Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Mali beli su tragedija, ja mislim da su oni svi genetski poluludi i glupi. Kod nas ih i sve mešaju medjusobno pa to tek ispadne užasno. Jedan od deset se ponaša polunormalno, ali i to ne uvek.

Što se tiče nagona za lov mogu da potrvdim da bostonci iako su terirejrski nenormalni apsolutno nemaju potrebu da reaguju na mačke ptice i tako to. Možda je potrebna sitna korekcija i trening ali jako lako nauče da to nije zanimljivo.

Problem sa "malim belim" nije toliko u rasi, već što su često "igračke" uzete da se deca igraju sa njima ili žene zanimaju, pa se sa njima nije radilo, zapostavljeni su i nisu naučili da se ponašaju., niti znaju granice. Onaj ko ume (i hoće) će i te male bele dovesti u red.
Pozdrav

Preporuka za pulina,mirni I pametni bez trunke agresije prema ljudima(moj cak I bezi kada neko dodje)Nikada nece biti dalje od 2-3m od clanova porodice I uvek gleda I ceka komandu,energija je neogranicena.Lako se treniraju I jedina mana Im je sto su glasni prvih godinu dana I laju na sve sto vide iz nekog razloga

Psi se obično ponašaju kao svoji vlasnici, kad odrastu.
ja ti onda predlažem da uzmeš nemačkog ptičara i da vidiš da li će, kad odraste, da poput tebe ne juri ptice, mačke i sve ostalo što misli da treba da lovi.

Ukoliko je pogrešna pretpotavka da ti ne juriš izvinjavam se unapred :)

Ova moja je mesanka dalmatinca i nemackog pticara. Kad joj kazem, ne macu, ne pticu, nema sanse da pojuri. Trzne kad ugleda ali kad joj kazem samo se okrene na drugu stranu i to je to.
Sve moze kada se radi malo s njima. Sve.
Voli da pojuri vranu u Kosutnjaku, vrana stane na neku granu i grace na nju a ova sva srecna ispod.
Kada smo je nasli dvoje smo je drzali da ne capi macku. Treba malo strpljenja, malo i da se spustite na njihov nivo ako treba da shvate. Kao i ljudi svaki pas ima drugaciji karakter, nebitno koja je rasa. Ali odgovorno tvrdim da postoji nacin da se izvuce najbolje iz svakog psa. Imaju i oni potrebe, treba ih istrcavati, treba im pruziti paznje... Sve se to vrati.
Stvarno sve zavisi od vlasnika. To je simbioza.

Naravno, komentar je bio samo da neće samo od sebe. Treba manje ili više rada i korekcije, ali svakako treba, to je poenta.

Samo od sebe nema sanse. Tj. moze ali je jaaaaaaako retko. Psi su kao deca, ispitivace ti granice, sta mogu da urade a da prodju bez posledica. Moja dalmatinka ide dotle da ocenu kakvu ce kaznu dobiti ako pojede nesto na ulici i sracuna da joj se isplati da odspava u kazni. Laba mi je s druge strane najbolji pas na svetu, nikada nista nije uradila. Jednom joj kazem za nesto NE i do kraja zivota to nece pipnuti ili uraditi nesto. Pas za pozeleti. Ali nekome je to dosadno. Zato mi je ova druga susta suprotnost, bila je na ulici, prava Alfa, ispituje granice, ne da na sebe, pobila bi se s medvedom, brani labu. Zivot bi dala za nas.

Uzmite pse s ulice. Eno ga jedno prelepo belo stene na insta mojbeograd2. Da nemam 2 psa u stanu do sada bih ga vec pokupio.

Da stanem i ja u odbranu “malih belih” i slozim se sa iznad napisanim, tj da je manje problem do njih a vise do nas, kao i za ostale rase manje vise. Inace su cesto dosta privrzeni ljudima tako da ih i manje zanimaju drugi psi, ili je bar sa mojom belkom taj slucaj

Pa vecina malih belih bar ja ono sto sam sreo koji su divljaci su stariji ljudi i uzeli ih ili da im prave drustvo pod stare dane ili su im uvaljeni od strane dece/unuka i eto problema, ili je situacija neka naperlitana silikonka zbog jer je popularno seta malog belog prdavca. Obe grupe u vecini slucaja nemaju pojma od socijalizaciji, dresuri pasa
Iskreno jos nisam sreo male bele a najvise mislim na maltezere a da nisu cvrknuti u glavu. Imao sam situaciju gde zenka od 3 kila krece na mog psa od 35kg , krenu ona a nas dvojica u cudu, dok se opasuljismo ona vec na metar dosla, hvatam svog psa za ogrlicu i podizem ga na zadnje noge da je ne dohvati.
Par puta sam imao situacije setamo, prolazimo pored kafica i mali beli samo istrci od ispod stola i opet sam ja kriv opet mene gledaju popreko a njihov pas nije na povocu.

delom je socijalizacija sigurno, jer na njih niko ne troši nešto preterano vremena na trening, ali meni se ozbiljno čini da su je tu ozbiljan inbreeding napravio problem koji se ne popravlja baš tako lako. Velika većina se ne ponaša ni malo smisleno po bilo kom psećem principu, ima razne sumanute strahove, agresivna sama na sebe i tako...

Što je najgore na kraju su počeli da pare sve sa svim i da prodaju kao malo belo, ali izgleda da je to samo dodatno upropastilo genetiku.

Stanceri su unistili vecine rasa, prica mi komsija vlasnik dzek rasela, kaze ili budu agresivni ili budu plasljivi(guzve, jakih zvukova,kise itd)
Unistili vecine rasa, unistili im to izvorno cemu su sluzile.
Imam na selu Japansku Akitu, pricao sam sa odgajivacem(odakle je otac mog psa) covek kaze da gleda prilikom parenja manje agresivne jedinke, ranije su znali da diskvalifikuju psa misli na Akitu(ali to samo sudije koje bas poznaju rasu) ako pas dozvoli sudiji da mu pogleda zubalo, pricao sam sa sudijom na jednoj izlozbi i on mi kaze, Akita ne sme da dozvoli meni da mu pridjem i otvorim zubalo, to radi samo vlasnik.
Svedoci smo unsitavanja rase Nemackog ovcara sa onim krivim ledjima, zato ih izbacuju sluzbe i uvode Malinoe

Akite i shibe treba zabraniti zakonom u naseljenim mestima. Potpuno su nenormalno agresivni na sve sto se krece i skoro ih je nemoguće naučiti da se iole normalno ponašaju.

Svi pljuju pitove, stafove i slično a oni su divni i može ih čovek svemu naučiti za razliku od ovih divljaka.

Postade i ova tema toksična. Neverovatno.
Mali beli vs telad od 30-40kg.
A gde su vam korpe za njiške kad šetate pse?
Meni ne smetaju ni mali ni veliki, samo njihovi vlasnici koj ne kupe izmet.

da evo moj trenirani bostonac od 12kg je baš tele, treba mu korpa.

Nema ništa toksično u isticanju problema koji su jludi napravili sa malim belim. I uopšte ne moraš uzeti malog belog ako hoćeš malog psa, zapravo ne treba da uzmeš malog belog ako hoćeš psa.

Sa sibama nemam iskustva, sa Akitama da imam ih par u komsiluku i to su mirni psi, nisu drustveni nema druzenja sa drugim psima ali sa ljudima su ok.
Preko puta mene komsija ima Japansku Akitu, onaj pas je toliko prvrzen porodici da kada odu na letovanje on po ceo dan maltene zavija.
I kada su tu a ostave kucu praznu on zavija/tuguje.
Genralno Akita nije za svakog, rasa dosta tvrdoglava treba cvrsta ruka za njih i iskusna, nisu oni za svakog, polakome se ljudi vide lepo stene, lep pas pa misle lako cemo.
Mene supruga obradjuje da sledeci pas bude Malinoa ni pod razno ne zelim onu stvar na raketni pogon
Sadasnji pas koga smo udomili je mesanac ko zna cega(pit, staf...) mozda cuvan za borbe, ko zna za sta mi ga nasli kada imao izmedju 1 i 2 godine tamo 2019. udomismo ga

@Kass
Nebitno. Mali psi su se baš istakli napadima na decu i ljude koji normalno šetaju.
Nije do psa kako vi kažete, do neodgovornih ljudi je koji eto neće da stave korpu na njušku svom psu. To im je ispod časti.

I do toga sto ih pustaju sa povoca i to im je normalno, pas bez povoca se seta u svom dvoristu, ogradjenom prostoru za pse i negde van naseljenog mesta(supa, livada)
Normalno, ako je naucen da reaguje na komande

Poslednja izmena:
Najgore mi je kad kazu nece moj oce da se igra, a vide da se moj pas otima i da ga jedva drzim kada mu drugi pas prilazi frontalno, ali prijatelju moj oce, moj kada se setamo sa decom se tek zastitnicki ponasa

Da, vecinu rasa su upropastili, doveli ih do granice kada postaju nefunkcionalni. Odlican primer su nemacki ovcari, mopsovi koji se bore za svaki dah, dalmatinci koji su gluvi i brdo zdravstvenih problema kod raznih pasa.
Ja sam otvoreno protiv stancanja pasa, izlozbi, pedigrea... Vodio sam posle rata vojne pse na izlozbe, znam sta se radi, izgubilo je smisao. Stanceri otkupljuju cele okote s oglasa i prodaju ih sa vrhunskim papirima za masne novce... Ja nisam hteo pedigre za labu, to je poslednje sto mi je potrebno.

Nije da je postala toksicna tema, daleko od toga. Uglavnom se svi slazemo da nije do pasa nego do vlasnika. Dosta ljudi ne zna ni sta kupuje, kupuju pse jer su ima lepi a ne znaju da ti psi imaju potrebe. I posle gle cuda, pobegao im haski ili napao nekoga... Pa naravno kad je zahtevan pas, treba mu 5h dnevno da se istrcava da bi bio miran. Jos gori su mi oni koji drze psa u dvoristancetu i nikada ga nisu izveli u setnju. Socijalizacija je misaona imenica. Mali psi koji nisu socijalizovani napadaju vise iz straha nego zbog bilo cega drugog, stalno su pod stresom.

Uzimati psa zbog njegovog fizickog izgleda (bez imalo informacija o karakteru rase, o karakteru roditelja) je vrlo problematicno
Akitu sam dobio na poklon i mnooog sam se dvoumio da li da ga uzmem jer sam mu upoznao oca, bas zeznut pas dok mu je majka bila odlican pas.
On srecom karakterno povukao na majku, da je na oca ne znam sta bih radio iskreno

@Kass
Nebitno. Mali psi su se baš istakli napadima na decu i ljude koji normalno šetaju.
Nije do psa kako vi kažete, do neodgovornih ljudi je koji eto neće da stave korpu na njušku svom psu. To im je ispod časti.

Ja razumem da si ti isfrustriran nečim u životu ali ne razumem da to moraš da istakneš u temi koja apsolutno nema veze sa tim. Pričamo i to vrlo lepo i argumentovano o tome kakve su rase danas i kako biti odgovoran vlasnik, nema nikakve veze sa tvojim frustracijama.

U zakonu je lepo definisano koji psi treba da nose korpu, koji moraju biti na povocu itd itd. Ako imaš problem sa tim idi traži promenu ili strožu kontrolu, ne prosipaj visoko moralne komentare tamo gde im nije mesto.
Da, vecinu rasa su upropastili, doveli ih do granice kada postaju nefunkcionalni. Odlican primer su nemacki ovcari, mopsovi koji se bore za svaki dah, dalmatinci koji su gluvi i brdo zdravstvenih problema kod raznih pasa.
Ja sam otvoreno protiv stancanja pasa, izlozbi, pedigrea... Vodio sam posle rata vojne pse na izlozbe, znam sta se radi, izgubilo je smisao. Stanceri otkupljuju cele okote s oglasa i prodaju ih sa vrhunskim papirima za masne novce... Ja nisam hteo pedigre za labu, to je poslednje sto mi je potrebno.

Nije da je postala toksicna tema, daleko od toga. Uglavnom se svi slazemo da nije do pasa nego do vlasnika. Dosta ljudi ne zna ni sta kupuje, kupuju pse jer su ima lepi a ne znaju da ti psi imaju potrebe. I posle gle cuda, pobegao im haski ili napao nekoga... Pa naravno kad je zahtevan pas, treba mu 5h dnevno da se istrcava da bi bio miran. Jos gori su mi oni koji drze psa u dvoristancetu i nikada ga nisu izveli u setnju. Socijalizacija je misaona imenica. Mali psi koji nisu socijalizovani napadaju vise iz straha nego zbog bilo cega drugog, stalno su pod stresom.

Nisam siguran da li su gori stanceri ili oni koji kupe od stancera pa pare takve pse sa cim god stignu u kućnim uslovima, za to se mora propisati neka ozbiljna robija. Kao i za falsifikovanje dokumenata, doduše za to je vec propisana ali se ne poštuje.

Dzaba druze, nekima je sve dozvoljeno. Niko ne prica o kinoloskoj mafiji. Zato sam extremno protiv kupovine pasa s "besnim" pedigreima. Razumem samo ako ljudi kupuju lovacke pse, da im trebaju za lov pa da im je bitna genetika itd. Sve ostalo su gluposti. Meni je jedina prednost rasnog psa sto znas vise manje koliki ce da bude i kako ce da izgleda, donekle i karakter. Sve ostalo je na strani mesanaca.

Zato u Austriji ne možeš kupiti ribicu za akvarijum van registrovane radnje ili odgajivača, a da ne govorim o psima i mačkama. Na žalost, to naš polusvet naziva fašizmom i neslobodom.
Na sve više primera kod nas se vidi kako ne treba.

Naš Žile je otišao sa one strane duge :cry:
16.10.2009-26.07.2025

Zile.jpg

Dzaba druze, nekima je sve dozvoljeno. Niko ne prica o kinoloskoj mafiji. Zato sam extremno protiv kupovine pasa s "besnim" pedigreima. Razumem samo ako ljudi kupuju lovacke pse, da im trebaju za lov pa da im je bitna genetika itd. Sve ostalo su gluposti. Meni je jedina prednost rasnog psa sto znas vise manje koliki ce da bude i kako ce da izgleda, donekle i karakter. Sve ostalo je na strani mesanaca.

Ne znam zašto je meni obrisan vrlo smislen post o tome zašto smatram da je rasa vrlo bitna. Ali evo pokušaću ponovo.

Osnova je u tome da se samo tako može psu pružiti kvalitet života kakav zaslužuje. Jer ako znaš da nisi u mogućnosti za šetnje od 2 sata, onda nećeš uzeti rasu koja mora da se šeta dva sata. Ako živiš u stanu nećeš uzeti rasu kojoj to ne prija i treba joj više prostora. Takodje hladno, vruće, lajanje i sve ostalo je uglavnom moguće izbeći biranjem rase.

Ne znam zašto je meni obrisan vrlo smislen post o tome zašto smatram da je rasa vrlo bitna. Ali evo pokušaću ponovo.

Osnova je u tome da se samo tako može psu pružiti kvalitet života kakav zaslužuje. Jer ako znaš da nisi u mogućnosti za šetnje od 2 sata, onda nećeš uzeti rasu koja mora da se šeta dva sata. Ako živiš u stanu nećeš uzeti rasu kojoj to ne prija i treba joj više prostora. Takodje hladno, vruće, lajanje i sve ostalo je uglavnom moguće izbeći biranjem rase.
Azili su prepuni, sto rasnih pasa, sto mesanaca. Svih velicina, tipova i starosnih doba. Dosta njih ni ne doceka da bude usvojeno - uspavaju ih. Meni je jasno iz tvog posta da imas plemenite motive i da ti je dobrobit pasa na prvom mestu, ali postoji i druga perspektiva koje ljudi cesto nisu svesni.

Vrh Dno