Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Pozdrav. Sajt preko koga porucujem daje refundaciju svih carinskih troskova i dazbina, pdv...sve sto se plati prilikom preuzimanja posiljke ali uslov je da im se slika uplatnica gde se vidi broj za pracenje posiljke, datum i placena suma. Meni je kurir doneo posiljku i trazio mi 700 dinara. Ja sam ga pitala da mi da potvrdu da sam to platila, on rece da oni ne daju nikakve potvrde...bukvalno samo uzeo pare. Ja sam poslala tahtev na osnivu papira sa carine, tu je pisalo 540 din...onih 160 dodatno naplacenih niko nije nigde pomenuo, ali bez uplatnice mi nisu uvazili refund.
Pitanje za ubuduce...kako dobiti tu potvrdu od poste da sam ja ista didatno platila?

Ћаос људи, имам једно брзо питање, пре неки дан сам преко Амазона (америчког) узео једну игру која је код нас недоступна, јуче су је послали путем UPS, па ме занима једна ствар, да ли треба платим било шта UPS-у кад стигне код нас пошто сам игру са све доставом платио $51.52 (иста је код нас била 9к, а у питању је Персона 3 Рилоуд за сони петицу), да ли је ту амазон покрио све са DDP пошто мени каже ово на слици за estimated tax to be collected.

Prilozi

• амазонка.png
    амазонка.png
    81.5 KB · Pregleda: 29
Ћаос људи, имам једно брзо питање, пре неки дан сам преко Амазона (америчког) узео једну игру која је код нас недоступна, јуче су је послали путем UPS, па ме занима једна ствар, да ли треба платим било шта UPS-у кад стигне код нас пошто сам игру са све доставом платио $51.52 (иста је код нас била 9к, а у питању је Персона 3 Рилоуд за сони петицу), да ли је ту амазон покрио све са DDP пошто мени каже ово на слици за estimated tax to be collected.
Zavisi od carinika, i njegove odokalne metode, ja imam bizaran problem, narucio dash kameru preko Amazona UK, ali posto ne salju u Srbiju dajvertovao na UK firmu koja salje svuda po svetu, i sad ne mogu da objasnim carini da sam kupio na Amazonu, vec traze dokaz kupovine kod te firme koja prepakuje i salje dalje DHL expressom, dzabe Amazon narudzbenica, dzabe deklaracija te firme koja prosledjuje, dzabe sms od banke da je placeno Amazonu, dzabe sms da je placen transport, eno stoji kamera komplet, e da traze racun posebno za kameru, posebno za punjac, posebno za rikverc kameru, ja im objasnim da je to sve u kompletu sa slikom sa Amazona i jok, eno stoji obeležen "hold" na carini. Cena kamere 44 evra, a tranport 28 evra

@mitrovic__markoo
Nigde nemaš DDP, cena ti je pre oporezivanja (total before tax) a UPSu nemaš šta da plaćaš jer je vrednost ispod 50 eur, jedino može biti plaćanje PDV državi.

@jaksa007

Zabole carinika za Amazon a još više objašnjenje šeme slanja, gleda se ko ti šalje, plaćen porez ili ne i mnoge druge stvari. Juri posrednike da ti pošalju prateću dokumentaciju jer su oni zabrljali.

Meni UPS nikad nije naplatio ništa dodatno za pošiljke sa Amazona, ako ih šalje Amazon. Kada je drugi pošiljalac onda naplate PDV.

Problem pravi špediteru ime na koje je naručeno sa Amazona a ko je platio nije bitno i pojavljuje se posrednik pa to treba peglati a da ne stanu cariniku na mali prst.

Meni UPS nikad nije naplatio ništa dodatno za pošiljke sa Amazona, ako ih šalje Amazon. Kada je drugi pošiljalac onda naplate PDV.
Разумем, сад то кад стигне код нас, то ће онда сам курир UPS (у овом случају Express Courier D.O.O) да донесе на адресу или ће предати рецимо Аксу или другом куриру? Први пут искрено преко самог UPS-а имам пошиљку.

zato kod amazona i pise duties and taxes included u cenu shippinga. nema sta da naplate dodatno jer su ti vec naplatili.

I sta sad, carinik na Aerodromu nece da prihvati za DHL posiljku u vrednosti od 43 evra ni zvanicnu fakturu americke firme, ni fakturu Amazona UK, ni screen sotove sa web sajta koje je sam trazio.Niti hoce da je ocarini niti da je pusti
Kome se zaliti

Jedino ako je predmet koji nije moguće uvesti, tipa medicinska pomagala znam da su ljudi pominjali da ne mogu legalno da se uvezu.

Разумем, сад то кад стигне код нас, то ће онда сам курир UPS (у овом случају Express Courier D.O.O) да донесе на адресу или ће предати рецимо Аксу или другом куриру? Први пут искрено преко самог UPS-а имам пошиљку.
U Beogradu nose UPS kuriri, sve sa UPS znakom na kombiju. U manjim mestima mislim da nosi AKS.

zato kod amazona i pise duties and taxes included u cenu shippinga. nema sta da naplate dodatno jer su ti vec naplatili.
Kada je to uračunato vidi se na porudžbini kao stavka:
amazon order with fees.png

Pričamo o situaciji kada nije uračunato a UPS ne naplati PDV kod nas:
amazon order without fees.png

I sta sad, carinik na Aerodromu nece da prihvati za DHL posiljku u vrednosti od 43 evra ni zvanicnu fakturu americke firme, ni fakturu Amazona UK, ni screen sotove sa web sajta koje je sam trazio.Niti hoce da je ocarini niti da je pusti
Kome se zaliti
Ako si siguran da ne rade po zakonu pišeš primedbu/žalbu upravi carina.
Ne može da bude ista vrednost kamere kao i na amazonu jer posrednik uzima neke novce za uslugu (lako će biti da vrednost prelazi 50e pa eto i dodatne globe od DHL) i to dodje kao da ti prodaje sa svojom maržom.
Osim gore navedene opcije sa primedbom možeš da angažuješ svog carinskog zastupnika (špeditera), da prebaciš na uslužnu firmu da se dogovara sa DHL i dostavi im traženu dokumentaciju i zadnja opcija da se oprostiš od kamere.

Ne dodje da mu prodaje sa svojom marzom nego je u pitanju klasična usluga prepakavanja i slanja i troškovi tog hub-a ulaze u carinsku osnovicu kao troškovi u inostranstvu.
Amazon je izvršio uslugu time što je prodao i opremio po nalogu kupca do tog Hub-a koji je onda poslao za Srboju ali hub nije postao vlasnik robe i nije prodao kupcu ovde samu robu vec izvršio i naplatio samo uslugu prepaivsnja i transporta do SRB. Nema elemenata da hub ulazi u bilo kakve dogovore ili bilo sta.

@jaksa007 jel ti mail stiže od uprave carina ili ups-a?

Ne dodje da mu prodaje sa svojom marzom nego je u pitanju klasična usluga prepakavanja i slanja i troškovi tog hub-a ulaze u carinsku osnovicu kao troškovi u inostranstvu.
Preskačeš ono KAO da mu prodaje sa maržom, znači važi zbirna vrednost.
DHL je u pitanju i koliko kapiram carinik je vraćao špeditera bar 3x, što je puno puno je, a posrednik je dao zbirnu cenu svoje usluge sa uslugom DHL što ne pije vodu jer teško da sami sebi skaču u usta.

Pravilno je da cena robe bude ta koju je čovek platio preko Amazona a trošak hub-a (ne koristim reč posrednik jer to oni nisu) ide kao trošak u inostranstvu za usluge prepakivanja i slanja ovamo.
To sve ulazi u carinsku osnovicu za određivanje dazbina.
Ne znam detalje oko te cene koju je hub naplatio i sta je prikazao na papirima tj na fakturi za tu uslugu.
Šta je špediter uradio u deklaraciji takođe ne znamo. Nekako mi je neverovatno da je hub na trošak svoje usluge koja obično sadrži i transport tj shipping do srb (ja sam koristio svojevremeno neki koji ima magacinu češkoj) dodao i sam trošak dhl shippinga koji je zapravo ono što dhl naplaćuje hub-u.
Suludo.
Mene zanima na koga glasi račun amazona (trebalo bi na korisnika jakša007) a da je delivery adresa UK firma. Takođe, treba da ima račun za usluge od hub firme iz uk na svoje ime. Treća stvar, mada idem predaleko jer pišem na osnovu pretpostavki a ne dokumenata koje nisam video, pa može da "poduči" špeditera da trošak hub-a stavi u rubriku 44 j i pod šifru v31 i v30 (ako su troškovi slanja i troškovi pakovanja razdvojeni) i u deklaraciji i da prilozi te odkaze o plaćanju (izvod kartice ili šta već čovek ima) i da ode lepo špediter kod šefice ispostave u banovcima (pošto je dhl onda je najverovatnije tamo carinjenje) i da objasni problematiku.

Amazon je izvršio uslugu time što je prodao i opremio po nalogu kupca do tog Hub-a koji je onda poslao za Srboju ali hub nije postao vlasnik robe i nije prodao kupcu ovde samu robu vec izvršio i naplatio samo uslugu prepaivsnja i transporta do SRB. Nema elemenata da hub ulazi u bilo kakve dogovore ili bilo sta.

@jaksa007 jel ti mail stiže od uprave carina ili ups-a?
DHL tako hub salje , poslao jutros screenshot transportih troskove huba, očigledno carina ne veruje fakturama, vec saljem screenshotove sa web sajta
Pravilno je da cena robe bude ta koju je čovek platio preko Amazona a trošak hub-a (ne koristim reč posrednik jer to oni nisu) ide kao trošak u inostranstvu za usluge prepakivanja i slanja ovamo.
To sve ulazi u carinsku osnovicu za određivanje dazbina.
Ne znam detalje oko te cene koju je hub naplatio i sta je prikazao na papirima tj na fakturi za tu uslugu.
Šta je špediter uradio u deklaraciji takođe ne znamo. Nekako mi je neverovatno da je hub na trošak svoje usluge koja obično sadrži i transport tj shipping do srb (ja sam koristio svojevremeno neki koji ima magacinu češkoj) dodao i sam trošak dhl shippinga koji je zapravo ono što dhl naplaćuje hub-u.
Suludo.
Mene zanima na koga glasi račun amazona (trebalo bi na korisnika jakša007) a da je delivery adresa UK firma. Takođe, treba da ima račun za usluge od hub firme iz uk na svoje ime. Treća stvar, mada idem predaleko jer pišem na osnovu pretpostavki a ne dokumenata koje nisam video, pa može da "poduči" špeditera da trošak hub-a stavi u rubriku 44 j i pod šifru v31 i v30 (ako su troškovi slanja i troškovi pakovanja razdvojeni) i u deklaraciji i da prilozi te odkaze o plaćanju (izvod kartice ili šta već čovek ima) i da ode lepo špediter kod šefice ispostave u banovcima (pošto je dhl onda je najverovatnije tamo carinjenje) i da objasni problematiku.
Faktura huba je istao kao i na websajtu, poslao i screen shot porudžbine Amazona gde lepo pise slanje na adresu huba, mislim da je to zbunjavalo carinu, jer na fakturi huba pise i vrednost i troskovi transporta, a nije naruceno od huba nego od Amazona.Onda sam seo napisao objasnjenje fotografisao o poslao uploadom DHLu, jer sam ukapirao sta zbunjuje carinu, uz smsove placanja i Amazonu i habu...Izgleda da je sad sve ok, ali je malo glupo da nemas direktan kontakt sa carinom ili direktno sa DHLom na aerodromu, jer sam odmah drugog dana ukapirao sta zbunjuje carinu

Poslednja izmena:
Preskačeš ono KAO da mu prodaje sa maržom, znači važi zbirna vrednost.
DHL je u pitanju i koliko kapiram carinik je vraćao špeditera bar 3x, što je puno puno je, a posrednik je dao zbirnu cenu svoje usluge sa uslugom DHL što ne pije vodu jer teško da sami sebi skaču u usta.
Faktura Huba ima vrednost robe x sto je tacno onoliko koliko je placeno Amazonu plus troskovi slanja to jest DHLa y, i pise TOTAL suma x+y ocigledno hub ima neki deal sa DHLom ili drugom firmom ( ja biram kojom firmom) i to to, transportna firma im daje neki procenat, ali prvi problem carina ne veruje fakturi, drugo zbunilo ih Amazon naruceno + hub firma salje ali valjda je rešeno ...

I da dodam Amazon US isto preko Huba, slicne vrednosti, i robe i troskova transporta pre manje od mesec dana preko istog Huba , kurir DHLa doneo na vrata bez ikakvog slanja dokumenata, fakura bilo cega, zena narucila tasnu Mango iz Spanije srpski web saj zvanican, sve za troskovima 3.990 dinara, svu dokumentaciju, formulari, banka sms, screenshotovi , neverovatno koliko razlicito, u svakom slucaju preko HUBa nikad više, sacekacu nekog od rodbine ko dolazi, ili saljem gde sam u EU na odmoru stigne u hotel i uzmem

Ljudi, smaram sad jer je 100% negde proslo kroz temu ali stvarno nemam vremena, pokusao sam i ne mogu da nadjem, posto je ali uveo placanje pp-om bar sa te strane "osecam" neku "bezbednost" a posto kod nas zamumuljena situacija sa ovim sto mi treba razmisljam da narucim od tud..

Uglavnom, u planu mi je multimedija, vrednost posiljke oko 200e + dostava oko 20e pa vrlo verovatno i preko, zanima me kako da ja izracunam carinu na to, i kako uopste to funkcionise, danas se cuo sa postarom da mi kaze sta se desava kod njih, on mi rece da osim sto cu ja placati carini imacu neki racun i za postu koji placam njemu pri dostavi ni on sam ne zna o cemu se radi tu..

Ako ide običnom poštom i ako Kinez napiše pravu vrednost i to carina prihvati, platićeš 10% carine na 220€ pa onda 20% pdv na sve to zajedno. To je oko 70€. Na to još 60 din poštine provizije i 100 (ili 300) za otvarnje pošiljke. Ako donese poštar, to sve plaćaš zajedno u dinarima njemu ili kada podižeš na šalteru. Nema odvojenih računa i sličnih gluposti, to pošta raspoređuje gde šta ide. Ako ide preko kurirske službe onda je procedura drugačija.

Ljudi da li je tačna informacija da je carina na uvoz it opreme iz Kine 0%, tj da se prilikom uvoza plaća samo PDV?

Tacno je, ali vazi za drzavne strukture pri uvozu, za fizicka lica svakako ne.

Vrh Dno