Šta je novo?

Preporuka za inverter

Uff, nisam za klimu u predsoblju, ma koja i kakva bila. U veću sobu, pa okrenuta ka vratima, ili dve manje klime (kinez) za te pare. Nek se javi neko drugo u vezi pozicije, da prokomentariše.
Nema ovde NocriaX (iza drugog linka) ovo je stara AWYZ Nocria od pre 20+ godina. Ako imaš za NocriaX problematiku piši, da ne preporučujem taj uređaj.

Uff, nisam za klimu u predsoblju, ma koja i kakva bila. U veću sobu, pa okrenuta ka vratima, ili dve manje klime (kinez) za te pare. Nek se javi neko drugo u vezi pozicije, da prokomentariše.

Nema ovde NocriaX (iza drugog linka) ovo je stara AWYZ Nocria od pre 20+ godina. Ako imaš za NocriaX problematiku piši, da ne preporučujem taj uređaj.
Tu mi Tadiran Topaz 12 stoji vec 18 godina i hladila je kompletnu kucu, znaci ovo sto sam naveo i jos + 2 sobe koje sad ne koristim posto zivim sam. Tu mi je najbolja pozicija jer mi direktno duva prema dnevnom boravku gde najvise i provodim vremena a kada hladi i kada u dnevnom boravku spavam nisam direktno izlozen njoj tako da mi bude ekstra. Sve kako stoji sad sa ovom postojecom mi odgovara i za inverter jer je i razmak izmedju vanjske i unutrasnje oko 3m, niti moram bilo sta prepravljati. Vanjska je i zaklonjena od vanjskih uticaja da nije direktno izlozena ni suncu ni vetrovima zimi tako da verujem i da joj to pogoduje kada su minusi. Burazer ima Gree Amber Premium 12 ali ja bih najvise nekog japanca za te iste pare. U najgorem slucaju ce biti Amber Premium.

Prilozi

• IMG_20250727_142740.jpg
    IMG_20250727_142740.jpg
    94.9 KB · Pregleda: 167
  • IMG_20250727_142820.jpg
    IMG_20250727_142820.jpg
    106.3 KB · Pregleda: 148
Za hlađenje je dobra pozicija, ja sam mislio da ćeš i grejati sve to

Za hlađenje je dobra pozicija, ja sam mislio da ćeš i grejati sve to
Sada se grejem na TA peci ali sam mislio da je koristim i za grejanje. Ako bi to bilo efikasnije i jeftinije onda bi se i grejao na inverter. Napominjem da zivim sam i da mi nije potrebno da radi kada nisam kuci. Mogu da je upalim kada krenem kuci sa posla i da mi za 40 minuta koliko mi treba da dodjem kuci zagreje tih 50m2. Meni je do sada jedna TA 6-ica stajala u tom predsoblju i 3-ka u trpezariji, samo su se punile kada je jeftina struja, ventilatori nisu duvali jer ne volim pretoplo i temp u dnevnom boravku mi bude oko 20c sto mi je sasvim ok. Zimi sam imao najveci racun za struju 11k dinara u januaru i 1500 kwh potrosenih. Nesto kapiram da bih mozda mogao smanjiti sa inverterom i potrosnju a i racun.

Cena struje za TA peć koja se puni samo noću je kao za klimu koja radi 24/7 i ima SCOP 3. NocriaX ima SCOP 5.1 Samo vidim jedan problem u tvom razmišljanju. Ne može se grejati samo kad si kod kuće. Klima treba da radi 24/7 i tad je potrošnja najekonomičnija. Kad nisi tu smanjiš 2-3 stepena.

Cena struje za TA peć koja se puni samo noću je kao za klimu koja radi 24/7 i ima SCOP 3. NocriaX ima SCOP 5.1 Samo vidim jedan problem u tvom razmišljanju. Ne može se grejati samo kad si kod kuće. Klima treba da radi 24/7 i tad je potrošnja najekonomičnija. Kad nisi tu smanjiš 2-3 stepena.
Nikakav problem da radi 24/7...i to je skroz prihvatljivo.
Ako grije na 20 stepeni, mislim da nema potrebe da je smanjuje
na toj temperaturi u boksericama budem u kuci :)

Danas montirana, prvi utisci...mozda bolje da se malo strpim sa utiscima ali prezadovoljan sam. Malo me wi-fi zeza kod Airstge apk, ne mogu upariti a FGlair radi, mada je uparivanje bilo malo cudno. Radi izuzetno tiho i ono sto je tadiran radio sa potrosnjom od skoro 1.2kw, ova to radi sa skoro 4x manjom potrosnjom. VIdecemo kroz neko vreme kako sve to funkcionise jer je montirana pre nekih 2 sata. Zahvaljujem se ekipi na preporuci.

Prilozi

• IMG_20250805_175618.jpg
    IMG_20250805_175618.jpg
    238.7 KB · Pregleda: 106
  • IMG_20250805_175629.jpg
    IMG_20250805_175629.jpg
    95.6 KB · Pregleda: 118
  • IMG_20250805_182852.jpg
    IMG_20250805_182852.jpg
    87.7 KB · Pregleda: 114
  • Screenshot_20250805_182559_com.fujitsu.fglair.jpg
    Screenshot_20250805_182559_com.fujitsu.fglair.jpg
    35.4 KB · Pregleda: 117
  • Screenshot_20250805_183229_com.tplink.iot.jpg
    Screenshot_20250805_183229_com.tplink.iot.jpg
    49.5 KB · Pregleda: 115
Koliko imaš prostora između unutrašnje i plafona? Jesi li probao kako rade ovi "blasteri" sa strane?

Koliko imaš prostora između unutrašnje i plafona? Jesi li probao kako rade ovi "blasteri" sa strane?
negde oko 5cm ima od plafona. Nismo hteli busiti novu rupu nego sam isao kroz postojecu i pitao sam majstora da li moze biti problem, on kaze da ne. Iskren da budem i prethodna je bila tako i nije bio problem. Probao sam ukljucivati te bocne i oni se spuste da udaraju u pod i mislim da se visina ne moze podesavati, jedino mogu krilca da se podesavaju 2 pozicije u levo i 2 pozicije u desno. Nisam je mnogo cackao ali generalno sam zadovoljan, lepo radi i stalno je jednaka temperatura u prostorijama, nije kao kod on off klima. Jedino me malo nervira sto mi nece ova novija apk da radi ali moracu da se malo pozabavim time, kontam da je neki sitan problem u pitanju.

Prilozi

• IMG_20250806_142919.jpg
    IMG_20250806_142919.jpg
    80.9 KB · Pregleda: 89
Piše u technical manual koliko treba da bude clearing od plafona, kladim se da je minimalno 10CM.

Prema manual 74mm od nosaca do plafona ili ti 51mm od unutrasnje do plafona.
Ali i pored toga uvek je bolje ostaviti bar 10 cm ako se moze, mada nece tu biti problema ako su tako naveli.

Prilozi

• Nocria.png
    Nocria.png
    213.4 KB · Pregleda: 66
Treba ostaviti mesta zbog održavanja, kako će da priđe gore da opere izmenjivač pozadi?

Potpisujem @djalf ... ko je samo jednom pokusao da kako treba opere i ocisti unutrasnju kapira o cemu se radi. Ovu novu KH koja ce se montirati za mesec dana, najmanje 12-15 cm spustam od plafona. Samo mi jedna, i to ona prva, Vivax Gexi montirana na 7-8 cm, i muke zive kada hoces da lepo vidis sta prskas i gde prskas izmenjivac unutrasnje.

Sve je tako, meni je na 11 cm od plafona, pa opet se bas dobro pomucim oko pranja ako hocu da sve bude kako treba.

Ovo gore se odnosilo na sam rad uredjaja. Za odrzavanje-pranje fabrika nije predvidela koliko prostora treba ostaviti :)

Poz ekipa.Treba mi pomoć.Dosadašnja klima je odradila svoje,još ovo leto i to je to.Uzeo bih sad inverter klimu,18ticu pošto mi je stan od 60 kvadrata.E sad me zanima,koju marku da uzmem i kad je najpovoljnije uzeti klimu,u kom periodu?Svaka pomoć bi mi dobrodošla.Ne mora da bude najjeftinija a ni najskuplja,do nekih 80000.

@simmke za grejanje ili samo za hlađenje. Kuća ili stan, orijentacija, stolarija, izolacija, itd?

@jozza,evo jos informacija.;) U pitanju je stan,60 kvadrata,tavanski deo sto znaci da sam odmah ispod krova.Trebala bi mi klima koja bi razladila ceo stan.Za grejanje mi ne treba,znaci samo za hladjenje.E sad,u kom periodu je najbolje uzeti?I citao sam da je za moju kvadraturu 18ica idealna.Hvala unapred na odgovoru.

Koju klimu si imao do sada, i koliko uspešno je hladila?

Ako je samo za hlađenje, onda ne mora neko ludilo, može recimo Vox IVA5 18JR, tu je negde oko 75k

Ja bih za te pare mozda pre mideu breezeless e 18 posto je za hladjenje…

Full brazeless mod ne dobacuje za 60kvm. Mora da duva da bi ravnomerno ohladila

Ne bih baš Vox,Teslu i te jeftinije opcije.Pre BiH uzeo tipa Gree,LG,Hisense i te bolje marke.
@jozza ,imao sam Gorenje,nije bila inverter i nije mogla da razladi 3 sobe.

Danas mi na terasi pod nadstresnicom meri 38, klima radi lepo posao, zadovoljan sam. Kada ukljucim Powerfull, na izlazu mi meri cak -11 a na nekih 80 cm od izlaza meri -1. Mislim da je to i vise nego dobro. Jedino nikako ne mogu povezati klimu preko aplikacije Airstage. Sve kako u objasnjenu kaze i sve ide dobro do zadnjeg koraka kada trebam potvrditi registraciju, tu mi uvek izbaci neuspela registracija. Sa FGLair povezem ali sam hteo AIrstage jer je apk novija i naprednija.

Prilozi

• IMG_20250810_161003.jpg
    IMG_20250810_161003.jpg
    86.4 KB · Pregleda: 31
  • IMG_20250810_161231.jpg
    IMG_20250810_161231.jpg
    30.8 KB · Pregleda: 30
Nocria aždaja
Ne bih baš Vox,Teslu i te jeftinije opcije.Pre BiH uzeo tipa Gree,LG,Hisense i te bolje marke.
@jozza ,imao sam Gorenje,nije bila inverter i nije mogla da razladi 3 sobe.
Nema ništa značajno bolje za te pare. Ajd' da vidimo jel' ima još neko neki predlog.

@maxy ,moja greska,mislio sam na Samsung.:ROFLMAO:
Uglavnom,uzeo bih neku do 100 000,da ima garanciju sto duzu naravno i da zadovolji 60 kvadrata.;)
@jozza,ne bih bas te od 200000.Mnogo trazim,je l da?:LOL:

Nazad
Vrh Dno