Šta je novo?

Vivo x200 Series

Koliko znam u toj klasi niko nema bržu memoriju od ufs 4.0, tek ultre imaju 4.1
Naravno Pixel jedva da ima ufs 3.1, mislim da ni S25 ultra nema bržu od ufs 4.0
Što se zvuke tiče, mislim da je zvuk na x200pro bolji nego na 200 ultra. Znam da je sigurno bolji nego na x100u.

Ko da je bitno da li je 3.1 ili 4.0.. to ne može svakako niko ni da primeti u realnosti.
Ali svakako može da primeti kineski sw koji nikada neće biti ispeglan kao Google skin. Mislim, nikada ne reci nikad. Ali za sada mi treba još par godina da bi ga sustigao

Nisam koristio Vivo nikad, kontam da je slicno OxygenOS-u, posto je ista grupacija (BBK). Iz mog iskustva OOS jede i taj pixelov android za dorucak sto se tice brzine, fluidnosti i performansi, pogotovo ova 15ka sa Trinity engine-om. Naravno, da dosta znaci Snapdragon, koji je barem 3x bolji od Tensora po svemu.
Pixel zna da stuca na animacijama, scrollu pogotovo, toga ovde nema ni u tragovima.

Poslednja izmena:
Naravno da je bitna brzina memorije i da se primećuje, prvi primer ako radiš export više fajlova u Lightroom-u npr. Tu Pixel mora da pati zbog starije memorije i slabašnog SOC, zato i žalbe korisnika po netu na lag, stutter i sporije učitavanje app.

kao Huawei fan, više sam očekivao od Pure 80. Verovatno je savršen rezultat negde između ova dva telefona, mada bih pre u ovom slučaju izabrao Vivo, slike mi deluju manje veštačke

Sto rece covek, ko zna gde bi bio kraj huaweiju da ima najnoviji cipset kao i ostali.

Brzina memorije se primeti itekako,odgovorno tvrdim da x200pro ima sporiju memoriju sta god da pisali u specifikacijama,imao sam 200pro sad imam ultru a sto se zvuka tice tj zucnika na ultri su za niansu bolji od pro verzije ali je to samo u rangu telefona koji kostaju 500e. Za ove novce bi to moralo da bude drasticno bolje. I znam da svako svog konja hvali ali treba biti realan.

Nemam ja ni jednog od ta dva konja ali imam x100u i sem zamerke na mic pri snimanju videa apsolutno nikakvih zamerki nemam a na vivo sam prešao sa s23u koji je isti s24u koji je isti s25u...
Jeste jačina zvuka na Samsungu veća ali kvalitet mi se više dopada na vivo, mada što se toga tiče stvarno nisam kompetentan.

Brzina memorije se primeti itekako,odgovorno tvrdim da x200pro ima sporiju memoriju sta god da pisali u specifikacijama,imao sam 200pro sad imam ultru a sto se zvuka tice tj zucnika na ultri su za niansu bolji od pro verzije ali je to samo u rangu telefona koji kostaju 500e. Za ove novce bi to moralo da bude drasticno bolje. I znam da svako svog konja hvali ali treba biti realan.
X200 Ultra ima UFS 4.1 a X200 Pro ima UFS4.0, očekivano je da je malo brži, ovde je više poređenje s Pixelovim UFS 3.1.
Može sve to, nije UFS 3.1 prestar, nit je Tensor neupotrebljiv, daleko od toga, al' nemoj mi tražiti flegšip cenu za uređaj srednje klase. Ista priča kao i sa Huawei i Sony, ništa ne fali novom Kirinu, al ne možeš da mi tražiš 1500e za Mate 70 Pro ili Pura 80 Ultra (na globalnom tržištu) ili isto toliko za Sony s telephoto kamerom od pre 5 godina i 12GB RAM.

Nemam ja ni jednog od ta dva konja ali imam x100u i sem zamerke na mic pri snimanju videa apsolutno nikakvih zamerki nemam a na vivo sam prešao sa s23u koji je isti s24u koji je isti s25u...
Jeste jačina zvuka na Samsungu veća ali kvalitet mi se više dopada na vivo, mada što se toga tiče stvarno nisam kompetentan.
I ja sam sa samsunga presao na vivo i jedino gde zaodtaje kako u jacini tako i
U kvalitetu je kompletan audio segment.Zvucnici du kvalitetniji na sansungu i to dosta a sam kvalitet bt reprodukcije na tws je takodje bolji na samsungu tj par db je jaci. Resava se to wavaletom ali postoji moguce javljanje distorzije ,upeglao sam to da zvuci identicno alinmi je trebalo vremena. U svemu ostalom vivo je bolji,bar po mom misljenju

IIIiiii pojavio mi se prvi bug na X200 pro za ovih 3 meseca koliko ga imam :D Pre 2 dana je počela da flešira animacija pri povratku na početni ekran, nakon restarta sve se vratilo na normalu.
Ovog vikenda sam malo putovao i slikao sam pretežno u Zeiss modu, sa -+20 saturation, a nešto i u Vivid sa smanjenom saturacijom i takođe -100 sharpness. Od 700 fotografija koje sam napravio, u tehničkom smislu oko 5 fotografija je loše ispalo - uglavnom loša ekspozicija i previše osvetljena fotografija. Mnogo fotografija je napravljeno iz vozila u pokretu, gde je auto mod odradio savršen posao, neko je ranije spominjao kako Vivo ima neporebno dugu ekspoziciju na telephoto senzoru i to apsolutno nije tačno, imam par fotografija načinjenih pri kretanju brzonim od 50+ kmh gde je automatski mod spustao i na 1/4000 sa niskim ISO i fotografije izgledaju kao napravljene iz mesta. Sve fotografije načinjene bilo na 23, 28, 35, 50, 85 ili 170mm su ispale gotovo podjednako dobro. HDR off mi se pokazao kao mnogo bolja opcija, jer HDR on često previše izoštrava sliku i stvara veštačke, previše izoštrene površine i ivice, tipične za telefonsku fotografiju, te sam HDR koristio samo u ekstremnim slučajevima pozadinskog osvetljenja. Čak je i par selfija načinjenih užasnom prednjom kamerom ispalo pristojno, deluje mi da je poboljšana u nekoliko poslednjih ažuriranja. AI Erase se pokazao kao jako korisna alatka, kao i opcija za uklanjanje refleksija, odlična za slike kroz stakla auta, a Vivo je sada omogućio da ove opcije rade i offline.
Kako telefon nije samo kamera, moram da pohvalim da je baterija držala odlično i pored 2 kartice i stalno uključenog prenosa podataka, čestog deljenja podataka, besomučnog slikanja i korišćenja navigacije, osvetljenje displeja je uvek bilo na nivou, telefon je na momente bio jako topao ali nikad vreo. Prijatelji s iPhone telefonima nisu hvatali WiFi u kafiću dok sam ja ima 2 do 3 crtice i radio je normalno, u smeštaju dok su oni jedva hvatali signal i gubili konekciju, ja sam imao pun signal i odličnu brzinu. Moram da priznam da sam koketirao sa idejom da ga zamenim sa iPhone 16 Pro, pre svega zbog veličine ali i želje da isprobam iOS, ali videvši koliko se oni žale na neke bagove, definitivno sam odustao od toga.

Izvalio sam kako da se dobije opcija da se podešava po pojedinačnim app da li će 120fps ili ne.
Mora u eye comfort da se ugasi full PWM, ali kada se to ugase manje više sve app rade na 60hz i ako si ti u setingsima stavio refresh na high.. i to je samo jedna od nelogičnosti kineskog smece sw, ima ih još dosta.. kao npr sa not koje mogu da se podešavaju na 4 mesta, a svako mesto ima drugačiji prioriteti u kodu.. Kinezi su jezivi.
Sreća pa sam probao da znam za ubuduće :) ( jer da se vodim ovim forumom originOS bi bio najbolji sw na svetu.. :) )

Prilozi

• Screenshot_20250805_135340.jpg
    Screenshot_20250805_135340.jpg
    59.2 KB · Pregleda: 27
Izdržaću :) ima telefon i svojih prednosti. A to su baterija i SoC :)
Taman dok p10 pro ne padne na oko 800e. Tako da ću ga sigurno koristiti 6 meseci.

To što moraš ugasiti full PWM ne znači da je softver smeće, već da verovatno postoje određenja hardverska ograničenja ili bolje rečeno mogučnosti. X200 Pro ima PWM od 2160 Hz, dok npr. Pixel 9 ima svega 240 Hz, te je verovatno neophodno smanjiti PWM da bi se održao selektivni high refresh rate, možda je hardverski nemoguće prilikom nagle promene app.‚U prilog tome ide i činjenica Da X100 Ultra sa 1440 Hz PWM ne zahteva gašenje full PWM. Možda je to Vivo mogao i automatski da radi, ali to je nekako i odlika OriginOS, puna kontrola umesto iPhone pristupa, zato možeš da podešavaš skoro sve što ti padne na pamet. Onda bi verovatno imao i primedbe korisnika koje bole oči od niskog PWM-a, kao što je slučaj kod Pixela.
"ali kada se to ugase manje više sve app rade na 60hz " - koje app? Evo sad sam probao na mom telefonu, poslednja stabilna verzija, random desetak app tipa FB, Insta, FireFox, Edge, Telegram itd. i sve poštuju selektivnih 120 Hz.
OriginOS sigurno nije savršen OS/skin, takav ne postoji, ima i svojih mana, tipa majski update je značajno skratio trajanje baterije, što je kasnije popravljeno, ali za poslednjih 3 meseca koliko pratim ovaj forum, subreddit i telegram grupu, ti si jedini koji se žalio na "milion bugova" u jednom od prethodnih postova, nekako se nameće zaključak da nešto nije u redu sa tvojim telefonom, trebalo bi verovatno da probaš bar da vratiš telefon na fabrička.

Izvalio sam kako da se dobije opcija da se podešava po pojedinačnim app da li će 120fps ili ne.
Mora u eye comfort da se ugasi full PWM, ali kada se to ugase manje više sve app rade na 60hz i ako si ti u setingsima stavio refresh na high.. i to je samo jedna od nelogičnosti kineskog smece sw, ima ih još dosta.. kao npr sa not koje mogu da se podešavaju na 4 mesta, a svako mesto ima drugačiji prioriteti u kodu.. Kinezi su jezivi.
Sreća pa sam probao da znam za ubuduće :) ( jer da se vodim ovim forumom originOS bi bio najbolji sw na svetu.. :) )
Ja mislim da si ti mnogo prčkao sa uklanjanjem kineskih aplikacija i skriptama i ko zna šta si sve pokvario.

Pa i ne baš, ali se vidi da je OS poliran da radi uglavnom sa kineskim app.. sada me jako interesuje kakav je funtouch :)

Par bagova onako iz glave, YouTube app koja posle nekoliko pregledanih klipova izgubi mogućnost da se koristi back gesture, isto tako masovno gubljenje frejmova kada se iz full screen app prelazi u picture in picture mode.
Chrome - isto tako gubi frejmova iz nepoznatog razloga, padne sigurno ispod 60fps, način da se vrati u normalu je da se minimizira i ponovo otvori.
Autobrajtnes koji već 15 dana ne može da nauči moje navike.
WA notifikacije kojima stalno isključim zvuk, ovde se sa vremena na vreme provuče i zvuk kada dođe neka notifikacija. :)
A šta tek reći o kineskim tekstovima koji su masovno ostali u OS i posle prebacivanja na engleski i to u dobu AI. Jezivo

Mislim, i ja sam previše očekivao, ovo je primarno OS za zutace

Poslednja izmena:
Pa i ne baš, ali se vidi da je OS poliran da radi uglavnom sa kineskim app.. sada me jako interesuje kakav je funtouch :)

Par bagova onako iz glave, YouTube app koja posle nekoliko pregledanih klipova izgubi mogućnost da se koristi back gesture, isto tako masovno gubljenje frejmova kada se iz full screen app prelazi u picture in picture mode.
Chrome - isto tako gubi frejmova iz nepoznatog razloga, padne sigurno ispod 60fps, način da se vrati u normalu je da se minimizira i ponovo otvori.
WA notifikacije kojima stalno isključim zvuk, ovde se sa vremena na vreme provuče i zvuk kada dođe neka notifikacija. :)
A šta tek reći o kineskim tekstovima koji su masovno ostali u OS i posle prebacivanja na engleski i to u dobu AI. Jezivo

Auf brate kakvo smece, baci to.
Na drugu ruku na x100u 0 bugova, pogotovo ne ovako smesni.

Dobar je telefon. Osakaćen samo da kineskim sw i ogromnom kamerom pozadi na koju nema trika da se naviknem :) ( nadam se da Google nikada neće staviti ovoliku grbu pozadi na svoj telefon. )

Ima sw i dobre svoje stvari, a to su sigurno dupli tap za lokovanje ekrana a i fluidnost samog sw, naravno dok se koriste build in app.

Na kraju bih mu dao neku ocenu 7/10 ako tako mogu da se ocenjuju telefoni :)
I ni u ludilu ne vredi više od 600e, Kinezi su se baš jako utripovali sa cenama.

Poslednja izmena:
Xiaomi fazon? Burazer uzeo 14t pro, malo se poigrao... Reko još uvek nije vreme za povratak na xiaomi.

Auf brate kakvo smece, baci to.
Na drugu ruku na x100u 0 bugova, pogotovo ne ovako smesni.
Nema ni X200 Pro takvih bagova, nešto nije u redu u njegovom slučaju.

YouTube app koja posle nekoliko pregledanih klipova izgubi mogućnost da se koristi back gesture, isto tako masovno gubljenje frejmova kada se iz full screen app prelazi u picture in picture mode.
Ne dešava se na mom telefonu.
Ne koristim Chrome, Edge i Firefox drže 60 fps na 60fps i 120fps na 120 fps, na smart ne pada ispod 60Hz
Radi normalno kod mene.
Ovo mi se sasvim sigurno ne dešava a bio bi mi veliki problem zbog posla da se dešava.

( nadam se da Google nikada neće staviti ovoliku grbu pozadi na svoj telefon. )
Neće, ne brini, nastaviće Google da ugrađuje male senzore, evo sad su ih dodatno smanjili za Pixel 10 :D

Ima sw i dobre svoje stvari, a to su sigurno dupli tap za lokovanje ekrana
Zar to nije standard na svim Android telefonima već neko vreme?

a i fluidnost samog sw, naravno dok se koriste build in app.
kakav ti je to kriterijum, i ćaletov Oppo A78 od 200e i kevin Huawei P40 Lite star 5 godina rade odlično sa built in app.
I ni u ludilu ne vredi više od 600e, Kinezi su se baš jako utripovali sa cenama.
Zato će Pixel 10 Pro sa malom baterijom, procesorom starim 3 godine, malim senzorima, kamerama koje se odlepljuju da vredi 1100e :D Izgleda da je Apple mindset nažalost prešao i na google korisnike.

Žao mi je stvarno što imaš problema sa svojim uređajem, nadam se da ćeš ih rešiti, ja te više neću komentarisati ali nadam se da će dragi čitaoci razumeti da je tvoj slučaj izolovan.

Xiaomi fazon? Burazer uzeo 14t pro, malo se poigrao... Reko još uvek nije vreme za povratak na xiaomi.

Xiaomi je katastrofa i dalje, burazer je prodao njegov Xiaomi 15 posle manje od mesec dana, nekad ne zvoni alarm, izvuče bateriju za 2 sata nasumično, i slične bolesti androida od pre 10 godina

Poslednja izmena:

Ovo za yotube je ozbiljno frustrirajuce,i na pro i na ultri isto,WA kod mene nema taj problem ali yt .....

@dule2303
Pre će biti da je do YT aplikacije nego do telefona. Ja na X200 Ultra koristim ReVanced (oficijelni YT nisam ni instalirao) i nisam primetio nikakve probleme. Takođe Brave umesto Chrome-a.
Ne bi me iznenadilo da Google aplikacije sa razlogom baguju na kineskim telefonim - tj. nije bug nego feature... :D - pitanje je samo da li je kriv Google ili kineski proizvođači, ili obe strane pomalo...

Ovo za yotube je ozbiljno frustrirajuce,i na pro i na ultri isto,WA kod mene nema taj problem ali yt .....
Koliko unazad neće? Evo ja sada probao, imao 12 videa unazad sve do prvog bez problema. Mada kad mi nešto treba lakše ću pronaći u history nego da idem unazad. YouTube premium.

Pa prosto.. samo zabode i ne radi back swipe ni sa leve ni sa desne strane. Vidim na 4pda Rusi isto kukaju, za sada nema rešenja.

To o čemu pričate se meni dešava na Xiaomi pad 7 po nekad, na x100u nisam primetio nikad.

Dobar je telefon. Osakaćen samo da kineskim sw i ogromnom kamerom pozadi na koju nema trika da se naviknem :) ( nadam se da Google nikada neće staviti ovoliku grbu pozadi na svoj telefon. )

Ima sw i dobre svoje stvari, a to su sigurno dupli tap za lokovanje ekrana a i fluidnost samog sw, naravno dok se koriste build in app.

Na kraju bih mu dao neku ocenu 7/10 ako tako mogu da se ocenjuju telefoni :)
Ne gine ti povratak na klot pxl gde "at glance" i google search bar ne može ni posle 10 godina da se ukloni😂

Koliko je dizajn ovakvih Kineza totalni promašaj govori i činjenica da mi je ispao na beton posle 20ak dana korišćenja, a nisam imao takvo iskustvo 5,6 godina unazad, a možda i više.. poslednji koji mi je ispao u treznom stanju je neki redmi 2 pre ~10god.

Telefon je zaobljen i top heavy (zbog kamere) tačno kao sapun, bukvalno treba streljati Kineza koji je zamislio da je ovo top dizajn, a čini mi se da je sve krenulo od honora i Huawei.

Sreća pa nije pukao ekran, ali je fabrička folija otišla u nepovrat :)
Sada je pitanje šta raditi, jer tempered glass naravno ne može na zakrivljene ekrane.. najgori izum čovečanstva, zakrivljeni ekran na telefonu. 😐

Edit: Zna li neko kakva je ova nova tpu folija od mobile outfitters?

Poslednja izmena:
Vrh Dno