Šta je novo?

Baterije na laptopovima... i sve o tome

Imam (kao glavni) Asus TUF A17 laptop kupljen 12.2023 sa i9 7940HS procesorom (u sebi ima 780M) i 4070 grafom.....od kada je kupljen u bar 80% vremena radi na punjaču i to baterija (sa Asus Care aplikacijom) podesena da bude 80% napunjenosti.....i laptop je retko kad pregrevan,skoro uvek stoji na postolju za hladjenje i zasta skoro uvek ima relativno niske temperature sta god radio na njemu...

Pre nešto više od 6 meseci sam proverio stanje baterije (u HWinfo i Battery Info aplikaciji) i bila je 94% (odnosno 6% wear)....pre neki dan opet proverim i baterija pokazuje 92,5% (7,5% wear).....nisam dugo radio kalibraciju baterije i po netu vidim (cak i asus ) preporucuje da se povremeno odradi ta kalibracija i to prateci uputstva sa ovog sajta

For laptops:

1. Charge it to 100%, and keep charging it for at least two more hours.
  2. Unplug your laptop and use it normally to drain the battery.
  3. Save your work when you see the low battery warning.
  4. Keep your laptop on until it goes to sleep due to low battery.
  5. Wait at least five hours, then charge your laptop uninterrupted to 100%.

Pratio sam detaljno ova uputstva i odradio sve kako tu pise (za sta mi je trebalo vise od pola dana) i posle te kalibracije pogledam stanje baterije i vidim da je 86,5% (wear 13,5%)....pa WTF?.....ima li neko ideju sta se desava sa tom baterijom,kako tako da taj wear tako osciluje i da li je to tacan i precizan pokazatelj stanja baterije?.....ili kao ono % istrosenosti SSD-a u raznim programima za pracenje treba uzimati okvirno?

Inace u praksi,na ovom mom gaming laptopu baterija drzi oko 3.5 sata (osvetljenost ekrana 70%,ukljucena 4070 grafa) kada se npr surfuje po netu,neki laki gaming ili posao ( office,photoshop itd)....neke zahtevnije igre nisam ni igrao na bateriji,verovatno bi trajala dosta manje....a kada se iskljuci 4070 (u asus crate armory) i koristi samo 780M grafa za nezahtevnije stvari baterija traje 4-5 sati.......otprilike toliko je trajala (mozda nesto samo malo duze) i decembra 2023 kada je bio nov laptop.....sta mislite,da li je to ok stanje baterije za ovakav gaming laptop?

Poslednja izmena:
@Ulrich meni to deluje skroz dobro, a i u praksi je valjda bitnije VREME, tj. koliko traje nego wear- naravno do nekog momenta kada je stanje "kriticno" (wear oko 50% i ied na gore- licna procena/ preferenca).
totalno si me uplasio oko kalibracije, no.. meni je serviser .. joj , nesto oko reset taster prespojen bio , gluposti, ali mi je rekao sledece-
napunim batt do 100% , onda je trosik kako god do 10%, napunim do 100% i tako 4 ciklusa. posle toga pustim neki 4K snimak, i to bi bio generalni presek trajanja baterije- no, ne koristim laptop toliko pa jos nisam stigla to da uradim, al javicu kad budem. @djalf moram nazvati one tvoje iz Nisa da vidim da li imaju moju batt, just in case.

Ponovi postupak pražnjenje punjenje.
Nisi trebao uopšte da radiš kalibraciju. I za baterije važi pravilo ako su super ne uznemiravaj ih i ne stresiraj
Svakako je i dalje odličan nivo potrošenosti.
Nije baš kao kod SSD-a, kod njih je mnogo realnija situacija. Ako nivo padne ispod recimo 60% baterija već ulazi u kritičnu zonu.

Ali sta cu dobiti ako jos jednom ponovim postupak praznjenja punjenja? Da se jos poveca wear baterije?

Sad se kajem sto sam je uopste i kalibrisao tim praznjenjem/punjenjem..

Dobijas realno stanje, zato se i radi kalibracija, pre toga nisi imao realno stanje.

Upravo tako, nije to ni kalibracija već se baterija isprazni pa može da snimi realno stanje. U suštini, baterija bi trebalo jednom nedeljno da se potroši do 20% i napuni do 100% i da se posle potroši na 80% na primer i onda tu ostavi da ne puni do 100% stalno (ako postoji ta opcija, nemaju je svi modeli). Ovo je za stalno priključene koji se ne nose.
Ko koristi bateriju često ispod 10% ne bi trebalo da se prazni, poželjno na 20% da se stavi na punjač.

Moze jednom mesecno, ne mora bas nedeljno.

Dobijas realno stanje, zato se i radi kalibracija, pre toga nisi imao realno stanje.

Ali kakvo je to realno stanje da za godinu dana i 8 meseci nov laptop (koji je skoro uvek bio na punjacu i 80% baterije),hladjen,"mazen i pazen",nikada mi se nije ispraznio do 0% da ima battery wear od skoro 15%??

Pa sta bi bilo da sam ga "drndao" (k'o sto ljudi rade),sad bi wear bio 50% i trebala bi nova batterija za manje od 2 god?

A koliki bi normalan wear po tebi trebao da bude? I koliko godina bi trebalo da traje baterija?

Možda nije baš uporedivo, ali Apple (za telefone barem) kaže da je normalan wear od 1% mesečno. Ako uzmemo tu logiku, tebi wear treba da bude do 20%.
Tom logikom imaš "realan" wear.

Kao drugo, ne opterećujte se mnogo "wear" procentom kao i BH na telefonima.
Sve je to neka "procena".
To jedino ako vam je bitno kod preprodaje.

Meni lično za laptop star skoro 2 godine bi wear od 10-15% bio skroz realan.

PS: Ako ti je laptop non-stop na punjaču i imaš takvu opciju, ograniči punjenje na 50-60% umesto 80.

Asus care aplikacija ima ogranicenje baterije samo na 80%....ali nedavno sam nasao programcic G helper i sa njime mogu da ogranicim bateriju na koliko hocu, i na 10%.....ali i drzim je u zadnje vreme na 55%....

Mmozda ce i ovde da se javi gomila ljudi koji tvrde da im je wear za godinu-dve samo 5-6%....takvi su uglavnom po oglasima,noviji laptopovi,kada ih pitam za wear puno njih mi zaista salje snimke ekrana sa 5,6,7% weara.....ne znam na koju foru to postignu i da li bas toliko vode racuna o bateriji....a i ja sam imao neki polovan dell laptop star 7-8 godina 14" samo sa integrisanom grafikom,ko zna koji sam vlasnik bio po redu,i ko zna kako su ga koristilii i dan danas mu baterija traje vise od 3 sata,a wear je 89%,dobro se secam.....originalna baterija...

I ovde pricamo o originalnim baterijama,prva ugradnja sto bi se reklo....kakve su tek onda one zamenske kineske?....imaju wear 15% za nedelju dana?

Inace,ovo nikada do sada nisam video za trajanje baterije kao sto mi sad stoji u uglu ekrana,izgleda da je sve to zaista prozvoljno

Prilozi

• 20250813_162659.jpg
    20250813_162659.jpg
    223.7 KB · Pregleda: 11
Poslednja izmena:
U suštini, baterija bi trebalo jednom nedeljno da se potroši do 20% i napuni do 100% i da se posle potroši na 80% na primer i onda tu ostavi da ne puni do 100% stalno (ako postoji ta opcija, nemaju je svi modeli). Ovo je za stalno priključene koji se ne nose.

a sta sa onim sto je meni serviser rekao? 4 ciklusa punjenje praznjenje, ali do 100% i praznjenje na 10%, pa onda da pustim 4K nesto.

naravno da programi ne daju identicne podatke, ali bre ja nigde ne mogu da uvijam br ciklusa batt. a radila am i bios raport, sve.

Screenshot 2025-02-20 061937.png

hw11.png

Prilozi

• hw11.png
    hw11.png
    13.5 KB · Pregleda: 4
Imam trenutno samo 4 laptopa.O baterrijama uopste ne razmisljam.Dva Lenovo sami cuvaju bateriju do 80%,MBA M3 sam odradjuje sve.Jedino Asus Tuf Gaming je malo zaostao za ostalima,ima najveci wear level oko 11%.
Baterija ce da stari u svakom slucaju.

Meni je wear level 16% a laptop proizveden 2022 znaci 3 godine stara baterija.

Ne obracaj paznju a to.Samo ce da se nerviras.Traje koliko traje,zaboravices kad si ga uzeo.

za wear ja malo falilo da vracam novu bateriju pokazivala na elitebook 20% weara.I na kraju iskljucih limit punjenja na 80% i sad pokazuje wear 0.5% baterija proizvedena u julu 2024.Kad je ispraznim i napunim ga do kraja bas cu videti tacan wear inace je pokazala da je 98% puna kada sam je ugradio u HP 830 G5

za wear ja malo falilo da vracam novu bateriju pokazivala na elitebook 20% weara.I na kraju iskljucih limit punjenja na 80% i sad pokazuje wear 0.5% baterija proizvedena u julu 2024.Kad je ispraznim i napunim ga do kraja bas cu videti tacan wear inace je pokazala da je 98% puna kada sam je ugradio u HP 830 G5
Sad cu da vidim da odradim kalibraciju dosla do 30% pokazala 0% odjednom i onda je wear kao tih 30%.Jel ovo do toga što nije punjena tj fabrički sam ga uključio ili je defektna baterija

Ali sta cu dobiti ako jos jednom ponovim postupak praznjenja punjenja? Da se jos poveca wear baterije?

Sad se kajem sto sam je uopste i kalibrisao tim praznjenjem/punjenjem..
Не дирај ништа већ почни да користиш батерију. Прави пуњења по обрасцу 30% - 80% а може и 30% - 90%
Експериментиши мало нпр 50 % - 90 %
Мени помаже на литијум полимерској батерији. Две и по године коришћења 7% wear
Sad cu da vidim da odradim kalibraciju dosla do 30% pokazala 0% odjednom i onda je wear kao tih 30%.Jel ovo do toga što nije punjena tj fabrički sam ga uključio ili je defektna baterija
Не труди се. Батерија је при крају ако је отишла на нулу сама

Ali teorijski (i u praksi) sta je je bolje za te litijumske baterije na laptopovima,tj sta ce im pomoci da duze traju i imaju sto manji wear? Da se stalno koriste pune i prazne 30%-80% ili da sto cesce stoje na punjacu i na 80% (ili 60% ili 70%) napunjenosti?

Ja sam nekako kao laik bio u uverenju da ce u ovom drugom slucaju duze trajati....jer ako se stalno pune i prazne kada odrade svojih 300-500 ciklusa (sto npr moze biti 300 dana ako se svaki dan pune) one su za godinu dana zavrsile karijeru?

Posto se neskidaju danasnje baterije ,stoje na punjacu.Program za odrzavanje povremeno ih isprazni za recimo 5% i napuni do odredjenog procenta.Tako za godinu dana skupi mozda par ciklusa.
MBA sa kojeg pisem skupio je za 8 meseci 6 ciklusa.Pola od tih ciklusa je radio na bateriji usled nevremena.

Meni je wear level 17% a pre neki dan 8% sreca pa ima za moj laptop za 20 evra na ali epxress baterija

AP18C7M​

ali izgurace valjda do proleca 2026 mozda sam se bespotrebno uspanicio ali Acer ne znam kakav je nisam imao 15 godina Acer laptop :)

Не дирај ништа већ почни да користиш батерију. Прави пуњења по обрасцу 30% - 80% а може и 30% - 90%
Експериментиши мало нпр 50 % - 90 %
Мени помаже на литијум полимерској батерији. Две и по године коришћења 7% wear

Не труди се. Батерија је при крају ако је отишла на нулу сама
Nova je baterija u pitanju.Kada se napunio do kraja posto nije bio nikad dopunjavan pre toga sad je wear 0.5% sto je ok
Pozdrav

Ali teorijski (i u praksi) sta je je bolje za te litijumske baterije na laptopovima,tj sta ce im pomoci da duze traju i imaju sto manji wear? Da se stalno koriste pune i prazne 30%-80% ili da sto cesce stoje na punjacu i na 80% (ili 60% ili 70%) napunjenosti?

Ja sam nekako kao laik bio u uverenju da ce u ovom drugom slucaju duze trajati....jer ako se stalno pune i prazne kada odrade svojih 300-500 ciklusa (sto npr moze biti 300 dana ako se svaki dan pune) one su za godinu dana zavrsile karijeru?
Jos pre par godina sam istrazivao (guglao) i zakljucio da je najbolje drzati bateriju na odredjenom procentu (50-60, 80) umesto prazniti-puniti.

Da, bas zbog ciklusa. Takodje slicno kao kad se odlaze baterija, u slucaju da se nece koristiti (na slicnom procentu se ostavi).
To naravno vazi za one kojima je generalno laptop nonstop na punjacu.

Takodje se savetuje povremeno (barem jednom mesecno, bolje i vise) da se odradi ciklus 100-0-100-X (X je tih 50,60,80 procenta na kojem vam non-stop).

I naravno, ne preopterecivati se % weara i slicno jer u sustini, nemate sta tu mnogo uraditi nego koristiti kako vama odgovara i to je to.

Zašto misliš da bi bilo dobro za bateriju da ikad naprežeš njene ćelije do 0%?

Pa nije to čovjek po principu što te ne ubije ojačate te. To je komad hemije koji poštuje hemijske zakone koji nisu 10x važi pa jednom ne važi, ili važe 29 dana u mjesecu a 30. Dan ne.

Baterije se ne prazne ispod 15%. Tako je najbolje za baterije.

Litijumske punjive su obično najmanje pod stresom ako se pune od što nižih procenata. Ne bi trebalo ni 1% da je kritično, pošto je uređaj podešen da se ugasi, a i sama baterija ima elektroniku kojom spasava sebe. 15% je sigurno okej, ali i ako padne ispod je okej. Šta nije okej je da se dopunjava kad je preko 50%, pa do čepa. E, sad, ako iz objektivnih razloga uređaj mora tako da se koristi, šta je tu je.

Imam (kao glavni) Asus TUF A17 laptop kupljen 12.2023 sa i9 7940HS procesorom (u sebi ima 780M) i 4070 grafom.....od kada je kupljen u bar 80% vremena radi na punjaču i to baterija (sa Asus Care aplikacijom) podesena da bude 80% napunjenosti.....i laptop je retko kad pregrevan,skoro uvek stoji na postolju za hladjenje i zasta skoro uvek ima relativno niske temperature sta god radio na njemu...

Pre nešto više od 6 meseci sam proverio stanje baterije (u HWinfo i Battery Info aplikaciji) i bila je 94% (odnosno 6% wear)....pre neki dan opet proverim i baterija pokazuje 92,5% (7,5% wear).....nisam dugo radio kalibraciju baterije i po netu vidim (cak i asus ) preporucuje da se povremeno odradi ta kalibracija i to prateci uputstva sa ovog sajta

For laptops:

1. Charge it to 100%, and keep charging it for at least two more hours.
  2. Unplug your laptop and use it normally to drain the battery.
  3. Save your work when you see the low battery warning.
  4. Keep your laptop on until it goes to sleep due to low battery.
  5. Wait at least five hours, then charge your laptop uninterrupted to 100%.

Pratio sam detaljno ova uputstva i odradio sve kako tu pise (za sta mi je trebalo vise od pola dana) i posle te kalibracije pogledam stanje baterije i vidim da je 86,5% (wear 13,5%)....pa WTF?.....ima li neko ideju sta se desava sa tom baterijom,kako tako da taj wear tako osciluje i da li je to tacan i precizan pokazatelj stanja baterije?.....ili kao ono % istrosenosti SSD-a u raznim programima za pracenje treba uzimati okvirno?

Inace u praksi,na ovom mom gaming laptopu baterija drzi oko 3.5 sata (osvetljenost ekrana 70%,ukljucena 4070 grafa) kada se npr surfuje po netu,neki laki gaming ili posao ( office,photoshop itd)....neke zahtevnije igre nisam ni igrao na bateriji,verovatno bi trajala dosta manje....a kada se iskljuci 4070 (u asus crate armory) i koristi samo 780M grafa za nezahtevnije stvari baterija traje 4-5 sati.......otprilike toliko je trajala (mozda nesto samo malo duze) i decembra 2023 kada je bio nov laptop.....sta mislite,da li je to ok stanje baterije za ovakav gaming laptop?
Za tako matoru bateriju to je savršeno, one mnogo više propadaju od stajanja nego od korišćenja... odlično je to...

Za tako matoru bateriju to je savršeno, one mnogo više propadaju od stajanja nego od korišćenja... odlično je to...
Pa da,baterija stara godinu dana i 8 meseci spada u jednu od najmatorijih i najstarijih laptop baterija ikada pronadjenih na tlu Srbije 😁

Kupis nov laptop za 2,3,4 hiljade eura,i za 2 meseca je optimalna baterija,za 6 meseci vec matora a za godinu ipo dana to je vec toliko matoro tj antika za arheoloska istrazivanja

Btw,imao sam do skoro neki DELL radni laptop iz 2018 i battery wear mu je bio 12% ,baterija drzala po 4 sata...e sad,ako je ova baterija od godinu dana i osam meseci bas tako matora,onda ova DELLova stara 8 godina je.....pa ne znam koju rec da upotrebim...iz doba Jure ili Krede 😁

Msm,hocu ovim ironicnim recenicama da napisem da ja ne smatram bateriju staru godinu i osam meseci bas bas bas toliko matorom...

Pa da,baterija stara godinu dana i 8 meseci spada u jednu od najmatorijih i najstarijih laptop baterija ikada pronadjenih na tlu Srbije 😁

Kupis nov laptop za 2,3,4 hiljade eura,i za 2 meseca je optimalna baterija,za 6 meseci vec matora a za godinu ipo dana to je vec toliko matoro tj antika za arheoloska istrazivanja

Btw,imao sam do skoro neki DELL radni laptop iz 2018 i battery wear mu je bio 12% ,baterija drzala po 4 sata...e sad,ako je ova baterija od godinu dana i osam meseci bas tako matora,onda ova DELLova stara 8 godina je.....pa ne znam koju rec da upotrebim...iz doba Jure ili Krede 😁

Msm,hocu ovim ironicnim recenicama da napisem da ja ne smatram bateriju staru godinu i osam meseci bas bas bas toliko matorom...
Stara je dovoljno 20 meseci, taman da izgubi tih 15% ili koliko već... za oko 3 godine gubi oko 30% i tu je vreme za zamenu...

PS. ne podržavam ja ovaj kvalitet ali imam dovoljno dodira sa tim da znam šta možeš da očekuješ u današnje vreme... uostalom već je mnogo pisano upravo na ovoj temi manje više sve rečno :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno