Šta je novo?

Traži se štapni usisivač

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram da kupim štapni usisivač iliti usisivač koji ima bateriju umesto kabla.

Nemam neki definisani budžet, samo bih voleo da ima normalnu autonomiju od bar 30 minuta, da se relativno brzo puni, da može da očisti tepih od dlaka moje mačke koliko-toliko i da nije preglomazan za čuvanje (znam, mnogo zahteva).

Video sam razne Philips, Bosch pa čak i XIAOMI modele ali ideje nemam šta da gledam.

Inace, u toku ove kupovine sam bio najblizi da kupim DYSON V11, ali sam odustao jer ne smatram da je los tehnicki dizajn, jer se HEPA filter nalazi na samom kraju/izlaza uredjaja, pa tako prljav vazduh prolazi kroz ceo sistem i naravno motor. Drugi razlog mog odustanka je i nacin ciscenja kanistera, jer potpuno ciscenje nije jednostavan proces. I onda sam nakon dugog vecanja i gledanja i puno drugih brendova, odlucio da kupim ovaj Dreame R20.

Roventa (imam stari), sada prodaje skupo neke neubedljive uredjaje(neki modeli i lose izgledaju), Bosch kucnu elektroniku ne kupujem godinama jer imam utisak da je u pitanju preskupa kinezarija, Philips serije 3 i 5 su ukupno uzevsi solidni uredjaji, Samsung preskupo naplacuje setove sa svim dodacima, Xiaomi mi se ne svidaju estetski. Ako nekome znaci, rekoh da podelim utiske, posto sam dosta vremena potrosio :)
Hepa filter i treba da se nalazi na kraju izduva, s obzirom da je namenjen filtriranju ultra finih čestica. Ultra fine čestice ni na koji način ne utiču negativno na rad, jer da je tako, gomila usisivača bez hepa filtera ne bi mogli ni da rade.
Stavljanjem HEPA filtera na ulazu u motor bi dovelo do smanjenog protoka vazduha (jer bi se svakako ekspresno brzo zaprljao) i samim tim bi motor radio pod višim termalnim opterećenjem s obzirom da bi hlađenje bilo lošije.

Meni ne lici da je ista od toga tako, jer:
  1. HEPA filter nije namenjen samo za ultra fine cetice, vec i za prasinu i ultra fine cestice, sto je lako videti na prvom YT snimku koji sam okacio na temu, skinuti filter je prasnjav.
  2. Ako prasina prolazi kroz motor, to nikako ne moze da "ne utiču negativno na rad". Upravo je poruka iznad gde je Sirius9 napisao da je kod molera deo oko motora bio pun prasine, a i na netu ima pomena u kojima se objasnjava kako je Dajson prestao sa radom, pa je nakon ciscenja proradio.
  3. Pozicija stavljanja HEPA filtera u celom sistemu nema uticaja na protok vazduha u smislu u kom si napisao, slikovito sa primerom bastenskog creva: da li je bitno da li se nagazi na pocetku, sredini ili na kraju? Gde god da se nagazi u protoku creva, efekat je isti.

I te kako ima veze. Hepa na početku znači da će se filter veoma brzo zaprljati zbog nakupljanja krupnih čestica. Ti daješ primer filtriranja čistog vazduha. U tom slučaju nije bitno gde se filter nalazi.
S obzirom da imam više hepa usisivača, najgore su se pokazali oni kojima je hepa na ulazu. U praksi to znači čišćenje filtera posle svakog usisavanja.
Na kraju, usisivači su decenijama radili bez bilo kakvih hepa filtera bez bilo kakvih otkaza na motoru.

I te kako ima veze. Hepa na početku znači da će se filter veoma brzo zaprljati zbog nakupljanja krupnih čestica. Ti daješ primer filtriranja čistog vazduha. U tom slučaju nije bitno gde se filter nalazi.
Recimo da je tako, i zapusi se filter koji se nalazi na pocetku. I dalje ne vidim po kojoj logici je bolje da se zapusi filter koji se nalazi iza motora, razmisli o primeru sa bastenskim crevom, za tok je nebitno gde je zapusenje.
S obzirom da imam više hepa usisivača, najgore su se pokazali oni kojima je hepa na ulazu. U praksi to znači čišćenje filtera posle svakog usisavanja.
Sta konkretno znaci "najgore su se pokazali oni kojima je hepa na ulazu"? Mozda nisi probao dobar usisvac koji ima fitler ispred motora, pa imas takav zakljucak? Kinez koji sada imam, ima HEPA filter ispred motora i ne prlja se, jer je ocigledno dobro napravljen sistem filtracije u kanisteru, pa nemam sta ni da cistim na tom HEPA filteru.
Razlika izmedju npr Dreame i Dajsona u smislu pozicije filtera je: isped motora i iza motora. Nema logike da je bolje da prasina prolazi kroz motor, jer ista kolicina prljavstine prolazi kroz sistem, do trenutaka filtracija.
Na kraju, usisivači su decenijama radili bez bilo kakvih hepa filtera bez bilo kakvih otkaza na motoru.
Jedino sa cim se slazem je moguce da je Dajson predvideo i tako dizajnirao, da mu motor radi u prasini. Treba imati na umu da su ti stari usisivaci pravljeni da tako rade, motori su im robusniji, nemaju naprednu elektroniku, pa mogu sa krpenim filterima (i ciklonima) da rade, ali je i kod njih filter ispred motora.

Poslednja izmena:
Nije ti dobra analogija sa crevom. Ispravnije bi bilo da imaš cevovod i da se pitaš da li je bolje staviti filter pre ili posle pumpe.

A što se Dajsona tiče - oni bar imaju kredita da rade šta misle da je najbolje. Odnosno u pravu su dok se ne dokaže suprotno (nakon godina ili decenija korišćenja).

Nije ti dobra analogija sa crevom. Ispravnije bi bilo da imaš cevovod i da se pitaš da li je bolje staviti filter pre ili posle pumpe.
Analogija sa crevom je konkretno u vezi momenta(fizicke udaljenosti) ogranicavanja toka(filterom u ovom slucaju) i efekta na tok, sto je bila Maxijeva teza. Po mom shvatanju je nebitno da li je neko nagazio crevo pored cesme ili pored baste, ako je ista sila, u istoj meri ce da zaustavi tok.
A što se Dajsona tiče - oni bar imaju kredita da rade šta misle da je najbolje. Odnosno u pravu su dok se ne dokaže suprotno (nakon godina ili decenija korišćenja).
Dajson je poznata firma, dugo na trzistu, ima kredita kako kazes, ali ne zaboravi da ta firma(kao i sve) postoji da bi zaradila svoje plate i dividende. Da li "rade šta misle da je najbolje" u mom ili Dajsonovom interesu, ili oba, to je druga dimenzija pitanja.

Recimo da je tako, i zapusi se filter koji se nalazi na pocetku. I dalje ne vidim po kojoj logici je bolje da se zapusi filter koji se nalazi iza motora, razmisli o primeru sa bastenskim crevom, za tok je nebitno gde je zapusenje.

Sta konkretno znaci "najgore su se pokazali oni kojima je hepa na ulazu"? Mozda nisi probao dobar usisvac koji ima fitler ispred motora, pa imas takav zakljucak? Kinez koji sada imam, ima HEPA filter ispred motora i ne prlja se, jer je ocigledno dobro napravljen sistem filtracije u kanisteru, pa nemam sta ni da cistim na tom HEPA filteru.
Razlika izmedju npr Dreame i Dajsona u smislu pozicije filtera je: isped motora i iza motora. Nema logike da je bolje da prasina prolazi kroz motor, jer ista kolicina prljavstine prolazi kroz sistem, do trenutaka filtracija.

Jedino sa cim se slazem je moguce da je Dajson predvideo i tako dizajnirao, da mu motor radi u prasini. Treba imati na umu da su ti stari usisivaci pravljeni da tako rade, motori su im robusniji, nemaju naprednu elektroniku, pa mogu sa krpenim filterima (i ciklonima) da rade, ali je i kod njih filter ispred motora.
Analogija sa baštenskim crevom nema veze sa ovim i nije analogija.
Pa prvi filter treba da isfiltrira krupne čestice. Takav filter ima svakako veliku propusnost vazduha. Pre motora je najbolje staviti motorni filter koji je sasvim dovoljan i relativno dugotrajan.

Pa lepo sam ti objasnio šta znači kada je hepa na ulazu. Ali da ponovim, posle svakog usisavanja moram da čistim hepa filter od naslaga prašine. Na usisivačima kod kojih mi je hepa na izduvu, tj. posle motora, nemam šta da čistim jer fine čestice ulaze u strukturu filtera i čišćenja nema.

Ali da razjasnimo još jednu stvar, gomila filtera se zovu hepa filterom, a to u stvari nisu. Ne veruješ? Slobodno pogledaj jedan npr. Bošov hepa filter i filter od Gorenja, Einhella (oba su izvorno kinezi). Dovoljan je samo jedan pogled da bi se videla razlika.

Godinama su usisivači radili bez filtera i hepa filtera i ništa im nije falilo. Hepa je za kućne usisivače stavljen da bi se obezbedio čist vazduh.

Što se tiče Dajsona, njegova cena treba da opravda tehnološku izvrsnost. U suprotnom taj usisivač ne vredi te novce.

Interesantno kako se skroz malo pominju Shark usisivaci a po kvalitetu i performansama su u samom vrhu, i na sve to ne kostaju burbeg i jetru.

Hepa je za kućne usisivače stavljen da bi se obezbedio čist vazduh.
Upravo je ovo sustina. Ljudi konstantno misle da je hepa napravljena da cuva motor, a ne vazduh koji izlazi iz usisivaca. Bosch usisivac koji imam godinama i nema sta nisam usisavao sa njim, problema nula, a hepa je jelte na izduvu.

Prilozi

• Screenshot 2025-07-25 130553.png
    Screenshot 2025-07-25 130553.png
    1.3 MB · Pregleda: 23
Ta sama kesa mnogo toga filtrira. Posle te kese ima verovatno još jedna zaštita motora. Hepa je na kraju za finalno filtriranje.
Motor treba isto zaštititi na neki način, kao recimo na tom usisivaču sa slike.

Shark usisivači imaju (još uvek) dobro ime Americi. Ovi bezični i nisu ništa posebno. Sve češće im se zamera za lošiji (osrednji) kvalitet izrade.

Poslednja izmena:
hepa filter je za ljude, ne za motore

Nazad
Vrh Dno