Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Pa mozda. Zato cekam da neko kaze koliko su "stare" druge lavazze ili juliusi koje su kupovali...
Mada mozda je i do kafe... Drug je uzeo lavazzu i kaze da bas ima penu...

Najbolje espreso kafe koje sam bio nemaju neku naročitu kremu. Nije to neki pokazatelj. Imao kafe koje prskaju na sve strane i nemaju kremu, ali ukus perfektan, i odlične za slikanje, ali samo ok ukus

Pozdrav svima 👋

Posedujem aparat Rocket Giotto Evo R i mlin za kafu Mignon Eureka. Kafu kupujem u kafeteriji u Bezaniskoj u Zemunu.
E sad, ja sebi pravim macchiato kafu, ponekad i ristreto.

Problem je sto nikako ne mogu da potrefim meru.
Koristio sam single korpu sa 8-9 grama kafe i za 30 sekundi dobijem dovoljno kafe, ali nije svaki put isti ukus i na svaka dva-tri dana moram blago da podesavam mlin.
Kada koristim double basket (korpu) i oko 17-18 grama kafe za 30 sekundi, onda mi bude bas bas prejaka kafa.

Onda razmisljam, kako u kaficima/restoranima koriste doble korpu i za ristreto, macchiato, dupli sepresso.... i bude dobra???
U cemu je fora?

Prilozi

• IMG_3319.png
    IMG_3319.png
    1.4 MB · Pregleda: 68
  • IMG_3320.png
    IMG_3320.png
    1.4 MB · Pregleda: 34
  • IMG_3321.png
    IMG_3321.png
    1,007.1 KB · Pregleda: 44
Single korpa može biti jako problematična za ekstrakciju.
Dupla korpa je praktično standard.

Da znam za to, ali 18 grama kafe za makijato/ristreto mi bas nesto...puno i realno je onda ocekivati bas jaku kafu, zar ne?

Onda razmisljam, kako u kaficima/restoranima koriste doble korpu i za ristreto, macchiato, dupli sepresso.... i bude dobra???
U cemu je fora?

Nisi jedini! O ovome ja cesto razmisljam, i jos uvek nemam odgovor. U kaficima koriste single baskete, i rade sve suprotno od "prakse" koju gledamo na YouTube-u. Na primer, ja koristim ovaj bundle (La Marzocco 7-9g basket sa pravim ivicama, 41mm tamper i funnel), uvek sve lepo operem, osusim, pripremim i zadovoljan sam ukusom, ali i dalje nije bas tako dobar ukus kao u kaficu, gde, pazi sad: izvuku portafilter iz masine, pljusnu onim portafilterom da isprazne basket, bez ciscenja (siguran sam da ostane kafa malo u njemu), sam basket je neka bezveze, samelju novu kafu i tampuju kao od bede, pljusnu portafilter u aparat i magija se desi - ukus top. Ne mogu da provalim KAKO.

Ne pravim kafe sa mlekom pa se nisam bavio tim recepturama... Ne mogu ti mnogo pomoći oko toga.

Ja sebi pravim dopio, nekad ristreto nekad standardni espreso, zavisno od zrna koje pripremam.
Popijem jedan prepodne i drugi posle ručka, rano popodne. Nemam problema sa kofeinom i spavanjem, ako te taj aspekt brine.

Ne pravim kafe sa mlekom pa se nisam bavio tim recepturama... Ne mogu ti mnogo pomoći oko toga.

Ja sebi pravim dopio, nekad ristreto nekad standardni espreso, zavisno od zrna koje pripremam.
Popijem jedan prepodne i drugi posle ručka, rano popodne. Nemam problema sa kofeinom i spavanjem, ako te taj aspekt brine.
Ma jok, nije mi to problem. Ja cak i jednu kafu dnevno pijem (uvek u 16h :) ). Godimama sam kod kuce imao one automatske masine za kafu (Saeco, Jura...) i resih malo ozbiljnije da uplivam u te vode i kupim ovu bas ozbiljnu masinu za kucne potrebe ali nikako da ubodem pravu meru. Kapiram i da se i mlin mora podesavati u zavisnosti od vlage, temperature... ali brate, daleko mi je to jos od dobrog espresa.

Mozda je problem i do same kafe ako ti ne valja espreso. Ja sam totalni pocetnik, nedavno sam poceo da koristim Bambino plus aparat i Sage Pro Blinder, kafa je mnogo bolja nego u bilo kom kaficu sto sam pio u poslednje vreme. A nikakva posebna podesavanja nisam setovao niti kupovao dodatnu opremu. Samo na mlinu podesim granulaciju za espresso i udri :).
Koristio sam Julius President i Kimbo Napoli kafe. Lavazu sam takodje probao ali mi nije legla. Mada ima 100vrsta, kratak je zivot da se sve isprobaju :).

Poslednja izmena:
Ima tu dosta varijabila. Ja nešto ne diram podešavanje mlina, vrlo retko, češće eksperimentišem sa dozom kafe. Zavisno od zrna šetam od 17g pa do 20g.

Pozdrav svima 👋

Posedujem aparat Rocket Giotto Evo R i mlin za kafu Mignon Eureka. Kafu kupujem u kafeteriji u Bezaniskoj u Zemunu.

Koristio sam single korpu sa 8-9 grama kafe i za 30 sekundi dobijem dovoljno kafe, ali nije svaki put isti ukus i na svaka dva-tri dana moram blago da podesavam mlin.
Kada koristim double basket (korpu) i oko 17-18 grama kafe za 30 sekundi, onda mi bude bas bas prejaka kafa.

U cemu je fora?
Ja bih probao sa drugom kafom i duplom korpom isključivo.

Upgrade sa Gaggia Classic Evo Pro na Lelit Victoria:

Nekako mi se cinio kao 'organski' prelaz, evolucija. Gaggia je imala mod u vidu IMS sita, IMS korpi u portafilterima i OPV na 9 bara. Razmisljao sam da kao sledeci korak ubacim PID, ali sam shvatio da je jednostavno bolje da zamenim aparat.

Razlike su dovoljno primetne da mi je investicija opravdana. Mozda ne toliko u samom kvalitetu spremljene kafe, koliko u svim detaljima u kojima je Victoria iznad Gaggia Classic.

No, kako spremam iskljucivo light roast kafe, odmah sam spustio pritisak na 8 bara...

Da te lepo sluzi i da napravis puno kafa sa njim!

Nema sta, LELIT Victoria je fantastican aparat, i jako kvalitetan. Ja sam nabavio i trenutno se igram sa Kate, koji je u principu Victoria sa integrisanim mlinom (Fred). Odusevljen sam koliko je aparat lep i kvalitetan.

Kako nema uticaja ako stave rok po 2-3 godine, u ambalaži koja nije hermetička, jer ima polupropustan ventil za CO2? Krema direktno zavisi od količine CO2 prema mom shvatanju ovog procesa.

sigurno ima uticaj starost, to jest ne starost kao takva vec izvetrelost, odnosno gubitak co2

Ja nešto nisam opterećen kremom. Znam da je ima puno kad je sveža kafa i to je to. Ali mi ne daje neki ukus, a i otežava mi da napravim latte art. Kad pijem čist espresso i kad me ne mrzi, ponekad je i izbacim kašičicom. Kao da krema dodaje neku gorčinu. Možda mi se samo čini.
U svakom slučaju, ne shvatam opsedunost kremom i da neko želi da je ima.

Pozdrav svima 👋

U cemu je fora?
Fora je u stabilnoj temperaturi.
Kod tvog aparata je resenje u ugradnji termometra na E61 grupi, i onda radis backflush ako je temperatura visa ili cekas da se ugreje ako je niža, zavisno od kafe da li je dark ili light roast.
Recimo ova jeftinija varijanta:

Verovatno čiste zalihe. Kome treba, neka požuri.

Pisao sam nekad ranije, ali evo jos jednom - probajte https://dostavakafe.rs/proizvod/di-grano-espresso-1000g/

Peku je u Krusevcu, ja sam popio do sad 1.5kg, a juce sam po povratku sa Kopaonika svratio kod njih i kupio ponovo kilo, cena je 1790 din, na mojoj kesi pise da je rok trajanja 15. jul 2026. sto znaci da je pecena pre 15ak dana. Prethodne dve kese koje sam kupio (prva od pola kile za probu, druga kilo nisu bile ovoliko sveze, ali su obe bile oko 1.5-2 meseca od pecenja).

Zaista najpovoljnija sveza kafa na trzistu za koju ja znam. Doduse, kupujem je jer mi se svidja, nije mi cena toliki faktor. Ko voli kafu sa dobrim balansom, zaokruzenu nekako, blago slatka, blago gorka, nimalo kisela, sa solidnim telom, ovo je prava kafa.
po preporuci sam kupio. Evo danas je dosla. Nije losa. Ali prosto interesantno, zasto je toliko jeftinije od ostalih, jos pllus je besplatna dostava, ako odbijemo jos jnekih 300 dinara za dostavu, znaci da kafu prodaju za nekih 1300 dinara.

Nisam nikad popio kafu koja nije loša za 1300din/kg. Interesantan ulov ili nam nisu isti kriterijumi,

Ovde na forumu ima ljubitelja egzoticnih kafa, sto ova Di Grano svakako nije. Ali je za espresso best buy, barem meni. Stavljam 8g i bude bas lep shot. Evo malo slika:

Di Grano zrna:
zrna.jpg

Shot - 8g input:

8g.jpg

Rezultat:

shot.jpg

Ne znam, nisam do sad uporedjivao, jer uglavnom koristim single, dupli samo kad dodje neko. Ali nije problem - ovih dana cu da napravim oba, pa cu da uporedim.

Da li ima kod nas da se kupe ove kafe?

Prilozi

• Lavazza-Tales-of-Sorten.jpeg
    Lavazza-Tales-of-Sorten.jpeg
    28.7 KB · Pregleda: 36
Nazad
Vrh Dno