Šta je novo?

eSIM standard

Koristio esim u UAE uzeo preko mobimatter - e sim go, 3 gb za 8$. Uzasno iskustvo. 4g full signal internet je gotovo neupotrebljiv, zakačio se na du mrežu. Takodje gde je bilo 5g kačio se ali nije radio. Gotovo svuda je wifi besplatan a ovih 3gb je trebalo da završi posao u pokretu, nažalost iskustvo je loše.

Prilozi

• Screenshot_20250610_152119_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    Screenshot_20250610_152119_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    48.8 KB · Pregleda: 68
Zna li neko sta se desava kada imamo esim aktiviran a izgubimo ili nam crkne telefon? Moramo li u poslovnicu sa novim telefonom da opet izdaju qr kod ili moze sa starog da se ponovo prikljuci? Konkretno me za a1 interesuje a moze info i za ostale operatere da znamo.

Jedan QR kod (koji sadrži adresu servera za aktivaciju i aktivacioni kod) je moguće registrovati samo na jednom telefonu. Da bi se registrovao na drugom telefonu, mora da se obriše iz prvog telefona, tako da ako crkne, moraju da izdaju novi kod.

Pozdrav, nalazim se u Grckoj preko a1 mi je nestao internet, da li mogu iz Grcke da aktiviram e sim, neko mi je rekao da moze samo iz svoje zemlje ili sam ja to nesto pomesao.I da li mora da se aktivira preko vajlesa? Hvala

Imaš net2go, kupiš esim onlajn, pošalju ti QR kod, skeniraš ga i aktiviraš na licu mesta odmah. Za kupovinu i skeniranje koda ti treba Wi-Fi pristup.

Kakav je net2go za Grčku? Sitonija?
Ne znam za Sitoniju, ali sam ga koristio sredinom juna 7 dana na Kasandri, između Kriopigija i Polihrona i radio mi je odlično, mnogo bolje nego što sam očekivao. Praktično sve vreme 5G, kači se na mrežu Nova (ali mi se i na Cosmote zakačio nekoliko puta), brzina DL stalno iznad 100 Mb/s, a UL varira od 5 do 50 Mb/s. Hotspot bez problema.

Zavisi gde na Sitoniji, mape pokrivenosti njihovih operatera pokazuju punu 5G pokivenost u glavnim turističkim mestima uz obalu na Sitoniji.

Pre par nedelja sam koristio Nova 5G mrežu na Sitoniji, u roamingu sa Roamify e-sim karticom.
Brzine, ali i pokrivenost zavise od konkretne lokacije (kao i kod svake mreže), no to me nije posebno interesovalo. Bilo je dovoljno brzo za blago surfovanje i messaging aplikacije.
Pozdrav

Ja nigde na Sitonioji nisam imao 5G.
Probano na svim mrezama.
U Bugarskoj je sve vreme telefon bio na 5G.
Radi se o roamingu na Yettel SRB broju i Eronet BiH broju.

5G има и ради одлично (код Неос Мармараса), видим малопре да сам потрошио 20 ГБ у ромингу, нисам проверавао на којој сам мрежи и брзине, све је радило без грешке и додатних подешавања. Норвешка картица и ЕУ роминг.

Meni kad hocu da kupim Orange flex nudi samo placanje nekom njihovom Poljskom metodom, gde gresim?

Ne postoji, kreiraj je slobodno.

U avgustu ćerka ide 7 dana u Bugarsku na more ( Kiten) . Koji esim preporučujete , interesuje je samo internet ( instagram, tiktok ...)
Pošto nisam nikad koristio, interesuje me da li esim mogu da aktiviram dok je u Srbiji, da li treba da isključi roming za našu sim karticu (MTS) ?

Prošle godine su u Bugarskoj kupovali neke lokalne simkartice za 15 evra,a sad se ne sećam koliko su imali interneta, nz da li je to povoljnije .

Skini MobiMatter aplikaciju, pretraži Bugarsku i dobićeš predloge. Vidim da ima Global za Evropu 10 dana unlimited za 14e. Imaš Yettel 30GB na 30 dana za 9e. To mi deluju kao najpovoljnije opcije.

kakva je razlika u prenosu broja? da li dolazi do problema

Ako je pitanje za mene, nema nikakvog prenosa broja. Dobiješ eSIM koji dodaš pored svoje kartice i aktiviraš je po potrebi i u inostranstvu staviš nju za Celullar Data, za voice ostaviš svoju matičnu, na svojoj matičnoj ugasiš Data roaming i to je to.

Pozdrav,

kakva je razlika u prenosu broja? da li dolazi do problema
Kupi se kao drugi sim (dual sim), ne prenosis nigde svoj broj. Tvoja sim kartica ostaje u slotu u kom je bila, i dalje je na tvom operateru.
To znaci da moras da pazis da je na njoj data roming iskljucen, inace nista nisi napravio.

Posto cu po prvi put koristiti eSIM,ima li negde neki video tutorijal korak po korak kako se podesava ili kako vec.

Сваки оператер даје упутство (у теорији). У зависности од оперативног система, потребно је урадити 2-3 клика мање или више. Нпр. код мене (у Швајцарској), преко апликације мобилног оператера се добије активациони код или се скенира qr. Користим самсунг телефон. Углавном се на сајту оператера налазе упутстава за android/ios

Prilozi

• Screenshot_20250803_205716_Call settings.jpg
    Screenshot_20250803_205716_Call settings.jpg
    34 KB · Pregleda: 21
Сваки оператер даје упутство (у теорији). У зависности од оперативног система, потребно је урадити 2-3 клика мање или више. Нпр. код мене (у Швајцарској), преко апликације мобилног оператера се добије активациони код или се скенира qr. Користим самсунг телефон. Углавном се на сајту оператера налазе упутстава за android/ios
Ok,kada mi stigne taj QR kod,skeniram ga i onda se ucita,a aktivira se kada se predje granica,jel bi tako trebalo? Dok ne aktiviram ne moze da "tece" paket?

Nakon skeniranja QR koda, sa njom radiš sve isto kao i sa klasičnom karticom. Jedino što je ne vadiš fizički iz telefona, nego je aktiviraš/deaktiviraš.
Pozdrav

Ok,kada mi stigne taj QR kod,skeniram ga i onda se ucita,a aktivira se kada se predje granica,jel bi tako trebalo? Dok ne aktiviram ne moze da "tece" paket?
zavisi od samog operatera i njegovih uslova, da li ce paket poceti da tece cim skeniras QR kod i na taj nacin aktiviras eSIM, ili tek kad se konektujes na mrezu za koju je kupljen paket, trebalo bi da pise u uslovima koriscenja.

Vrh Dno