Dobijas realno stanje, zato se i radi kalibracija, pre toga nisi imao realno stanje.
U suštini, baterija bi trebalo jednom nedeljno da se potroši do 20% i napuni do 100% i da se posle potroši na 80% na primer i onda tu ostavi da ne puni do 100% stalno (ako postoji ta opcija, nemaju je svi modeli). Ovo je za stalno priključene koji se ne nose.
a sta sa onim sto je meni serviser rekao? 4 ciklusa punjenje praznjenje, ali do 100% i praznjenje na 10%, pa onda da pustim 4K nesto.
naravno da programi ne daju identicne podatke, ali bre ja nigde ne mogu da uvijam br ciklusa batt. a radila am i bios raport, sve.
Pogledajte prilog 502005
Pogledajte prilog 502006
Sad cu da vidim da odradim kalibraciju dosla do 30% pokazala 0% odjednom i onda je wear kao tih 30%.Jel ovo do toga što nije punjena tj fabrički sam ga uključio ili je defektna baterijaza wear ja malo falilo da vracam novu bateriju pokazivala na elitebook 20% weara.I na kraju iskljucih limit punjenja na 80% i sad pokazuje wear 0.5% baterija proizvedena u julu 2024.Kad je ispraznim i napunim ga do kraja bas cu videti tacan wear inace je pokazala da je 98% puna kada sam je ugradio u HP 830 G5
pa varira cas je 16% cas je 8% evo sad je 12%.Ne obracaj paznju a to.Samo ce da se nerviras.Traje koliko traje,zaboravices kad si ga uzeo.
Не дирај ништа већ почни да користиш батерију. Прави пуњења по обрасцу 30% - 80% а може и 30% - 90%Ali sta cu dobiti ako jos jednom ponovim postupak praznjenja punjenja? Da se jos poveca wear baterije?
Sad se kajem sto sam je uopste i kalibrisao tim praznjenjem/punjenjem..
Не труди се. Батерија је при крају ако је отишла на нулу самаSad cu da vidim da odradim kalibraciju dosla do 30% pokazala 0% odjednom i onda je wear kao tih 30%.Jel ovo do toga što nije punjena tj fabrički sam ga uključio ili je defektna baterija
Nova je baterija u pitanju.Kada se napunio do kraja posto nije bio nikad dopunjavan pre toga sad je wear 0.5% sto je okНе дирај ништа већ почни да користиш батерију. Прави пуњења по обрасцу 30% - 80% а може и 30% - 90%
Експериментиши мало нпр 50 % - 90 %
Мени помаже на литијум полимерској батерији. Две и по године коришћења 7% wear
Не труди се. Батерија је при крају ако је отишла на нулу сама
Jos pre par godina sam istrazivao (guglao) i zakljucio da je najbolje drzati bateriju na odredjenom procentu (50-60, 80) umesto prazniti-puniti.Ali teorijski (i u praksi) sta je je bolje za te litijumske baterije na laptopovima,tj sta ce im pomoci da duze traju i imaju sto manji wear? Da se stalno koriste pune i prazne 30%-80% ili da sto cesce stoje na punjacu i na 80% (ili 60% ili 70%) napunjenosti?
Ja sam nekako kao laik bio u uverenju da ce u ovom drugom slucaju duze trajati....jer ako se stalno pune i prazne kada odrade svojih 300-500 ciklusa (sto npr moze biti 300 dana ako se svaki dan pune) one su za godinu dana zavrsile karijeru?
Za tako matoru bateriju to je savršeno, one mnogo više propadaju od stajanja nego od korišćenja... odlično je to...Imam (kao glavni) Asus TUF A17 laptop kupljen 12.2023 sa i9 7940HS procesorom (u sebi ima 780M) i 4070 grafom.....od kada je kupljen u bar 80% vremena radi na punjaču i to baterija (sa Asus Care aplikacijom) podesena da bude 80% napunjenosti.....i laptop je retko kad pregrevan,skoro uvek stoji na postolju za hladjenje i zasta skoro uvek ima relativno niske temperature sta god radio na njemu...
Pre nešto više od 6 meseci sam proverio stanje baterije (u HWinfo i Battery Info aplikaciji) i bila je 94% (odnosno 6% wear)....pre neki dan opet proverim i baterija pokazuje 92,5% (7,5% wear).....nisam dugo radio kalibraciju baterije i po netu vidim (cak i asus ) preporucuje da se povremeno odradi ta kalibracija i to prateci uputstva sa ovog sajta
Battery Calibration - iFixit Support
All newly-installed smart batteries should be calibrated as soon as possible. This helps your system get an accurate reading on the battery’s state of charge. Whelp.ifixit.com
For laptops:
- Charge it to 100%, and keep charging it for at least two more hours.
- Unplug your laptop and use it normally to drain the battery.
- Save your work when you see the low battery warning.
- Keep your laptop on until it goes to sleep due to low battery.
- Wait at least five hours, then charge your laptop uninterrupted to 100%.
Pratio sam detaljno ova uputstva i odradio sve kako tu pise (za sta mi je trebalo vise od pola dana) i posle te kalibracije pogledam stanje baterije i vidim da je 86,5% (wear 13,5%)....pa WTF?.....ima li neko ideju sta se desava sa tom baterijom,kako tako da taj wear tako osciluje i da li je to tacan i precizan pokazatelj stanja baterije?.....ili kao ono % istrosenosti SSD-a u raznim programima za pracenje treba uzimati okvirno?
Inace u praksi,na ovom mom gaming laptopu baterija drzi oko 3.5 sata (osvetljenost ekrana 70%,ukljucena 4070 grafa) kada se npr surfuje po netu,neki laki gaming ili posao ( office,photoshop itd)....neke zahtevnije igre nisam ni igrao na bateriji,verovatno bi trajala dosta manje....a kada se iskljuci 4070 (u asus crate armory) i koristi samo 780M grafa za nezahtevnije stvari baterija traje 4-5 sati.......otprilike toliko je trajala (mozda nesto samo malo duze) i decembra 2023 kada je bio nov laptop.....sta mislite,da li je to ok stanje baterije za ovakav gaming laptop?
Pa da,baterija stara godinu dana i 8 meseci spada u jednu od najmatorijih i najstarijih laptop baterija ikada pronadjenih na tlu Srbije 😁Za tako matoru bateriju to je savršeno, one mnogo više propadaju od stajanja nego od korišćenja... odlično je to...
Stara je dovoljno 20 meseci, taman da izgubi tih 15% ili koliko već... za oko 3 godine gubi oko 30% i tu je vreme za zamenu...Pa da,baterija stara godinu dana i 8 meseci spada u jednu od najmatorijih i najstarijih laptop baterija ikada pronadjenih na tlu Srbije 😁
Kupis nov laptop za 2,3,4 hiljade eura,i za 2 meseca je optimalna baterija,za 6 meseci vec matora a za godinu ipo dana to je vec toliko matoro tj antika za arheoloska istrazivanja
Btw,imao sam do skoro neki DELL radni laptop iz 2018 i battery wear mu je bio 12% ,baterija drzala po 4 sata...e sad,ako je ova baterija od godinu dana i osam meseci bas tako matora,onda ova DELLova stara 8 godina je.....pa ne znam koju rec da upotrebim...iz doba Jure ili Krede 😁
Msm,hocu ovim ironicnim recenicama da napisem da ja ne smatram bateriju staru godinu i osam meseci bas bas bas toliko matorom...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari