Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

Eto dakle uzmete malo sporiji CPU (7600x) i neke od ovih nVidia od 1200-3500 evra su sporije od AMD od 750 (u nekim situacijama)... steta sto nije ubacio jos igrara i jos kartica... ali svakako zanimljiv test.
1753126504107.png

Poslednja izmena:
Okačio si pogrešan skrinšot sa tog testa. Reklo bi se da sve karte imaju tj problem kada je FPS preko 150-200. Ali je to veći problem za ljude koji kupuju 5060 (ili 9060) nego 5080. Ovi drugi što kupuju grafike od 1000€ će nači još 100-200€ za bolji CPU

Prilozi

• Screenshot_20250722_105854.png
    Screenshot_20250722_105854.png
    186.8 KB · Pregleda: 155
Nije pogrešan, sad ću da objasnim, na tom screenshot-u, sa 7600x, 9070 xt ima 495 FPS, dok 5080 i 5090 imaju oko 50 manje, tih 10% e to je driver overhead. Te kartice mogu više, što se vidi kada se upare sa 9800x3d, ali sa slabijim CPU one gube srazmerno više FPS od AMD kartice koja je svakako slabija.

Ovo je poznato već više od 10 godina, ali se pričalo da u DX12 nVidija više nema zaostatak, što se ispostavilo kao netačno. Takođe postoji ogroman problem sa frame-pacingom, dakle average je najmanji problem, nVidia ima micro-stutter koji AMD nema, pa AMD čak i kad nominalno ima manji average zapravo daje dosta uglađeniju animaciju, posebno se odnosi na korišćenje DLSS i FG. Da li je do arhitekture ili ne umeju da napišu kršten drajver teško je reći, ali problem je evidentan.

PS. čak sam čitao nekoliko izuzetno kvalitetno napisanih i dokumentovanih postova da su ljudi radili downgrade sa 5080 na 9070 XT i primetili da iako benchmark kaže oko 10% manji FPS imaju daleko bolje iskustvo u igrama, mnogo stabilniji frame rate, mnogo manje problema tipa krešovanje igara, i bolji kvalitet 3D slike čak u nekim situacijama. Čak je postao trend da se 5080 šalju na ebay u USA i kupuje AMD... toliko je očajno... ja nemam ni jednu ni drugu, pa mogu samo da prenesem ono što čitam... dakle uzmite sa rezervom, ali evo test Fabia pokazuje upravo ovo... AMD manji average ali daleko stabilniji fps bez padova i trzanja...

Poslednja izmena:

auuu pa dokle više... :ROFLMAO: :D

Znači TLDR iako nije preporuka za kupovinu u USA po ceni 5050 dobijate 9060 XT 8 Gb koja je brža od 5060 Ti 8 Gb, a ako imate PCIe 3.0 neretko dostignete i 5060Ti 16 Gb koja je skoro duplo skuplja. AMD-u ostaje jedino da poklanja karte pošto sam sasvim siguran da će 5050 prodavati 10x više iako je pa duplo sporija... što bi se reklo, može im se...

Poslednja izmena:
Što bi se reklo, dok je ovaca biće i šišanja.

Ja sam presao sa RTX 3080 12GB na RTX 5080 upario sa starim Ryzenom R9 5900X i sta da kazem u nekim igrama razlika velika a u nekim nema razlike. I na kraju sam ipako odustao od te price pa sam je stavio na prodaju jer mi to vuce jos mnogo para za novu platformu da bi to radilo kako treba.

Samo uzmeš 1440p monitor na 180 Hz ni jedna grafička nije previše brza, ma koji CPU :sneaky:, pa moj RX 6600 sa mučenim Sandy Bridge je iskorišten skoro na max i to u starijim odnosno manje zahtevnim igrama. Čim opteretiš GPU, CPU može da spava 😁.

Imam i 1440p monitor i 4K TV na 120Hz ovamo na 4K to radi kako treba jer procesor je manje bitan al to mi je samo za kokpit za letenje. MSFS mi radi i na 3080 kako treba u 4K tu ti ne treba vise od 60 FPS.

Prilozi

• IMG_20250302_190652058.jpg
    IMG_20250302_190652058.jpg
    235.8 KB · Pregleda: 125
GIGABYTE AORUS RTX 5080 MASTER Starts Leaking Thermal Gel After Four Weeks of Light MMO Gaming. Source.

Pogledajte prilog 489425
da li su ispravili ovo u novim serijama? Uskoro stiže poručena 5090 Aorus Master. Horizontalna montaža. Viđao sam na reddit podeljena mišljenja na ovu temu... Uz to, izgleda da u Srbiji ne daju 4 godinu garancije (produžena godina, dodatna uz registraciju proizvoda). barem su me tako izvestili da njihov servis daje svega 3...

Nije pogrešan, sad ću da objasnim, na tom screenshot-u, sa 7600x, 9070 xt ima 495 FPS, dok 5080 i 5090 imaju oko 50 manje, tih 10% e to je driver overhead. Te kartice mogu više, što se vidi kada se upare sa 9800x3d, ali sa slabijim CPU one gube srazmerno više FPS od AMD kartice koja je svakako slabija.
Problem testa je što porede babe i žabe - srednji segment radeona (jer drugi nemaju) i viši segment geforce-a. Ne znam zašto nisu ubacili 5070 i 5060Ti pa da se jasno vidi da li je i koliko do proizvođača

Uz to, izgleda da u Srbiji ne daju 4 godinu garancije (produžena godina, dodatna uz registraciju proizvoda). barem su me tako izvestili da njihov servis daje svega 3...
Ovo ne bi trebalo biti tačno, četvrtu godinu ne daju oni nego daje Gigabyte globalno za AERO, AORUS i Gaming OC seriju. Registruje se na AORUS sajtu i prilikim registracije se prilaže zvaničan račun. Uspješno sam tako registrovao RTX 3070 Gaming OC, 7900XTX AORUS Elite i sad RTX 5080 AERO, baš bih volio da vidim da mi odbiju tu godinu a na zvaničnom sajtu uredno registrovan

Prilozi

• Screenshot_20250727_073252_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
    Screenshot_20250727_073252_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
    87.8 KB · Pregleda: 57
  • Like
Reagovanja: pmb
Tako su mi rekli momci iz Monitora. U svakom slučaju ću registrovati.

Tehnički i jesu u u pravu, dodatnu godinu oni nisu dužni da daju, ona se ostvaruje direktno u ovlašćenom Gigabyte servisu.

Problem testa je što porede babe i žabe - srednji segment radeona (jer drugi nemaju) i viši segment geforce-a. Ne znam zašto nisu ubacili 5070 i 5060Ti pa da se jasno vidi da li je i koliko do proizvođača
Aha, pa ispade da bi 5070 ili 5060 dali bolji fps od 5080 i 5090 pošto imaju manji overhead? Ja ne mislim da je ovo moguće, prvo da postoji razlika da slabija kartica ima manji overhead onda bi već 5080 pokazao bolje rezultate od 5090, a to nije slučaj. Drugo 5080 je samo oko 10% (a često ni toliko, osim PT) brži od 9070 XT, tako da je poređenje na mestu, iako bih ja uvek pre stavio naspram 5070Ti više ima smisla, bliži su cenom. Nažalost po meni nedovoljno istražena tema, jer dok na zapadu prebuilt mašine redom imaju extra brze CPU čak i kada je GPU 5050, kod nas se još uvek prodaju Ryzen 4500, 5500, isl, kao default CPU za konfig. do 1200 eura... pa je tu pitanje šta se dobije. A i mnogo ljudi menja GPU a CPU ostavi, pa evo ja teram 4. GPU na istoj ploči i CPU.... lakše mi je da svake 3-4 godine samo zamenim GPU, naravno sad sam udario u zid i sledeći upgrade mora da bude full, kad dođe vreme....

je l' naleteo neko na neki test za unapređeni AV1 encoding u ovoj generaciji GeForce -a?

je l' naleteo neko na neki test za unapređeni AV1 encoding u ovoj generaciji GeForce -a?
Kontam da to najvise interesuje streamere, mada ne vidim poentu jer je i prethodna verzija av1 enkodiranja meni delovala vrh.

Stigla mi je Gigabyte RTX 5090 Aorus Master. Čujem kratak, oštar zvuk, "cokne" isključivo pri pokretanju najzahtevnijih ML zadataka. Pošto je 12V-2x6 konektor provereno dobro utaknut, da li je ovo normalan zvuk releja u napajanju zbog ogromnog skoka u potrošnji ili je u pitanju nešto drugo? napajanje je FSP Hydro PTM PRO 1350W ATX 3.1

Hvala

• Like
@pmb
ne brini, meni se to desava stalno, nikad nisam imao nikakav problem sa konektorom. (gaming oc 4090 i fsp hydro ti pro 1000w)
koristim preko dve godine.
naravno, proveri i na drugoj strani, samo hocu da ti odagnam paranoju.

Poslednja izmena:
  • Like
x3d je resenje ako neces da menjas platformu.
Resenje je palo na AMD Radeon 9070 XT i to u mojoj situaciji bolje radi jer 9070 XT bolje koristi moj procesor. Ja prezadovljan. Jednostavno takve high end karte nisu za svakog i ovo mi je lekcija da seldeci put nikad ne jurim high end. To sam uradio pre nekoliko godina kada sam uzeo RTX 3080 12GB i skok u performansama je bio veliki ali sada je situacija malo drugacija sto se tice gaminga i od 2020 pa do sada nije to mnogo napredovalo.

Resenje je palo na AMD Radeon 9070 XT i to u mojoj situaciji bolje radi jer 9070 XT bolje koristi moj procesor. Ja prezadovljan. Jednostavno takve high end karte nisu za svakog i ovo mi je lekcija da seldeci put nikad ne jurim high end. To sam uradio pre nekoliko godina kada sam uzeo RTX 3080 12GB i skok u performansama je bio veliki ali sada je situacija malo drugacija sto se tice gaminga i od 2020 pa do sada nije to mnogo napredovalo.
Nije nitice do pojave novih konzola a onda ce polako igre postati zahtevnije... Prosto ne mogu da seklapaju za PC nesto sto ce preznojiti i 5090 a da to istovremeno radi na konzolama sa 60fps, tako da od neke primetne zahtevnosti nema nista do pojave novih kozola. I ovo para igara za koje "treba" nesto jace od 9070 XT 5070ti vesacki je zahtevno zbog nekih opcijema u podesavanjima koje kada se smanje nista se ne menja u prikazu a igre polete. Pa RT koj je prenabudzen u PC verziji uz minimalnu ili nebitnu razliku u odnosu na to ta sto moze da se vidi na konzolama.

Ono sto znam i nVidia i AMD rade na novom algoritmu za kompresiju tekstura i to je u fazi testiranja vise nam nece ni trebati mnogo VRAMa jer ce biti dovoljno bukvalno 8GB za najzahtevnije igre i to ce biti ogroman napredak jer ce moci da se nabijaju jace i jace teksture.

Ono sto znam i nVidia i AMD rade na novom algoritmu za kompresiju tekstura i to je u fazi testiranja vise nam nece ni trebati mnogo VRAMa jer ce biti dovoljno bukvalno 8GB za najzahtevnije igre i to ce biti ogroman napredak jer ce moci da se nabijaju jace i jace teksture.
Kad su izmislili lazne frejmove i to lepo radi zasto da ne izmesle jos nesto korisno :p
Od sirovih perfmormansi nema nista, digli su ruke od toga, lakse je da se manje napreduje hardverski a vise softverski, i verovatno mnogo jeftinije. Nekada davno bukvalno hardver je zastarevao na godisnjem nivou, danas vremesna 3080 zavrsava posa u svim igrama do 2K, malo DLSS malo FSR i vozi misko :ROFLMAO:

podsetio bih da je tema ono što piše u naslovu. hvala na razumevanju

auuu pa dokle više... :ROFLMAO: :D

Znači TLDR iako nije preporuka za kupovinu u USA po ceni 5050 dobijate 9060 XT 8 Gb koja je brža od 5060 Ti 8 Gb, a ako imate PCIe 3.0 neretko dostignete i 5060Ti 16 Gb koja je skoro duplo skuplja. AMD-u ostaje jedino da poklanja karte pošto sam sasvim siguran da će 5050 prodavati 10x više iako je pa duplo sporija... što bi se reklo, može im se...

Na kraju ispade da je u međuvremenu AMD repozicionirao cenovno 9060 XT 8 između 5050 i 5060 što je suludo, od ove prve karta je brža 40%...

Nazad
Vrh Dno