Šta je novo?

Jeftine klime

Dobar, KETA nisko modulira i odrzavace fino temperaturu.

Ja sam danas u 25 kvadrata ubacio Mideu breezeless. Primarno ce joj biti hladjenje, a mozda i grijanje ove sezone, mada ne zivim tu i ne zavisi od mene. Ako bude grijala, saljem utiske i modulaciju.
Ugradjena je po PS-u,nakon svadje sa majstorom, koji je odbio da mi je ugradi jer sam trazio 3 metra instalacije koje je moralo biti kod mene jer je tolika duzina izmedju unutrasnje i spoljasnje, ali vakumiranje nece da odradi. Kaze ne treba vakumiranje, jer ih postavlja 40 godina i nakada mu nijedna nije crkla zbog toga. Ono sto me je “iznenadilo” je da moze da mi je “odzraci” - ispusti malo freona.
Bio sam uslovljen dodatnom garanciom da mora samo kod jednog, koji nije ovlascen, ali ga je sama prodavnica “ovlastila” i nemam dodatnu garanciju tri godine, vec samo zakonske dvije.
Nakon svega i rasprave, fino sam zvao drugog koji radi sve i koji ju je ugradio.
Nijesam kuci i nijesam ispratio ugradnju. Klima se morala staviti ovako jer je za 13cm veca od stare, koju je makao, a za koji dan dolazi moler i da se makne ova garnisla i sredi sve.
Da je samo još malo u levo maknuta,pošto u brreza modu izduvava sa strane.Unutrašnja jedinica je baš gabaritna,imam je i ja i mogu ti reći da 50 kvadrata hladi odlično. Potrošač i modulacija je po meni odlična.

Prilozi

• Screenshot_20250726-175409.png
    Screenshot_20250726-175409.png
    117 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_20250726-174007.png
    Screenshot_20250726-174007.png
    102.5 KB · Pregleda: 45
Da je samo još malo u levo maknuta,pošto u brreza modu izduvava sa strane.Unutrašnja jedinica je baš gabaritna,imam je i ja i mogu ti reći da 50 kvadrata hladi odlično. Potrošač i modulacija je po meni odlična.
Znam da duva, ali nije mogla vise, jer je do ivice prozora gips. Znaci ima energy monitor u aplikaciji, vas cu da ga uporedim sa uticnicom😁

Znam da duva, ali nije mogla vise, jer je do ivice prozora gips. Znaci ima energy monitor u aplikaciji, vas cu da ga uporedim sa uticnicom😁
Nemam pametnu utičnicu,ali sam pratio preko brojila u vremenu od 3 sata,sve isključio i samo nju pustio da radi,i sad da li laže brojilo ili aplikacija ali neslaganje je tačno 10% koje je brojilo više izmerilo.Baš me interesuje koje ćete Vi imati merenja na utičnici i aplikaciji.

Koliku povrsinu hladite sa tom klimom pa je tako niska potrosnja i da li je palite povremeno ili radi neprekidno?

Koliku povrsinu hladite sa tom klimom pa je tako niska potrosnja i da li je palite povremeno ili radi neprekidno

Koliku povrsinu hladite sa tom klimom pa je tako niska potrosnja i da li je palite povremeno ili radi neprekidno?
Pa bukvalno celu kuću od 90 kvadrata.Kompletno je prostor izolovan,spoljna izolacija 8 cm,podovi sa 5cm, tavanska ploča sa 10 cm vune i kompletna pvc stolarija.Nisam posedovao klimu jer nisam ni imao porebu jer mi je unutašnja temperatura nikad nije išla preko 24-25 stepena(ako supruga ne luftira po najvećem suncu),i onda sam odlučio da je uzmem jer vidim da su nam leta sve paklenija,živim na selu i kuća je u najvećem delu u hladovini( do poslednje oluje koja mi je polomila ogroman dud koji mi je najviše pravio hladovinu i imao sam male štete u dvorištu).Klimi kada palim ne diram je ceo dan.Povuče u startu oko 1kw ali posle 30 minuta počinje da spušta na 800,700,500,i dsata duže drži na 300-400, i posle 4 sata obori na potrošnju 100-200 wati,i to je to.Temperatura je naštelovana na 25 stepeni jer nam tako odgovara i zadovoljan sam.

Klasična klima 12ka od pre 10 i više godina je kvalitet na kubni u odnosu na današnju inverter 12ticu.
Razumljiva je potreba da se ide napred i da se razvija i pronalazi neki bolji način ali ono što nije razumljivo je da je došlo do neverovatne degradacije kvaliteta kod svih proizvođača.
Svaki proizvođač je smanjio debljinu bakarnih cevi, fizičku veličinu kompresora, fizičku veličinu četvorokrakog ventila a pošto sve to povlači jedno drugo i površinu izmenjivača.
Pri tome je totalno nelogično da se recimo kod starih klima sa R22 koristile deblje bakarne cevi a i same cevi su imale veći prečnik u izmenjivačima i taj freon ima mnogo manji radni pritisak od R32.
Dok su za R32 smanjili sve od debljine cevi i preseka cevi pa automatski uticali na smanjenu ukupnu zapreminu celog sistema pa shodno tome smanjili veličinu kompresora i normalno na kraju količinu gasa a kako bi sve to maksimalno smanjili osakatili uglavnom i veličinu izmenjivača.
A R32 može da ima opasne radne pritiske od preko 40 50 bara i onda puf pucaju tanane cevčice.
Umesto da po svakoj logici povećaju debljinu bakra oni je još i smanjili.

Juče sam liku namontirao inverter FOX koji je spoljna jedinica 20Kg, nema čak ni plastični poklopac preko ventila. Pitam ga koliko je platio kaže 30000. Posle bacim pogled na Ananas tamo ima bez vaučera za 26000. Sa vaučerom ispadne manje od 200e.
Na alibabi imaš TCL na veliko prodaju za 100 dolara. Gree za malo manje od 200. Sve to ako prođe garanciju je već premija.
Napravljeno je potrošačko društvo gde se jednostavno uređaji menjaju posle 5 godina i to je to.
Kad bolje razmislim to nije toliko loše.
Galanz on/off plaćen 2010. godine oko 500 eur. Prema kalkulatoru, 100 eura 2010. godine je kao 140 eura 2025. godine.
Dakle, klima od 500 eura bi danas koštala 700 eura u istom kvalitetu. Na sve to treba dodati i strožije zakonodavstvo, ekologiju... Pitanje je kolike penale plaćaju proizvođači za upotrebu nekog od gasova koje koriste u klimama, recimo za R32, R290 ili R744?

Danas se masovno kupuju klime od 300 do 400 eura i čine najveći deo prodaje. Kakav kvalitet tu može da se očekuje u smislu dugovečnosti i pouzdanosti uređaja? Ali, takve cene su donele pristupačnost, pa neka traje koliko traje (a to že svakako bti između 5 i 10 godina). Te 2010 godine na zgradi su bile svega dve klime. Danas ih je 22.

Galanz on/off plaćen 2010. godine oko 500 eur. Prema kalkulatoru, 100 eura 2010. godine je kao 140 eura 2025. godine.
Iskreno mislim da kalkulator nije tačan jer znam koliko je vredelo 500e tada a koliko sada. To isto sam i rekao u nekom postu gde sam naveo da sam mideu pre 20godina platio oko 200 i malo preko eura.
Mislim da cena m2 nekretnine najbolje oslikava vrednost novca u nekom vremenu.
Tačno je sve što si naveo i to što su tada bile 2 klime na zgradi i pokazuje da to nije baš bio jeftin sport u to vreme.
Opet ne bi trebalo da proizvođači tek slepaju nešto i pri tome da nam kažu da ima isti kvalitet, efikasnost i snagu samo da bi to bilo što jeftinije.
Pa bukvalno celu kuću od 90 kvadrata.Kompletno je prostor izolovan,spoljna izolacija 8 cm,podovi sa 5cm, tavanska ploča sa 10 cm vune i kompletna pvc stolarija.Nisam posedovao klimu jer nisam ni imao porebu jer mi je unutašnja temperatura nikad nije išla preko 24-25 stepena(ako supruga ne luftira po najvećem suncu),i onda sam odlučio da je uzmem jer vidim da su nam leta sve paklenija,živim na selu i kuća je u najvećem delu u hladovini( do poslednje oluje koja mi je polomila ogroman dud koji mi je najviše pravio hladovinu i imao sam male štete u dvorištu).Klimi kada palim ne diram je ceo dan.Povuče u startu oko 1kw ali posle 30 minuta počinje da spušta na 800,700,500,i dsata duže drži na 300-400, i posle 4 sata obori na potrošnju 100-200 wati,i to je to.Temperatura je naštelovana na 25 stepeni jer nam tako odgovara i zadovoljan sam.
Pre jedno mesec dana sam bio kod čoveka da mu ugradim klimu na selu i uđem u "avliju" a ono dva ogromna drveta (ne razumem se koja su) sa ogromnim krošnjama koja su zaklanjala sigurno oko 3-4 ara placa.
Prvo šta sam ga pitao je što je uopšte kupovao klimu. Bilo je vruće taj dan sigurno oko 35c a ispod tih krošnji neopisivo prijatno.
Trebalo mu za sprat kuće koja je samo delimično zaklonjena tim krošnjama.
Tako da tvoja potrošnja je mala ali imaš fenomenalne uslove i izolaciju bar što se tiče hlađenja.

Poslednja izmena:
Jednom klimom celu kucu od 90kv?

Jednom klimom celu kucu od 90kv?
Sem kupatila,koje je 2.7 x 4.6 ,raspored prostorija je dosta dobar,a i sama izolacija odlična,e sad fali mi drvo dud koje je nažalost stradalo od oluje a davalo mi je odličnu hladovinu i pokrivalo je skoro 70% kuće,pa sam morao da ga uklonim.Sve u svemu sam prezadovoljan.

Sem kupatila,koje je 2.7 x 4.6 ,raspored prostorija je dosta dobar,a i sama izolacija odlična,e sad fali mi drvo dud koje je nažalost stradalo od oluje a davalo mi je odličnu hladovinu i pokrivalo je skoro 70% kuće,pa sam morao da ga uklonim.Sve u svemu sam prezadovoljan.
To je domacin covek, kupatilo od 15 metra. Sad tek vidim da vam klima ipak ne radi non stop ali je potrosnja niska za tu povrsinu. Koji je to brezzeless, onaj skuplji ili jeftiniji sto nema sa strane? Citao sam da je ovaj skuplji i bolji po necemu a ne samo lepsi pa ako je taj da li znate po cemu je tacno bolji?

Kupatilo mi je strava,ali žena kad ga sređuje ludi🤣🤣,inače klima je brezzeless+,koja izduvava u breza modu i sa strane.Kao što sam naveo u kući koja je odlično izolovana(nisam žalio),temperature spoljašnje 35-36 stepeni unutra je prijatnih 25-26,ali problem nastaje kada su noći tople (pošto noću otvaramo sve i puštamo svež vazduh) e tada je problem jer tada se greju zidovi.Prošle godine je naišao talas vrućina i tokom noći kada je temperatura bila oko 30 stepeni,živim u Vojvodini(Banatu),brate ravnica i kad upeče zvezda bez vetra nemož da dišeš.Sa klimom se prezadovoljan,dugo sam gledao i analizirao šta da uzmem jer primat mi je bilo hlađenje (imam gasno grejanje).Dvoumio sam se između 12 i 18-tice,ali jednostavno zbog rasporeda prostorija odabrao sam 12-ticu i nisam pogrešio.Razmišljao sam dosta i o Daikinu jer i dalje verujem da kvalitet košta,međutim kad je žena videla unutrašnju jedinicu odmah je negodoval rečima da je ružna i ne uklapa nam se u prostor( što meni i danas nije baš najjasnije, ali šta ćeš žene😎(mator sam vuk i znam da sa njima ne vredi da se raspravlja)),ali ova unutrašnja jedinica je baš ono kull što bi rekli mladi.
I da energetska efikasnost joj je bolja od ove E oznake.

Zato ja isto merkam taj breezless model jer je bas lepa ta unutrasnja jedinica. Nije da nemam i za japanca i ne sumnjam da su kvalietni ali im je dizajn kao da su od pre 50 godina a kad sam kod druga video daljinski ono je stvarno sramota da prave i da prodaju za tolike pare.
Ne samo midea vec i ostale kineske klime su lepse od japanaca a kad sam pitao u prodavnici da li imaju nesto japansko a da izgleda kako treba pokazali mi Daikin klimu od preko 250000.
Sad verovatno sam ja glup pa ne shvatam da to mozda moze da opravdano vredi toliko i da mi stedi struju, ali ako kupim breezless i ostane mi 1500e taman cu da imam para da placam struju naredne 3 4 godine.
Mozda gresim ali to je onako licno razmisljanje od nekoga ko je laik za klime i jedino znam da treba izbegavati bas najjeftinije kao vox fox tesla i ostale.

Zato ja isto merkam taj breezless model jer je bas lepa ta unutrasnja jedinica. Nije da nemam i za japanca i ne sumnjam da su kvalietni ali im je dizajn kao da su od pre 50 godina a kad sam kod druga video daljinski ono je stvarno sramota da prave i da prodaju za tolike pare.
Ne samo midea vec i ostale kineske klime su lepse od japanaca a kad sam pitao u prodavnici da li imaju nesto japansko a da izgleda kako treba pokazali mi Daikin klimu od preko 250000.
Sad verovatno sam ja glup pa ne shvatam da to mozda moze da opravdano vredi toliko i da mi stedi struju, ali ako kupim breezless i ostane mi 1500e taman cu da imam para da placam struju naredne 3 4 godine.
Mozda gresim ali to je onako licno razmisljanje od nekoga ko je laik za klime i jedino znam da treba izbegavati bas najjeftinije kao vox fox tesla i ostale.
Ta razlika u potrosnji japanca i kineza se tek isplati za jedno 10 godina,japanca uzimaju ljudi kolko sam ja ukapirao zbog dugotrajnosti i pouzdanosti a ne potrosnje,slazem se sa tobom i ja sam vise da kupim jeftinog kineza pa kad crkne kupim novog,nisam pristalica da kupim nesto i da me to sluzi 15-20 godina,pogotovo sto sad sve napreduje iz godine u godinu,ne samo klima nego generalno sva tehnika,kupis brate sta ima 5 godina garancije pa za 5 godina kad crkne kupis novo i aj zdravo.

У области климатизације напредак не иде тако брзо, а посебно не у буџет сегменту. Имам климу (буџет сегмент) купљену 2019. године (модел је из 2018., ако не и старији) која има вај фај и Р32 гас. Шта то клима из буџет сегмента у 2025. години има ново? Мени једино падне на памет да су новији модели још више олакшани услед разних уштеда на материјалима...
Не треба да гледаш само потрошњу струје већ и перформансе уређаја који треба да задовољи твоје захтеве у 70, 80, 90 или 100 % ситуација. Ако дођеш у ситуацију да клима не може да се избори са твојим жељама рецимо у периоду грејања (нпр. услед недовољно капацитета који не одговара оном у спецификацији, лоше решеног дефроста или уколико са дефростом не може да се избори уопште...) онда си у озбиљном проблему који захтева улагање у друга грејна тела. Намерно сам навео ова два примера мањкавости јефтинијих уређаја јер су уједно и најчешћи.

У принципу, исплати се дати довољно новца да уређај потраје 10 година и да одговори свим захтевима. Јапанац од 250к је баш екстреман пример и реално одличан и перформантан уређај јапанског произвођача се купује за пола или мање од половине тог новца.

Kupovina bilo čega u današnje vreme je diskutabilna tema.Svako uzima ono što mu dozvoljava buđžet.Japanac ili Kinez? Moje razmišljanje ide u pravcu da mi je bolje ulaganje u kvalitetnijeg Kineza nego preskupog Japanca.Ima sitacija gde ne treba štedeti recimo kada sebi zidaš kuću ili sebi kupuješ stan to je neka investicija na dugačak rok gde gledaš da bude sve to urađeno što kvalitetnije i prema tvojim zahtevima i normalno da moraš biti spreman to da platiš.Ne treba kupiti proizvod koji je jeftin,ali i oni imaju svoje kupce i svi proizvođači imaju i takav proizvod da bi pokrili i taj deo tržišta i normalno što kaže naš narod "koliko para,toliko muzike".I Midea,Tesla,Tcl,Gree,Vox,Vivax imaju proizvod za low buđžet ali i premium modele koji ipak koštaju dosta manje od Japanaca,iako i Japanci polako prave modele da bi se spustili u taj segment gde je očigledno najveća zarada.Pa pogledajte samo auto industriji,mislim da za 20 godina mnoge poznate evropske marke neće više postojati pred najezdom Kineza.Nekad smo se kleli u Nokiu a gde su sada.Što reče Maxy,ispratiti specifikacije uređaja i odabrati ono što ti odgovara,ali po meni za razumnu cenu.

Što se brendova tiče, a mislim da je to vezano za svu belu tehniku a ne samo za klime, ti koje si naveo su samo imenom drugačiji a prave ih malo jače marke.
Ne mora nužno da znači da su to loše marke a navešću ti par ličnih primera.
Babi sam kupio pre x godina najjeftiniji VOX TV i to je bilo kada se prelazilo sa onih debelih na ove lcd tanke televizore a njoj nije trebao neki specijalan full HD tv jer je ionako bila stara i nije nešto ni videla a i mnogo je bio veći od starog. Taj tv i dan danas radi a dosta je prošlo ima mislim 7-8 god.
Meni full HD plaćen 3 puta više je crkavao i u garanciji i posle nje i odavno je bačen.
Teslinu klimu sa TT oznakom sam pre više od 3 godine uzeo za radnju i vodio sam se mišlju da mi nije bitno kakva je klima po unčinku već eto bilo šta da ima da ohladi ugreje kad treba i u ponudi je ona bila najjeftiniji model sa wifi koji sam tada našao. Reko ma šta me briga uzimam kakva god da je samo da ima wifi da mogu da je kontrolišem kad nisam tu. Eno radi kao sat i tri sezone je izgurala i grejanje i hlađenje.
Pre te tesle lično nisam imao klime iz toliko jeftinog segmenta a kad sam video i da ima motorizovana krilca i za levo desno i vrh applikaciju prosto sam ostao bez reči.
Fox sam ugrađivao i deluje najjadnije od drugih klima ali eno i on radi i super hladi još mu daju ako se ne varam isto 5 godine garanciju a cena stvarno smešna.

Nazad
Vrh Dno