Šta je novo?

Auto kamere

Uh, verujte mi da sam od silnih informacija i pregleda poludeo trazeci dobru kameru za snimanje napred ( postavljate je iznad prednje tablice ) i snimanje pozadi ( rikverc kamera ). Koliko sam upucen trebala bi da su hdr kamere sa rezolucijom oko je moguce 2K i 30 - 60fps. Koju preporuku mi dajete, koliko sam gledao kod nas model sa ovim ili priblizno slicnim osobinama nema. Prodavnice koje prodaju taj tip kamera za auto tako malo daju podatke da me zbog toga odbijaju, na aliexpress-u nisam mogao da nadjem kvalitetnu kameru.

Pogledaj na Amazon.de tu imas mali milion ponuda sa svim podacima.

Danas mi stigla viofo a329 2ch sa KP... Odmah sam je i ugradio...na keca deluje odlicno, ali cu tek videti kad se provozam malo i danju i nocu i sa i bez hdr, i 30 i 60hz...a porucio i patking kit od preko odje nema... Javim utiske u odnosu na dosadanju 70nai a800s kojuu sam prebavio zeni u auto

aj bas pa javi koliko drzi parking kit, na koliko V si ga namestio da se gasi...
moji i dalje u kutiji..
a adaptera za mini niski profil osiguraca nema na lageru u SRB...

Danas mi stigla viofo a329 2ch sa KP... Odmah sam je i ugradio...na keca deluje odlicno, ali cu tek videti kad se provozam malo i danju i nocu i sa i bez hdr, i 30 i 60hz...a porucio i patking kit od preko odje nema... Javim utiske u odnosu na dosadanju 70nai a800s kojuu sam prebavio zeni u auto
Jel vredi viofo tih para? Ja sa merkao da uzmem A810. To mi je nekako best buy.

Par snimaka na keca...

Koliko sam ispratio, VIOFO (svi modeli sa Sony STARVIS senzorom) u nocnoj voznji vide tablice i LED reklame uz put, daleko bolje sa HDRon, dok sa HDRoff bas i ne.
Neki modeli imaju da se namesti i to, da se nocu pali HDR, a danju da se gasi i prebaci u 60fps mod.
Npr. Crveni Peugoeot C1 pored kojeg si prosao na 1:50 bi se sa 60fps/noHDR vrv videle tablice.

EDIT: Jel koristis CPL filter, kao da vidim refleksiju table na kameri?

Verovatno YT kompresija pravi brlje. Ne verujem da se ne vide tablice u to doba dana na toj kameri, ako se kod mene, na poprilično jeftinijoj MIO MiVue J30, vide bez problema.

Na 1m:50s je specificna situacija, zato sam je i pomenuo.Jer koji god mod koristio, ako periferno snimas nesto sirokouganom kamerom, i brzo prolazis (ne kazem da je jurio) tj. hvatas deo staticnog objekta sa krajnje leve ili desne strane, onda je mala sansa da se tablica uospte vidi.
Ali, sa druge strane, je i 2X veca ako je 60FPS vs 30FPS, cisto jer je expozicija na 60fps duplo kraca
(cak i to nije uopsteno pravilo, ali pod ovim daylight okolnostima kao na videu jeste).

EDIT: Non stop pricam o videu no2 (1:50s) koji je okacio... HDRon/30fps.
Na prvom videu (HDRoff/60fps) se cak vide i tablice kola koja mu idu u susret, iako je relativno oblacno.
U HDR/30 modu, su zamucene cak i kod parkiranih kola pri maloj brzini.

I koliko god cudno zvucalo, bolje je HDR/30fps mod korisiti nocu, a danju HDRoff/60fps.
Jer po noci svojim svetlima "spaljujes" tablice napred, cak i kada obojica stojite na semaforu.
Ko god kupuje dashcam sa STARVIS senzorom, neka ima to na umu.

Poslednja izmena:
za ovaj tip upotrebe apsolutno je nepotreban nivo detalja snimanja tablica u svakom trenutku.

ovi snimci su i vise nego odlicni

ja od pocetka postavljam pitanje cemu sluzi 4k i 60fps na dvr snimcima,
to nepotrebno zauzima memoriju i apsolutno nicemu ne sluzi.

Pa ti snimci i jesu 4K/30HDR i 4K/60, i naravno da su odlcini :)
A to sto mislis da snimanje tablica nije bitno, necu da komentarisem.
Pa cak i nevezano za temu, nego na IP video nadzor, na koji mislis...

Upravo tako, 60fps je za dan definitivno... A nocu hdr obavrzno. Ima na srecu da se postavi TAJMER za hdr, a cim se upali aitomatski i prebaci na 30fps...
Sto se tice CPL ima filter stavljen pravilno, mkra da se pazi oznaka za gore... Ali ipak probija malo odraz... Dok je bez filtera uzas kao i na svim drugim, evo okacicu sad i zadnju kako snima bez filtera...

Ne znam zasto nije 1440p video vec fhd, mnogo je bolji snimak na 2k...inace je ovo ogroman upgrade spram moje stare a800s zadnje kamere, mislim u ostrini kamere

Noc, tacnije pred sam mrak... Msm da mu fali malo vise expozicije, moze da se podesi rucno

Koliko sam razumeo Viofo vam je jedan od favorita? Kakav je model a119 (videh na Aliu), i generalno koji model je preporuka do nekih 70-80e. Pricam samo o prednjoj kameri, i na sta posebno obratiti paznju prilikom biranja?

ja sam uzeo A119 mini2, front only.
Jedino na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine dash cam,
da ima Sony STARVIS senzor ( i vrv normalnu CPU platformu). Sve ostalo nije toliko bitno, ili izguglas da li ti je bitno nesto od softverskih "priloga".

Konkretno iskocio mi ovaj model

1752414339429.png

Al ima u brdo opcija sa kojekakvim dodacima, a apsolutno sam bez iskustva u temi

jeste taj senzor sto treba da ima.. a "priloge" sam biras.
Mini 2 je manja i malo vise kosta...

Ja namestim na startu kameru, i zaboravim na nju sledecih nekoliko godina,

jeste taj senzor sto treba da ima.. a "priloge" sam biras.
A sta se pokazalo u praksi kao potrebno od priloga? Ili je mozda dovoljna samo kamera? Iskreno jos se nisam upustio u neku dublju analizu, prvo sam pitao ovde cisto zbog smernica, a posle cu detaljnije sve da analiziram. Ako sam dobro razumeo taj Kit ide samo ko hoce da prebaci kameru na direktno napajanje?

Yup, HK kit je samo ako hoces da imas parking mode, tj. kada je automobil parkiran.
CP filter je po meni bitniji leti...

Inace, baci oko i ovde, a u vezi razlika izmedju V3 i mini2:
The VIOFO A119 Mini 2 is generally considered an upgrade over the A119 V3, offering improvements in video quality, especially at night, and adding features like Wi-Fi and voice control. While both dash cams offer similar core functionality like 2K QHD resolution and built-in GPS, the Mini 2's Sony STARVIS 2 sensor and ability to record at 60fps with HDR off provide a noticeable improvement in low-light performance and dynamic range.

Here's a more detailed comparison:
VIOFO A119 Mini 2:
  • Pros:
    • Improved Night Vision: Features the Sony STARVIS 2 IMX 675 sensor, which significantly enhances video quality in low-light conditions compared to the A119 V3.

• HDR and Super Night Vision 2.0: Provides better dynamic range and clarity in challenging lighting scenarios.

• Dual-Band Wi-Fi: Offers a more stable and faster connection for transferring footage to your smartphone.

• Voice Control: Allows for hands-free operation of the dash cam using voice commands.

• Smaller, More Discrete Design: The Mini 2's compact size can be less noticeable on your windshield.

• 60fps Recording with HDR off: Can record at 60fps for smoother footage, especially useful at higher speeds.

• Cons:
    • No Built-in Screen: The Mini 2 lacks a dedicated screen for reviewing footage, relying on the app instead.

• May be Slightly More Expensive: The added features and improved sensor come at a slightly higher price point.

To je samo C/P upita na geminiju... ne mora da znaci da je 100% tacno. :)
Meni licno ne znaci nista osim ako je kamera mala i neupdaljiva na sajbi... i 60FPS u nonHDR modu...

Yup, HK kit je samo ako hoces da imas parking mode, tj. kada je automobil parkiran.
CP filter je po meni bitniji leti...

Inace, baci oko i ovde, a u vezi razlika izmedju V3 i mini2:
The VIOFO A119 Mini 2 is generally considered an upgrade over the A119 V3, offering improvements in video quality, especially at night, and adding features like Wi-Fi and voice control. While both dash cams offer similar core functionality like 2K QHD resolution and built-in GPS, the Mini 2's Sony STARVIS 2 sensor and ability to record at 60fps with HDR off provide a noticeable improvement in low-light performance and dynamic range.

Here's a more detailed comparison:
VIOFO A119 Mini 2:
  • Pros:
    • Improved Night Vision: Features the Sony STARVIS 2 IMX 675 sensor, which significantly enhances video quality in low-light conditions compared to the A119 V3.

• HDR and Super Night Vision 2.0: Provides better dynamic range and clarity in challenging lighting scenarios.

• Dual-Band Wi-Fi: Offers a more stable and faster connection for transferring footage to your smartphone.

• Voice Control: Allows for hands-free operation of the dash cam using voice commands.

• Smaller, More Discrete Design: The Mini 2's compact size can be less noticeable on your windshield.

• 60fps Recording with HDR off: Can record at 60fps for smoother footage, especially useful at higher speeds.

• Cons:
    • No Built-in Screen: The Mini 2 lacks a dedicated screen for reviewing footage, relying on the app instead.

• May be Slightly More Expensive: The added features and improved sensor come at a slightly higher price point.

To je samo C/P upita na geminiju... ne mora da znaci da je 100% tacno. :)
Hvala na pomoci, eto mislio sam da je situacija obrnuta da je V3 ustvari iznad mini2. Super, sad idem na analiziram mini2. Hvala jos jednom

Umalo da zaboravim, jer sam i sam zaboravio kada sam je porucio... High Endurance SD kartica je "a must", ostale random crkavaju na vrucini/recycle recordingu...

Umalo da zaboravim, jer sam i sam zaboravio kada sam je porucio... High Endurance SD kartica je "a must", ostale random crkavaju na vrucini...
Imam na lageru nekih Imou kartica koje sam namesnki kupovao za kamere verujem da sa njima nece biti problema, ali o tome cu razmisljati tek ako uspem da resim kamericu

Meni su u kamerici za 2-3 godine crkle dve neke random kartice, dok nisam nabavio SanDisk high endurance koji radi već jedno 5-6 godina.

...da, kamericu sam nabavio pre nekih 8 god...

Tada je 32gb bio veliki kapacitet.
Moram nabaviti veću, al' da je high endurance.

Koliko realno gledate ili sacuvate snimaka godisnje? Jedan, dva? Nijedan?

Mozda 0-1, ali vredan.
Jel to zelis da ustedis na kartici? :)
Meh, uzmi manju, ali da je high endurance... realno niko od nas u ovoj temi ne gleda zapise starije od 7-10 dana.
(mozda gresim)

Mozda 0-1, ali vredan.
Jel to zelis da ustedis na kartici? :)
Ne, ne umem da stedim, nego preispitujem sebe da vidim koliko mi zaista kamerica treba, a ako treba koliko daleko (finansijski) da se uputim. Od svega me najvise plasi to skrivanje kablova (verovatno bih isao na Kit) jer nisam neki hrabrisa i pedanterija kada nesto treba tako da se postavlja, skriva isl. Sto se kamere tice, dosta sam vremena veceras posvetio toj mini 2, i generalno to je to.

Zbog toga i pisem, jer sam prosao isto kao i ti, gomile snimaka, testiranja.
Kapiram da je lakse sakriti taj USB-C kabl (koji dolazi uz kameru) u tablu, nego sto mi treba HK kit...
Sta mi treba da snimam komsije koje prolaze ispred zgrade, u parking modu...
"Ne'an ti kad" :)

Vrh Dno