Šta je novo?

Kako spreciti externi HDD da ide u hibernaciju?

Ulrich

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2020
Poena
155
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X & DeepCool AS500
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
32 GB (2x16GB) Kingston Fury Renegade 3600Mhz
GPU
XFX 7900XTX Merc 310
Storage
Samsung SSD 860 EVO 1TB & Kingston SKC 600 512GB & Seagate Barracuda 4GB,2GB
Zvuk
Creative Sound BlasterX G5 & Genius SW-G2.1 1250 & Samson SR850
PSU
FSP Hydro G PRO ATX3.0 1000W
Kućište
Sama Ark
Monitor
Gigabyte M32UC & Philips 325E1 & Philips 272E1GAEZ
Miš & tastatura
A4Tech W60 & Redragon Vishny
Laptop
Asus Tuf A17
Mobilni telefon
Samsung Galaxy M51
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupio sam seagate expansion eksterni disk i radi OK,osim jedne gluposti koja me izludjuje a ne znam kako da resim...,,napominjem da HDD koristim na laptopu (povezan sa usb kablom)....

Kako da se taj eksterni disk spreci da ide u hibernaciju?....on izgleda je fabricki podesen da na manje od 1 min neaktivnosti "zaspi" i onda kad god kliknem neki fajl u njemu on se budi (i sve se zakoci) za sta mu treba 10ak sekundi sto deluje bas glupo u praksi

Gledao sam po netu razne fore za ovo,vidim da se najcesce savetuju opcije u power menagmentu,ali ja tamo nemam opciju da odaberem podesavanja za HDD,samo za monitor i ceo laptop kad se "uspava",iskljuci itd...

Screenshot 2025-07-27 190722.png

Takodje sam na netu video i ovu foru da se u Device menageru na svim USB ROOt Hubovima odcekira "Alow the computer to turn off this device",ali to nema efekta.....svejedno da li je cekirano ili ne HDD se uspava nakon manje od minuta neaktivnosti...

Probaj sa HDD Sentinel i opcijom "Do not allow spin down of disks" u ¨Disk control¨.

Tvoji windows nemaju ovo ?
1753683771796.png
Probaj da napraviš novi PP-

I Windows 11 ima Power Options / Advanced settings. To se zove "Power Options - Legacy mode". Samo je malo skriven.

legacy_power_options.jpg

Otvori se Settings, u vrhu prozora, gde piše "Find a setting" ukuca se "Control Panel", u otvorenom Control Panelu se klikne na "Power Options", sa desne strane se klikne na "Choose when to turn of the display", i tu se klikne na "Change advanced power settings". I onda se dobije ovaj mali prozor u kojem se "Turn off hard disk after" postavi na nulu. I to je to. Jeste malo komplikovano u Win 11, ali što da stvari budu jednostavne, kad mogu i da se zakomplikuju (moto M$). :D

Tvoji windows nemaju ovo ?
Pogledajte prilog 500366
Probaj da napraviš novi PP-

Izgleda to ima svaki win ako mu je HDD povezan na SATA prikljucak (tj moj desktop to ima),ali problem je kada se na laptop prikljuci externi HDD sa USB kablom....e onda nemam tu opciju u power setingsu...uopste nema nista vezano za HDD,samo valjda kada se gasi ceo laptop i kada se gasi ekran...
I Windows 11 ima Power Options / Advanced settings. To se zove "Power Options - Legacy mode". Samo je malo skriven.

Pogledajte prilog 500374

Otvori se Settings, u vrhu prozora, gde piše "Find a setting" ukuca se "Control Panel", u otvorenom Control Panelu se klikne na "Power Options", sa desne strane se klikne na "Choose when to turn of the display", i tu se klikne na "Change advanced power settings". I onda se dobije ovaj mali prozor u kojem se "Turn off hard disk after" postavi na nulu. I to je to. Jeste malo komplikovano u Win 11, ali što da stvari budu jednostavne, kad mogu i da se zakomplikuju (moto M$). :D

Isto (ili vrlo slicno) je i na win 10,ali kada se radi o desktopu,kada se radi o laptopu svih tih opcija nema (ili je bar tako kod mene)

Nego,izgleda da sam nasao neko (malo cudno) resenje kako da externi HDD ne ide u sleep mod kad je privezan USB-om za laptop....a to je ovaj programcic

Znaci,on na svakih nekoliko sekundi ili kako se podesi pise nesto malo po HDD i samim tim ga drzi uvek budnim.....kada ne treba,tj znam da mi nece svakih par minuta trebati externi HDD,onda ugasim taj programcic....

E sad,ovo mi nekako bzvz,vise bih voleo da mogu negde u setingsima podesim nespavanje HDD,ali za sada samo ovo pomenuto mi radi posao...

Ako to ne upali, na netu verovatno ima alatki za to. Ja sam ranije koristio jedan programčić koji je sprečavao "uspavljivanje" externog diska ali ne mogu sad da mu se setim imena...

EDIT: eto, Ulrich je našao jedan od tih programčića.

Poslednja izmena:
Probaj ovo: skini Seagate Dashboard program i sledi uputstvo ispod.

Using Seagate Dashboard:
  1. Open Seagate Dashboard: Locate and open the Seagate Dashboard application.

2. Select Drive: Choose the specific Seagate drive you want to modify from the dropdown menu.

3. Go to Drive Settings: Click on the "Drive Settings" option.

4. Adjust Power Settings: Find the "Power Settings" or "Adjust Drive Sleep Interval" option and set it to "Never" or a longer time interval to prevent the drive from sleeping.

5. Save Changes: Click "Save" to apply the new settings.

Vrh Dno