Šta je novo?

Letnje gume

Pozdrav. Molim vas za savet za letnje gume a da nisu premium. Uzeo sam Tucson 2018 4wd, gume 245 45 R19 Hankook ali matore moraju da se menjaju.

Gradska voznja 70% put 30%. Vozim penzionerski 90% vremena i najbitnija mi je udobnost, ali eto tih 10% treba da je ok guma i da lepo drzi. Znaci neki kompromis.

Dosta sam citao i Hankook je definitivno win win ali malo prelazi budzet 24.000 rsd. Dodatni problem sto trenutno u Srbiji na stanju ima Hankook i Tigar , eventualno kleber ali skoro 20.000rsd

Video sam na sajtu autogume rs ima sledeca ponuda:

1. Bridgestone Potenza S001
245/45 R19 102Y XL MO - 13200rsd

2.
Nokian Powerproof 1 245/45 ZR19 102Y XL - 14.700 rsd

E sad ovaj bridgestone je bas ispod cene, zvao ih kazu ne znam dot svi su do 2 god. A i taj bridgestone neki pljuju neki hvale, te los na kisi, te tvrd te dobar,.... Nokian sam koristio all season i vrhunske i zimi i leti ali 2 god i pocele da se krune. Letnje Nokian nisam koristio. Do sad sam vozio tigar na drugim kolima i ok, ali ne bih bas u ovom promeru.

Da li neko ima iskustva sa ova 2 modela guma, ili predlog za nesto trece? Ali kao sto rekoh lageri su slabi u ovoj dimenziji osim kineza, tigra i hankook.

Ima i treca opcija kao najgora da odem do Hrvatske po hankook tamo je oko cca 150 eur.

Molim vas za savet. Unapred hvala.
Jel si razmisljao o all season gumama(sada ce da me razapnu)

@hsv.stoned @nidza @Boki.N

Akde da razjasnimo taj dot. Rekli su telefonom da su sve gume sa Eu stocka i da nijedna nije starija od 2 godine?

Da li je to ok ili nije ako je stara 2 godine? Da li neko ima neko iskustvo?

Ono sto sam ja citao da je u Jeuropi smatra da je do 2 god ok i kao nova guma. Ali opet nemam iskustva. Tigar je u ek ovogodis ji DOT 😁
Ovo sto je kolega napisao tacno je da i mnoge druge nisu bas sveze od ove godine barem ono sto sam zvao, a nema popusta.

Takodje veoma mi je bitno da li je neko vozio ovu Bridgestone Potenzu 001. S e sto sam citao iskustva su uglavnom za neke zujalice i trkalice a ne za SUV vozila. Ne bih voleo da je tvrda i bucna i bas losa na kisi !? Kazem da polako vozim i penzionerski ali opet....kocenje je prisutno uvek.

Ovo za potrosacki mentalitet se slazem, to sam upravo pokusao da objasnim u proslom postu.

@Osvajac

Iskreno ne bih all season. Probao jednom i rekao nikad vise. Subjektivni osecaj prva sezona ok, sve posle ...... I nekako niti imas letnju, niti zimsku gumu kako treba.

To je moje subjektivno misljenje ne kazem da sam upravu. Volim letnje i zimske, redovno menjanje, odlaganje u tamnom,..... I na svake 3 - max 4 godine nove gume necu da razmisljam koliko je izgubila i ukrtkla. Zato nikad nisam kupio polovne jer smatram da je to glupost. Uvek sam vozio tigar ali nov na 3 god.

Posto prelazim 10-15 000 godisnje uvek imam vise od pola sare posle 3 god, ali odmah u 4 sezoni ide zamena.

P.S. Hvala svima na pomoci i sto se moje pitanje nije pretvorilo u ono klasicno na forumima, nego ste me razumeli na pravi macin. I svakako hvala na trudu i savetima. Ziveli 🍻

Rekosmo ti već za dot. Slobodno.

Kad je guma dobra nije tačno da je samo prve godine dobra, onda propada. X godina su dobre vrhunske premijumke.

@nidza @DukeLander Hvala na informacijama i potvrdi.
Po ovom postu sto si mi linkovao ispada da ja mogu da teram moje hankook jos i ako imaju 8 godina 😁

Onda finalno pitanje da li je neko imao iskustva sa ovom Bridgestone narocito na nekom SUV-u?

Ili bar sa nekim Bridgestone kakve su generalno?

Kolega imao Audi A7 od 440 ps. Kupio direktno kod Audi sa novim Dunlop gumama i novim tehnickim.
Na sledecem tehnickom posle 2 god je pao jer su sve gume imale mikro pukotine na zidovima tj gume su za smece. Novi set guma sa ugradnjom 1600 eura.
Za malo se zavrsilo tuzbom jer Audi nije hteo da pokrije troskove novih guma jer kao gume ne spadaju pod garanciju iako je kolega placao extra garanciju koja pokriva sve.
Na kraju su podelili troskove.
A kao sto vidis na slici moje Toyo od skoro 8 god kao nove...
Zakljucak izvedi sam...

@markoskmarger
Očigledno da ovde niko nema iskustva sa tim Bridgestone gumama na SUV-u ovde, mada ne vidim zašto je bitno da li je SUV ili limuzina jer, šro se tiče guma, nema razlike. Osim ako se SUV vozi off road ali budući da je u pitanju tucson ne verujem da je to slučaj.
Drugim rečima bilo bi dobro da neko ima iskustva sa tim gumama na bilo kom autu ali očigledno da nema i to nećeš ovde saznati.
Što se tiče tih konkretnih, ako je zaista dot mlađi od 2 godine vredi razmisliti. Istina je da se gume smatraju novim čak i sa 5 godina starim dot-om ali sa jednim bitnim uslovom: da su pravilno skladištene.
Kako ti da znaš da li jesu ili nisu? Da veruješ na reč našim distributerima? Nikako.
Da živim u Švajcarskoj kupio bih gume i sa do 5 godina starim dot-om. U Srbiji ništa preko godinu dana. Imao sam prilike da vidim kako neki naši diatributeri, i to veći, skladište gume.

@DukeLander
Potpuno se slazem. Kao sto sam na pocetku rekao globalizacija, prodavanje brenda, magarcenje,... Kucni prijatelj kupuje za firmu premiume od 30k dinara. Jedna do dve sezone i raspadaju se. Da nisam video svojim ocima ne bih verovao.

Zato sam i u dilemi i zato sam uvek vozio tigar 3-4 god i daj svezu za te pare. Na sportage-u imam winteru i nisam verovao sta ta guma moze u bas surovim uslovima i koliko je prijatna za voznju. E sad da li ima boljih sigurno ima, a da li treba bolje pa za mene ne ne vozim reli. Sve po ogranicenjima i normalno penzionerski gde da vidim razliku osim mozda kod kocenja, a i tu drzim oz ilj e distance jer s i voze u zadnje vreme ko pijani.

Dok im ova letnja SUV nije za pohvalu iskreno ne svidja mi se bas nezgrapna guma u svakom pogledu. I zato sad pogotovo za ovaj promer nije opcija nikako.

Opet svi ti testovi, kao i za sve ostalo..... Koliko para toliko rezultata manje vise. Druga logika mi je koliko je napredovala tehnologija verujem da je vecina guma ok za brzine 130kmh i normalnu voznju.

Samo mi je bitno da bine bucna i da je lepa za voznju i koliko toliko proverena u praksi zato sam i trazio savet.

Takodje imam 2 prijatelja koji su bas kukali na honkook, kao jedva su cekali da je promene (ne znam koji su modeli), ali eto s i je hvale i ja verujem Korejancima. Da se zakljuciti 😁

Bas sam u velikoj dilemi 😔. Hvala svima na savetima i trudu ako neko ima jos neki predlog pazljivo slusam.

I jos jedno pitanje negde se spominjalo da nije svaki Hankook dobar i imaju voe oznake 127a, ili b, 137a, evo 1, 2 ,3 ,4. Ako odlucim Hankook koji model je dobar?

127a je valjda oznaka (127 load index)( "a" za brzinu).

a sigurno nije vezano za brzinu jer su oznake za indeks brzine N, P, Q, R, S, T, U, H, V, Z, W I Y.

Sa druge strane 127 jeste indeks opterećenja i prikazuje opterećenje od 1800kg.

Pa mislio sam na modele ventus s1 evo 2 ili ventus s1 evo 3? Koji je bolji jedan je valjda oznaka 117, a drugi 127

Pa evo 3 je novija guma, naslednik evo 2, otud i druga brojčana oznaka.

Indeks nosivosti, isto kao i dimenzije, kakve je propisala fabrika.

Nikad ne zaboraviti da je guma kompromis karakteristika. Veći indeks nije samo dobra stvar, to je pogrešno usvojeno mišljenje naših vulkanizera, kao i većina (za nas korisnih) informacija koje se mogu pokupiti u radnjama. Internet u ruke, testovi, imate sad i gpt, pa i ova tema je neuporedivo informativnija od vulkanizera.

127a nije oznaka indeksa nosivosti i brzine, prvenstveno jer ne postoji A kao oznaka indeksa za brzinu. 127A je oznaka konkretnog modela gume.

I ja mislim da to nije indeks opterećenja. Previše bi bilo, pa nije to teretno vozilo. Ako se ne varam indeks opterećenja za tucson je 103 ili 104.
Indeks se ne gleda po ukupnoj masi vozila za jednu gumu jer se auto ne vozi na jednom već na četiri točka

@DukeLander
Potpuno se slazem. Kao sto sam na pocetku rekao globalizacija, prodavanje brenda, magarcenje,... Kucni prijatelj kupuje za firmu premiume od 30k dinara. Jedna do dve sezone i raspadaju se. Da nisam video svojim ocima ne bih verovao.

Zato sam i u dilemi i zato sam uvek vozio tigar 3-4 god i daj svezu za te pare. Na sportage-u imam winteru i nisam verovao sta ta guma moze u bas surovim uslovima i koliko je prijatna za voznju. E sad da li ima boljih sigurno ima, a da li treba bolje pa za mene ne ne vozim reli. Sve po ogranicenjima i normalno penzionerski gde da vidim razliku osim mozda kod kocenja, a i tu drzim oz ilj e distance jer s i voze u zadnje vreme ko pijani.

Dok im ova letnja SUV nije za pohvalu iskreno ne svidja mi se bas nezgrapna guma u svakom pogledu. I zato sad pogotovo za ovaj promer nije opcija nikako.

Opet svi ti testovi, kao i za sve ostalo..... Koliko para toliko rezultata manje vise. Druga logika mi je koliko je napredovala tehnologija verujem da je vecina guma ok za brzine 130kmh i normalnu voznju.

Samo mi je bitno da bine bucna i da je lepa za voznju i koliko toliko proverena u praksi zato sam i trazio savet.

Takodje imam 2 prijatelja koji su bas kukali na honkook, kao jedva su cekali da je promene (ne znam koji su modeli), ali eto s i je hvale i ja verujem Korejancima. Da se zakljuciti 😁

Bas sam u velikoj dilemi 😔. Hvala svima na savetima i trudu ako neko ima jos neki predlog pazljivo slusam.

I jos jedno pitanje negde se spominjalo da nije svaki Hankook dobar i imaju voe oznake 127a, ili b, 137a, evo 1, 2 ,3 ,4. Ako odlucim Hankook koji model je dobar?
Mnogo si zakomplikovao ovo sebi, preopterećuješ mozak :)
Sve što si pisao može da bude i ne mora da znači, ne možemo tu lupati glavu do besvesti.

Tvoje je da maksimizuješ verovatnoću željenog ishoda koliko god možeš.
Najlakše ti je da definišeš top 3 kriterijuma, rangiraš ih i po njima biraj šta ti odgovara. Tipa: cena, buka, kočenje na mokrom putu. Kad tu svedeš izbor na par modela, onda možeš da gledaš koji ti je brend "bolji". Ovako ništa nisi bliži odluci, samo se više zbuniš

Pisao sam ali o zimskom Hankooku, zet vrlo nezadovoljan njime pre jedno 4 godine ih kupio, nakon 2. zimeske sezone, skinuo ih, namestio letnje sledece zime da ih naesti one kao plastika tvrde, nije smeo da ih namesta.

Ja recimo imam potpuno suprotno iskustvo sa zimskim Hankook koje sam kupio decembra 2020 godine i vozio ih do ove zime (a sigurno ću i ove).

Imam i ja, na predhodnom autu imao dva habkooka i dve Ruske(zaboravio sam ime) terale od 2015. do pocetka 2024. kada sam ga prodao.
Letnje Fulde i Lasa za izbegavanje...

Mnogo si zakomplikovao ovo sebi, preopterećuješ mozak :)
Sve što si pisao može da bude i ne mora da znači, ne možemo tu lupati glavu do besvesti.

Tvoje je da maksimizuješ verovatnoću željenog ishoda koliko god možeš.
Najlakše ti je da definišeš top 3 kriterijuma, rangiraš ih i po njima biraj šta ti odgovara. Tipa: cena, buka, kočenje na mokrom putu. Kad tu svedeš izbor na par modela, onda možeš da gledaš koji ti je brend "bolji". Ovako ništa nisi bliži odluci, samo se više zbuniš
To vidim i ja, vec 5 dana se prezbojavam 😁 Ne bih da kupim premium i pokajem se za 1-2 sezone, a opet ne bih ni da prodjem jeftinije i da se kajem. 🙃

Upravo sam presekao definitivno idem po gume u Temisvar i ovo je suzen izbor i to je to.

Da li neko ima direktna iskustva za ova 3 modela i predlog odnos cena\kvalitet:

1. Hankook s1 evo3 - 17 400rsd
2. Kumho ps72 - 13 000 rsd
3. Nexen SU4 - 12 400 rsd

Drugi problem je sto je 4wd, ako posle 10-20k km, neka strada po nasim divnim putevima moracu da menjam barem 2 ili 4, e to je za premium opet lepa cifra, ali je i premium opet izdrzljivija na rupe,...

Zato sam i pitao za iskustva i kolika je realna razlika u praksi, odnos cena kvalitet jer testovi su mi tu i tamo.

Unapred hvala.

Kupi Kumho. Tačka

Nema veze da li je 4x4 ili ne. Uvek moraš u paru da ih menjaš.
Moj lični utisak, ne zameri mi, je da sâm sebe ubeđuješ da ne kupiš premium. Samo nalziš izgovore, a čini mi se da su ti skupe i da je to zbog toga. Postavi sebi jedno pitanje: da li bih kupio premium da im je ista cena kao i kod srednje klase. Ako je odgovor da, onda kupi premium i prežali te pare.
Btw, Hankook mnogi svrstavaju u premium iako to nisu, mada su jako blizu. Mnogi modeli su rame uz rame sa premium gumama, ne znam konkrerno za taj model koji si naveo

Poslednja izmena:
Nema veze da li je 4x4 ili ne. Uvek moraš u paru da ih menjaš.
Moj lični utisak, ne zameri mi, je da sâm sebe ubeđuješ da ne kupiš premium. Samo nalziš izgovore, a čini mi se da su ti skupe i da je to zbog toga. Postavi sebi jedno pitanje: da li bih kupio premium da im je ista cena kao i kod srednje klase. Ako je odgovor da, onda kupi premium i prežali te pare.
Btw, Hankook mnogi svrstavaju u premium iako to nisu, mada su jako blizu. Mnogi modeli su rame uz rame sa premium gumama, ne znam konkrerno za taj model koji si naveo
Ne zameram taman posla svaki savet i misljenje je od koristi i volim da cujem tudje misljenje zato sam i pitao.

Ima istine u tvom misljenju. Jesu skupe istina je. Da li mogu da ih kupim, apsolutno. Nisam nikad kupovao tako skupe gume vec sam to navodio. Za mene i moj stil voznje je tigar u manjim promerima bio ok, nikad nisam imao nikakav problem. Uvek sam ga menjao na cca 3 godine iako je po vulkanizerima mogao da ide barem jos 2-3 sezone.

Kao sto po mnogima ovaj hankook koji je sada na kolima ladno moze da izgura ovo leto, ali ja da vozim gumu od skoro 7 godina sanse nema to je za mene suludo.

E sad nije stvar ubedjivanja sebe. Stvar je samo u tome sto se u svemu trudim da budem realan, praktican i ekonomican i ne volim da placam samo ime i da bacam novac. Da li je premium bolji pa sigurno jeste. Ako nista drugo sigurniji je i pouzdaniji u nekom procentu. Da li je bolji za razliku u ceni (na osnovu onog sto sam video vec sam pisao o tome) smatram da nije.

Gde se ja zapravo lomim jeste (jer nemam iskustvo sta je zapravo razlika izmedju hankook i kumho u real osti i voznji) da li je meni potreban premium i da li cu sa svojim stilom voznje iskoristiti njegovu superiornost. Ako necu to je onda za mene bacen novac, pa makar to bilo i 1000 ili bilo 50000 rsd po setu.

To je taj lom kod mene recimo izmedju Hankook, Kumho, Nokian,... Ali svakako necu saznati dok ne probam i jednu i drugu.

Hvala na iskrenom misljenju i nadam se da sam odgovorio. Svako dobro.

Nazad
Vrh Dno