS da imaš predstavu za oko 2 decenije kroz ruke mi je prošlo oko ~30 (ne znam zaista tačan broj, ali 10 sam koristio intenzivno lično), a čuo sam iskustva za još toliko... izuzetno mali uzorak... ništa statistički značajno, ali nije ni 1 komad ili 1 generacija, pričamo od C2D do 13. gen i7... od svake generacije po par komada. I ono što je jako zanimljivo ništa se promenilo nije... isto je bilo 2005 i danas po pitanju trajanja (broja ciklusa i gubitka kapaciteta). E sad ti veruj u šta hoćeš ja se isključujem, pošto tema malo prelazi u trolovanje... (vez zadnjih stranu dve)...

Poslednja izmena:
Na t530 ja drugi vlasnik posle 4 godine je drzala jedno 3h i pre 2 godine je otkazala skroz.Drzi 5min max pa mi stoji na njemu jel ga koristim kao server pa ako nestane struje da mogu da ga iskljucim.Sad ima ta masina jedno 10god.Planiram mozda uzeti 6 cell zamensku samo zbog toga da drzi makar 1 do 2h ako nestane struje da se ne ugasi naglo laptop ako nisam na lokaciji da ga ne bih morao paliti rucno

Wear Level: ... 49.6 %
Acer i5 4-te generacije, oko 10 godina star laptop. Nešto ozbiljnije sa baterijom, već koju godinu nije za takve stvari. Inače sasvim me dobro i danas služi. Naravno, spoljna tastatura ako se kuca i miš su pod mora.
Realno za tih deset godina sam i sam postao mator :)

Realno posle 4 godine i lap top postaje mator,ne samo baterija.

Pa zavisi koji je laptop u pitanju a i u kakvom je stanju.....high end modeli sporije stare u smislu da ce im hardwer duze biti aktuelan....npr ako je neko kupio 2021 neki Asus Scar sa 3080 grafom,dobrim 1440p ekranom sa puno hz,16 gb rama,ako je dobro "održavan" i očuvan,to je i dan danas prilično dobar laptop jači nego mnogi novi laptopovi (npr gaming laptopovi sa 4060 grafom)

E sad,baterija.....eto videli smo da je nekim kolegama i baterija stara malo vise od godinu ipo dana baš matora :oops:....možda je svaka baterija matora ako je starija od 5-6 meseci,ili ajde neka bude i godinu dana max :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Slazem se.Zelim da dodam da se ne treba opterecivati sa takvim stvarima.Sve to ide svojim tokom,pa i tehnika.

Nazad
Vrh Dno